Ahojte varecháči, rada by som sa spýtala na váš názor na vegetu a iné zmesy korení.
Snažím sa vegetu používať čo najmenej kvôli deťom, ale osobne mi chuťovo nevadí.
Nevadí ani nechýba. Naopak všetky kuchárky v rodine, od mojej mamky, babky, svokričky
vegetu pridávajú do každého obedu, do polievky, mäsa, omáčky, prípadne
pomazánky....bez vegety to jednoducho nie je dochutené. Tak čo vy na to?
takze povodna Vegeta :
sol 56%
SUSENA ZELENINA ......15%
MSG ( E 621) .......15%
Cukor , Muka
en.wikipedia.org/wiki/Vegeta_%28food%29...
@babidka keď som sa pred dávnymi časmi vydala používala som tak ako moja maminka,/mimochodom vynikajúca kuchárka,ktorá než sa vydala pracovala ako kuchárka vo veľmi bohatých rodinách/-VITA kocky a bol to vlastne mäsový ochutený vývar veľkosti 1x1cm.Takže dochucovadlá sa používali už veľmi dávno.Samozrejme tak ako všetky koreniny aj vegeta alebo ako sa to všetko volá sa musí používať s mierou a potom sa nestane,že prerazí chuť základnej potraviny alebo poškodí zdravie.Ja osobne vďakabohu nemusím držať žiadnu šetriacu dietu,preto si doprajem pikantné jedlá.Preto mi chutí Mexická,Thajská... kuchyňa.Samozrejme ideálny by bol silný mäsový vývar s kostí,ale kto z nás má čas a chuť najprv opiecť a potom niekoľko hodín variť kosti a potom hoci mraziť do zásoby?
Ja si inac robievam sama "domacu vegetu" tak, ze ked na trhu koncom leta nakupim korenovu zeleninu z farmy, nasusim ju, a pouzivm ako zaklad do varenia polievok ci masa. Taktiez si robim zmesku zeleniny zmrazenim, kde je to uplne bez soli a osvedcilo sa mi to uz velmi davno aj zmrazovanim inych ovoci a zelenin (slivky, zlta madarska paprika, ktoru tu v zime nedostanem).
Vegeta prisla k nam ako velka novinka a pamatam, ze ludia z nej varili polievky len pridanim vody...
a v principe hovoria pravdu...zaujmave co asi obsahuje nova Vegeta aku variantu prirodnych prisad ?.
en.wikipedia.org/wiki/Monosodium_glutamate...
pomel...........
Len by som chcel vediet ta nova Vegeta tvrdi ze nema glutaman, MSG ,E 621.
Len som zvedavy ...( jeden kamarat povedal ) ze sa to obchadza tak ze to obsahuje :Disodium inosinate (E631), co ma hrozostrasny chemicky vzorec C10H11N2Na2O8P.
Keby sa dakdo pozrel na tu novu Vegetu co tam ma hore tym drobnym popisane ja nemam ziadnu a do obchodu sa mi to nechce ist obzerat.
www.solcanka.sk/produkty.htm...
varecha.pravda.sk/diskusie/aky-mate-nazor-e-v-potravinach...
alebo tu - na samom konci tohto článku sú Éčka rozdelené do skupín od dobrých až po tie zlé
www.cas.sk/clanok/154519/velky-serial-najvacsie-podvody-na-potravinach-dnes-sunky-a-jogurty.html
* E100 Curcumin
* E101 (i) Riboflavin (ii) Riboflavin-5"-phosphate
* E102 Tartrazine
* E104 Quinoline Yellow
* E110 Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S
* E120 Cochineal, Carminic acid, Carmines
* E122 Azorubine, Carmoisine
* E123 Amaranth
* E124 Ponceau 4R, Cochineal Red A
* E127 Erythrosine
* E128 Red 2G
* E129 Allura Red AC
* E131 Patent Blue V
* E132 Indigotine, Indigo carmine
* E133 Brilliant Blue FCF
* E140 Chlorophylis and Chlorophyllins: (i) Chlorophylls (ii) Chlorophyllins
* E141 Copper complexes of chlorophylls and chlorophyllins (i) Copper complexes of chlorophylls (ii) Copper complexes of chlorophyllins
* E142 Greens S
* E150a Plain caramel
* E150b Caustic sulphite caramel
* E150c Ammonia caramel
* E150d Sulphite ammonia caramel
* E151 Brilliant Black BN, Black PN
* E153 Vegetable carbon
* E154 Brown FK
* E155 Brown HT
* E160a Carotenes: (i) Mixed carotenes (ii) Beta-carotene
* E160b Annatto, bixin, norbixin
* E160c Paprika extract, capsanthin, capsorubin
* E160d Lycopene
* E160e Beta-apo-8"-carotenal (C 30)
* E160f Ethyl ester of beta-apo-8"-carotenic acid (C 30)
* E161b Lutein
* E161g Canthaxanthin
* E162 Beetroot Red, betanin
* E163 Anthocyanins
* E170 Calcium carbonates
* E171 Titanium dioxide
* E172 Iron oxides and hydroxides
* E173 Aluminium
* E174 Silver
* E175 Gold
* E180 Latolrubine BK
* E200 Sorbic acid
* E202 Potassium sorbate
* E203 Calcium sorbate
* E210 Benzoic acid
* E211 Sodium benzoate
* E212 Potassium benzoate
* E213 Calcium benzoate
* E214 Ethyl p-hydroxybenzoate
* E215 Sodium ethyl p-hydroxybenzoate
* [E216 Propyl p-hydroxybenzoate] - Item deleted by Directive 2006/52/EC
* [E217 Sodium propyl p-hydroxybenzoate] - Item deleted by Directive 2006/52/EC
* E218 Methyl p-hydroxybenzoate
* E219 Sodium methyl p-hydroxybenzoate
* E220 Sulphur dioxide
* E221 Sodium sulphite
* E222 Sodium hydrogen sulphite
* E223 Sodium metabisulphite
* E224 Potassium metabisulphite
* E226 Calcium sulphite
* E227 Calcium hydrogen sulphite
* E228 Potassium hydrogen sulphite
* E230 Biphenyl, diphenyl
* E231 Orthophenyl phenol
* E232 Sodium orthophenyl phenol
* [E233 Thiabendazole] - Item deleted by Directive 98/72/EC
* E234 Nisin
* E235 Natamycin
* E239 Hexamethylene tetramine
* E242 Dimethyl dicarbonate
* E249 Potassium nitrite
* E250 Sodium nitrite
* E251 Sodium nitrate
* E252 Potassium nitrate
* E260 Acetic acid
* E261 Potassium acetate
* E262 Sodium acetates (i) Sodium acetate (ii) Sodium hydrogen acetate (sodium diacetate)
* E263 Calcium acetate
* E270 Lactic acid
* E280 Propionic acid
* E281 Sodium propionate
* E282 Calcium propionate
* E283 Potassium propionate
* E284 Boric acid
* E285 Sodium tetraborate (borax)
* E290 Carbon dioxide
* E296 Malic acid
* E297 Fumaric acid
* E300 Ascorbic acid
* E301 Sodium ascorbate
* E302 Calcium ascorbate
* E304 Fatty acid esters of ascorbic acid (i) Ascorbyl palmitate (ii) Ascorbyl stearate
* E306 Tocopherol-rich extract
* E307 Alpha-tocopherol
* E308 Gamma-tocopherol
* E309 Delta-tocopherol
* E310 Propyl gallate
* E311 Octyl gallate
* E312 Dodecyl gallate
* E315 Erythorbic acid
* E316 Sodium erythorbate
* E319 Tertiary-butyl hydroquinone (TBHQ) [Added in July 2006 by Directive 2006/52/EC]
* E320 Butylated hydroxyanisole (BHA)
* E321 Butylated hydroxytoluene (BHT)
* E322 Lecithins
* E325 Sodium lactate
* E326 Potassium lactate
* E327 Calcium lactate
* E330 Citric acid
* E331 Sodium citrates (i) Monosodium citrate (ii) Disodium citrate (iii) Trisodium citrate
* E332 Potassium citrates (i) Monopotassium citrate (ii) Tripotassium citrate
* E333 Calcium citrates (i) Monocalcium citrate (ii) Dicalcium citrate (iii) Tricalcium citrate
* E334 Tartaric acid (L(+)-)
* E335 Sodium tartrates (i) Monosodium tartrate (ii) Disodium tartrate
* E336 Potassium tartrates (i) Monopotassium tartrate (ii) Dipotassium tartrate
* E337 Sodium potassium tartrate
* E338 Phosphoric acid
* E339 Sodium phosphates (i) Monosodium phosphate (ii) Disodium phosphate (iii) Trisodium phosphate
* E340 Potassium phosphates (i) Monopotassium phosphate (ii) Dipotassium phosphate (iii) Tripotassium phosphate
* E341 Calcium phosphates (i) Monocalcium phosphate (ii) Dicalcium phosphate (iii) Tricalcium phosphate
* E343 Magnesium phosphates (i) monomagnesium phosphate (ii) Dimagnesium phosphate [Added in October 1998 by Directive 1998/72/EC]
* E350 Sodium malates (i) Sodium malate (ii) Sodium hydrogen malate
* E351 Potassium malate
* E352 Calcium malates (i) Calcium malate (ii) Calcium hydrogen malate
* E353 Metatartaric acid
* E354 Calcium tartrate
* E355 Adipic acid
* E356 Sodium adipate
* E357 Potassium adipate
* E363 Succinic acid
* E380 Triammonium citrate
* E385 Calcium disodium ethylene diamine tetra-acetate (Calcium disodium EDTA)
* E400 Alginic acid
* E401 Sodium alginate
* E402 Potassium alginate
* E403 Ammonium alginate
* E404 Calcium alginate
* E405 Propan-1,2-diol alginate
* E406 Agar
* E407 Carrageenan
* E407a Processed eucheuma seaweed [Added in December 1996 by Directive 96/83/EC]
* E410 Locust bean gum
* E412 Guar gum
* E413 Tragacanth
* E414 Acacia gum (gum arabic)
* E415 Xanthan gum
* E416 Karaya gum
* E417 Tara gum
* E418 Gellan gum
* E420 Sorbitol (i) Sorbitol (ii) Sorbitol syrup
* E421 Mannitol
* E422 Glycerol
* E425 Konjac (i) Konjac gum (ii) Konjac glucomannane [Added in October 1998 by Directive 98/72/EC]
* E426 Soybean hemicellulose [Added in July 2006 by Directive 2006/52/EC]
* E431 Polyoxyethylene (40) stearate
* E432 Polyoxyethylene sorbitan monolaurate (polysorbate 20)
* E433 Polyoxyethylene sorbitan monooleate (polysorbate 80)
* E434 Polyoxyethylene sorbitan monopalmitate (polysorbate 40)
* E435 Polyoxyethylene sorbitan monostearate (polysorbate 60)
* E436 Polyoxyethylene sorbitan tristearate (polysorbate 65)
* E440 Pectins (i) pectin (ii) amidated pectin
* E442 Ammonium phosphatides
* E444 Sucrose acetate isobutyrate
* E445 Glycerol esters of wood rosins
* E450 Diphosphates: (i) Disodium diphosphate (Disodium dihydrogen diphosphate, Disodium dihydrogen pyrophosphate, Sodium acid pyrophosphate, Disodium pyrophosphate); (ii) Trisodium diphosphate (Acid trisodium pyrophosphate, Trisodium monohydrogen diphosphate); (iii) Tetrasodium diphosphate (Tetrasodium pyrophosphate, Sodium pyrophosphate); (iv) Dipotassium diphosphate (v) Tetrapotassium diphosphate (Potassium pyrophosphate, Tetrapotassium pyrophosphate); (vi) Dicalcium diphosphate (Calcium pyrophosphate); (vii) Calcium dihydrogen diphosphate (Acid calcium pyrophosphate, Monocalcium dihydrogen pyrophosphate)
* E451 Triphosphates: (i) Pentasodium triphosphate (pentasodium tripolyphosphate, sodium tripolyphosphate); (ii) Pentapotassium triphosphate (Pentapotassium tripolyphosphate, Potassium triphosphate, Potassium tripolyphosphate)
* E452 Polyphosphates: (i) Sodium polyphosphates (Sodium hexametaphosphate, Sodium tetrapolyphosphate, Graham"s salt, Sodium polyphosphates, glassy, Sodium polymetaphosphate, Sodium metaphosphate, Insoluble sodium metaphosphate, Maddrell"s salt, Insoluble sodium polyphosphate, IMP); (ii) Potassium polyphosphates (Potassium metaphosphate, Potassium polymetaphosphate, Kurrol salt); (iii) Sodium calcium polyphosphate (Sodium calcium polyphosphate, glassy); (iv) Calcium polyphophates (Calcium metaphosphate, Calcium polymetaphosphate)
* E459 Beta-cyclodextrine [Added in October 1998 by Directive 98/72/EC]
* E460 Cellulose (i) Microcrystalline cellulose (ii) Powdered cellulose
* E461 Methyl cellulose
* E462 Ethyl cellulose [Added In July 2006 bu Directive 2006/52/EC]
* E463 Hydroxypropyl cellulose
* E464 Hydroxypropyl methyl cellulose
* E465 Ethyl methyl cellulose
* E466 Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose
* E467 Ethyl hydroxyethyl cellulose [Number had been allocated in a proposed amendment to Directive 95/2 circulated in August 1999. However, it was not accepted and further evaluation was requested]
* E468 Crosslinked sodium carboxymethyl cellulose [Added in October 1998 by Directive 98/72/EC]
* E469 Enzymically hydrolysed carboxy methyl cellulose [Added in October 1998 by Directive 98/72/EC]
* E470a Sodium, potassium and calcium salts of fatty acids
* E470b Magnesium salts of fatty acids
* E471 Mono- and diglycerides of fatty acids
* E472a Acetic acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids
* E472b Lactic acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids
* E472c Citric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids
* E472d Tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids
* E472e Mono- and diacetyl tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids
* E472f Mixed acetic and tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids
* E473 Sucrose esters of fatty acids
* E474 Sucroglycerides
* E475 Polyglycerol esters of fatty acids
* E476 Polyglycerol polyricinoleate
* E477 Propane-1,2-diol esters of fatty acids
* E479b Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids
* E481 Sodium stearoyl-2-lactylate
* E482 Calcium stearoyl-2-lactylate
* E483 Stearyl tartrate
* E491 Sorbitan monostearate
* E492 Sorbitan tristearate
* E493 Sorbitan monolaurate
* E494 Sorbitan monooleate
* E495 Sorbitan monopalmitate
* E500 Sodium carbonates (i) Sodium carbonate (ii) Sodium hydrogen carbonate (iii) Sodium sesquicarbonate
* E501 Potassium carbonates (i) Potassium carbonate (ii) Potassium hydrogen carbonate
* E503 Ammonium carbonates (i) Ammonium carbonate (ii) Ammonium hydrogen carbonate
* E504 Magnesium carbonates (i) Magnesium carbonate (ii) Magnesium hydroxide carbonate (syn. Magnesium hydrogen carbonate)
* E507 Hydrochloric acid
* E508 Potassium chloride
* E509 Calcium chloride
* E511 Magnesium chloride
* E512 Stannous chloride
* E513 Sulphuric acid
* E514 Sodium sulphates (i) Sodium sulphate (ii) Sodium hydrogen sulphate
* E515 Potassium sulphates (i) Potassium sulphate (ii) Potassium hydrogen sulphate
* E516 Calcium sulphate
* E517 Ammonium sulphate
* E520 Aluminium sulphate
* E521 Aluminium sodium sulphate
* E522 Aluminium potassium sulphate
* E523 Aluminium ammonium sulphate
* E524 Sodium hydroxide
* E525 Potassium hydroxide
* E526 Calcium hydroxide
* E527 Ammonium hydroxide
* E528 Magnesium hydroxide
* E529 Calcium oxide
* E530 Magnesium oxide
* E535 Sodium ferrocyanide
* E536 Potassium ferrocyanide
* E538 Calcium ferrocyanide
* E541 Sodium aluminium phosphate, acidic
* E551 Silicon dioxide
* E552 Calcium silicate
* E553a (i) Magnesium silicate (ii) Magnesium trisilicate
* E553b Talc
* E554 Sodium aluminium silicate
* E555 Potassium aluminium silicate
* E556 Calcium aluminium silicate
* E558 Bentonite
* E559 Aluminium silicate (Kaolin)
* E570 Fatty acids
* E574 Gluconic acid
* E575 Glucono-delta-lactone
* E576 Sodium gluconate
* E577 Potassium gluconate
* E578 Calcium gluconate
* E579 Ferrous gluconate
* E585 Ferrous lactate
* E586 4-hexylresorcinol [Added in July 2006 by Directive 2006/52/EC]
* E620 Glutamic acid
* E621 Monosodium glutamate
* E622 Monopotassium glutamate
* E623 Calcium diglutamate
* E624 Monoammonium glutamate
* E625 Magnesium diglutamate
* E626 Guanylic acid
* E627 Disodium guanylate
* E628 Dipotassium guanylate
* E629 Calcium guanylate
* E630 Inosinic acid
* E631 Disodium inosinate
* E632 Dipotassium inosinate
* E633 Calcium inosinate
* E634 Calcium 5"-ribonucleotides
* E635 Disodium 5"-ribonucleotides
* E640 Glycine and its sodium salt
* E650 Zinc acetate [Added in February 2001 by Directive 2001/5/EC]
* E900 Dimethyl polysiloxane
* E901 Beeswax, white and yellow
* E902 Candelillla wax
* E903 Carnauba wax
* E904 Shellac
* E905 Microcrystalline wax [Added in October 1998 by Directive 98/72/EC]
* E907 Hydrogenated poly-1-decene [Added in December 2003 by Directive 2003/114/EC]
* E912 Montanic acid esters
* E914 Oxidized polyethylene wax
* E920 L-Cysteine [Added in October 1998 by Directive 98/72/EC]
* E927b Carbamide
* E938 Argon
* E939 Helium
* E941 Nitrogen
* E942 Nitrous oxide
* E943a Butane [Added in February 2001 by Directive 2001/5/EC]
* E943b Isobutane [Added in February 2001 by Directive 2001/5/EC]
* E944 Propane [Added in February 2001 by Directive 2001/5/EC]
* E948 Oxygen
* E949 Hydrogen [Added in February 2001 by Directive 2001/5/EC]
* E950 Acesulfame K
* E951 Aspartame
* E952 Cyclamic acid and its Na and Ca salts
* E953 Isomalt
* E954 Saccharin and its Na, K and Ca salts
* E955 Sucralose [Added in December 2003 by Directive 2003/115]
* E957 Thaumatin
* E959 NeohesperidineDC
* E 961 Neotame [Added in December 2009 by Directive 2009/163]
* E962 Salt of aspartame - acesulfame [Added in December 2003 by Directive 2003/115]
* E965 Maltitol (i) Maltitol (ii) Maltitol syrup
* E966 Lactitol
* E967 Xylitol
* E968 Erythritol [Added in July 2006 by Directive 2006/52/EC]
* E999 Quilllaia extract
* E1103 Invertase [Added in October 1998 by Directive 98/72/EC]
* E1105 Lysozyme
* E1200 Polydextrose
* E1201 Polyvinylpyrrolidone
* E1202 Polyvinylpolypyrrolidone
* E1204 Pullulan [Added in July 2006 by Directive 2006/52/EC]
* E1404 Oxidized starch
* E1410 Monostarch phosphate
* E1412 Distarch phosphate
* E1413 Phosphated distarch phosphate
* E1414 Acetylated distarch phosphate
* E1420 Acetylated starch
* E1422 Acetylated distarch adipate
* E1440 Hydroxy propyl starch
* E1442 Hydroxy propyl distarch phosphate
* E1450 Starch sodium octenyl succinate
* E1451 Acetylated oxidised starch [Added in October 1998 by Directive 98/72/EC]
* E1452 Starch aluminium octenyl succinate [Added in July 2006 by Directive 2006/52/EC]
* E1505 Triethyl citrate
* E1517 Glyceryl diacetate (diacetin)
* E1518 Glyceryl triacetate (triacetin)
* E1519 Benzyl alcohol
* E1520 Propan-1,2-diol (propylene glycol) [Added in February 2001 by Directive 2001/5/EC]
www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=v...
viem o tých dobrých, ale potraviny, ktoré bežne kupujeme, majú bohužiaľ väčšinu tých zlých...
Inak ďakujem evusik za linky na cas.sk, je to super, že tam hodnotia výrobky, aspoň človek vie, čo si má vybrať a je tam aj zoznam
ale nie.čo je dobré býva malokedy aj zdravé.takže čo komu chutí nech sa páči.
takze zda sa ze kamarat mal pravdu , ZDRAVITA bez glutamantu E 621 je bez chuti... ( ked tam date glutamant tak tam mozete dat aj staru handru nakrajanu na kusky a bude chutit vyborne) aby dosiahli aspon podobnu chut museli to nahradit dvoma E ckami ktore aj ked si pozries evuskin "link" su skodlive E 627 a E 631.
mesta.slovenska.sk/m_portaly/download_file_f.php?id=35136...
čisto na prírodnej báze a je výborný na chlieb aj na pečenie, dostať ho v predajňach zdravej výživy
"aj ja chem prispieť nejakými vedomosťami o E-čkach, nakoľko pracujem vo fi, kde sa ich použitiu nedá vyhnúť a v potravinárstve už vôbec nie. Ak si vezmeme ľudstvo po tisícročia konzervovalo potraviny, pričom na to používalo oheň,dym, soľ či ocot. Keďže v modernej dobe sa začala éra používania polotovarov a ožil trh s instantnými potravinami nutne nastúpila cesta používania tkzv. aditív t.j.prídavných látok, ktorým sa ľudovo hovorí é-čka.Ich medzinárodné označenie pozostáva z písmena "E" a 3-miestneho číselného kódu. Číselné označovanie je pre aditíva na celom svete jednotné /vypracoavala ho komisia Codex Alimentarius a uznáva ho aj FAO a WHO. Sú rozdelené do kategórií podľa toho akú funkciu majú v potravine zabezpečovať. Sú to antioxidanty,farbivá,konzervanty, zahusťovacie a želírujúce látky, sladidlá, stabilizátory a emulgátory a látky zvýryzňujúce chuť a vôňu potravín. Tomu, aby sa určitá látka mohla do potravín pridávať a bola teda zaradená v zozname e-čiek, predchádzajú prísne toxikologické skúšky, čiže ich použitie podlieha prísnym normám a je teda bezpečné,no neznamená to, že vždy vhodné. Napr. konzervanty a stabilizátory nevie ľudský organizmus využiť. Po požití sa vstrebávajú do krvi a telo ich musí vylúčiť, čo zaťažuje pečeň a obličky. Sú známe aj negatívne účinky e-čiek, napr. známy konzervant oxid siričitý je typickým alergénom,alebo glutamát sodný ,ktorý sa vo veľkom množstve nachádza v sójovej omáčke môže u citlivých ľudí vyvolať problémy s trávením. Čiže v rámci objektivity sa my výrobcovia potravín trvanlivých či instantných, prídavným látkam nevyhneme. Ale na druhej strane mnohé aditíva pochádzajú aj z prírodných zdrojov, nepredstavujú žiadne riziko, naopak niektoré môžu mať dokonca ochranný napr. antioxidačný účinok: kysellina ascorbová /C vitamín/, vitamín E a betakarotén. Tiež napr. do skupiny prospešných patrí lecitín /znižuje cholesterol/, kurkumín z korenia kurkumy má protirakovinové účinky.Medzi prírodné aditíva radíme aj kyselinu mliečnu a citrónovú,extrakt z červenej repy,med či karamel. No a na záver: každoročne u nás zomiera kopec ľudí na infarkt,cukrovku,rakovinu..a ak použijem sedliacky rozum myslíte, že je to kvôli e-čkam? Podľa mňa nie, zomiera sa na tieto choroby preto, lebo sa konzumuje veľa tukov,cholesterolu,cukru, soli a málo prírodných anttioxidantov z ovocia, zeleniny, strukovín,orechov a tiež jeme málo vlákniny. Samozrejme má zmysel vyhýbať sa zbytočným chemickým látkam v potravinách a jesť čo najprirodzenejšiu stravu, ale nevyhovárajme sa na e-čka, lebo tie sú zastúpené vo výrobku len v stopových množstvách. Alebo potom zostáva mať 2 ťaháky zo zoznamom e-čiek, jeden nalepený na kredenci a jeden v peňaženke, s ktorým budeme nakupovať. Rýchlo by nás to prešlo. Verím, že v dnešnej dobe potravinárske fi zameriavajú svoj vývoj výrobkov na zdravú výživu a vieme vyrobiť už aj celú radu chutných výrobkov napr. bez použitia glutamátu. A akú funkciu plní glitamán? Je to stimulátor mäsovej chuti a čo chcete v dehydrovaných /sušených pokrmoch/?? Niečo tú chuť musí predsa dodať. @ 2010, prepáč bez urážky, ja som vyštudovaný chemik ,ale to čo ty všetko uvádzaš si vyžaduje najmenej profesúru z chémie a nie je vhodný do diskusie medzi ľudí, ktorí nemajú resp. majú minimálne znalosti z chémie. A celkom na záver: Aj ja vlete využívam všetko prírodné, bylinky, ale v zime predsa za pol KL vegety /správne dochucovadla jedál/ nikomu nemôžu ublížiť. Poburujú ma tieto názory z dôvodu, že hlceme ďaleko viac škodlivín, ale tvárime sa,že o nich "nechceme vedieť". Naša "harmónia chuti obsahuje 10 druhov zeleniny anikomu ndeuškodí. A čo sa týka soli, vážení, veď nejaký nosič tam musí predsa byť!
uplne suhlasim na to aby tomu clovek rozumel musi mat este aj doktorat v chemii.Ako potom tomu moze rozumiet obycajny starsi zakaznik ktory este aj nosi okuliare , lebo je to napisane takym malym pismom a kazdy vyrobca pouziva ine legalne nazvy ze sa v tom ani divy pes nevyzna. Ked je to take zdrave tak nech to popisu jednotne zrozumitelne aj pre ludi so zakladnou skolou .
len taku pikosku,,,ten moj kamarat co s tym pracuje sa ma pytal ci mame daake domace zviera a co zerie ?ja ze ano macku uz ma cez 10 rokov.
Ja hovorim ze ona zerie LEN tiemacacie keksy nic ine.Kamarat sa smial to je normalne lebo ta ich potrava je napchata E ckami ktore su ako drogy navykove....
Bez komentara...a .dakdo spravi zdravotnu studiu a bude z toho velky poprask.
Pre 2010.....no to je katastrofálne. To už sme všetci včetne zvierat ako pokusní králici..... Moja kamoška z New Yorku mi hovorila, že v Amerike sa už verejne hovorí o tom, že chémia v potravinách pravdepodobne spôsobuje autizmus. Začali sa na túto tému robiť štúdie...Tam s tým majú veľké problémy. Tak ako tam narastá autizmus, tu narastá celiakia a krížové alergie..../počúvam to každý deň/...čo si pomyslieť o tom, keď 3-ročné dieťa má celiakiu,alergiu na mlieko,vajcia,ovocie,kukuricu,sóju,kakao. Alebo keď 75-ročný človek ochorie na celiakiu...to predsa nemôže byť iba zo stresu. Podľa mňa to je to pomalé zbieranie a zamorovanie organizmu škodlivými látkami... Pomohlo by, keby sa zvyšovalo percento osiatej BIO plochy, tak ako je to aspoň v Čechách. Minule som v Kauflande nemo pozerala na zemiaky, ktoré boli dovezené tuším z Brazílie. Preboha, aké vitamíny ostali v potravinách, ktoré pozbierali pred mesiacom alebo aj troma a následne prešli tisíce kilometrov.... Veď kedysi sme boli zemiakárska veľmoc.
citujem:
"Dnes ma pobúril inzerát v novinách, propagujúci vraj zdravé kuracie mäso. Na rozlíšenie od "nezdravej" konkurencie použili porovnanie životného priestoru pre 1kurča. Nezdravá konkurencia vraj poskytuje na m2 až 50kg živej hmotnosti. Ich "zdravé" vraj kráľovské kura má na m2 LEN 30kg životnej hmotnosti. Potrebuje TOTO nejaký komentár?!!!!"
Očividne to komentár potrebuje, keďže, si drahá pani mýlite pojmy s dojmami a nemáte asi ani páru o tom, o čom hovoríte.
Keby ste vedeli o čom píšete, tak nenapíšete taký BLUD!
1.) Na obrázku sa porovnáva klasický chov kuraťa a chov kuraťa kráľovského (žiadne zdravé a nezdravé, žiadne konkurenčné a nekonkurenčné)
2.) Slovensko ako členom EÚ musí prijať legislatívu a nariadenia EÚ, kde okrem iného je práve zmienka o tom, že na m2 sa môže chovať 50kg živej hmotnosti ... pre vysvetlenie: (ktoré očividne treba) Ak si teoreticky predstavíme, že jedno kura váži 2Kg, znamená to, že na 1 m2 sa moze chovat 25 kureniec. To sú úplne normálne štandardy! Kura královské je však chované v prísnejších podmienkach, kde má viac priestoru (30 Kg na m2 = 15 kureniec na m2).
3.) Inzerát určite neobsahoval len informáciu o tom koľko kusov sa nachádza na m2, ale napríklad aj to, že kura kráľovské nie je chované 30 dní ako to je v štandardných chovoch, ale 40, pretože kráľovské kura nie je dopované žiadnymi hormónmi, alebo umelými látkami.
Ďakujem za priestor, pre vyjadrenie svojho OSOBNÉHO názoru. Na záver ... budem rád ak uživateľ dadusilienka po prečítaní tohto príspevku prehodnotí svoj postoj. Konečne je tu jeden producent, ktorému záleží na kvalite výrobkov a spokojnosti svojich zákazníkov a poniektorí si ani to už nevážia... je to smutné, je to Slovensko...