Varenie

Vianočné pečivo

brambora - fotkabrambora, 3. novembra 2014

Zdravím dievčatá a chlapci. ;)
Bola by som vám veľmi povďačná keby ste mi dali rady kedy piecť a ako uskladňovať vianočné drobné pečivo. Mám na mysli medovníky, linecké kolieska a tomu podobné... V akom predstihu sa môžu piecť a následne kde a ako majú byť uskladnené!? Ak máte aj nejaké osvedčené a "mäkké" recepty, tak sem s nimi. Ďakujem veľmi pekne. ;)

@zareaguj


Diskusia k téme

marika9
Ja úspešne uskladňujem v plechových krabiciach s vrchnákom v chladnej špajzi
ywett
Ahoj, tak ja uskladňujem vianočné pečivo v plechových a v umelých dózach v chlade (balkón, špajza) A zvyknem piecť 2 týždne pred sviatkami a tieto suché sa môžu aj skôr (linecké, vanilkové rožteky, medvedie labky, medovníčky, griláž)

Ponúkam ti aj moje recepty, ak chceš popozeraj si ;-)

Medovníčky

 varecha.pravda.sk/recepty/medovnicky/33556-recept.html...


Griláž a vanilkové rožteky

 varecha.pravda.sk/recepty/grilaz-a-vanilkove-rozteky-foto...







brambora
@ywett grilazky som uz davnejsie robila podla svojho receptu, je to uzasny kolacik, aj ked kaloricky :D vanilkove rozteky som si ulozila podla teba, tak vyskusam tento rok. a nie su tie kolaciky potom tvrde alebo navlhnute ked su dlhsie v zime na balkone? viem, ze dosiahnu izbovu teplotu potom, ale pre istotu sa pytam, ci tam nie je nejak rozdiel. ;) spajzu ja nemam, ale mam na balkone roldor skrinu, tak mozno tam by som im nasla miesto!?
rennatte
ja robievam podla tohto receptu a hned mam viac druhov peciva. Prave minuly tyzden som v plechovej doze nasla zajacikov a srdiecka z tohto cesta od velkej noci, mäkucke, vonave :-), zlepovane boli dzemom, cely cas boli v obyvacke :-), ked som brigadovala v pekarni, tam som sa naucila robit linecke pecivo v predstihu, tvary sa vykrajuju a pecu uz v novembri, skladuju v krabici a tesne pred sviatkami sa len zlepuju a ozdobuju
 varecha.pravda.sk/recepty/cajove-pecivo-fotorecept/34635-...
afataga
vonku slnko, muchy a osy otravuju, vcela na pupave a ty strasis s vianocami :-)
2x abul a methi
kuchticka
Mam troche skusenosti s pecenim vianocneho peciva. teraz je skutocne skoro piect, iba vianocne pernicky-medovnicky
mozu byt uz upecene a do Vianoc pekne zmaknu.
Ostatne pecivo radsej neskor. ja zacinam zaciatkom decembra. Preve sa pecu take suche s orechami a do sviatkov sa dobre rozlezia, napr. medvedie pracny (tlapky?), vanilkove rozky a vsetko kde su orechy, korenie (ako: zazvor, hrebicek, skorica, kardamon) a az neskorsie pecem linecke cesto, ktore nepotrebuje ulezat, je dobre hned. Vsetko co plnim kremom peciem naneskor a plnim 23,12, aby krem nebol stary.
Prejem vela stastia v peceni vam vsem.
kuchticka
Zabudla som dodat, ako uskladnit vianocne pecivo
Najlepsie su sklenene alebo plechove krabice, ktore ja tiez pouzivam. Nikdy nedavat pecivo do krabic lepenkovych!!!, ale boly kedysi od margarynu a ludia v tom nechavali pecivo dlhy cas.
sany11
mata3636 ved brambora nepíse ze ich ide piect zajtra.ona chce len rady.tu sprostu poznamku si si mohla nechat pre seba.
brambora,ja robim presne tak ako napisala kuchticka.
brambora
a medovnicky sa uskladnuju s kuskom jablcka, aby boli makke, ci to uz nie je treba? :D
@sany11 dakujem
brambora
@mata3636 a inak my ziadnych hosti necakame, kolaciky budeme jest len my traja ;) takze nikoho neotravim, ked uz ti ide o dobro ludstva ;)
mata3636
@sany - no nemohla. a že by bola sprostá? nikde som nenapísala, že bude práve @brambora piecť v novembri a ponúkať hosťom. ja som sa len začudovala, že niekto je schopný piecť aj mesiac dopredu a potom to jesť ešte po Silvestri / hlavne tie krémové sú potom fajné, správne rozležané /. A pritom linecké je mäkké hneď, ako sa potrie džemom a ostatnému "suchému" pečivu stačí týždeň. Takže tak.
marcel83
Lineckému /u nás aspoň/ treba tak 2-3 týždne, aby sa cesto z džemu "napilo"... Troška to urýchli namočenie v čokoláde...
brambora
@mata3636 tie kremove, ktore spominas NIKTO nerobi mesiac dopredu! bavime sa o trvanlivom cajovom pecive. v obchodoch ho mas aj s polrocnou dobou trvanlivosti...
1x ywett
sany11
mata3636 ked nevieš dobre poradit tak sa radšej nezapájaj do diskusie.ty si asi fakt nepochopila o čom je tu reč.
brambora
@sany11 tiez nechapem naco sa ta osoba zapaja do diskusii. ;) ale niektore osoby sa musia zviditelnovat za kazdu cenu ;)
smejkad
no vida, ja s dozami nemam dobru skusenost, vsetko v nich navlhlo a nakoniec aj splesnelo
vlani som prvy raz na vianoce piekla vo velkom - tym myslim VO VELKOM :-)))) nulovy odhad, co uz :-)))
skladovala som v kartonovych krabiciach s papierom na pecenie na balkone, vsetko - medovniky, stoly, medove rolady, linecke, labky, kosicky, marlenka gulky, rozky........
a vydrzali az do zjedenia v super stave, tento rok budem skladovat tak isto :-)
mata3636
Ja sa budem zapájať do diskusie, kedy ja budem chcieť. A keď sa už "hráte" na slniečkové, tak o mne nepíšte ako o osobe. Nevyzerá to dobre :-D
brambora
@smejkad no a včul babo raď, či plechovice alebo škatule?! :D hádam nedopadnem ako ty, že do veľkej noci si budem pochrumkávať na koláčoch z vianoc. :)
pipnat
moja skúsenosť - minulý rok som dala medovníčky (našťastie už len časť, čo sa nedojedla cez sviatky) do papierových krabíc oblepených ozdobným papierom....dala na balkón...no a zvlhla nielen krabica ale aj medovníky a navyše nasiakli lepidlom od krabice:( takže všetko išlo do koša...inak som ich po upečení skladovala v kuchyni na polici v plechových dózach. Medovníčky pečiem každý rok okolo Mikuláša, niekedy časť zamrazím a papkáme ešte aj na veľkú noc...bez zmeny chute:)
smejkad
navlhli ti preto, lebo si mala krabice olepene, tak to nedychalo
nechaj ich normalne take ako su, tie hnede obycajne, nie tie obrazkove a vystel papierom na pecenie, garantujem ti, ze ak nebudu teploty nad +10°C, vydrzia ti velmi dlho :-)
brambora
moj manzelik ma vcera prekvapil s takouto plechovicou... je krasna ;) este zopar a hor sa do pecenia :D


obor123
Tá plechovica nie je krásna ale je prekrásna. Milé prekvapko .
smejkad
velmi pekna krabica :-)
nacim ju otestovat, aby manzelik vedel, ci a kolko este do vianoc bude treba dokupit :-)
pipnat
@smejkad , mňa to v danom momente vôbec nenapadlo, krabice sa mi zdali krásne, vhodné na uskladnenie...až potom mi došlo, že je tam kopec lepidla, len už bolo neskoro:(