Abeceda ázijskej kuchyne:
Odhaľte, čo sa skrýva za neznámymi názvami

Jarmila Horváthová, 19. novembra 2022     20 minút čítania

Ázijská kuchyňa používa mnoho pre nás nepoznaných surovín, korenín a jedál. Zasvätíme vás do ich názvov, aby vás pri varení v receptoch už nič nezaskočilo.

W - Wok



Foto: Shutterstock

Hlboká panvica, ktorá sa používa na prípravu jedál ázijskej kuchyne.

Wakame

Morský druh hnedej riasy, ktorý je veľmi cenený v Japonsku a Kórei. V japonskej kuchyni sa často používa ako prísada do polievok, napríklad do polievky miso, ktorej dodáva výraznejšiu chuť. Pripravuje sa aj pražené, polomáčané s ryžou alebo s cukrovou polevou. Používa sa aj do šalátov, so sezamovým olejom a s čili. V kórejskej kuchyni sa táto riasa používa do polievok, kaší a šalátov.



Y - Yuzu



Foto: Shutterstock

Citrusové ovocie pôvodom z Južnej Kórey. Je to netypický citrus, ktorý obsahuje málo šťavy, veľa kôstok a má výraznú a aromatickú kôru. Hodí sa na prípravu teplých a studených nápojov, ako prísada do marinád, zálievka do šalátov a do dezertov.



Z - Zázvor



Foto: Shutterstock

Zázvor je jednou z najznámejších kuchynských prísad a používa sa čerstvý, sušený aj mletý. Pridáva sa (krátko po uvarení alebo opečení) do polievok alebo kuracieho mäsa. Hodí sa k hydine a jahňacine, ale aj k rybám a morským plodom. Používa sa v čistom stave alebo v zmesiach (karí, čatní, džemy, omáčky) ako korenie.







Diskusia k článku







 



TOPlist