Je to jednoduché. A rýchle. Zápražku môžete pripraviť z masla alebo z bravčovej masti. Podľa vašej chuti - do polievok sa hodí viac maslová, naopak, do takého guláša určite lepšie zapasuje zápražka z masti.
Ako postupovať?
V hrnci rozpustite maslo/tuk (nezohrievajte ho prudko), pridajte hladkú múku v pomere 1:1. Ak je konzistencia príliš riedka, prisypte ešte trochu múky, zápražka, ktorú si chcete odložiť do zásoby by mala byť skôr suchšia.Miešajte na miernom stupni ohrevu, aby sa nevytvorili hrudky. Ak na zápražku použijete maslo, dajte pozor, aby sa nepripálilo - príliš tmavá zápražka môže mať horkú chuť.
Zmes oprážajte dovtedy, kým nebude mať požadovanú, svetlohnedú alebo tmavohnedú farbu. Svetlú zápražku využijete do svetlých polievok, omáčok či prívarkov, tmavá sa hodí do gulášov a tmavých omáčok.
Foto: Shutterstock
Hotovú zápražku už nerieďte vodou, ako zvyknete, keď zápražku chcete hneď použiť na zahustenie jedla. Nechajte ju za stáleho miešania vychladnúť, potom ju preložte do uzatvárateľnej nádoby a nechajte stuhnúť v chladničke.
Keď budete najbližšie variť a budete ju potrebovať, už z nej len odoberiete potrebné množstvo, ktoré necháte v polievke, omáčke či v dusenom mäse rozpustiť a povariť.
Koľko vydrží?
V chladničke môžete skladovať zápražku asi týždeň. Ak ju dáte do mrazničky, bez ujmy v nej vydrží približne pol roka. Nezabudnite si však na nádobu poznačiť dátum jej prípravy.Tuhú, mierne zmrazenú zápražku môžete aj nastrúhať. Do pokrmov ju potom nasypete podobne ako instantnú zápražku.
Diskusia k článku