Rôzne

Zabíjačky

sovka62 - fotkasovka62, 19. februára 2011

Dnes sme mali na obed vyprážanú bravčovú pečeň (recept včera veľmi príhodne dodala @dorisa a detaily doladila @zdezda ). Ráno bol na nákupe manžel a ako obvykle, priniesol pečene viac, ako som mohla spotrebovať. Rozmýšľala som, čo so zbytkom a napadli ma jaternice. Teda len jaternicová kaša, lebo črevá doma nemám. Nevadí, upečená v plechu bude rovnako dobrá, ako keby bola v čreve. Takejto kaši bez čreva sa u našej starkej hovorilo žobrácka, tu, okolo Trnavy sa žobráckou kašou nazýva uvarená zmes krvi, krúp a korenín. Tak som z mrazničky vybrala mäso a pustila sa do toho.
Pri práci som rozmýšľala nad tým, ako sme sa kedysi prisťahovali na dedinu neďaleko Trnavy, kde manžel šéfoval hydinárskej farme. Jeho podriadené, všetko ženy, si pokladali za povinnosť poslať výslužku z každého prasaťa, ktoré sa doma zabilo. A bolo toho veru dosť, veď začiatkom sedemdesiatich rokov sa na dedine chovalo prasa v každom dome a nezriedka nie jedno. Keď s výslužkou poslali deti, ešte to šlo, každému som šuchla nejakú korunku a bola som spokojná. Horšie bolo, keď prišiel rovno gazda (ženy nechodili, asi mali veľa práce), tomu sa len nalial štamperlík (dva-tri...) a bolo. Trápilo ma, že sa nemám čím odvďačiť, tak som manžela domŕzala, aby postavil chliev, že budeme chovať aj my a môžeme výslužky oplácať. Síce nie hneď (veď to poznáte), ale predsa, stalo sa. Postavil chliev rovno pre dve prasce, hoci spočiatku sme chovali len jedno.
A tak sme začali pravidelne zabíjať a mne sa to veeeľmi páčilo. Ja som chodila aj s manželom pomáhať do jednej spriatelenej rodiny, oni prišli na zabíjačku pomáhať nám, čo bolo skvelé, lebo pani mala kompletnú zabíjačku v malíčku a všetko a všetkých pekne podirigovala, takže to išlo ako na drátku. Po zabíjačke som bola gazdiná, ani som nevedela, čo skôr dať na stôl, jaternice, krvavnice, tlačenka, paprikovo-cesnaková podhrdlina, čerstvo vyúdené klobásy, čerstvé mäso, ktorého chuť bola úplne iná ako od mäsiara. A gazdiná som bola nielen hneď po zabíjačke, v kadi sa vyrôsolilo mäso na údenie, časť mäsa sa zavarila do konzerv, časť pečeného mäsa sa zaliala do masti, kde čakala na chvíľu, kedy nestihnem variť, lebo ho stačilo ohriať a uvariť hrsť ryže alebo pár zemiačikov. Do konzerv, kilových i polkilových sme dávali aj tlačenku, ktorá varom získala takú konzistenciu, že keď sme konzervu otvorili z oboch koncov, dala sa tlačenka krájať na krájači na tenké plátky. Keď sa klobásky trochu vysušili, väčšiu časť z nich som zavarila do pohárov, aby nevyschli na kosť. Boli výborné, zohriate i na studeno. A to už ani nehovorím o tom, že najmenej dva mesiace sme mali každý týždeň čerstvé mäso zo zabíjačky, lebo to, čo sme my zo zabíjačky rozdali, sa nám postupne týždeň čo týždeň vracalo. Fungovalo to ako kánon v hudbe, jeden začal, pridal sa ďalší a ďalší.....
Tomu nemôže konkurovať žiadny supermarket, darmo je otvorený 24 hodín denne.

Keď teraz v novinách čítam o veľkej sláve, obecnej zabíjačke, ktorú organizujú, aby ľudia na dedine vôbec videli, ako také prasa vyzerá a ako to vyzeralo na zabíjačke, je mi smutno. To nie je len o tom, čo všetko zo zabíjačky človek mal, to je aj o spolužití
dediny, o tom ako sme sa jeden druhého podporovali, ako sme si vzájomne pomáhali a to nielen počas zabíjačky, lebo nakoniec sme chodili pomáhať aj do vinohradu, aj do repy, na oberačky, hoci toto nám priatelia neoplácali, chodili sme len preto, že to boli priatelia a boli sme s nimi radi. Myslím, že so zabíjačkami sa z dediny vytratilo aj toto.

@zareaguj


Diskusia k téme

julica
@sovka , zabijačky sa vytratili, lebo sa to jednoducho neoplatí, ale pomáhať si ľudia pomáhajú stále, dobrí ľudia boli aj sú. Choď sa napríklad pozrieť na dediny, ako sa tam stavia, koľko ľudí bez nároku na plácu odmaká celé víkendy na stavbách domov pre mladé rodiny... sentiment je pekná vec, ale treba byť aj trošku pri zemi. Pamätám si napríklad, že zabíjačky od niektorých susedov sme sa nedotkli, lebo smrdela, že vždy keď v sobotu poobede niekto zvonil, boli sme so sestrou vyhrešené, že sme zase pojedli všetky barily a že nemá čo dať za zabíjačku, prípadne sa stalo, že ani vôbec nebolo čo dať za zabíjačku, lebo prosto nebolo (ani peniaze). z toho potom boli dosť dobré frustrácie...
alena45
veru, aj mne je ľúto, že moje deti to už nezažijú. U starého otca sa zišla celá rodina aj deťmi, nech sme boli akokoľvek malé, lebo zabíjačka bola vždy okolo Mikuláša, a teda večer pred zabíjačkou patril nám deťom.
Vtedy neboli mrazničky a tak sa celé prasa muselo nejako spracovať. Starého otcovo prasa, teda brav mával okolo 250 kg a bolo vždy pýchou gazdu. Veľmi často na tie časy spomínam, lebo večer sa vždy zasadlo za stoly, prišli aj susedia a jedlo, pilo a spievalo sa dlho do noci. Spomínam aj na tú chuť starého otcovej klobásy, ktorú už dnes neurobí nikto takej chuti. Fakt nie.
2010
sovka, pekne napisane, asi je to pokrok ? neviem ale je to vsade na svete v inych obmenach, Dnes som sa dostal na trh neskor az pred obedom , pocujem karfiol za darmo ako dakdo vykrikuje.Idem tam co je to za haluz.Ano bola , ked si kupite debnicku marhul.Cena smiesna menej ako kilo v retazci , aj tak ich nikdo nechcel lebo boli zrele tak pridali aj karfiol ...lenze sa preratali tu nevedia ze z marhul sa da robit aj lekvar ( len par emigrantov ako palokuchti by nakupili)...
sovka62
@julica , s tou pomocou to také žeravé nebude, máme priateľov, ktorí sa presťahovali na dedinu (dve rôzne rodiny do dvoch rôznych dedín) a obe už bývajú späť v Trnave, pre vyslovene nepriateľský postoj susedov a pre prieky, ktoré im robili. To sme my ako prišelci nezažili. Možno si pomáhajú ľudia, ktorí na dedine bývajú odjakživa, ale noví tam asi na ružiach ustlané nemajú. A to, že sa už u nás prasatá chovať neoplatí, je spôsobené tým, že trh je zaplavený dotovaným mäsom zo zahraničia, často pochybnej kvality, ale konkurovať sa mu nedá ani vo veľkom, ani v malom. Pre mňa, v tých neľahkých začiatkoch, zabíjačka znamenala, že napriek tomu, že s peniazmi sme vychádzali od výplaty do výplaty, mala som istotu, že hladní nebudeme, lebo komora bola plná a pri rozumnom gazdovaní sme vydržali do ďalšej zabíjačky.
sovka62
@alenka , na tie zabíjačkové večere som pri tom svojom uvažovaní aj zabudla. To veru bola paráda! Ako dieťa som starkej po zabíjačke vyčítala, že nosí na stôl v nesprávnom poradí. Najprv ovar a kapusta, potom hurky a nakoniec, keď už nikto skoro nevládal, pečené mäso a pri ňom pečené čerstvé neúdené klobásky,ktoré som z celej zabíjačky síce mala najradšej, ale už som ich veľmi nevládala jesť. Ale starká ma hneď uzemnila: Dieťa moje, keby som tým hladným ľudom dala ako prvé pečené mäso, zjedli by sme na posedenie pol svine! A bola som vybavená.
sovka62
@2010 , to je tak vždy, keď je niečo "zadarmo". Raz ma už tak naštvali tie poletušky, čo ti pri východe z obchodu tlačia do ruky parfém, (lebo tam boli tuším každý deň, keď som do obchodu vliezla) že zadarmo, že som jej ho vydrapla z ruky, že keď je teda zadarmo, beriem a pobrala som sa rýchlym krokom preč. Mal si vidieť ako sa za mnou rozbehla, že zadarmo je keď si kúpim ešte toto a potom ešte ono, ale ja som ho už strčila do kabelky a akože som trvala na tom, že zadarmo je zadarmo. Chúďa bolo celé bez seba, veď ja som chápala, že ona nie je na vine, že je len slabo platená sila, ktorú na toto naviedol jej zamestnávateľ, ale chvíľu som akože otáľala a potom som jej to vrátila a poradila, nech si nájde lepšiu brigádu.
tinca
@sovka62 normálne mi tečú slinky nad tým krásnym popisom zabíjačky. Ja ako mestské dieťa som to šťastie nemala, ale mala som pár kamarátov,ktorí chovali a to som sa vždy pozvaniu tešila. Na základke gro spolužiakov chovali prasiatka a tak strašne rozvoniavali ich klobásky na desiatu, že až nakoniec triedna zakázala ich nosiť. Ale maminka mi dala občas takú náplasť, že doma robila žebráčnu kašu /krv,krúpky/ a tú mám dodnes najradšej, no jaternice, tak bolo aspoň niečo.
