Som teraz v Nemecku na študijnom pobyte a rád by som mojim medzinárodným kamarátom uvaril nejaké slovenské jedlo. Ale nemôžem nič zaujimavé vymyslieť, pretože buď potrebujem bryndzu, oštiepok a ďalšie slovenské výrobky, ktoré tu nekúpim. Alebo nemám na internáte vybavenie ako "haluškovač" alebo rúru apod.
Nemáte niekto nápad čo uvariť, aby to bolo jednoduché a chutilo celému svetu?
Ďakujem
kamilio,pozri na tomto linku, urcite si vyberies a keby si chcel, tak bryndza sa da nahradit na jemno postruhanym feta syrom zmiesanym s hustou kyslou smotanou, nemusis spravit halusky, staci bryndzova natierka s pazitkou, na dobrom chlebiku, tym nic nepokazis, alebo mozes spravit makove sulance, zemiakove placky alebo lokse-tie mozes aj na sladko/lekvarove, makove/ aj na slano a k tomu nejake masko/najlepsie pecene
/ varecha.pravda.sk/recepty/zemiakove-lokse-fotorecept/8917...
nech sa ti akcia vydari a daj vediet o svojom uspechu :-)
pekny den vsetkym
varecha.pravda.sk/recepty/lekvarove-perky/871-recept.html...
varecha.pravda.sk/recepty/spisske-pirohy-lekvarove-s-mako...
/217-recept.html
varecha.pravda.sk/recepty/sulance-s-makom-fotopostup/1283...
varecha.pravda.sk/recepty/specialna-kasa-z-bojniciek-foto...
ked spravis tuto sosovicovu kasu vsetci ta pochvalia,
nech sa ti dobre vybera a este lepsie vari :-)
A suroviny sa daju vsade lahko kupit .Daktore jedla napriklad ako bryndzove halusky radsej neskusaj vacsinou nechutia.
varecha.pravda.sk/recepty/surdica-fotorecept/8281-recept....
varecha.pravda.sk/recepty/slovenska-pasteta-fotorecept/90...
2010 - keď som Írovi predložila kapustnicu, tak neočakával tú chuť, hoci to ovoniaval, lebo stále hovoril len o cabbage a ja že hej, cabbage, a on, že on má cabbage rád. A tak si dal. Prvé sústo len gúľal očami, nevedel, či vypľuť, či prehltnúť, no ale potom to normálne zjedol. No musel, lebo som sedela hneď pri ňom a povzbudivo sa usmievala. Však to aj potreboval po nočnom záťahu. Hoci som jej mala niekoľko litrov (ju ju milujem v akomkoľvek množstve), už viac nechcel.
snad by zachutila aj tato sutolica, robievam ju, je to vdacne, syte a velmi dobre jedlo, no, najlepsia je na druhy den, tak si mozes navarit dopredu velikansky hrniec a potom uz len dobru chut,
pekny den vsetkym :-)
varecha.pravda.sk/recepty/gemerske-gulky-fotorecept/8359-...
alebo také...
varecha.pravda.sk/recepty/kysnute-pecene-buchty-fotorecep...
Dokonca ešte i tá Mariška Kanbisová mala u nás v slovenskej domácnosti uplatnenie.Nesmeli však mariškovú polievku jesť tehotné ženy.
Slovenska, (kým sa pol Slovenska nezačalo sťahovať do Bratislavy, na západe sme o nich pomaly netušili),tak sa s ni
ani netráp.
Haruľa, šúlance, varené východniarske pirohy či západniarske pérky, gulášik..., ja milujem lokše - bývajú na každom poriadnom jarmoku, no a vyprážaný syr - strúhanku a pridaj trošku sézam - trochu modernizmu nezaškodí...moje spomienky z mladosti - keď sme ako študáci boli v Berlíne, vyhladovaní sme chceli konečne niečo slovenské, tak sme si objednali guláš - nech Ťa ...chráni, oni k tomu dávajú špargľu.
Muž radí - dusené popučené zemiaky, navrch spražené maslo s popraženou cibuľkou, pomiešať to spolu. Dať do hlbokého taniera, urobiť miestečko na zákvas alebo kyslé mlieko a striedať lyžicou - kaša, mlieko. Je to také staručké jedlo z východu, možno Ťa osloví. Nezabudni sa ozvať, čo si pripravil, držím palčeky.
nie je pravda, ze vsetkym cudzincom nechutia slovenske halusky, ci kysla kapusta, napr.: bryndzove halusky ( ja slaninku s klobaskou davam osobite navrch ako chutnu ozdobu a nemiesam ich s mastou, ale s rozpustenym pravym maslom) zabodovali u Talianov na maximum, s kyslou kapustou u Francuzov a Nemcov - sauerkraut Nemci maju vsade a Francuzi z Alsaska tiez poznaju
Irom chutili najma opekance, slovensky gulas = polievka (Francuzi ju jedli s nozom a vydlickou a zemiaky si pucili na kasu), makovnik s jablkami, opekance s makom a niektorym tiez halusky a hlavne lokse s dusenou cervenou kapustou a pecenou husou alebo kackou
v Argentine mala uspech vyprazana cuketa a karfiol so zemiakovou kasou, lebo oni miluju vyprazane;-)
a raz sme spravili v Irsku taborak, pripravila som razne - to im neslo do hlavy, ze naco to je, priniesla som slaninu, slovensku, (bo oni maju uplne inu slanina a i chlieb), polsky chlieb a spekaciky a pre mna jablka a opekacka ako lusk, len tak oci otvarali a pociatocna skepsa sa zmenila v abnormalne nadsenie, takze @hubata zas nesklamala a vynikajuci napad dala :-D