Chémia v kuchyni:
10 reakcií, vďaka ktorým si môžeme pochutiť na karameli, chrumkavom chlebíku či kysnutých koláčoch

Jana Klimanová, 1. mája 2025     5 minút čítania

Kuchyňa nie je len miestom, kde vznikajú lahodné pokrmy, je to aj malé chemické laboratórium. Mnohé z procesov, ktoré prebiehajú pri varení, pečení alebo fermentácii, sú výsledkom fascinujúcich chemických reakcií, ktoré zásadne ovplyvňujú chuť, vôňu a textúru jedla.



Foto: Shutterstock

8. Kysnutie

Kysnutie je výsledkom práce kvasiniek, ktoré premieňajú cukry na oxid uhličitý. Ten spôsobuje, že cesto rastie a je nadýchané. Bez tejto chemickej reakcie by sme nemali chlieb, koláče ani pizzu.

Tip: Ak chcete rýchlejšie vykysnuté cesto, vložte ho do rúry predhriatej na 40 až 50 ºC.




ANKETA: Bavila vás na škole chémia?

55,9%



44,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist