Overená jednoduchá (ne)piškóta fotorecept

francuzska1 - fotkafrancuzska1, 7. apríla 2013

Piškótové cesto, ktoré ma nikdy nesklamalo...:-). Robím ho už veľmi dlho a najviac sa mi páči tá jednduchosť a výborný výsledok. Pozerala som si Zobraziť celý popisPiškótové cesto, ktoré ma nikdy nesklamalo...:-). Robím ho už veľmi dlho a najviac sa mi páči tá jednduchosť a výborný výsledok. Pozerala som si Varechu, že či tu náhodou už nie je tento recept, ale nenašla som, nuž ak by tu náhodou bola, dajte mi avízo, zmažem tento recept, nech tu nie je x rovnakých...

8
porcií
10 minút
príprava
45 minút
na 185 °C

Suroviny

3 ks
350 g
1 dcl
250 g
1,5 dcl
1 balíček
2 - 3 lyžičky (ak chceme kakaový korpus)




Postup

  1. 1

    Tento piškótový korpus je robený z 3 vajíčok,je krásne nadýchaný a dosť vysoký, ako keby bol zo 6 vajec. Ak potrebujete ešte väčší-vyšší pridáte adekvátne surovín. Mne stačil práve z množstva aké uvádzam.

  2. 2

    Zapneme rúru na 180-190°C, nech sa pekne pripraví. Čo sa týka korpusu vyšľaháme si celé vajíčka s cukrom, pridáme olej a šľaháme do peny.

    Overená jednoduchá (ne)piškóta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme múku rozmiešanú s kypriacim práškom a premiešame, je to tuhšie a tak začneme prilievať perlivú minerálku alebo ak nemáme kľudne môžte použiť aj iné perlivé vody. Dnes som použila napríklad Kofolu, minule Sprite, už som skúšala aj Fantu, Coca colu... Základ je priliať niečo čo má bublinky:-)))). Skúste uvidíte.

    Overená jednoduchá (ne)piškóta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kedže som chcela kakaový korpus pridala som aj kakaový prášok a ešte raz všetko pekne krásne vyšľahala.

    Overená jednoduchá (ne)piškóta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hotové cesto som vyliala do vopred pripravenej klasickejplechovej formy na tortu /tá čo sa otvára na boku tuším 26cm/, ktorú som nevymazala len som do nej strčila papier na pečenie, šupla ju do rozohriatej rúry na 185°C na asi 45minút. Mne to trvalo toľko, ale každý si tú svoju pozná, jednoducho keď Vám už konečne rozvoniava po dome, byte a zdá sa Vám, že jej je už horúco pichnite do nej špajľu, musí byť čistá:-).

    Overená jednoduchá (ne)piškóta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A tu je môj korpusík po opaľovaní sa v horúcej rúre, trošku samozrejme ochladení a vyzlečený z papierových plaviek /ako vidíte trošku sa mu zarezali do "tela"/, na výšku má dobrých 6cm:

    Overená jednoduchá (ne)piškóta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takto nadýchaný vyzerá po rozkrojení:

    Overená jednoduchá (ne)piškóta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rozrezala som ju a chystám sa ju zajtra plniť, len som úplne ešte nevymyslela, že čím... Ale rozmýšľam nad nejakým mascarpone krémom, šľahačkou, ovocím, gaštanovým pyré, niečo jednoduché, ľahké a chutné... Sama som zvedavá s čím tento korpus "zosobášim":-) Nech sa Vám vydarí aspoň tak ako mne a nech ste spokojní!

