
Foto: Shutterstock
Nadýchané palacinky aj piškótové cesto
Sýtená (perlivá) minerálka obsahuje oxid uhličitý, ktorý v kuchyni pôsobí ako prirodzené kypriace činidlo. Výsledkom sú jemné nadýchané palacinky či lievance. Skúste namiesto klasickej vody do cesta pridať minerálnu alebo ňou nahradiť časť mlieka v recepte – šumivé bublinky pomôžu cesto prevzdušniť, čo mu dodá jemnosť bez nutnosti použitia kypriaceho prášku.Vyskúšajte pripraviť palacinky alebo lievance podľa receptov s minerálkou:
Perlivá minerálka môže byť aj súčasťou piškótového cesta, tortových korpusov či piškótových rolád, kde prispieva k ich ľahkej štruktúre.
Aj na Vareche nájdete množstvo receptov, kde sa do cesta používa minerálka:
Vyprážané, chrumkavé, ale nie mastné
Ak túžite po zlatistom a chrumkavom obale na vyprážanom syre alebo zelenine v cestíčku, siahnite po minerálke. Japonci si už dávno osvojili techniku použitia šumivých vôd, ktoré spomaľujú tvorbu lepku a tým zabraňujú ťažkému a mastnému obalu. Minerálna voda udrží cestíčko na obaľovanie ľahké a krehké – výsledok vás prekvapí.Kysnuté cesto na pizzu či chlieb
Áno, aj tu má minerálna voda čo povedať. Pri kysnutých cestách môžete časť tekutiny nahradiť minerálnou vodou. Vďaka nej bude cesto vláčnejšie a nadýchanejšie.
Foto: Shutterstock
Zvlášť pri chlebíkoch bez droždia alebo pri kváskových receptoch môže jemne sýtená voda podporiť proces fermentácie a zlepšiť textúru výsledného pečiva.
Upečte si rýchly chlebík bez kysnutia s minerálkou:
Diskusia k článku