Volali sme ich dolky.

pivonka - fotkaPivonka 14. februára 2017 o 22:00

Aspoň myslím, že sme ich tak volali, ale neboli to lievance. Robievala ich moja babka. Urobila kysnuté cesto, hustotu malo ako na koláče. Robila z neho placky trochu menšie, ako dlaň, ktoré piekla na holej platni sporáka. Hotové boli asi na prst hrubé. Potom ich dajako vlhčila, možno ich nakrátko ponorila do mlieka, už si presne nepamätám. Následne ich obaľovala v osladenom maku, orechoch alebo postrúhanom perníku. Viem len, že to bolo veľmi dobré. Poznáte také jedlo? Máte recept?

23 odpovedí:
  • methi - fotkaMethi 15. februára 2017 o 04:25

    U nas sa hovori dolkam tomuto » akochutimasala.blogspot.in/2010/04/kysnute-dolky.html...
    Len my ich nemacame v mlieku, len hotove dobre potrieme maslom.
    @zareaguj
  • sovka62 - fotkaSovka62 15. februára 2017 o 05:59

    Robievalasom ich, keď som bola čerstvo vydatá podľa receptu d svokry U nás to boli bavorské dolky. Piekli sa na platni a upečené sa na chvíľu hodili do vriacej vody a hneď vybrali do misy s roztopeným maslom. Na posýpku najlepšie mak a cukor, v mise sa dobre natriasli, aby sa celé obalili. Recept na cesto hádym ešte nájdem.
    A vieš čo? Teraz prichádzajú do módy. Pekávajú ich na jarmokoch, trhoch a podobných podujatiach. Skúsila som raz, prvý a posledný. Ako podobné pôvodne domáce výrobky, napr. trdelník, podplameník, párance, cigánska pečienka, jaternice, atď., ani tieto sa chuťou nepribližovali originálu. Cesto tuhé, ledva sa dalo odhryznúť, nebolo osolené, takže chuť mdlá, mastené boli olejom a posýpky len na ukážku. Veď áno, v prvom rade treba myslieť na zisk...
    @zareaguj
  • kuchticka - fotkaKuchticka 15. februára 2017 o 06:41

    V Cesku robia dolky (ako ja poznam) z kysnuteho cesta ako na parene buchty, lenze namesto parenia ich upecu a potom na plochej strane (zospodu) potru maslom, slivkovym lekvarom a posypu postruhanym syrom.
    @zareaguj
  • mijaita - fotkaMijaita 15. februára 2017 o 09:35

    @Sovka @kuchticka devcata, kdyz česky, tak VDOLKY :-) A pokud vim, tak se smazi ve vyssi vrstve oleje. Ano, potiraji se povidly (lekvarom) a sypou tvarohem strouhaným nebo se na ta povidla dava kysana smetana.
    @zareaguj
  • pivonka - fotkaPivonka 15. februára 2017 o 11:11

    @Methi , Je to veľmi podobné, ibaže babka mala pevnejšie cesto a piekla ich na holej platni sporáka, kde s kúrilo drevom alebo ohlodkami (omoržované klásky kukurice).
    @Sovka , áno, je to ono a mohla to máčať aj vo vode. Ja si pamätám len to pečenie na platni sporáka a potom už len veľké misy plné dobroty. Vôbec ma neprekvapuje, že si to utrafila práve ty, veď sa to pieklo v okolí Trnavy. Dúfam, že recept nájdeš a čoskoro pridáš na Varechu.
    @zareaguj
  • pivonka - fotkaPivonka 15. februára 2017 o 11:19

    @Kuhti čka, cesto ako na parené buchty môže byť, ak @Sovka neuspeje pri hľadaní receptu, veľký rozdiel to nebude.
    @Mijaita , dolky, alebo vdolky, veľ si rozumieme. Čo viem isto, babka ich nesmažila. Tieto ľudové jedlá sa vždy líšili región od regiónu, niekedy aj dedina od dediny.
    Ďakujem všetkým za záujem a reakcie.
    @zareaguj
  • mijaita - fotkaMijaita 15. februára 2017 o 16:27

    @Pivonka ja za zivot pekla malo, navic jsem Pražák a tak spoooustu toho neznam! Ctu tady prvne, ze se vdolky pekly nasucho a pak se hazely do vody!? Ale bavorske vdolecky, resp prostě vdolky, urcite ne! Ty se smaží ve vrstve oleje. Snad nekde vypatram jake vdolky tu mate na mysli :-)
    @zareaguj
  • bubaya - fotkaBubaya 15. februára 2017 o 16:45

    Ja som toto teraz nedávno videla v progrrame Ano šéfe, bol to diel z Brna restaurace U Vlka. Tam to piekla teta jedného z kuchárov - kysnuté, na platni, obaľovala to v maku a potierala povidlami. Nedá sa mi ten diel prehrať, mám nafigu počítač, ale treba si ho pustiť a ona to tam pečie pred kamerou.
    @zareaguj
  • bubaya - fotkaBubaya 15. februára 2017 o 16:54

    Sú to po moravsky báleše, podarilo sa mi prehrať. Tu je aj recept, po upečení to tam pierkom natierala masťou. » casprezeny.azet.sk/clanok/115164/recepty-nasich-babiciek...
    @zareaguj
  • pivonka - fotkaPivonka 15. februára 2017 o 17:00

    Nuž, vidíš, @Mijaita , u vás určite nie, u nás určite áno. Iný kraj, iný mrav. Ako som písala vyššie, región od regiónu, dedina od deniny... A Praha je od Trnavy dosť ďaleko.
    @zareaguj
  • pivonka - fotkaPivonka 15. februára 2017 o 17:01

    ...dediny...
    @zareaguj
  • sovka62 - fotkaSovka62 15. februára 2017 o 17:11

    Recept som pridala, tak ako mi ho dala svokra, aj s jej názvom. V komentároch som sa dočítala, že bavorské dolky sa vyprážajú. Nuž neviem, ona ich volala takto, ale hlavane je to ten recept, kde sa upečené namáčajú a to je to, čo autorka diskusie hľadala-
    @zareaguj
  • pivonka - fotkaPivonka 15. februára 2017 o 17:18

    Áno, Bubaya, to môže byť dobrý recept na cesto a spracovanie sa líši podľa regiónov. Aj bez namáčania môžu byť fajné, len ja dúfam, že @Sovka pridá ten originál mojej babky recept. A k tomu názvu báleše - aj v Trnave sa tento názov používa, ale to sú posúchy na celý plech. Aj ja som ich pred časom pridala na Varechu.
    » varecha.pravda.sk/recepty/bales/18675-recept.html...
    @zareaguj
  • pivonka - fotkaPivonka 15. februára 2017 o 17:24

    Kým som písala reakciu na @Bubayu , tak @Sovka už pridala recept. Je to presne to, čo som mala na mysli, ĎAKUJEM!
    @zareaguj
  • rulik - fotkaRulik 16. februára 2017 o 17:09

    u nás dolky (niekde vdolky) boli lievance, mama ich potrela džemom a dva spojila dohromady, povrchu poprášila práškovým cukrom
    @zareaguj
  • evanaaa - fotkaEvanaaa 16. februára 2017 o 18:42

    Aj u nás sa robili (aj volali tak) dolky, ako pridala sem @Methi , lievance mama nerobila.
    @zareaguj
  • kuchticka - fotkaKuchticka 18. februára 2017 o 06:02

    Dolky nebo vdolky - zrejme jedno a totez.
    @Miaita , ja si vzpomela az pozdeji, ze spravne ceske vdolky se skutecne pecou a po upeceni se namazou povidly a sypou pernikem.

    "Pekla vdolky z bily mouky sypala je pernikem hazela je Honzikovi otevrenym okynkem">
    @zareaguj
  • pivonka - fotkaPivonka 25. februára 2017 o 10:01

    @Kuchticka , Kto by si pomyslel, že dôkaz nájdeme v ľudovej tvorivosti! Milé.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarMarjana557 27. februára 2017 o 17:21

    Robievala som ich niekedy velmi casto,ked boli deti male.Recept velmi jednoduchy,ale ja suroviny na kysnute cesta nevazim ani nemeriam ,robim iba odoka.Cesto na dolky sa u nas robi z hladkej muky,mlieka,drozdia ,stipky soli a asi 2 pl cukru / ja robim cesto na dolky z kila muky/ , malo by mat hustotu ako na kolace.Vykysnute cesto na pomucenej doske rozvalkam a ohruhlou formickou povykrajujem dolky a necham ich este podkysnut.Nakysnute ich opeciem na rozpalenej platni z oboch stran.Opecene ich potom kratucko ovarim vo vriacej vode ,vyberiem ich do misy,polejem ich roztopenou domacou mastou a posypem mletym makom s cukrom.
    @zareaguj
  • pivonka - fotkaPivonka 3. marca 2017 o 16:14

    Dostala som e-mailom správu o novom komentári do diskusie od @Marjana557 , ale v diskusii sa neobjavil !? Ďakaujem všetkým za zaujímavé a podnetné príspevky.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarMarjana557 5. marca 2017 o 06:20

    Robievala som ich niekedy velmi casto,ked boli deti male.Recept velmi jednoduchy,ale ja suroviny na kysnute cesta nevazim ani nemeriam ,robim iba odoka.Cesto na dolky sa u nas robi z hladkej muky,mlieka,drozdia ,stipky soli a asi 2 pl cukru / ja robim cesto na dolky z kila muky/ , malo by mat hustotu ako na kolace.Vykysnute cesto na pomucenej doske rozvalkam a ohruhlou formickou povykrajujem dolky a necham ich este podkysnut.Nakysnute ich opeciem na rozpalenej platni z oboch stran.Opecene ich potom kratucko ovarim vo vriacej vode ,vyberiem ich do misy,polejem ich roztopenou domacou mastou a posypem mletym makom s cukrom.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarMuffinka3 7. marca 2017 o 13:34

    Lievance su bez dierky v strede, ci sa mylim.. Aspon u nas to tak je a dolky su s dierkou, tak ich aspon moja mamka rozdelila a uz sa to tak zauzivalo. Inak aj jednoaj druhe su s domacim dzemikom mnamka
    @zareaguj
  • hubata - fotkaHubata 18. marca 2017 o 07:15

    Marjana557 ty si dala ten správny recept na dolky, len cesto musí byť tuhšie ako na kysnutý koláč, inak by sa ti ťažko vykrajovali.... Takto sa robili dolky aj na Záhorí, podmienka je však vlastniť šporák na drevo na ktorom je veľká plocha a dolky sa dajú posúvať z menej vyhrievanej strany na viac vyhrievanú. Dolky neurobíte ani na teflonovej panvici, na elektrike ani na plyne, jedine na klasickom šporáku na drevo.
    @zareaguj


Pridaj komentár do diskusie:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov


TOPlist