Rebríček obyčajný (Achillea millefolium L.)


Foto: Tatiana Plešová
Rebríček sa stala bežnou súčasťou okrasných záhrad. Táto trváca rastlina je určite pestrým oživením záhrad. Príroda nám ponúka pohľad na tzv. myší chvost – rebríček obyčajný, ktorý je vnímaný ako burina. Na druhej strane je potrebné pozrieť sa na rebríček aj z iného uhla.

Rebríček patrí medzi liečivé rastliny, vytvára priame stonky. Dorastá do výšky 15 – 60 cm. Listy sú striedavé a kopijovité. Plodom je nažka. Kvetné úbory sú malé, bývajú biele, pričom sa môžeme stretnúť aj s ružovým sfarbením. Obdobie kvitnutia je od júna – do októbra.

Rebríček by sme našli rásť v Európe a Ázií na lúkach, suchých svahoch, pri cestách a v priekopách. Pričom sa vyskytuje od nížin až po subalpínsky stupeň. Pôdu uprednostňuje dusíkatú.

Predmetom zberu sú nezdrevnatené časti vňate alebo kvety. Droga obsahuje silicu s chamazulénmi, flavonoidy, triesloviny, horčiny, laktóny a minerálne látky. Používa sa vnútorne pri žalúdočných ťažkostiach, hnačkách a nadúvaní. Uplatnenie nachádza aj pri ošetrení hnisajúcich rán, ekzémov. Z rebríčka sa pripravuje zápar alebo odvar.



Tatiana Plešová, Varecha.sk, 3. marca 2016 o 05:15

Diskusia k článku



Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo


Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist