Aby bola perfektná:
Už žiadna šlamastika s čokoládovou polevou. 5 dobrých rád, ktoré vás vysekajú z problémov

Jarmila Horváthová, 20. januára 2024     7 minút čítania

Zrazená, netuhne, láme sa, to je len pár komplikácií, ktoré vás môžu postretnúť pri príprave čokoládovej polevy. Ako týmto nepríjemnostiam predísť?



Foto: Shutterstock

Čokoládová poleva patrí medzi obľúbené spôsoby ako dekorovať alebo dokončovať zákusky, vianočné nevynímajúc. Pripraviť ju správne však nie je úplne jednoduché a stretnúť sa pri tom môžete s viacerými štrapáciami. Poleva môže priveľmi stuhnúť, alebo naopak netuhnúť vôbec, po vychladnutí môže nabrať sivý odtieň, alebo sa pri krájaní dezertu lámať. Prečo sa tak stane a ako tomu predchádzať?

1. Stop zrazenej čokoláde

Možno sa vám už niekedy stalo, že ste roztápali čokoládu a namiesto toho, aby bola pekne hladká a tekutá, z nej vznikla podivná hustá hmota, s ktorou sa nedalo pracovať. To sa stane vtedy, keď sa čokoláda príliš zahreje. Preto sa odporúča nikdy ju neroztápať priamo na tepelnom zdroji, ale vždy vo vodnom kúpeli.

Ďalším dôvodom môže byť, že nádoba, do ktorej ste čokoládu dali, bola mokrá, alebo do misky s čokoládou prskla voda z vodného kúpeľa. Čokoláda totiž nemá rada vodu a aj pár kvapiek dokáže vašu snahu o hladkú polevu úplne zmariť.



Foto: Shutterstock

Ak pri roztápaní pozorujete, že čokoláda začína hustnúť a hrčkavieť, treba ju okamžite dať preč zo sporáka. Môžete sa pokúsiť polevu zachrániť a to tak, že do nej vmiešate kúsok kokosového tuku alebo trošku neutrálneho oleja, napríklad repkového. Ak ste ju z ohrevu odložili dostatočne skoro, je možné, že polevu zachránite, ak ste však ten prvotný okamih prešvihli, tuk sa s čokoládou už nespojí a zostáva urobiť len ďalší pokus s novou čokoládou.

Túto metódu môžete použiť aj vtedy, ak ste čokoládu roztápali presne podľa pravidiel, ale je aj tak príliš tuhá. Zásadou je, pridávať tuk len po troškách, miešať a vždy ho najprv nechať roztopiť. Tiež treba mať na pamäti, že poleva s pridaným tukom má trošku iné vlastnosti a čas tuhnutia, tuhne pomalšie. Najlepšou možnosťou je pridávať kakaové maslo, to je však pomerne drahé a málokto ho má bežne doma k dispozícii.

2. Ako roztápať čokoládu v mikrovlnnej rúre

Čokoláda patrí medzi málo surovín, pri ktorých nemajú ani cukrári výhrady voči využívaniu mikrovlnnej rúry. Samozrejme má to svoje zákonitosti.

Na roztápanie čokolády v mikrovlnke treba použiť vhodnú misku, v obchodoch sa predávajú plastové nádoby určené na ohrev v mikrovlnnej rúre. Alebo použite biely keramický či sklenený riad bez ozdôb, ktorý by však tiež mal byť označený ako vhodný pre mikrovlnné rúry. Aj tu platí, že miska musí byť dokonale suchá.



Foto: Shutterstock

Mikrovlnku treba nastaviť na výkon 350 W a na rovnako veľké kúsky nasekanú čokoládu v nej nechať roztápať 30 sekúnd. Potom misku vyberte, čokoládu skontrolujte, jemne premiešajte a podľa potreby takto pokračujte v 30-sekundových intervaloch, pokiaľ nie je tekutá.

3. Ako odhadnúť správnu teplotu bez teplomera

Pri príprave polevy je alfou a omegou úspechu správna teplota čokolády – tá by mala mať 30-32 stupňov. Tí ktorí robia s čokoládou častejšie si určite už zaobstarali teplomer na čokoládu, tým, čo ho nemajú môže pomôcť tzv. lyžicový test.

Namočte lyžičku do čokolády a položte ju na tanierik. Ak čokoláda na lyžičke za 3-5 minút stuhne, tak má poleva správnu teplotu. Ak stuhne rýchlejšie, tak je ešte studená a treba ju ešte zahriať.

V prípade, že čokoláda tuhne pomalšie alebo vôbec, potom je zahriata veľmi. Optimálnu teplotu dosiahnete tak, že do nej pridáte ďalšiu neroztopenú čokoládu – opäť po malých kúskoch a za stáleho miešania. Ak pracujete s príliš teplou polevou, nielenže nechce tuhnúť, ale po stuhnutí chytí matný, šedivý odtieň a ľahko sa láme.

4. Aby na torte bola krásne rovná

Kto by nechcel, aby čokoládová poleva na zákusku či torte nebola krásne rovná, však? Na to je však potrebné najprv zahladiť všetky nerovnosti na koláči, pretože aj pár omrviniek na korpuse môže pokaziť výsledný efekt.

Docieliť to môžete napríklad tak, že povrch torty alebo zákusku natriete po celom povrchu džemom alebo marmeládou, v ktorých však nesmú byť nerozmixované kúsky ovocia. A až potom nalejte polevu. Tento tip sa samozrejme nedá kvôli chuti použiť vždy, ale napríklad k takej Sacherke marhuľový džem neodmysliteľne patrí...



Foto: Shutterstock

5. Ako krájať, aby sa poleva nelámala

Mať koláč s krásnou polevou je jedna vec, ale nakrájať ho tak, aby sa poleva nelámala je vec druhá. Ako na to? Jeden spôsob je, že do čokolády pridáme 33 % smotanu na šľahanie (pomer čokoláda a smotana 3:1). Čokoládová poleva bude mäkšia a nebude sa pri krájaní torty alebo zákuska lámať.

Dezert s čokoládovou polevou nekrájate hneď po tom, ako ste ho vybrali z chladničky, ale nechajte polevu pri izbovej teplote trochu "povoliť".



Foto: Shutterstock

Na krájanie použite horúci nôž, ktorý si môžete nahrievať namáčaním v horúcej vode naliatej vo vysokom pohári. Dôležité je, aby bol dokonale suchý, takže pred krájaním ho dobre utrite do čistej utierky. A toto opakujte pri každom reze. Dbajte, aby ste ďalší rez nerobili nožom, na ktorom sú prichytené omrvinky z predchádzajúceho krájania.

Pozrite si náš videotip, ako pripraviť čokoládovú polevu





ANKETA: Roztápate čokoládu v mikrovlnnej rúre?

10,4%



89,6%







Diskusia k článku







 



TOPlist