Foto: Andea Červenková
Foto: Andea Červenková
Foto: Andea Červenková
Foto: Andea Červenková
Foto: Andea Červenková
Nás ale zaujali najmä stánky, ktoré ponúkali netradičné jedlá či potraviny.
Foto: Andea Červenková
Mohli by ste našim čitateľom priblížiť firmu KULINART?
Autorom receptov a konateľom firmy je Mgr. Miro Polakovič, ktorý sa na základe svojich stravovacích zvyklostí a tak trochu aj z recesie dal na vymýšľanie receptov pre vegetariánov a postupne aj pre celiatikov. Hlavnou vlastnosťou našich receptov je, že sú labužnícke a každý jednotlivý výrobok má svoju špecifickú chuť. Niektoré produkty pripomínajú klasické jedlá – ako ich poznáme z tradičných receptov. Spomeniem napríklad držkový guláš – u nás však robený z hlivy ustricovej, ďalej škvarkovú nátierku, ktorá nemá nič spoločné zo živočíšnymi škvarkami, ale obsahuje vlašské orechy. Ďalšia nátierka – škvarenina, ktorá pripomína vajíčkovú praženicu, je vyrobená z červenej šošovice a kurkumy. Všetky naše produkty sú prirodzene bezlepkové a bez cholesterolu, sú bez pridaného cukru, bez akýchkoľvek syntetických konzervantov, aróm, farbív a emulgátorov.
Kde možno kúpiť vaše produkty?
Dajú sa kúpiť v mnohých predajniach po celom Slovensku, ktoré sa špecializujú na predaj výrobkov zdravej výživy. Môžete ich samozrejme zakúpiť aj priamo u nás vo firme, takže kto by mal cestu cez Záhorie, tak v Osuskom je srdečne vítaný.
Máte v ponuke aj nejaké recepty, ktoré vychádzajú zo záhoráckej kuchyne?
Možno ich pán Polakovič zopár má, len sú ešte "schované v šuplíku". Zaujímavým produktom, ktorý vychádza zo slovenskej kuchyne sú však naše zabíjačkové kaše. Neobsahujú žiadne suroviny živočíšneho pôvodu, ale chuťovo sú veľmi dobré. Ponúkame zabíjačkovú kašu bielu a červenú – tá je dofarbovaná cviklou.
Foto: Andea Červenková
Ako by ste sa nám predstavili?
Sme malá rodinná firma – mama a dve sestry – vyrábame indické čatní a domáce sirupy s rôznymi príchuťami. Na trhoch ponúkame aj grilované plesňové syry, ku ktorým sa akurát čatní hodí.
Prečo ste sa rozhodli práve pre čatní – na Slovensku pomerne neznáme?
Práve preto nás to zaujalo. Na Slovensku sa čatní zatiaľ nevyrába, preto ho ani mnoho ľudí nepozná. V súčasnosti sa dá u nás možno kúpiť len anglické čatní, vo Veľkej Británii je totiž čatní veľmi populárne, keďže Británia kedysi Indiu kolonizovala. My sme začali čatní najprv variť doma ako prílohu k rôznym jedlám a všetkým veľmi chutilo, a tak sme sa rozhodli, že by sme ho skúsili vyrábať vo veľkom a predávať. Stále ešte overujeme vlastné recepty. Čatní je pôvodne zaváranina z ovocia bohato dochutená korením, preto sa dá v dnešnej dobe pri jeho výrobe dobre experimentovať a použiť rôzne suroviny, nielen ovocie.
A čo vaše prírodné limonády?
Limonády ponúkame vo forme sirupu. V súčasnosti máme zázvorovú, púpavovú, rebarborovú a bazovú. V blízkej budúcnosti by sme k nim chceli pridať aj tymianovú a z materinej dúšky.
Všetkým začínajúcim slovenským výrobcom zaujímavých potravín držíme v ich podnikaní palce a spolu s nimi sa tešíme na tie budúcoročné, ako organizátor akcie – Turizmus regiónu Bratislava sľubuje – vylepšené Farmárske trhy.
Diskusia k článku