W - Wok
Foto: Shutterstock
Hlboká panvica, ktorá sa používa na prípravu jedál ázijskej kuchyne.
Wakame
Morský druh hnedej riasy, ktorý je veľmi cenený v Japonsku a Kórei. V japonskej kuchyni sa často používa ako prísada do polievok, napríklad do polievky miso, ktorej dodáva výraznejšiu chuť. Pripravuje sa aj pražené, polomáčané s ryžou alebo s cukrovou polevou. Používa sa aj do šalátov, so sezamovým olejom a s čili. V kórejskej kuchyni sa táto riasa používa do polievok, kaší a šalátov.Y - Yuzu
Foto: Shutterstock
Citrusové ovocie pôvodom z Južnej Kórey. Je to netypický citrus, ktorý obsahuje málo šťavy, veľa kôstok a má výraznú a aromatickú kôru. Hodí sa na prípravu teplých a studených nápojov, ako prísada do marinád, zálievka do šalátov a do dezertov.
Z - Zázvor
Foto: Shutterstock
Zázvor je jednou z najznámejších kuchynských prísad a používa sa čerstvý, sušený aj mletý. Pridáva sa (krátko po uvarení alebo opečení) do polievok alebo kuracieho mäsa. Hodí sa k hydine a jahňacine, ale aj k rybám a morským plodom. Používa sa v čistom stave alebo v zmesiach (karí, čatní, džemy, omáčky) ako korenie.
Diskusia k článku