Diskusia k receptu

janka1011
Chválim! Jednoduchá a rýchla príprava a výsledok vyzerá super. Ja určite vyskúšam, páči sa mi, že netreba šľahať zvlášť žĺtky a zvlášť bielky :)
sovka62
Pekná rýchlovka, keďže je v ceste olej, asi bude aj vláčny. Mám síce svoje overené postupy, samozrejme prácnejšie, ale ukladám a vyskúšam aj tento tvoj, nie vždy je dosť času a potom iste príde vhod.
francuzska1
a mne sa prave na recepte pacilo to, ze vsetko bolo z jednej misky a pocas toho ako sa mi nahrievala rura, cesto bolo pripravene, takze naozaj bleskovka... hoci uznavam, ze prava piskota je prava piskota, ale ja robievam najcastejsie prave tuto, taka jednoducha nedelna rychlovka... dakujem @janka1011 , @sovka62
1x radost
ajinkat
Vypada krasne ale pokazde kdyz sleham cele vejce tak se me korpus srazi a neni nadychany:( ale vyzkousim a uvidim.na fotce vypada vyborne:)
helica
tak toto sa aj mne ľúbi, nemám moc rada kompliko-
vané recepty typu: upeč 4 pláty atď. Mne by tam svedčal krém karamelový, to má rád asi každý.
staja
Aj ja mám síce overené postupy, ale stále ich dopĺňam novými hlavne z varechy, takže aj tento určite vyskúšam, lebo torty občas pečiem.
alali
moja mama vzdy slaha spolu zltka aj bielka, a tak to naucila aj mna. akurat ked sa to slaha spolu tak zevraj treba dat krystalovy cukor, nie praskovy.
babkamt
Poznám tento recept. Už som podľa neho aj piekla. Bola som spokojná .
francuzska1
@wevewe , aj pre mna;-)))
@alali , ano pouzila som krystalovy cukor
@staja a @ajinkat ,vyskusajte najprv na nejakej nedelnej torticke pre rodinku a uvidite ci budete pokojne, vela surovin pri tejto skuske neminiete a osobne si myslim, ze budete spokojne;-)))
@babkamt , tiez som velmi spokojna, hlavne, ze je to taka rychlovka a nie je tam moc co pokazit
@helica , aj ja som skor za jednoduche a rychle recepty, nebojim sa ani komplikovanejsich postupov, ale odkedy mam malu duracellku Vivien, inak sa neda-rychlo a chutne;-)))
@silvi , bazalku? fiha, netradicne, ale citam az teraz a nakoniec moj krem bol z gastanoveho pyre, slahacky a mascarpone...
viera1
Zabudla som dodať,že je to v podstate hrnčeková bublanina (2,5dl),rokmi overená.
francuzska1
@ancicka , od teba to beriem ako kompliment, ty si predsa jedna velmi skusena kucharka/pekarka;-))) len skoda, ze sa mi nechcelo vymastit plech, bola by este krajsia, takto na korpuse vidno aj zarezy z papiera...ale kedze sa jednalo len o domace pouzitie az tak to nevadilo.. kozmeticka chybicka na chuti nic neubrala;-)
@viera1 , bublaninu som uz davno nerobila, ta tvoja vyzera jednoducho a chutne;-)
stacy77777
aj ja si ukladám, ešte som neskúšala s minerálkou... a určite nič nezmazávaj, aj keby tu hneď niečo podobné bolo,vždy je dobre,keď si človek niečo zadá do vyhľadávača a výjde mu viac možností, aspoň má z čoho vybrať....a toto vyzerá dobre
francuzska1
@stacy77777 , tak ano, keby bolo podobne tak nezmazavam, ale niektore recepty su tu ako cez kopirak, vyskusaj, nemusi byt iba perliva mineralka, ja som skusala uz s kadecim od Coca coly cez Fantu, hlavne nech to ma vela CO2, najlepsie prave otvorena, a vysledok bol vzdy vyborny...
ancicka
dakujem za poklonu,no takto korpus som nepiekla.zajtra vyskúšam a ked sa podarí,tak pridám foto.
francuzska1
@ancicka , ani ja som tomu moc neverila, lebo som vedela, ze bielka a zltka osobitne... ale tato mi pacila, neverila som jej az raz som sa nechala presvedcit sama sebou, a bola som milo prekvapena, odvtedy len tuto robim, lebo na domace nedelne kavickove torticky mi staci aj tato;-) vajec tam nejde vela, tak sa mi zda aj ekonomicka;-) a popravde, sa mi vzdy vydarila lepsie ako piskotove korpusy, ktore som robia predtym... verim, ze nebuds sklamana a tesim sa na tvoju foto, stavim sa, ze bude lepsia ako moja uvodna;-)
evanaaa
Je tu dosť receptov, pri ktorých sa vajíčka nerozdeľujú, cesto je možno samo o sebe hutnejšie, ako keď ho "napení" sneh, ale v tomto prípade práve tá minerálka sneh nahradzuje. Mám niekoľko dia receptov, tam sa zasa do snehu vyšľahaného so sladidlom pridávajú žĺtky, lebo klasicky - vyšľahať zĺtky so sladodlom a pridať sneh, nešlo ale teraz sú aj iné sladidlá, tak ide korpus robiť aj tým klasickým spôsobom. Ukladám si aj tento krpus s minerálkou, páči sa mi postup.
francuzska1
Dakujem @evanaaa , ked vyskusas, daj vediet ako sa ti rcp paci;-)
inak, rozmyslala som, ze najblizsie asi vyskusam co sa stane ak vyslaham bielky zvlast... ale trosku sa obavam, lebo predtym som mala problem piect piskotovy korpus... tak neviem... a cesto sa mi zda trosku hutnejsie ked porovnam s piskotou mojej mamky, preto som napisala, ze (ne)piskota... ale tesim sa, ze sa mi vzdy vydari, pekne narastie, tak som spokojna;-)))
ancicka



tak,robila som tento korpus.Neviem prečo ni praskol,či preto že som dala kakavko?Ja pri najbližšej príležitosti urobím ešte raz.Teraz chcem urobiť tortičku so svetlou plnkou tak preto som dala kakao.Vyzerá dobré,ale to nevadí to prasknutie.Až bude hotová,tak napíšem ako chutí.
francuzska1
@ancicka , no tak to som prekvapena, ze ti praskol, mne este nikdy nepraskol, a aj robievam kakaovy... nevadi;-))) inac vyzera dobre, a dufam, ze aj chutit bude;-)
janealli
Mám svoj recept na piškótové cesto, ale toto tvoje som už dvakrát použila, keď som potrebovala piškótu na rýchlo a bolo vynikajúce! Nerobila som ho do okrúhlej formy, ale na veľký plech a bolo perfektné a hlavne veľmi rýchlo namiešané. Vďaka za výborný recept!
1x radost
marianne
vyzera velmi jednoducho a vyborne,prida sa mi na najblizsiu oslavu,vdaka:-)
rossaria
No ja som to teraz dopiekla a korpus mi velmi nevyskocil a zospodu je taky mokry ako nedopeceny..ach jaj som smutna. budem musiet urobit este jeden aby bola torta trochu vysoka, Neviem kde som urobila chybu :(
francuzska1
@rossaria , ospravedlnujem sa, ze odpovedam oneskorene, ale bola som mimo Varechy...
urcite si postupovala podla navodu? robila som ho uz x krat a nikdy sa mi to nestalo... a aj ostatne varechacky zatial pisali, ze sa im vydaril... neviem, aku bublinkovu vodu si pouzila, nebola uz otvorena dlhsie? ja zvyknem, otvorit novu flasu... mozno preto... a ked nebola dopecena, trebalo asi dlhsie piect... skusala si spajlu pichnut, bola cista? ak nie, trebalo este chvilu piect...
smejkad
@francuzska1 , vyskusala som tvoju nepiskotu na vsetky mozne
a nemozne sposoby , davala som ju prakticky vsade, kde mala ist piskota - kolace,babovky, muffiny...
a inspirovalo ma to pridat ,,brblavu,, vodu aj do inych ciest na skyprenie, genialne to funguje, dakujem :-)
francuzska1
potesenie na mojej strane smejkad@ , tesim sa, ze sa ti recept paci a nasla si jeho uplatnenie aj inde;-)))
slaavka
Tento recept poznam z Bavorska ako Limo-Kuchen aneb Geburtstagskuchen. Mozno su trosku ine mnozstva, neviem, kedze ja ho poznam ako poharovy kolac :D co zvladnu aj deti (je v kazdej knizke pecenia pre deti) ale zaklad je ta mineralka, pripadne limonada. Ako pises, cokolvek sa da.
Z mojich skusenosti sa akurat strasne dlho pecie ak je v tortovej forme. Vzdy aspon hodinu, hodinu a pol.
V kazdom pripade mam prave stranu chut a idem ho skusit s tvojimi mnozstvami muky a uvidime. Chutny bude isto!
Co som ale chcela povedat :D Najlepsie na tomto kolaci je, ze je po upeceni dlho vlacny! perfektne!
zizazi
joj, už toľko krát som robila tortu ale aj rezy podľa tvojho receptu a doteraz som sa nepoďakovala. Keď robím akúkoľvek tortu ani nepozerám na recept, proste robím len takúto piškótu a aj rezy, proste je výborná. ďakujem veľmi pekne
danka61
Ďakujem za recept , piekla som ho a je super, rýchly a jednoduchý.
tatranocka
@francuzska1 papier na pečenie namoč do vody,vyžmýkaj a tak ho pekne uložíš do formy.Len si daj záležať na kvalite papiera,lebo niektoré sú vhodné akurát na zabalenie svačiny a nie na pečenie.
1x viera1
francuzska1
dakujem za tip tatranocka, to som nevedela, ze sa papier na pecenie moze namocit do vody a nasledne ho dat do formy...

je pravda, ze som zmenila papier na pecenie, lebo tento co mam na uvodnej fotke bol dost tvrdy a zle sa vkladal do formy.. asi by som mala zmenit uvodnu foto, lebo teraz vyzera moja piskotka krajsie, bez zarezov... ale kedze mam este aj stary papier na pecenie, ten tvrdy, skusim ho ako radis namacat pred pouzitim, urcite to pomoze;-) dakujem este raz za radu
viera1
Najlepšie urobíš @francuzska1 keď si to pripravíš deň vopred (aj keď môžeš dať cesto aj na mokrý papier).Papier si nameraj (38cm šírka+38cm dĺžka),poskladaj a obstrihni do kruhu,namoč,vyžmýkaj,vlož do formy.Rozprestretou dlaňou ľavej ruky si ho pridrž a pravou formuj okolo okraja.Malo by ti 2cm prevísať-to založ von.Rukou vyhlaď do hladka a do rána ti to vyschne.Ten papier môžeš použiť aj viackrát :)
marta26
píšeš príprava 45 min,piecť 10 min,potom píšeš piecť 45 min?ako to je správne?ináč vypadá korpus super.
smejkad
Toľko krát som ho robila a nevšimla som si to :-D
Vyslahas za 10 minút a v tortovej forme upecies za 45,určite stojí za vyskúšanie :-)
francuzska1
Dakujem @smejkad za odpoved, to co pises je spravne, zhruba 10 minut priprava a 45 pecenie... dakujem za postreh, tiez som si to nevsimla;-)ospravedlnujem sa
francuzska1
uz som pisala aj redakcii, aby mi to tam prehodili... tak malo by to byt coskoro aj spravne uvedene
marta26
však som rozmýšlala my kuchárky?!služobne staršie, čo na tom budeme 45 min.robiť,ok.
francuzska1
Uz je to v poriadku. Inac, v navode bolo uvedene, ze pecenie zhruba + - 45minut.. Kazdy podla svojej truby...
smejkad
pouzila som kypriaci prasok do pernika a na konci som vmiesala na kocky nakrajane dve mensie jablka, obalene v skorici
vysla z toho riadna velka babovka, fajna, stavnata, vyborne ranajky :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia