Varenie

Udena klobasa

amerikan - bez fotkyamerikan, 18. mája 2011

Slovensky Rodak chce recept na udenu klobasu. Ja vyrabam klobasu a udim ju, ale haldam recept na pravu udenu suchu slovensku kolobasu. Vdacny budem tym ktory vypocuju moju prosbu.

Jaro

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Amerikan, vítaj tu na Vareche, je tu pár ľudí, čo by ti mohli poradiť, tak vyčkaj, ale ako viem, najlepšia je údená " studeným " dymom.Treba dať správny pomer mäsa - hovädzieho, bravčového a ostatných pochutín, lebo práve tie množstvá v rôznom pomere a dávkach robia rôzne chute a dobrú, či horšiu klobásu.
alena45
ak Ti ide o recept na pravú čabajku, tak tu je :
20 kg rôzneho bravčového mäsa
40 dkg soli
40 dkg domácej červenej papriky
40 dkg mletého alebo pretlačeného cesnaku
mleté mäso sa rovnomerne rozotrie po stole a posype ingredienciami, premieša sa a potom sa hranou ruky presekáva z jednej strany na druhú. Potom sme mäso okoštovali a pridali soľ alebo pálivú papriku.
Údi sa studeným dymom asi 3 dni.
hubata
nechýba tam trošku rasce a č. korenia? Ale každý robí inakšie........
No a potom keď budú už voňavo vyúdené, pokrájať na kolieska, pridať na tanier veľkú lyžicu jedovitého chrenu a zajedať čerstvým chlebíkom. Orosená dvanástka samozrejme nemôže chýbať v dobrej spoločnosti.
baculata
Máme dobrého známeho, ktorý pri rodinných návštevách, nas vždy poctil doma robenou klobásou.Velmi nám chutila, zdala sa nám lepšia AKO NAšA,dal nám tento recept. Nakolko sa volal Ivan, volame ju Ivanova klobása- 10 kg masa,7 dkg cesnaku, 20 dkg soli, 30 dkg ml.č.paprika,pol stiplava a pol sladka,l balík kmínu. Cierne korenie sa nedáva . Pomer st. a sl. papriky si upravíme podla vlastneho uváženia.Manžel udi v domácej murovanej udiarni jeden den. Prišli sme na to, že ak chceme klobásy na vysušenie, pridáme viac červenej papriky, ktorá vysušuje. V udiarni sa používa drevo ovocné, V domácich podmienkach klobásu na vysušenie robíme v zimných mesiacoch, v teplejšom počasí skor mrazíme v cerstom stave na pečenie.Takto to robíme v našej rodine, ono dala by sa rozvinut na tuto temu širšia debata. Ked bolo viac času, maso sa nakrájalo na rezne, posypalo sa uvedenými koreninami,nechalo sa odlezat do druheho dna a potom sa až mlelo.Je dolezite zvolit pri mletí vhodné dierky na masovej masinke.U nás sa nemelie na najmenších dierkach.
johny46
Toto je zemplínska domáca klobása, ktorú robím každoročne začiatkom decembra a po vyúdení musí ísť po týždni do mrazáku ,lebo máme radi takú polosuchú a keby som ju nechal ešte týždeň v špajze tak je ako obušok . Ja môžem klobásu v akomkoľvek stave, no moja rodinka má najradšej také médium,ani nie suché ani nie makké, tak sa prispôsobujem.Recept je na 10 kg klobás. Takže 5kg bravčového pliecka,4 kg prerasteného bôčiku,1kg hovadzieho, na kilo masa dávam 3 zúbky cesnaku (také stredné) takže 30 strúčikov dohromady,tie pretlačím a dobre vmiešam do 220 gramov soli.Maso zomeliem na mlynčeku č.10 ,hovadzie na č.6.Pridám 50 gr. mletého čierneho korenia.V 2 dcl vlažnej vody vymiešam 60 gr. sladkej červenej papriky a mleté čili podľa chuti.Pridám pol kávovej lyžičky mletej rasce a 2 káv. lyžice práškového cukru.Všetko spolu dobre premiešam a naplnim do čriev. Klobásky nechám v chladnej miestnosti 24 hodín zavesené odtiecť.Potom ich údim 2 dni studeným dymom.Po vyúdení nechám vyschnúť podľa potreby.To záleží od vlhkosti v miestnosti. Mne stačí 1 týždeň.Prajem dobrú chuť.
alena45
Ano, konzultovala som, chýba tam rasca, do pravej čabajky. Bohužiaľ množstvo neviem teraz zistiť.