Abeceda ázijskej kuchyne:
Odhaľte, čo sa skrýva za neznámymi názvami

Jarmila Horváthová, 19. novembra 2022     20 minút čítania

Ázijská kuchyňa používa mnoho pre nás nepoznaných surovín, korenín a jedál. Zasvätíme vás do ich názvov, aby vás pri varení v receptoch už nič nezaskočilo.

T- Tofu



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Tofu je potravina pochádzajúca z Číny. Pripravuje sa z bielych sójových bôbov spracovaných na sójové mlieko. Vyrába sa procesom, ktorý je veľmi podobný výrobe syra z mlieka. V ázijskej kuchyni sa tofu používa v slaných aj sladkých jedlách a cenia si ho pre jeho schopnosť preberať chuť ostatných použitých surovín.

Teriyaki

Druh prípravy v japonskej kuchyni, pri ktorej sa ryby, mäso (najmä hovädzie alebo hydina) a zelenina marinujú v špeciálnej omáčke teriyaki a potom sa smažia, grilujú alebo dusia. Omáčka teriyaki je zmesou sójovej omáčky, mirinu alebo saké s ďalšími prísadami a dodáva pokrmom lesk, jemnosť a zvláštnu chuť. Dostať ju kúpiť aj hotovú.

Tamarind

Strom, ktorého plody majú osviežujúcu kyslastú až sladkokyslú chuť, pripomínajúcu sušené slivky, a vláknitú, mierne šťavnatú konzistenciu. Môžu sa jesť surové, varené alebo sušené a používajú sa na výrobu džúsov, pudingov, prísad do jedál a nápojov. Tamarind je aj súčasťou indických čatní.



U - Udon rezance



Foto: Shutterstock

Udon je druh hrubých rezancov zo pšeničnej múky, ktoré sa často používajú v japonskej kuchyni. V najjednoduchšej forme sa kake udon podáva v polievke, ktorá sa pripravuje z jemne ochuteného vývaru, uvareného z daši, zo sójovej omáčky a z mirinu. Do vývaru sa zvyčajne pridáva nadrobno nakrájaná šalotka. Chuť vývaru a pridané prísady sa v jednotlivých regiónoch líšia.

Ustricová omáčka

Omáčka sa vyrába z čerstvých ustríc, ktoré sa spolu s ďalšími prísadami silno povaria. Používa sa najmä v čínskej kuchyni, predovšetkým na marinovanie mäsa a do zeleninových jedál, ktorým dodáva pikantnú chuť.







Diskusia k článku







 



TOPlist