
Foto: Shutterstock
1. Paradajky sú ovocie
Paradajky patria z botanického hľadiska medzi ovocie, presnejšie medzi bobule. Rastú z kvetu a majú semienka – rovnako ako jablká či broskyne. No v kuchyni ich používame ako zeleninu. Dokonca aj Najvyšší súd USA v roku 1893 rozhodol, že sa majú pre colné účely považovať za zeleninu.2. Paradajky sa považovali za jedovaté
V 17. storočí sa v Európe tradovalo, že paradajky sú jedovaté. Majetní ľudia, ktorí jedli z cínových alebo olovom glazovaných tanierov, totiž po ich konzumácii naozaj ochoreli. Pravda bola však jednoduchšia. Kyselina z paradajok reagovala s cínom a olovom a spôsobovala otravu - bolesti brucha a únavu. Chudobní ľudia, ktorí používali riad z dreva či keramiky žiadne zdravotné problémy totiž nemali.3. Pochádzajú z Ameriky, nie z Talianska
Aj keď paradajky sú varené-pečené v talianskych či španielskych jedlách, ich história sa nezačala písať v týchto európskych krajinách, ale v Južnej Amerike – konkrétne v oblasti dnešného Peru a Ekvádoru. Pôvodné odrody boli malé ako čerešne. Aztékovia pestovali väčšie druhy paradajok už v 8. storočí.Do Európy priniesli prvé, žlté odrody, španielski dobyvatelia v 16. storočí. Spočiatku sa pestovali len ako okrasné plodiny. Taliani sa ich dokonca báli – trvalo im vyše 200 rokov, kým ich v kuchyniach zobrali na milosť.

Foto: Shutterstock
4. Paradajky majú viac ako 10 000 odrôd
Slovo „paradajka“ evokuje červený plod guľatého tvaru, ale existuje viac ako 10-tisíc rôznych odrôd. Nájdete žlté, oranžové, fialové, dokonca aj čierne paradajky. Niektoré sú veľké ako päsť (napríklad beefsteak), iné drobné ako čerešne (odrody cherry paradajok). Všetky však patria do rovnakej botanickej čeľade – ľuľkovité (Solanaceae).5. Paradajky nás chránia
Červené sfarbenie paradajok má na svedomí látka zvaná lykopén. Ide o silný antioxidant, ktorý môže pomáhať v boji proti voľným radikálom a podľa výskumov má potenciál chrániť srdce a znižovať riziko niektorých druhov rakoviny. Zaujímavé je, že tepelným spracovaním paradajok sa využitie lykopénu ľudským organizmom zvyšuje. A keďže lykopén je rozpustný v tukoch, ak pripravujete paradajky s olejom, ešte lepšie sa vstrebáva.6. V Španielsku sa s paradajkami ohadzujú
Každý rok sa v meste Buñol (pri Valencii) koná festival La Tomatina, počas ktorého sa tisíce ľudí ohadzujú paradajkami. Všetko začalo ako spontánna bitka v roku 1945, keď niekto počas sprievodu nešťastne prevrátil stánok s paradajkami.
Foto: Shutterstock
Dnes je to organizované podujatie s viac ako 100 tonami paradajok! Ak nemáte problém s paradajkovými šupkami vo vlasoch, ešte to stihnete… Festival sa koná poslednú augustovú stredu.
Diskusia k článku