
Foto: Shutterstock
Šťavnaté koláče plné ovocia, to je naozaj pochúťka a ich pravý čas je práve teraz, keď všetko dozrieva. Aj pri najobyčajnejšej ovocnej bublanine však gazdinky dokáže rozladiť jedna vec. A to keď ovocie, ktoré krásne a rovnomerne rozložili pred pečením na cesto klesne na spodok koláča a čo je ešte horšie, aj sa jemne pripálilo. Ako dosiahnuť, aby sa to nestalo?
Ovocie obaľte
Najjednoduchším spôsobom, ako tomu zabrániť je posypať ovocie predtým než ho dáme na koláč múkou, kukuričným škrobom alebo cukrom. Dôležité je, aby ovocie bolo obalené rovnomerne a aby múky alebo cukru na ňom zase nebolo veľa, pretože to môže ovplyvniť výslednú chuť koláča. Skúsiť môžete aj cesto na plechu jemne posypať múkou a až potom naň rozložiť ovocie.Niektoré domáce cukrárky s úspechom využívajú obalenie v strúhanom kokose či mletých orechoch, vďaka čomu koláč dostane ďalší chuťový rozmer.
Poprášenie múkou môžete využiť aj vtedy, ak dávate do koláča hrozienka. Tie treba najprv namočiť do vody, ovocnej šťavy, prípadne rumu alebo nejakého likéru a potom poprášiť múkou.
Predpečte cesto
Výborným trikom, ako zabrániť tomu, aby ovocie nekleslo na dno je cesto krátko predpiecť ešte predtým ako naň rozložíte ovocie. Tu treba však dávať pozor, aby cesto nezhustlo v rúre príliš, lebo ovocie by potom zostalo na povrchu. Stačí predpiecť naozaj len pár minút, potom pridať ovocie a dopiecť.
Foto: Shutterstock
Diskusia k článku