Chémia v kuchyni:
10 reakcií, vďaka ktorým si môžeme pochutiť na karameli, chrumkavom chlebíku či kysnutých koláčoch

Jana Klimanová, včera 06:00     5 minút čítania

Kuchyňa nie je len miestom, kde vznikajú lahodné pokrmy, je to aj malé chemické laboratórium. Mnohé z procesov, ktoré prebiehajú pri varení, pečení alebo fermentácii, sú výsledkom fascinujúcich chemických reakcií, ktoré zásadne ovplyvňujú chuť, vôňu a textúru jedla.



Foto: Shutterstock

7. Emulgácia

Emulgácia je proces, pri ktorom sa spájajú dve, za bežných okolností nezmiešateľné kvapaliny, ako sú olej a voda. Aby tento proces prebehol, treba pridať tretiu látku. Príkladom je majonéza, ktorá vzniká emulgovaním oleja, žĺtkov a octu. Stabilita emulzie závisí od prítomnosti emulgátorov, ako je napríklad lecitín vo vaječných žĺtkoch.

Zaujímavosť: Maslo je tiež emulzia – malý zázrak z mliečnej smotany.




ANKETA: Bavila vás na škole chémia?

55,9%



44,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist