Slovenská paštéta fotorecept

evusik - fotkaevusik, 18. augusta 2010
Slovenská paštéta (fotorecept)
Foto: evusik

Keď sme mali husi a prišiel ich čas, mama ich "nadžgávala" varenou kukuricou, aby boli tlsté a mali veľkú pečenku. Keď ich potom zabila, Zobraziť celý popisKeď sme mali husi a prišiel ich čas, mama ich "nadžgávala" varenou kukuricou, aby boli tlsté a mali veľkú pečenku. Keď ich potom zabila, mali sme fantastickú pečenú hus. Ostatné mäso mama dala do pohárov a zaliala masťou. A ja som za ňou behala z krajcom chleba a mama sa smiala a hovorila: Ty chceš z tej slovenskej paštiky?

15 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
300 g
300 g




Postup

  1. 1

    Masť, najlepšie domácu dáme rozpustiť, pridáme nakrájanú cibuľu, prikryjeme a aspoň 1 hod. varíme. Masť by mala len jemne bublať tak, aby sa cibula nespálila. (Aj takto pripravenú cibuľu je možné dať do pohára, je dobrá ako základ pod mäso ale aj na chleba).

    Slovenská paštéta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom pridáme nakrájanú pečeň. Ja som použila zajačiu, ale dobrá je aj kuracia, no a husacia a kačacia :-) z bravčovej som neskúšala

    Slovenská paštéta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    keď je pečeň opražená, ochutnáme (dáme si ochladiť na tanierik), prípadne ešte osolíme a naplníme do vhodnej, uzatvárateľnej nádoby.

    Slovenská paštéta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    masť musíme občas pomiešať aby sa cibuľa a pečeň voľne rozložili a neboli usadené len v spodnej časti

    Slovenská paštéta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    keď masť stuhne uložíme do chladničky a natierame si na dobrý domáci chlebík. Je to taká Slovenská paštika, veľmi nezdravá, ale veľmi dobrá.

    Slovenská paštéta (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

zitar
Zdravá - nezdravá, ale s tou paprikou a paradajkami dobrá pochúťka.
Ja som totiž už ako dieťa mala radšej masť ako maslo, takže pre mňa fajnotka.
kucharronald
Jé :) To sa len ,,kukám" aké fajné dobrotky boli kedysi....teraz je všetko náhrada...ale jedna výhoda tento rok u nás :) Babka má sivé husy :) Keď ich kúpila, a až doteraz som jej hovoril, načo ich kúpila...len gágájú a nič nerobia....strážia dvor, tak už aj tam sa bojím ísť :D ale odteraz ich budem brať ako královné :) Dúfam, že mi babka dá pečeň...aj keď trošilinku, ale vyskúšam :)
honestka
robievam aj ja este stale a na internate to bola moja pochutka...
prave vcera som robila "moju pastiku" s kuracich peceni a masa, je fajnova tiez a navstva si pochutnava... robila som uz 2x v kratkom case, lebo kupenska veru nie je smakova...
Evusik, produkujes same fajnoty, buduci rok sa hlasim na kavu....
evusik
len prídite, Varecháci sú vždy vítaní...
evanaaa
Veru, fajnové...kým žila naša stará mama ( mamina), takéto dobrotky boli samozrejmosťou, len mi bolo ľúto tých husí a kačíc, keď ich nadžgávala, bála som sa, že sa zadusia a skapú skôr, než ich vykŕmi. A tá pečienka...stačilo ju upražiť a dala sa natierať na chlieb. Evusik, prečo až hodinu treba variť? A nemohla by sa použiť hydinová masť?
evusik
@evanaaa hydinovú masť ak je dobrá na chlieb len tak samotná, tak ju môžeš použiť a hodinu preto, lebo sa to vlastne v tom množstve varí a musí sa to variť pomaly, aby aj cibuľa aj masť zostali biele. Mám to tak vyskúšané že plotničku mám na dvojke (varím na elektrike) a robím to zakryté, takže to len tak slabučko buble.
evanaaa
Takže plyn dať úplne na minimum, na najmenšom horáku, to by šlo.
satin2
@evusik....vynikaj úca pochúťka na chutný čerstvý slovenský
chlebík........príloha podľa chuťe,a je to bez komentáru.........
andromeda
evusík som v robote čítam varechu. Čajík mám urobený už len ten Tvoj chlebík mi tu chýba. No možno cez víkend ak mi výjde čas, tak skúsim.
sjuz
mňam, mňam - výborné! s čerstvým chlebíkom... Keď som bola malá, otec robieval močenku - vlastne prvý krok - husacia masť s kopcom cibule, tá sa smažila dlho, až do hneda, a do toho sme si potom namáčali chlebík...to bola pochúťka!
bojar
tak toto vyskúšam - paštiky mám rád a domácu som ešte nejedol. Viem zo spomínania mojej mamy, že naša stará mama po zabíjačke maso naporcovala na rezne, opiekala, vložila do kameninového hrnca a zaliala masťou. keď potrebovala maso hrniec postavila na kraj sporáka a keď sa masř rozpustila maso vyberala dlhou vidličkou aby sa tam nedostal vzduch. potom zas nechala stuhnúť.
egreska
mnam,tomuto by som neodolala..paradny receptík,dufam že sa k tomu niekedy dostanem..
dobizu
@evusik - tak toto je to pravé orechové pre mojich rodičov - v najbližšej dobe im to urobím a domáci chlieb k tomu.... len sa tak budú zalizovať... :-) Ďakujem veľmi pekne aj v ich mene a ukladám do KK!!!
samanka
@evusik , ako píše @honestka produkuješ samé dobroty. Tiež robievam kačaciu pečeň, alebo husaciu v masti, ale dávam ju pražiť do tuku z husi alebo kačice. Ale vyskúšam aj s cibuľou, u nás sa na 3-och ľudí ročne minie tak zo 30 kg a viac, naša rodina cibuľu môže. A vďaka, že si to dala na stránku, mňa by to ani nenapadlo.
2010
Vyzera to velmi nezdrave ...hmm... tak to bude asi velmo dobre ,
uz je to pridane do KK.
evusik
@samanka presne toto som do receptu zabudla napísať, aj keď som nato myslela, že najlepšie je to keď sa husacia pečeň zaleje husacou masťou tak to kedysi robila aj moja mama, len potom sme sa presťahovali do mesta a keď nám mama chcela spraviť pochúťku tak nám to robila s kuracej pečene a bravčovej masti.
sjuz
honestka - a nepridáš recept na domácu paštétu? Kupované veru to nie je ono.....domáca je domáca:)! Občas si donesieme zo Zázrivej, ale na recept vždy zabudnem, keď ochutnám tú paštétu....tak zabudnem na všetko...:))
22janka22
Vaše fotografie sú vždy nádherné, ba priam neuveriteľne estetické. A to nehovorím o tých skvelých receptoch. Keby ste mali reštauráciu (o čom by ste mimochodom mohli pouvažovať), som Váš pravidelný hosť.
evusik
@janka ďakujem za pekné slová a vôbec mi nevykaj tu sme si všetci rovní....
babidka
@evusik , prehltam naprazdno :-) husi ani kacky este nechovam , ale chystam sa /snad na buduci rok/ :-) a potom si to urobim ....:-))))))
tetuska
vyzerá vynikajúco, zdravá-nezdravá, treba jesť všetko s mierou...
hannah22
ja sa len môžem pridať , chváliť a spomínať, @evusik ,to nemá chybu a je to pravé slovenské domáce ... :))
pivonka
Na husaciu pečienku zaliatu v husacej masti môžem len spomínať. To bola doména mojej babky. Chcem urobiť domácu pašteku, keď prídu moje "zlatíčka", ale musím trochu zmeniť recept, lebo moja vnučka cibuľu nezje. Musím jej variť bez cibule. Už som jej minule aj dohovárala, že či si myslí, že v školskej jedálni jej varia bez cibule! A tam zje. No... Čo človek nespraví pre svoje vnúčatá...
evusik
@pivonka to poznám, naša dcéra do dnešného dňa vyberá z chleba kmín!!! nikto to nechápe ale ona to napriek tomu robí stále... tak keď pečiem domáci chlieb (keď je dcéra doma) musí byť bez kmínu aj keď my ho máme radi... ale ako píšeš, čo by sme nespravili pre svojich najbližších....
pivonka
Evusik, veď tá moja vnučka tiež. Neodkukali si to jedna od druhej "-)? Ja kupujem žilinský chlieb a je fakt výborný, ona ho neje, tak jej kupujem bezrascový, ten zas nechutí mne. Keď teraz bola u mňa týždeň, tak sme mali v mrazničke každá svoj chlieb a rozmrazovali sme si ho podľa potreby. No hrozné! :-)
jezibabka1
jedla som to už so zajačou pečienkou a bolo to fantastické mňam, akurát mám v pláne urobiť si doma škvarky, tak budem mať fajnovú mastičku a vyskúšam Tvoj receptík s kuracou pečienkou:)
egreska
@evusik pred par dnami sme piekli kačku a zostala mi mast aj s huspeninou,tak som vyskušala tuto paštiku.Použila som pečienky z drobkov a aj kuracie.Je to výborná zmena a určite je to zdravšie ako kupovane paštiky.So zeleninkou a čerstvým chlebom ..no parada.Určite urobím dalšiu varku ked pojdeme s partiou na chatu,myslím že bude mat velky uspech aj u nich..takže díky za inšpiraciu :-))
altyn
@evusik dnes som urobil túto fantastickú paštétu a teraz mi chladne na balkóne a neuveriteľne krásne rozvoniava! Zajtra sa pri raňajkách asi sčemerím... :-)))))))))))))))))
evusik
jej @altyn si ma potešil, ráno papkaj pekne pomaly, taká čemerička nie je žiadna sranda :-)
enerrgizer
už sa to chladí...pridal som aj cesnak a trošku sladkej mletej papriky. Čo je to čemerička? :-)
evusik
čemerička je keď niečo z chuti zješ, niečo čo je veľmi dobré a strašne ti to chutí, až tak že ti s toho zostane zle od žalúdka.... takže jesť pekne pomaly, prípadne si dať štamprlu slivovice, alebo pivko na dobré trávenie a čemerica nehrozí :-)
lenkanagy
Ja si myslím, že je úplne zdravá... Veď v poslednej dobe sa odborníci na výživu op§ť vracajú ku kvalitnej domácej masti... Tento recept sa mi páči a manžel mi práve doniesol čerstvého králika, takže pečeň pôjde určite do paštiky... :-)))
dorisa
Zdravé, nezdravé...dala by som si v každú hodinu:)užasné ....
hubata
Čakala som že kedy budeš mlieť tú pečienku keď je to pašteka, ale toto je pečienka zaliata v masti. Aspoň na Záhorí sme mali takýto rozdiel: kusy mäsa, alebo pečienky zaliate v masti boli "pečénky" a potom ešte "pašteka" v konzistencii pašteky zaváranej v pohároch. Máme teda na výber či ju necháme v celku zaliatu v masti, alebo zomelieme. Z bravčovej pečienky mám recept ešte zo Života na paštétu v takej konzistencii aká je dostať kupovaná v obchode a dávame ju aj deťom do školy na desiatu.
evusik
@hubata to je tak, pôvodný názov bol Paštika (redakcia to zmenila na paštéta asi preto, že paštika je nespisovné) a to preto, lebo moja mama toto jedlo volala paštika a ja som už len pridala Slovenská. Pamätám sa, že tiež zalievala celú husaciu pečeň husacím tukom, ale predpokladám, že kôli tomu, že nás bolo veľa detí, začala nadstavovať, t.j. pridala cibuľu a pečeň nakrájala na malé kúsky a ušlo sa každému... a aj keď to nie je klasická paštéta v našej rodine tento názov zostal :-)
muzedad
vyzera to velmy chutne, dnes mam cas, tak sa nato pozrem:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia