Foto: francuzska1
Piškótové cesto, ktoré ma nikdy nesklamalo...:-). Robím ho už veľmi dlho a najviac sa mi páči tá jednduchosť a výborný výsledok. Pozerala som si Zobraziť celý popisPiškótové cesto, ktoré ma nikdy nesklamalo...:-). Robím ho už veľmi dlho a najviac sa mi páči tá jednduchosť a výborný výsledok. Pozerala som si Varechu, že či tu náhodou už nie je tento recept, ale nenašla som, nuž ak by tu náhodou bola, dajte mi avízo, zmažem tento recept, nech tu nie je x rovnakých...
porcií
príprava
na 185 °C
Postup
-
1
Tento piškótový korpus je robený z 3 vajíčok,je krásne nadýchaný a dosť vysoký, ako keby bol zo 6 vajec. Ak potrebujete ešte väčší-vyšší pridáte adekvátne surovín. Mne stačil práve z množstva aké uvádzam.
- 2
Zapneme rúru na 180-190°C, nech sa pekne pripraví. Čo sa týka korpusu vyšľaháme si celé vajíčka s cukrom, pridáme olej a šľaháme do peny.
- 3
Pridáme múku rozmiešanú s kypriacim práškom a premiešame, je to tuhšie a tak začneme prilievať perlivú minerálku alebo ak nemáme kľudne môžte použiť aj iné perlivé vody. Dnes som použila napríklad Kofolu, minule Sprite, už som skúšala aj Fantu, Coca colu... Základ je priliať niečo čo má bublinky:-)))). Skúste uvidíte.
- 4
Kedže som chcela kakaový korpus pridala som aj kakaový prášok a ešte raz všetko pekne krásne vyšľahala.
- 5
Hotové cesto som vyliala do vopred pripravenej klasickejplechovej formy na tortu /tá čo sa otvára na boku tuším 26cm/, ktorú som nevymazala len som do nej strčila papier na pečenie, šupla ju do rozohriatej rúry na 185°C na asi 45minút. Mne to trvalo toľko, ale každý si tú svoju pozná, jednoducho keď Vám už konečne rozvoniava po dome, byte a zdá sa Vám, že jej je už horúco pichnite do nej špajľu, musí byť čistá:-).
- 6
A tu je môj korpusík po opaľovaní sa v horúcej rúre, trošku samozrejme ochladení a vyzlečený z papierových plaviek /ako vidíte trošku sa mu zarezali do "tela"/, na výšku má dobrých 6cm:
- 7
Takto nadýchaný vyzerá po rozkrojení:
- 8
Rozrezala som ju a chystám sa ju zajtra plniť, len som úplne ešte nevymyslela, že čím... Ale rozmýšľam nad nejakým mascarpone krémom, šľahačkou, ovocím, gaštanovým pyré, niečo jednoduché, ľahké a chutné... Sama som zvedavá s čím tento korpus "zosobášim":-) Nech sa Vám vydarí aspoň tak ako mne a nech ste spokojní!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
vané recepty typu: upeč 4 pláty atď. Mne by tam svedčal krém karamelový, to má rád asi každý.
@alali , ano pouzila som krystalovy cukor
@staja a @ajinkat ,vyskusajte najprv na nejakej nedelnej torticke pre rodinku a uvidite ci budete pokojne, vela surovin pri tejto skuske neminiete a osobne si myslim, ze budete spokojne;-)))
@babkamt , tiez som velmi spokojna, hlavne, ze je to taka rychlovka a nie je tam moc co pokazit
@helica , aj ja som skor za jednoduche a rychle recepty, nebojim sa ani komplikovanejsich postupov, ale odkedy mam malu duracellku Vivien, inak sa neda-rychlo a chutne;-)))
@silvi , bazalku? fiha, netradicne, ale citam az teraz a nakoniec moj krem bol z gastanoveho pyre, slahacky a mascarpone...
varecha.pravda.sk/recepty/bublanina-pre-zaciatocnikov/840...
@viera1 , bublaninu som uz davno nerobila, ta tvoja vyzera jednoducho a chutne;-)
inak, rozmyslala som, ze najblizsie asi vyskusam co sa stane ak vyslaham bielky zvlast... ale trosku sa obavam, lebo predtym som mala problem piect piskotovy korpus... tak neviem... a cesto sa mi zda trosku hutnejsie ked porovnam s piskotou mojej mamky, preto som napisala, ze (ne)piskota... ale tesim sa, ze sa mi vzdy vydari, pekne narastie, tak som spokojna;-)))
tak,robila som tento korpus.Neviem prečo ni praskol,či preto že som dala kakavko?Ja pri najbližšej príležitosti urobím ešte raz.Teraz chcem urobiť tortičku so svetlou plnkou tak preto som dala kakao.Vyzerá dobré,ale to nevadí to prasknutie.Až bude hotová,tak napíšem ako chutí.
urcite si postupovala podla navodu? robila som ho uz x krat a nikdy sa mi to nestalo... a aj ostatne varechacky zatial pisali, ze sa im vydaril... neviem, aku bublinkovu vodu si pouzila, nebola uz otvorena dlhsie? ja zvyknem, otvorit novu flasu... mozno preto... a ked nebola dopecena, trebalo asi dlhsie piect... skusala si spajlu pichnut, bola cista? ak nie, trebalo este chvilu piect...
a nemozne sposoby , davala som ju prakticky vsade, kde mala ist piskota - kolace,babovky, muffiny...
a inspirovalo ma to pridat ,,brblavu,, vodu aj do inych ciest na skyprenie, genialne to funguje, dakujem :-)
Z mojich skusenosti sa akurat strasne dlho pecie ak je v tortovej forme. Vzdy aspon hodinu, hodinu a pol.
V kazdom pripade mam prave stranu chut a idem ho skusit s tvojimi mnozstvami muky a uvidime. Chutny bude isto!
Co som ale chcela povedat :D Najlepsie na tomto kolaci je, ze je po upeceni dlho vlacny! perfektne!
je pravda, ze som zmenila papier na pecenie, lebo tento co mam na uvodnej fotke bol dost tvrdy a zle sa vkladal do formy.. asi by som mala zmenit uvodnu foto, lebo teraz vyzera moja piskotka krajsie, bez zarezov... ale kedze mam este aj stary papier na pecenie, ten tvrdy, skusim ho ako radis namacat pred pouzitim, urcite to pomoze;-) dakujem este raz za radu
Vyslahas za 10 minút a v tortovej forme upecies za 45,určite stojí za vyskúšanie :-)
vysla z toho riadna velka babovka, fajna, stavnata, vyborne ranajky :-)