Mäsové guľky alebo čevapčiči fotorecept

evusik - fotkaevusik, 15. decembra 2014
Mäsové guľky alebo čevapčiči (fotorecept)
Foto: evusik

keď si môj muž rozkázal v nedeľu čevapčiči povedala som si, prečo nie... ja ho mám tiež rada a už som ho dávno nerobila... Zobraziť celý popiskeď si môj muž rozkázal v nedeľu čevapčiči povedala som si, prečo nie... ja ho mám tiež rada a už som ho dávno nerobila... keď ale uvidel čevapčiči na plechu povedal, že čevapčiči má byť dlhé a tenké a ja som urobila malé a tlsté tak to nie je čevapčiči - preto som aj tento recept pomenovala ako mäsové guľky... a nakoniec, odhliadnuc od tvaru sa ten môj zalizoval až za ušami...

6
porcií
10 minút
príprava
15 minút
na 250 °C

Suroviny

500 g
500 g




Postup

  1. 1

    čevapčiči sa robí z trojakého mäsa ja som mala len dva druhy - bravčové a hovädzie, mäso nám pomlel mäsiar, ja som ho doma ešte vložila do kutrovača a spolu s koreninami a pretlačeným cesnakom som ho dobre rozkutrovala, priliala som asi deci vody (sódova voda, minerálka, skrátka niečo bublinkové ale môže byť aj studená voda z vodovodu) a dobre rukou premiesila...

    Mäsové guľky alebo čevapčiči (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    masu som ešte ochutnala a trochu prisolila... niekto má problém ochutnať surové mäso, potom ale musí dochucovať od oka a to sa nie vždy musí podariť... masu mäsa necháme odležať, ak sa dá aj cez noc...

    Mäsové guľky alebo čevapčiči (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    krátko pred podávaním sformujeme z mäsa valčeky... je pravda, že sú tlsté, ale sú milé také bacuľaté :-))) valčeky kladieme na suchý plech (ja som dala papier na pečenie) nemastíme lebo mäso si pri pečení pustí šťavu a dáme piecť...

    Mäsové guľky alebo čevapčiči (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    dôležité je rozohriať rúru na maximum a piecť len krátko, asi 10 minút nie dlhšie pretože mäso sa vysuší a už to nie je ono, pravda ideálne je grilovať ale to budeme až na rok na záhrade... ja som piekla na 250°C asi 15 minút z dôvodu, že tie moje valčeky boli tlsté... guľky som neotáčala, len po 10-tich minútach keď som na ne nakukla tak som potriasla plechom aby sa mi neprilepili...

    Mäsové guľky alebo čevapčiči (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    nevyhnutnou prílohou je nakrájaná cibuľka a horčica...

    Mäsové guľky alebo čevapčiči (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    upečené guľky môžeme napichovať na špajdlu je to len taký efekt pri servírovaní

    Mäsové guľky alebo čevapčiči (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a takto môžeme pohostiť nečakanú návštevu - všetko dáme do misky, guľky na špajdli do ruky a už si len namáčame do horčice a zajedáme s cibuľkou a so zemiakmi alebo len tak s chlebom... no a môj muž ešte hojne poliate domácou tatarskou, takou riedkou v ktorej je veľa kyslej uhorky a cibuľky - takou to polievali v závodnej kuchyni :-) pamätáte?

    Mäsové guľky alebo čevapčiči (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

frezia
Vyborne jedlo, krasne naservirovane. Davno som to nerobila, dakujem za pripomenutie.
jozka2
V Kosiciach na namesti blizsie k Slovanu bola taka mala restauracia ci lahodkaren uz nepamatam,ale tam som chodila na cevabcici za sociku a ako pises dlhsie tenke s chlebom,cibula a horcica.Upecene sme si bravali vonk.Tusim to sa dalo kupit hned z ulice.Urcite su chutne aj tie tvoje I ked maju iny tvar.
js9mxd
Mne to pripomína jedálne, ale robím to s radosťou, lebo mi to chutí. Tá kombinácia je úžasná. Krásne to servíruješ.
murinova
vav aj mne si ich pripomenula, diky dobry napad urobim tento tyždeň ale prvy krat som sa stretla so slovičkom kutrovač , asi nečo s mletim áno? asi preto mi to nič nehovori lebo som cudzinka ale žijuca tu už pekných 35 rokov
havino
ja to mám rada a môj zasa nie, ale efekt servírovania si vychytala, super
evusik
@all ďakujem všetkým za nakuknutie :-)
u nás je toto jedlo tiež obľúbené ale nerobím ho často, ani neviem prečo...
čevapčiči patrilo k jedlám ktoré som mala rada v našej podnikovej jedálni, preto ho vnímam tak trochu ako socialistické jedlo :-)
@murinova kutrovač je vlastne mixér s nožmi ktoré aj mäso pomelú-rozkutrujú na úplne jemno, neviem ako sa to inak volá, ale mi tomu hovoríme kutrovač... robievam v ňom napr. paštéky...
pacik
Nemali sme rovnakú podnikovú jedáleň? V našej jedálni čevapčiči podávali tak ako ty, zemiaky, cibuľa, horčica a chutilo nám neskutočne. Musím to po rokoch urobiť zasa aj ja :-)
123in
Prepáčte; ale preboha živého, práve cevapcici sa robí z teľacieho a jahňacieho mäsa. Cevapcici sa nepodáva so zemiakmi, ale v lepini s cibuľou.
radox1
toto som nejedol ani nepamätam,uz viem co spravim cez vikend.
evusik
@Radox1 (12.7.2018 09:06)

veru ani ja som už dávno nerobila, díky za pripomenutie... nech sa darí a nech ti chutí :-)