Báleš
Foto: pivonka

Báleše sa pečú v okolí Trnavy, ale aj v iných krajoch Slovenska, ibaže pod inými názvami (posúch a pod.). Je to jedlo všedného dňa. Zobraziť celý popisBáleše sa pečú v okolí Trnavy, ale aj v iných krajoch Slovenska, ibaže pod inými názvami (posúch a pod.). Je to jedlo všedného dňa. Kysnuté cesto je jednoduché, ale má výhodu, že sa z neho dá piecť sladké aj slané. Slané sa piekli napr. so smotanou, ale väčšinou iba pomastené a posolené . Tie sú výborné k niektorým polievkam, napr. kyslým, gulášovým a pod. Sladké sa obmieňali podľa sezóny - začínalo sa rebarborou a pokračovalo podľa úrody. Podľa mňa najlepšie sú MARHUĽOVÉ a teraz je sezóna!

120 minút
príprava

Suroviny

500 g
0,5 balíček
80 g
1 ČL
100 g
3 dcl
1 ks




Postup

  1. 1

    V mise si premiešame preosiatu múku, kvasnice, cukor, soľ. Ja som mala sáčok kvasníc na 1 kg múky, ale niektoré kvasnice sú iba na 0,5 kg múky.

    Báleš - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnčeka si dáme mlieko, maslo a zohrejeme tak, aby sa maslo rozpustilo. Do teplého (nie horúceho) dáme vajíčko a rozšľaháme.

    Báleš - obrázok 2
  3. 3

    Mliečnu zmes nalejeme do misy, vymiesime cesto a dáme kysnúť na teplé miesto asi na 1 hod. Kto má pekárničku, má to jednoduchšie.

    Báleš - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto vymiesime na dva bochníky. Necháme asi na 15 min. odpočinúť prikryté utierkou.

    Báleš - obrázok 4
  5. 5

    Plech si potrieme olejom. Ja som použila plech o rozmeroch 30x40 cm, bol trochu väčší, ako sa pýtalo. Cesto rozvaľkáme a prenesieme na plech. Je dobré vytiahnuť trochu cesto až na steny plechu a urobiť z neho "korýtko". Marhule pustia dosť šťavy, tak aby nestekala na plech. Cesto tiež potrieme olejom. Necháme chvíľu podkysnúť,

    Báleš - obrázok 5
  6. 6

    Naukladáme ovocie a dobre osladíme. Niekedy dávam aj posýpku - to rovným dielom rozmiesim maslo, hrubú múku a práškový cukor. Takmer vždy pečiem jeden báleš sladký a jeden slaný, iba potretý olejom a posolený.V poslednom čase moja vnučka pýta "picový" :-). Keď budem najbližšie robiť, pridám fotku. Tentoraz boli oba s ovocím, veď sezóna je krátka, treba využiť.

    Báleš - obrázok 6
  7. 7

    Upečieme v rúre, v tej mojej pri 180°C.

    Báleš - obrázok 7
  8. 8

    Hotový koláč ešte prisladíme, marhule znesú veľa cukru.

    Báleš - obrázok 8

Diskusia k receptu

sovka62
Pekné, ale mne nikto nechce jesť tie stredné kúsky bez kôrky,tak si cesto podelím na kúsky, asi ako na buchtu, roztlačím, natriem vajcom a do stredu dám plnku. Každý má svoj kraj a zjedia sa všetky s chuťou.
3sandra3
moje obľúbené... hlavne keď urobí mamina.. tie sú naj...
tothka
Páči sa mi taký veľký, lebo naši zase na rozdiel od @sovka62 majú najradšej kúsky bez krajov, no, asi sa budem musieť ísť najbližšie popozerať po tržnici.
rennatte
u nas sa robia najmä slivkove a tieto marhulove a obcas aj smotanove s kôprom a ovocne posypam skoricou a posypkou, veru ovocna sezona v plnom prude :-)
katarina1959
Tiež robievam, slivkové posypem pred pečením makom a cukrom, marhuľové strúhankou,škoricovým cukrom a kryšt. cukrom.
pivonka
Ďakujem všetkým za pekné komentáre.
@sovka , u teba by sa obživila moja dcéra, tá má rada iba prostriedky a my jej ich radi necháme. Ja si najradšej uchmatnem roh, tam sú kraje dva a snažím sa, aby boli vypečené do chrumkava. :-))
Ešte raz chcem odporúčať SLANÝ báleš. Každý, kto ochutnal, povedal, že je lepší, ako ovocný. Ako som uviedla v recepte - k polievkam - výborný.
pivonka
@vlasatka , slaný báleš robím tak, že z dávky cesta, ako je v recepte, polovicu odoberiem a rozvaľkám, dám na pomastený (kedysi masťou, ja už olejom) plech. Potiaľ postup rovnaký, ako s ovocným bálešom. Potom po vrchu potriem olejom a osolím. To je všetko. Upečiem a hotovo. Odporúčam.
hubata
@vlasatka : ak chceš slaný béleš môžeš potrieť osolenou kyslou smotanou, posypať kôprom a veru chybu neurobíš ak ho prevoniaš aj oškvarkami alebo slaninkou.
Tak ako vraví pivonka: béleše sú vynikajúce aj na slano, ale aj na sladko s ovocím.
1x zdenca
palokuchki
Aj u nas ich mame velmi radi. Ja ale davam na vrch este posypku. No a my sa podelime. Ja mam rada kraje a syn vybera len prostriedky. Narobila si mi riadne chute.
ola111
@pivonka ,báleš ho volám aj ja,je naozaj dobrý,zvyknem robiť aj so slivkami,keď sú už dobre sladučké,ale ako vravíš,aj marhuľové sú fajné...
pivonka
Áno, napriek jednoduchému (až chudobnému) cestu sú báleše výborné Na vrch si dá každý dobrotu podľa svojej chuti a dostupnosti. @ola , aj ja mám veľmi rada slivkový - čím viac sliviek, tým lepší - a ten pečiem najčastejšie, lebo slivky si môžem zasterilizovať a sú dostupné aj v zime. Ale marhuľový je marhuľový. :-)))
Ďakujem za milé komentáre.
pupavciatko
aj u nás sa robia takéto koláče, ale nakoľko bývam neďaleko N.Zámkov, nevolajú sa báleš, ale lepény(lepéň). tiež ich poznám aj na sladko, aj na slano - posypať opraženou slaninkou a cibuľkou, alebo tvaroh vymiešať na slano a s kôprom - to sú lepénye, ktoré mi pripomínajú prázdniny v detstve, lebo je sezóna kôpru....
vavan
robíš chute musím si ešte trochu počkať u nás sú marhule ešte zelené
marijanka712
super zákusok mám tieto cestá rada a najmä si ho viem predstaviť so slivkami a makom no iste ho vyskúšam
danda3
Tak so slovkom báleš som sa zoznámila až po vydaji, dovtedy som nevedela, čo to znamená, ale potvrdzujem, marhuľový je najsamlepší a slaný k polievke je tiež pochúťka, niet nad jednoduché jedlá. Keď boli synovia malí, robila som aj na dva plechy a mali aj na večeru aj na raňajky. ♥
janger
@pivonka , ten je ale peknucky! Veru by som si dala aj v tuto neskoru hodinu. Tak sa len tak naprazdno zalizujem ;-).
manola
Upekla jsem a byl vynikajici. Presne jako ho delala ma babicka.
pivonka
@manola , som rada, že si siahla po mojom recepte. Aký si piekla? Aj slaný? Verím, že bol dobrý, musím aj ja naskore upiecť, už som ho dlho nerobila.
pepiska2812
S kyslou smotanou bol moj najoblubenejsi u babky :) A teraz ho idem prvykrat vyskusat...
pivonka
Áno, u babky boli najlepšie. Máš svoj recept, alebo budeš piecť podľa tohto? Nech sa ti vydarí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia