Chémia v kuchyni:
10 reakcií, vďaka ktorým si môžeme pochutiť na karameli, chrumkavom chlebíku či kysnutých koláčoch

Jana Klimanová, 1. mája 2025     5 minút čítania

Kuchyňa nie je len miestom, kde vznikajú lahodné pokrmy, je to aj malé chemické laboratórium. Mnohé z procesov, ktoré prebiehajú pri varení, pečení alebo fermentácii, sú výsledkom fascinujúcich chemických reakcií, ktoré zásadne ovplyvňujú chuť, vôňu a textúru jedla.



Foto: Shutterstock

9. Enzymatické zrenie

Mnohé potraviny dozrievajú vďaka pôsobeniu enzýmov. Banány získavajú sladkú chuť pri rozklade škrobu na cukry, zatiaľ čo syr a mäsové produkty získavajú komplexnú chuť pri dlhodobom zrení.

Tip: Ak potrebujete, aby banán rýchlo dozrel, vložte ho do vrecka s jablkom – uvoľnený etylén proces urýchli.




ANKETA: Bavila vás na škole chémia?

57,1%



42,9%







Diskusia k článku







 



TOPlist