evusik
ja to mám zo zabíjačkami tak na preskáčku... do mojich 10-tich rokov sme bývali na dedine a tam bola zabíjačka každý rok, ale ja si pamätám iba jednu jedinú. Ten rok sme mali okrem iného aj ovcu, keď prišiel čas zabíjačky tak mi otecko prízvukoval, že nemám ísť dozadu ku chlievom, mám sedieť doma... no povedzte niečo také dieťaťu. Pamätám si ako som sa zakrádala len aby ma nevideli, lenže čo som ja videla, to bol taký šok, že ma kriesili... do dnešného dňa mám ten obraz pred očami ako tá nešťastná ovca visí ... zrovna ju sťahovali z kože, ufff.... No nejako som to prežila odišli sme do mesta a tam žiadne zabíjačky neboli hoci aj tam sme chovali sliepky a zajace... Potom som sa vydala a naši sa presťahovali zas na dedinu a zas začal kolotoč zabíjačiek. Ale všade sú iné zvyky... v rodine môjho manžela je zabíjačka absolútne v rukách mužov, žena maximálne uvarí ryžu a krúpy, načistí cibuľu a cesnak a nachystá koreniny a potom sa už len stará o mužov aby mali čo jesť a piť.... ale aj to už pominulo lebo prasa už nikdo nechová. Poslednú zabíjačku sme mali tri roky dozadu aj to sme vykŕmené prasa kúpili od súkromníka, ale ani to sa už neoplatí.... a o tej pomoci na dedine, možno v rámci rodiny ešte funguje pomoc, ale už to nie je ono... nikto nemá čas, a ak aj má každý chce mať v nedeľu pokoj a nie robiť niekde na stavbe... viem čo hovorím máme chlupu na dedine je v stave rekonštrukcie už tri roky... keď sme boli mladí chodili sme celé rodiny pomáhať, doniesli sme doma upečené plechy koláčov a jedla, chlapi robili, ženy pomáhali, niekto sa venoval deťom a večer sme sedeli pri ohni, opekali slanimu, spievali pri gitare aj do rána.... a dnes? keď niekoho požiadame o pomoc na chalupe tak nemá čas!
marianne69
.....ja si za cely zivot pamatam len jednu zabijacku,ako decko,ale nedopadla dobre....prasiatko prekrmili a dostalo porazku,cele zmodrelo a zakopali ho,ale niektori obcania sa aj tak chodili pytat,kde je zakopane,ale starka mlcala jak partizan.....
hubata
Ja dúfam že naši ľudia dostanú rozum a opäť sa dedina stane dedinou a nielen gýčovitou záhradou s tujami, bazénom, skalkou. Opičíme sa po cudzích ale keď idete do zahraničia či už je to Rakúsko, Chorvátsko, Taliansko - tak všade si zachovávajú svoje tradície. Ochkáme nad tenkou parmskou šunkou, ale aj u nás bolo krásne vyúdené voňavé domáce údené ! Kupujeme v Lidli ovčí syr, parmezán, mozarelu a čo sme dopustili aby sa stalo z našej bryndze? Ani ju už nedostať a to čo predávajú ako bryndzu je s prepáčením odpad. Kdeže sú naše lacné a dobré párky, špekáčky, točená slovenská, pečeňový syr? Nielenže sme došli o pracovné príležitosti, ale jeme aj odpad z celej EÚ. A potom máme alergie, ekzémy z éčiek, dioxínové vajcia a mäso. Veď keď odídu dovolenkári z Chorvátska, Talianska, Rakúska tak sa tam pasú kozy, ovce, sliepky aby sa využila tá kamenistá pôda a my tu máme krásnu úrodnú pôdu a nevieme ju obrobiť, využiť na lacné potraviny. Uvedomme si len koľko pracovných príležitostí ponúka poľnohospodárstvo - ale my radšej dovážame - a nepracujeme.
sovka62
Vieš, Hubatá, ono už práca v záhrade nikomu nevonia. Keď sa objavili hypermarkety, kde kapusta stála 2 koruny a mrkva tri koruny za kilo, ľudia si povedali, že to za tie peniaze doma nedopestujú a ešte sa aj narobia. Pozri sa na ceny dnes, zelenina a zemiaky k obedu stoja viac ako predtým mäso na celý deň, už by sa určite oplatilo pestovať, len si už ľudia od roboty odvykli. ľahšie je v sobotu zbaliť rodinu do auta, ísť do nákupného centra, kde len za fastfood a predražené presladené nápoje minie viac ako za osivo a hnojivo do celej záhrady. A potom už ostáva len stonať, ako je na Slovensku málo peňazí, všetko drahé a nedostupné. Ale pohnúť zadkom a prilepšiť rodinnému rozpočtu úrodou z vlastnej záhrady, to sa nenosí. Chodievame do Grainau, sú to klimatické kúpele v Bavorsku, mestečko, a aj tak tam ľudia majú zeleninové záhradky a dokonca v dvoch domoch na hlavnej ulici ešte chovajú kravy. Im sa asi oplatí.
hubata
Samozrejme že oplatí sovka62: len si predstav tie naše kontajnery plné odpadu z kuchyne a to všetko sa na dedine spotrebovalo, dostalo sa to znova cez zvieratá do pôdy. Platíme veľké peniaze za odpad, a preto aj sem k nám dovážajú podnikatelia odpad zo zahraničia, využívajú nás. My si nezaslúžime aby sme žili v zdravej krajine?
sovka62
Vidím, že si taká istá nemoderná ako ja, asi už obe patríme do starého železa. U nás sa vyhodí naozaj len to, čo sa už nijako inak nedá využiť, odpad sme separovali aj keď to ešte nebolo organizované a separovaný sme ho na vlastné náklady vozili na zberný dvor. Ak ostane odpad z kuchyne (veľmi zriedka) usuším alebo zmrazím pre zvieratá svatovcov. Na terase pestujem papriky, rajčiny, uhorky, bylinky v nádobách, aby boli vždy čerstvé pri ruke, čo sa dá uvarím a upečiem doma, nekupujeme vodu vo PET fľašiach, skrátka nemoderná stará baba. No, som trochu márnotratnejšia ako moja starká, lebo neodkladám vrecká od cukru a múky, ale hodím ich medzi papierový odpad.
alena45
zháňame chalupu so záhradou. Zo šiestich nehnuteľností bola len jedna záhrada, presne tak, zatrávnené, vysadené tuje a staré stromy. Veru, každý len nadáva, že v obchodoch je všetko drahé a prechemizované, ale čo už je to za prácu dopestovať si pár hriadok zeleniny pre seba. Kedysi to boli celé role, veď ani mňa by nebavilo okopávať doaleuja kukuricu, zemiaky a iné. Ale koľko tých zemiakov pre rodinu potrebujete ? Alebo mrkvy, alebo cukiny, baklažánov, papriky a pod. Dedinčania, ktorí tam bývali hovorili že nemajú čas a my cez víkendy sme dopestovali všetko čo sa dopestovať dalo. A nepotrebovala som fitness centrá a ani televízor. Sobota bola pre záhradu, v nedeľu sme už len vychutnávali pokosený trávnik, obriadené kvety, okopané a popolievané hriadky, zobrali sme úrodu, pokecali so susedmi a išli unavení a hlavne spokojní s čistou hlavou domov. Nenadarmo sa hovorí, že práca s hlinou upokojuje. Je to svätá pravda.
sovka62
Tuším to s nami ešte nebude také zlé, keď sú aj takí ľudia ako Alenka. Len ich je dosť málo v jej vekovej kategórii, vidím to podľa vekového priemeru našich zákazníkov. Ale dnes bol v Pravde povzbudzujúci článok, že sa ľudia ľudia kvôli vysokým cenám potravín vracajú do záhrad a opäť začínajú pestovať zeleninu a ovocie. Kedysi sa robila štatistika, čo sa dá vypestovať na 4 ároch pôdy (maximálna výmera pozemku v záhradkárskej osade) a zistilo sa, že pri premyslenom hospodárení a následnom pestovaní plodín v jednom vegetačnom období sa dá dopestovať ovocie a zelenina pre 4-člennú rodinu na celý rok. A to už nie je malá pomoc do rodinného rozpočtu, čo poviete?
hubata
Ja tiež som dostala na staré kolená rozum a keď vidím tú zúboženú zeleninu a vybaví sa mi chuť rajčiny alebo uhorky zo záhrady - tak ju ani nekúpim. A to nehovorím o mrkve, kalerábe, zelenom šaláte - samá chémia. Tiež si zháňam záhradu do prenájmu, lebo si myslím že je to najlepší telocvik spojený s užitočným. Aj to ovocie je lepšie naše ako dovezené pomaranče, avokádo, pomelo, liči. A tá ranná káva vypitá na lavičke - na tú mám do dnes dňa spomienky. Deti takisto na chalupe mali také zážitky aké dnešné deti v obchodných centrách nemajú.
samanka
keď to teraz tak čítam, napadlo mi..veď keď som bola malá, nemali sme ani smetiak...organický odpad sa vyhadzoval do kompostu, spolu s odpadom zo zvierat, mali sme sliepky, králiky, prasiatko, všetko v prírode kolovalo. To, o čo sa dnes snažia výrobcovia BIO potravín, nemá s BIO potravinami nič spoločné...je pravda, že na záhradu nie je veľa času, keď človek príde domov z práce o 18-tej. Ale neviem si predstaviť, že by som ju nemala...aj keď je v nej pár hriadok zeleniny a možno 30 kg zemiakov....a priznávam dobrovoľne, že práca v záhrade nie je zrovna môj koníček, ale je výborná "nabíjačka bateriek"
samanka
@sovka62 práve som prečítala Tvoj príspevok. Na 4 ároch bezpečne. Kedysi sme sadili zhruba na takej výmere a nepamätám sa, že by sme niečo kupovali. Snáď len papriku, lebo u nás sa paprike nedarí. Ale zeleninu sme mali vlastnú po celý rok. Ale ja už som v poslednom čase "vypieka" aj paprikou, začala som sa o ňu inak starať a výsledky sú pozitívne...
sovka62
Máš pravdu, kedysi sa neplytvalo, keď sme ošúpali zemiaky šupky dostalo prasiatko, keď sa vymyla misa od cesta, voda išla do pomyjí, dokonca sa pre prasa zlievala mastná voda z prvého umývania riadu (lebo sa umýval dva razy, najprv z najväčšej mastnoty a zbytkov a potom v susednom vangli tiež v horúcej vode do čista, lebo Jar ešte len mali vynájsť). Jablkové šupky sa nasušili na čaj, pomarančová a citrónová kôra sa kandizovala a kým rodičia zabíjali, z mastných nejedlých zbytkov sa dokonca s lúhom varilo mydlo na hrubé čistenie.
sovka62
@samanka a ako inak sa o ňu staráš? Napíš, prosím ťa, možno pomôžeš aj iným pestovateľom.
sladkacokolada
ja som si prečítala tento milý príbeh, ale ja som čakala, že dáte recept na tu žobrácku kašu, no škoda, nebol tam:-) žeby na buduce?
sovka62
@sladkacokolada , ja som si pre istotu, lebo jaternice som nerobila tridsať rokov, klikla na recept, ktorý pridala Honestka. Musela som trochu improvizovať, lebo som nemala napr. bôčik, ale mala som hodne prerastenú krkovičku a pod cibuľu som radšej dala hodne bravčovej masti.
samanka
@sovka62 my máme v záhrade ílovú pôdu. Predvlani som natrafila na maštaľný hnoj vo vreciach, určite to poznáš. Tak som sa rozhodla vyskúšať, aká bude paprika, ak ju zasadím tak, že zmiešam jedna ku jednej zem a hnoj. Priemyselné hnojivá totiž nemali žiadny pozitívny vplyv na rast a vyplnenie dužiny. Tak som ju zasadila, pomedzi som urobila jarčeky, do ktorých som polievala, nie pod koreň. Nepoužívam pesticídy, nechávam všetko na lienky a iný pracovitý hmyz. Ďaľší rok mi ktosi poradil, odrezať z PET fliaš, hrdlo pichnúť do zeme a plniť len fľašu. Toto sa mi lepšie osvedčilo, lebo zem zostala kyprá (napriek ílovitosti), rastlinky mali stále potrebné množstvo vody. Skypriť zem bolo treba iba po daždi. Niečo ako kvapková závlaha. A navyše, ani paradajky, ani paprika, ani baklažány nechytili žiadne plesne. Na skúšku som kúpila predvlani 3 priesady takých zvláštnych štipľavých papričiek. Sama som bola prekvapená, čo dokáže maštaľný hnoj. Zavarila som z tých 3-och priesad +5 priesad feféroniek asi 30 pohárov. Predtým som bola rada, ak som mala na rastlinke 10 papričiek.
tonicka53
Ja mám pri dome záhradu, vlani sme založili úrodu a celá vyšla navnivoč, lebo bola celá záhrada pod vodou veľmi dlho. Dokonca nám vyschla veliká čerešňa-srdcovka, čo ma nesmierne mrzí, lebo nebudem mať na zaváranie. na bublaniny atď., ešte neviem ako to rozchodí višňa a tiež skoré jabĺčka-sklenky. Prišla som úplne o všetky jahody a to som si sadbu objednala zo Starkla! Od januára som si chystala priesady paprík aby bolo do fólie a tieý aj rajčín - na voľnú výsadbu. Ako píšem, o všetko sme prišli. Ale chvála Bohu, že sme vodu nemali v dome, ako iní ľudia, veď viete o vlaňajšku. Takže, tento rok som tiež už nasiala paprikové semienka, už mi aj poschádzali, za nejaký čas ich budem môcť prepikírovať. Potom prídu na rad paradajkové semienka atť. Včera mi prišiel balík za 30€ ! so semienkami mrkvy, petržlenu, uhoriek, cibule, cukiny, hrášku, strukovej fazule . . . a to ešte musíme ? kúpiť sadbové zemiaky.
Tak si spočítajte, koľko nás to bude stáť a ešte ak nakoniec bude taký rok ako vlani. . . tak som manželovi povedala, že vysejeme do celej záhrady trávu, urobíme si jazierko, skalku ako spomínate v komentároch vyššie a budeme chodiť kupovať zeleninu na trh alebo do marketov. Možno by nás to aj vyšlo lacnejšie a bez námahy :-)
sovka62
No pravdaže, starý dobrý maštaľný hnoj. Kedysi sa nedal zohnať, ešte tak vyhrať v tombole za vlečku, ale už pár rokov je na trhu a dokonca v rôznych baleniach. Teraz je pre malé záhrady balený dokonca aj 5 kg, a predáva sa kravský hnoj, kravský hnoj s konských hnojom, a teraz ako novinka dokonca konský hnoj, ktorý je veľmi výhrevný, vhodný hlavne do parenísk. Predáva sa i granulované NPK s guánom v balení 2,5 kg a 1 kg balenia čisto prírodných hnojív tiež s guánom. Zvolila si veľmi dobre a som rada, že to prinieslo výsledky. A tie PET fľaše používam aj ja do tých nádob na pestovanie paprika a rajčín.
sovka62
Tonička, je mi teba a podobne postihnutých naozaj úprimne ľúto, zmarená práca a ešte škody na majetku. A prečo si dávaš posielať také predražené semená a ešte k tomu poštovné? Nemáš na blízku záhradkársku predajňu? Videla som pár Starklových katalógov a napr. 3 g balenie mrkvy odrody Rubína bolo tri razy drahšie ako je bežne v predaji. Veď niekto mu musí zaplatiť tie drahé katalógy.
tonicka53
Evička, zo Starkla som mala iba jahody, chcela som zmenu :D ; a kde kúpim jahody na výsadbu tento rok, tak to ešte neviem (:-
hubata
A dievčatá neviete o nejakej záhrade v okolí Bratislavy, Pezinka, Senca alebo Malaciek? Mohla by byť aj pri dome, stačí s búdou na náradie, ale musí tam byť voda na polievanie.
palokuchki
@sovka , pekne si opisala tu zabijacku. Ja si na pravu slovensku zabijacku pamatam len velmi hmlisto. Vzdy hovorim, ze musim ist na Slovensko, ked bude niekto z rodiny mat zabijacku. My sa tu teraz chystame zabit nase dve prasiatka. Mame navstevu zo Slovenska, tak nam pomozu.
baculata
Tonicka 53 pestujem starklove jahody, mám ich už niekolko rokov sú to stálerodiace do mrazov, názov neviem, ja Ti pošlem, ale v lete.Komu som dala jahodove planty, každý si pochvaluje.
baculata
Sladkáčokoláda, na južnom Slovensku sa zabíjačková kaša robí takto-všetky vnútornosti a masové mastné orezy končia v kotli, kde sa musia varit do makka, čo je približne 2 hodiny.Pečienka sa vyberá skorej. Po vybratí sa oddellia kosti od masa, maso sa pokrája-na tlačenky- alebo pomelie na jaternice a určitá čast sa ponechá na kasu.Voda, v ktorej sa maso varilo sa volá ovar. Ten sa precedí od kostičiek, ešte sa v nom ovaria slaniny na údenie. Do ovaru sa pridávaju jačmenné krúpy, ktoré preplachujeme v studenej vode.My používame najdrobnejšie-perličky.Obar s perličkami uvedu do varu a pridáva sa bravčová krv - za neustáleho miešania.Potom nasleduje už zmienené mleté varené maso, pomletá usmažená cibulka aj s tukom kde sa smažila, sol, mleté čierne korenie, drvená rasca, majorán,červ. sladká paprika.Varí sa asi 2 hodiny.Pravidelne kostujes a dochucujes a koniec varenia závisí od makkosti krupok a farby kaše, ktorá má mat typické sfarbenie, aby krv nebola surová-to hovorí moja ma ma. Píšem, pretože Ta zaujmal recept na kasu, v malom som to nikdy nerobila. Regionálne je perlička nahrádzaná bud lámankou, alebo kukuricou, ale to som len počula. My žijeme pravý dedinský život a pracovité ruky mojho manžela nezaujmaju výpočty, či sa to oplatí. Slovenská povestná pracovitost sa vytráca aj z dedín.
honestka
@SOvka mila, vratila si ma do cias stastia a pohody....
veru vsetko ako hovoris, u nas sa prasiatko pod 250 kg malokedy zabilo, pretoze bolo treba aj vela masti, olej sa pouzival len tak slavnostnejsie flasa trvala dlho len tak troska trebarz priliat do reznov a tak...
Hoci si kazdy rok robime zabijacku aj2x tu sme si ju museli prisposobit, pretoze tu dostaneme naopak kupit prasa vzdy iba pod 100 kg, aj ked si pozveme nasskych hladovnikov, pre ktorych je to tiez pozitok taka atmosfera ako bola davno sa jednoducho neda vyvolat. Hoci vyrobky nase su vychvalene - Chyba to hlavne- Rodina.
== A skvarky s mastickou som robila v minuly tyzden, takze dnes boli aj pagaciky.
A dnes naopak do oleja pridavam krasnu bielu a vonavu masticku, odkedy som zacala citat pochybne informacie o vyrobkoch, ktore dostavame z velkoobchodneho trhu a veru ze aj rezne zacali inac chutit. A tak hoci mame zatial dostatok v obchodoch vselijakych fajnovych olejov, vratili sme sa dozadu a myslim si, ze
s pribudajucimi rokmi sa na dedine zacnu znova vracat k pode, ktora este niekde ostane ta dobra, kypra a urodna, ak ju nezastavaju, alebo nanovo zasypu plavarne zemou- pretoze buducnost vyzera biedne....

Takze velmi pekne dakujem za tento dnesny prispevok, oblazil srdiecko a hoci je tu velka zima (dnes sme mali az -30) citim prijemne teplo v celom tele a neviem sa dockat na chute toho najobycajnejsieho -ozajstneho slovenskeho jedla.
kuchticka
@sovka , ja tiez spoinam na zabijacky na dedine, kde som vyrastala Vsetko bolo presne ako ty pises a rada na to spaminam. Od tych cias som snad nikdy nejedla tak chutne maso ako zo zanbijacky.
Co sa tyka pestovania vlastnej zeleniny na zahradkach a vobec obhospodarovania pody na Slovensku som velmi sklamana. Uz sme tu raz o tom debatovali a niekto mi odpisal, ze sa to skutocne neoplati, lebo v obchodoch si to kazdy kupi ovela lacnejsie. To je mi jasne, ale co kto kupi sa nikdy nevyrovna priamej sklizne urody z pola-zahradky do kuchyne. Cerstve a najma ak sa pestuje bez chemikalii.
Velmi sa mi paci tvoj nazor @sovka a tiez suhlasim s @hubatou. Ako rada bych pestovala svoju zeleninu!!! Byvame dost vysoko v horach, je tu chladno a naviac mam vsetko zozrane od srn. Nech sa snazim ako chcem, vzdy ma "zatvu" nasa lesna zver.
sovka62
Tak ste ma potešili, ľudkovia, keď to čítam, cítim nádej, že ešte veci môžu obrátiť k lepšiemu, že sa na naše dediny a aj do miest vráti trochu toho pôvodného života v súlade s prírodou.
@baculat á,perfektne si popísala prípravu kaše, až sa mi slinky zbiehali (ja som robila jaternicovú kašu s ryžou), keby som vedela zohnať krv, hneď sa do nej pustím. Tu okolo Trnavy sa na zabíjačkách hovorilo, že kašu vždy mieša ten najsprostejší, čo sa na iné nehodí. Aj tak som k nej nikoho nepustila, miešala som si ju vždy sama, lebo stačí, ak sa na kotol prilepí len trocha, prihorí a je po kaši, taká sa jesť nedá. A predstav si, kým som sa nevydala, tak som takú kašu ani nevidela, nie že jedla. U starých rodičov aj u rodičov sa zachytená krv nechala stuhnúť (nemiešala sa, ako tu) a potom sa kusy krvi ovarili v kotli a zomleli sa do jaterníc. Jaternice boli oveľa tmavšie ako tu a keď som ich tu také bledé videla, rozmýšľala som, či im je zle, že tak obledli-:))))))))) Ani som tú kašu nechcela jesť, videla som ju studenú, takže čierny stuhnutý balvan. Ale keď nám začali nosiť ako výslužky tie voňavé misky teplej kaše, neodolala som a skúsila som si trochu natrieť na chlieb. Tak mi zachutila, že teraz ju mám z celej zabíjačky najradšej a úplne najradšej čerstvú, ešte teplú z kotla. Takú už asi nikdy neochutnám, nemám kde. A z tej ovarenej krvi sa na zabíjačke robievalo jedno z prvých jedál, ktoré sa podávali. Uvarená krv sa nakrájala na lístky a vhodila na cibuľu upraženú na masti, okorenila, osolila a pochúťka bola na svete. Nikde inde som toto robiť nevidela, ale keď som bola na obchodných rokovaniach v Maďarsku, čakali nás už s raňajkami a jedným z jedál bolo práve toto. Ani netušili, akú radosť mi spravili.
verka1
Hubatá, ja predávam v Hamuliakove, to je smer Šamorím, tak 25 km od centra Ba, v záhradkovej osade, len pozemok je v prenájme. Ale je tu záhradný domček celoročne obývaný. Kukni Bazoš. sk Senec, chaty chalupy. Tam je aj na nás kontat.
julica
nechápem, o kom to stále hovoríte. nepestujeme, kupujeme odpad z celej EÚ, jeme samé éčka... o sebe? veď tak nerobte. ja som mladé dievča s tisícimi povinnosťami v práci aj v štúdiu, ale už plánujem semiačka, nakupujem suroviny, nie polotovary, miesim vlastný chlieb... kto chce, urobí si po svojom. neustále sa tu omieľa tá istá rétorika, už je to aj smiešne.
samanka
@julica píšeš, že suroviny nakupuješ - kde? Nehnevaj sa na mňa, ale my skôr narodené vieme o čom píšeme. Síce som vyrástla v meste, ale vlastne na dedine. Vtedy jediný jed, ktorý bol dostupný, bolo DDT na pásavku zemiakovú. Vieš Ty vôbec, ako sa dnes pestujú potraviny a čo všetko sa používa na zvýšenie úrodnosti a úžitkovosti? Vieš, že také kuracie prsia sú "vyrastené" za 45 dní? Kým vyrastie z kuriatka brojlerové kura, v normálnom čase sú to 3-4 mesiace. A to neviem, či som sa nesekla s tým časom.
aroooo
Tak aký široký záber v komentároch sa rozvinul od zabíjačiek,pestova-nie,samozásobenie...Žijem na dedine a tiež sme chovali prasa,takže bývali zabíjačky,jaternicová kaša,čo sa nespratala do čriev sa dala na pekáče upiecť-naši to volali prejt/pochádzali z Čiech/,pripravovala sa aj kaša namiesto s ryžou s"buchtou"upiekol sa na celý plech taký chlieb,po 5 dňoch sa pokrájal /ako rožok do fašírok/ namočil, pomlel a zmiešal s ostatným mäsom čo do normálnych jaterníc,tam išiel aj zázvor,boli to jemné jaternice.Ale to išlo,keď ste dostali z JRD naturálie,obilie nebolo tak drahé,je pravda,že domáce je domáce.K pestovaniu vlastnej zeleniny:je to mám ako koníček,pri bytovke máme malé záhradky,ale veľmi sa už nevypláca,voda drahá/musím ju nosiť z kuchyne/,keďže nechcem používať chemikálie,cibuľa,rajčiny chytá pleseň,zemiakov z 2 radov vykopem menej ako som zasadila,mrkvu ako malíček, takže mám len trochu hrášku,cibule,jahody a nejaké kvietky/ak mi to nepokradnú/,ale nevadí,ide jar,narcisy,krokusy už sa derú zo zeme,sú už snežienky a zachvíľu dúfam sa tam budem môcť hrabať a tešiť sa z každého nového prírastku...
sovka62
Aroooo, nemôžem tu robiť reklamu výrobkom, ale ak chceš, ozvi sa mi na mail, poradím ti, ako bojovať s hubovými chorobami bez jedov.
yana
@samanka a vies ze si sa sekla s tym casom, 45 dni bolo, uz je zase menej. V tejto tramtarii si robime aj zabijacku sami, presne ako suseda @honestka pisala. 300km to je ako keby kamenom dohodil. Neskumam ci sa to oplati, jednoducho take nekupim. Asi sa ani ta mozarella, ktoru si zvykneme zaudit neoplati, ani ryby. Vlastna zahrada nas vystahovala z mesta, lebo tu sa tiez vsade najcastejsie pestuje trava a kvety. Za planty kanadosi daju nenormalne peniaze, zeleninovych je mozno tak 10% a aj to su najcastejsie rajciny. Po pozemku sa na bezne prechadza zver, ale okolo zahrady mam asi 2 metrovy plot a srnky mi tam nechodia. Ak zacnu, zacnem kopat jamy na pasce a aj cerstve maso bude.
sovka62
@yana , ja už čakám kedy začnú rýchliť aj deti, aby ich nebolo treba tak dlho chovať, nech začnú rýchlo zarábať a hlavne odvádzať odvody a dane štátu (pre pána kráľa, dúfam, že minister Mikloš nechodí na Varechu!)
A Sandra má veru pravdu, aj keď sme toť nedávno našli za chalupou, ktorá preskočila do záhrady a niečo, zrejme psy, ju zahnali do kúta a roztrhali. Tak tej mi bolo ľúto, keď som si predstavila, ako márne bojovala.
evanaaa
Len tak na okraj - v Bille bol v poslednom letáku aj strojček-mlynček na plnenie jaterníc a klobás v malom, domácom prevedení. A črevá dostať v Kauflande, ja ich mám ,chcela som vyskúšať goju-plniť ich zemiakmi, ale ako, keď nemám čím, tak som to nechala zatiaľ tak.
yana
@sovka , bojis sa, ze by dostal vyborny napad? A neviem, ci to boli psiska, tu by to bol urcite kojoty. Tie ked zacnu ujukat, tak to nase psisko zeniem dnu, aj ked ona sa veru nicoho neboji. Pred tyzdnom tu bola losica s mladym. Je to velke, skarede a drze (ale vyborne masko) a obzrali mi krik. Ked uz presli k orgovanu, zacala som po nich polena hadzat a jacat jak Viktorka u splavu, tak odisli k susedom.
yana
A ked uz ste tu nacali aj tu zahradkarsku temu. Miuly rok ma tiez skoro vynieslo, lebo bolo furt mokro a zima. Tento rok sa necham kontajnerovou knihou inspirovat a skusim zasadit zemiaky do ciernych vriec na smeti. Vrece sa naplni zemou, hnojom, kompostom, kombinaciou alebo kto co ma. Zarazi sa do toho kusok trubky na zavlazovanie (a mozno ani netreba) a da sa tam nakliceny zemiak. Cisto teoreticky netreba okopavat, ohrnat, burinu trhat. Na jesen podam hlasenie.
evilauri
Ojojoj, PARDOOOOOON Yana, omylom mi sem skocila tvoja grafika. Ja neviem prist na to, ako mam pripojit do komentaru link (meno ) inych varechacov? Juuuuj ... takto to dopadlo :-(((
redakcia
@evilauri , stačí, keď pridáš pred nick zavináč, ale na nickom už nesmie byť žiaden znak, ani čiarku, vždy daj medzeru. A pri nicku nikdy nepoužívaj diakritiku.
sovka62
@evilauri , veď nevadí, že ti to tam skočilo. Po takej zabíjačkovej kaši by tvoj tanier celkom dobre padol.