Varenie

Vianočné kulinarium 2012

vierkadoktorka - bez fotkyvierkadoktorka, 9. decembra 2012

Už ste napiekli alebo sa chystáte piecť-čo dobrého máte napečené.?
U nás sú viac obĺubené nepečené dobroty ktoré robime tesne pred sviatkami.

@zareaguj


Diskusia k téme

alicaz
ja som zatial nepiekla - pravdepodobne by to nevydrzalo, pojedli by sme to do vianoc. A chystam sa robit linecke kolieska, jeze, medovnicky aj rumove gulky
anina6
včera som upiekla na skúšku Bebe keksíky a kokosové kolieska, tak uvidíme, či to vydrží do Vianoc. Budem ešte piecť aj ja linecké koncom týždňa, potom vanilkovo-orechové rožky, žltkové rezy a samozrejme štedrák, ale ten až tesne pred Vianocami.
jeka
Ani ja som ešte nepiekla,lebo máme doma veľké brucha a do nich sa vmestí všetko čo je jedlé,tak ja začínam piecť až od budúceho pondelka.Samozrejme bude linecké,plnené kokosky,gule z tureckého medu s oplátkou,orechové kolieska,kolieska s pepermitovou plnkou,úliky,rolády s čokoládovou plnkou(tie musia byť hoc by inšie nebolo),duté rožky,tu z varechy "spišské čudo" je výborný,kokosové ježe ,ešte niečo nepečené a ešte niečo ,ale to sa ešte uvidí načom sa zhodnú.
marienka44
Ja mam v chladnicke urobene cesta zabalene v potrv. folii a postupne vyberam a tvarujem, peciem. Zatial mam: van. rozky, linecke kolieska, kosicky, medovnicky, medvedie labky, islove torticky a plnene pernicky od Akeber. Este neskor pridam dalsie, ako strojcekove a nepecene suhajdy , gast. gulky atd. :-) Londynske stangle, jeze, rezy na oblatke-to su kremove zakusky na cely plech.
Takyto sposob dopredu urobit cesto sa mi osvedcil uz 2 roky. Potom ide pecenie od ruky.
lusinkab
...ja peciem postupne a podla pocasia :-) ked teplota klesne pod 25 stupnov a je uz vecer.Zatial som stihla napiect sachovnicove keksiky,medovnicky aj ich ozdobit no a chystam sa este na Panettone,vanilkove rozky,este nejake suche ale to sa neviem este rozhodnut ktore a pravdepodobne zltkove rezy :-) kazdy den po trosku
trencanka
Sikovne gazdinky, len co je pravda. Uz som sa nemohla dockat pecenia, mam medovnicky dva druhy. Do jednych isli pomlete susene marhule, su velmi dobre. To uz mam napecene 2 týzdne. Tento vikend to boli vanilkove rozky z vlasskych orechov, linecke. Dnes vanilkove rozky z mandli. A zarobim aj na kosicky. Plnit ich budem az tesne pred sviatkami.
ewitka
@lusinkab tie teploty ti nezávidím. My sme ich mali v lete až-až. Teraz som rada že je zima a sneh. Teším sa a dúfam že vydrží až do Vianoc.Ja som zatiaľ piekla len medovníčky, ale už sa chystám aj na ďalšie drobné pečivo. Pozdravujem do Austrálie a prajem príjemné pečenie.
smajliqa
varechacky, kucharky sikovne poradte mi :)
medovnicky mam.... a ako pokracovat,?? co teraz??? aky je vhodny cas na ktore pecivko??
sovka62
S dcérami a vnučkami začneme v nedeľu poobede, tri druhy a potom už budem piecť sama až do Vianoc, každý deň jeden-dva druhy.
evanaaa
@smajliqa , ak si prečítaš pozorne tieto komentáre, tak asi budeš vedieť, čo prv piecť. Myslím, že väčšina suchého pečiva sa môže pomaly pripravovať, zdobiť a zlepovať môžeš tesne pred sviatkami. Alebo si priprav cestá, ako uvádza aj @marienka44. Ja som tiež nič zatiaľ nepripravovala, lebo neviem, či aj dia pečivo - bez cukru, len so sladidlom, vydrží dlhší čas.
violetacamorova
Ja este nemam nic, lebo nepotrebujem vela piect sme len dvaja a aj na sviatky budeme dvaja. V sobotu som robila sacherovu tortu z Viedne a este sa dojeda recept z varechy  varecha.pravda.sk/recepty/sacherova-torta-z-viedne/6463-r...
Je skvela. Ani slahacku k nej nepotrebujete. A na sviatky chcem spravit vianocne rohlicky od @elisticka , mozno plnene medovnicky a nieco slane. @Marienka ty musis piect pre celu rodinu, ale paci sa mi ako si si to pekne naplanovala. Ja tiez velmi rada peciem, milovala som tieto predvianocne pecenia, ale teraz nemusim tolko piect.
veronika353
Já jsem se taky nemohla dočkat pečení a tak minulý týden jsem upekla linecké kolečka,vanilkové rohlíčky,išelské dortíčky,ořechové trubičky a v sobotu rakvičky(polovina už se snědla),medovníky a košíčky.Ještě bych chtěla upéct pařížské rohlíčky,medové řezy,kokosovou roládu,plněné kokosky,šuhajdy a úlky.Prostřední syn by chtěl kuličky rafaelo,jednu dávku už teď a druhou na vánoce,ale musí počkat až do vánoc:-)))))