Chémia v kuchyni:
10 reakcií, vďaka ktorým si môžeme pochutiť na karameli, chrumkavom chlebíku či kysnutých koláčoch

Jana Klimanová, 1. mája 2025     5 minút čítania

Kuchyňa nie je len miestom, kde vznikajú lahodné pokrmy, je to aj malé chemické laboratórium. Mnohé z procesov, ktoré prebiehajú pri varení, pečení alebo fermentácii, sú výsledkom fascinujúcich chemických reakcií, ktoré zásadne ovplyvňujú chuť, vôňu a textúru jedla.



Foto: Shutterstock

10. Acidobázická reakcia

Je to reakcia medzi kyselinami a zásadami. Ak by sme k sóde bikarbóne nepridali žiadnu kyselinu, proces by nefungoval. Táto reakcia je veľmi populárna aj pri domácich prácach, kedy sa sóda bikarbóna a ocot stali obľúbenými pomocníkmi na čistenie.



ANKETA: Bavila vás na škole chémia?

58,3%



41,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist