Trendy:
1. ročník Farmárskych trhov – začiatok vytvárania novej tradície

Andrea Červenková, 22. mája 2013     6 minút čítania

S heslom "Príďte si vychutnať atmosféru vidieka v centre Bratislavy” sa počas tretieho májového víkendu konali v bratislavskom Sade Janka Kráľa Farmárske trhy.


Foto: Andea Červenková



Foto: Andea Červenková


Počasie prialo, takže návštevníci si mohli plnými dúškami vychutnať všetko, čo pre nich usporiadatelia pripravili. Stánkov nebolo mnoho, ale reprezentovali široké spektrum výrobkov. Našli sme tu tradičných ľudových remeselníkov, kto chcel si mohol vyskúšať napríklad výrobu vlastného šperku z drôtiku. V ďalších stánkoch ponúkali vinári svoje vína, boli tu mäsiari, syrári, výrobcovia domácich zaváranín, zdravých a bio potravín.


Foto: Andea Červenková


Myslelo sa aj na deti, pre ktoré bola pripravená tvorivá dielňa so stavebnicami Makedo, skákací hrad, či kolotoč na ručný pohon. Na hlavnom pódiu sa počas celých trhov konali súťaže alebo vystúpenia rôznych umeleckých zoskupení. Najviac sa však návštevníci tešili zo sobotňajšieho koncertu skupiny Vidiek.


Foto: Andea Červenková



Foto: Andea Červenková




Nás ale zaujali najmä stánky, ktoré ponúkali netradičné jedlá či potraviny.


Foto: Andea Červenková


Jedným z nich bol stánok spoločnosti KULINART z Osuského, ktorá sa zaoberá výskumom, vývojom a výrobou produktov zdravej výživy. Zopár otázok o ich výrobkoch sme položili pani Jane Kavanovej.

Mohli by ste našim čitateľom priblížiť firmu KULINART?

Autorom receptov a konateľom firmy je Mgr. Miro Polakovič, ktorý sa na základe svojich stravovacích zvyklostí a tak trochu aj z recesie dal na vymýšľanie receptov pre vegetariánov a postupne aj pre celiatikov. Hlavnou vlastnosťou našich receptov je, že sú labužnícke a každý jednotlivý výrobok má svoju špecifickú chuť. Niektoré produkty pripomínajú klasické jedlá – ako ich poznáme z tradičných receptov. Spomeniem napríklad držkový guláš – u nás však robený z hlivy ustricovej, ďalej škvarkovú nátierku, ktorá nemá nič spoločné zo živočíšnymi škvarkami, ale obsahuje vlašské orechy. Ďalšia nátierka – škvarenina, ktorá pripomína vajíčkovú praženicu, je vyrobená z červenej šošovice a kurkumy. Všetky naše produkty sú prirodzene bezlepkové a bez cholesterolu, sú bez pridaného cukru, bez akýchkoľvek syntetických konzervantov, aróm, farbív a emulgátorov.

Kde možno kúpiť vaše produkty?

Dajú sa kúpiť v mnohých predajniach po celom Slovensku, ktoré sa špecializujú na predaj výrobkov zdravej výživy. Môžete ich samozrejme zakúpiť aj priamo u nás vo firme, takže kto by mal cestu cez Záhorie, tak v Osuskom je srdečne vítaný.

Máte v ponuke aj nejaké recepty, ktoré vychádzajú zo záhoráckej kuchyne?

Možno ich pán Polakovič zopár má, len sú ešte "schované v šuplíku". Zaujímavým produktom, ktorý vychádza zo slovenskej kuchyne sú však naše zabíjačkové kaše. Neobsahujú žiadne suroviny živočíšneho pôvodu, ale chuťovo sú veľmi dobré. Ponúkame zabíjačkovú kašu bielu a červenú – tá je dofarbovaná cviklou.




Foto: Andea Červenková


Ďalším stánkom, pri ktorom sme sa pristavili, bol celkom netradičný stánok sestier Kalinových, ktorých sme sa opýtali, s čím prišli na Farmárske trhy.

Ako by ste sa nám predstavili?

Sme malá rodinná firma – mama a dve sestry – vyrábame indické čatní a domáce sirupy s rôznymi príchuťami. Na trhoch ponúkame aj grilované plesňové syry, ku ktorým sa akurát čatní hodí.

Prečo ste sa rozhodli práve pre čatní – na Slovensku pomerne neznáme?

Práve preto nás to zaujalo. Na Slovensku sa čatní zatiaľ nevyrába, preto ho ani mnoho ľudí nepozná. V súčasnosti sa dá u nás možno kúpiť len anglické čatní, vo Veľkej Británii je totiž čatní veľmi populárne, keďže Británia kedysi Indiu kolonizovala. My sme začali čatní najprv variť doma ako prílohu k rôznym jedlám a všetkým veľmi chutilo, a tak sme sa rozhodli, že by sme ho skúsili vyrábať vo veľkom a predávať. Stále ešte overujeme vlastné recepty. Čatní je pôvodne zaváranina z ovocia bohato dochutená korením, preto sa dá v dnešnej dobe pri jeho výrobe dobre experimentovať a použiť rôzne suroviny, nielen ovocie.

A čo vaše prírodné limonády?

Limonády ponúkame vo forme sirupu. V súčasnosti máme zázvorovú, púpavovú, rebarborovú a bazovú. V blízkej budúcnosti by sme k nim chceli pridať aj tymianovú a z materinej dúšky.



Všetkým začínajúcim slovenským výrobcom zaujímavých potravín držíme v ich podnikaní palce a spolu s nimi sa tešíme na tie budúcoročné, ako organizátor akcie – Turizmus regiónu Bratislava sľubuje – vylepšené Farmárske trhy.




Diskusia k článku

alena45
už aj v iných denníkoch bolo kritizované hlavne to, že tretí májový týždeň je skúpy na záhradkárske produkty, aj na Miletičke majú všetko z veľkoskladov a nie z vlastnej záhrady.
zuzananoskova
Milujem takéto "akcie" a musím priznať, že z týchto Farmárskych trhov som bola málinko sklamaná. Očakávala som viac. Bola som sa pozrieť v sobotu cca o 11.30 hod. Syry a bryndzu "už" nemali, že až v nedeľu :-( Niekoľko stánkov s ponukou mäsovým výrobkov ma nezaujalo vôbec (beriem, je to môj "problém"), víno taktiež nie, ponuka zeleniny a ovocia bola viac ako chabá, hoci lepšie ako nič (ja som si nekúpila). Najviac sa mi páčil Bratislavský regál spolu s Jemine s ich osvetou k kvásku a chleba z neho a detský eko kolotoč :-) Cisternu s pitnou vodou som nenašla a ponuka minerálnej vody vo fľaši 0,75l za 1,45 Eur sa mi zdala dosť, hoci držgroš rozhodne nie som (ale opäť môj problém, mala som si so sebou zobrať viac vody). Slečny Kalinové mali ponuku podľa môjho gusta (bulgur so zeleninou, pečené syry, čatní), ale...vadilo mi, že gril bol umiestnený na tráve pri nohách.. Aj napriek tomu sa teším na ďaľší ročník.
rulik
v Košiciach v Auparku boli minulý týždeň tiež, v piatok som to nestihol,tak som sa vybral v sobotu.Aké bolo naše sklamanie keď som našiel tam 3 stoly,1 s jahodami,1 s bryndzou a niťami a 1 s cibuľkou,šalátom a zelerom,keby toto J.Olivier videl - horko by zaplakal
evanaaa
Je možné, že tieto trhy v BA sú len v začiatkoch, tiež mám rada podobné podujatia, iste budú časom lepšie, bohatšie a dúfam, že popri výrobkoch zdravej výživy sa niečo nájde aj pre diabetikov. Takže si treba na ne počkať a nemuseli by byť len raz do roka.
lubjak
Clanok je sice pekne napisany, ale skutocnost bola ina.pod pojmom farmarske trhy som cakala produkty z fariem, ci uz zeleninu, ovocie, maso, syry.Na obed v sobotu uz bolo skoro vsetko vypredane.Ak to beriem ako zabavne podujatie, tak vytknem nedostatok stankov s obcerstvenim, ak to boli farmarske trhy, tak to bola nezvladnuta akcia.






 



TOPlist