Šúľance s makom (fotopostup)

Šúľance s makom (fotopostup)
Foto: makinka31
makinka31Makinka31, recept pridal: 5. januára 2011 13:45Ďalšie jeho recepty

Toto jedlo síce nepatrí k mojím obľúbeným, ale raz za čas ho spolu s deťmi urobíme. Deti majú obrovskú radosť, že si šúľance môžu ušúľať samé...

Suroviny

4
porcie
30
minút
príprava
15
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

Najprv si uvaríme v osolenej vode zemiaky v šupke. Pokiaľ sa zemiaky varia, zomelieme mak, pripravíme si na tablicu múku hladkú a hrubú. Zemiaky vychladíme, ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle do múky. Pridáme 1 vajce a vodu pridávame podľa potreby. Medzitým si do hrnca dáme na pomaly variť vodu, aby sme potom nečakali.
Šúľance s makom (fotopostup) - obrázok 1

Vypracujeme cesto takej strednej konzistencie, teda aby sa s ním dalo pracovať.
Šúľance s makom (fotopostup) - obrázok 2

Cesto si rozdelíme na niekoľko častí.
Šúľance s makom (fotopostup) - obrázok 3

A začíname súľať. Najprv veľkých "hadov",ktoré nakrájame na malé kúsky. ( čím chceme šúľance menšie, tým krájame menšie kúsky cesta)
Šúľance s makom (fotopostup) - obrázok 4

A z kúskov šúľame na pomúčenej tablici šúľance. Aby sme využili prítomnosť detí, ktoré chcú pomáhať, tak urobíme pracovné miesto aj im a necháme detské rúčky tvoriť:)
Šúľance s makom (fotopostup) - obrázok 5

A máme šúľance ušúľané. Uložíme ich do vriacej vody a varíme cca 10-15 minút do mäkka ( T.j: pri rozrezaní musí byť vnútro tiež uvarené, nesmie tam byť múka!!)
Šúľance s makom (fotopostup) - obrázok 6

Varíme... Zatiaľ si do misy dáme zomletý mak, cukor kryštálový aj vanilkový a maslo.
Šúľance s makom (fotopostup) - obrázok 7

Uvarené šúľance vyberáme do misy s makom a cukrom tak, aby sme preniesli spolu s nimi aj trocha vývaru. Zamiešame a ak potrebujeme ešte prisladíme. Množstvo cukru si určí každý sám podľa chuti. Podávame... Dobrú chuť!!
Šúľance s makom (fotopostup) - obrázok 8



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

41 komentárov k receptu
  • michsamant, 5. januára 2011 o 15:02
    Tak TOTO zboznujem!!!! MNAM!


  • marcy, 5. januára 2011 o 15:54
    aj ja :-)


  • 3sandra3, 5. januára 2011 o 16:10
    ja by som si tiež odobrala z tej misy ...


  • emilaki, 5. januára 2011 o 16:47
    tento recept poznam od mojej starej mamy ,varila mi to za detstva a boli vyborne


  • sovka62, 5. januára 2011 o 17:10
    Ty nemáš rada makové šúľance!? Ja by som ich vymenila aj za bravčovú šnicľu. A zajtra ich spravím na obed, od rána rozmýšľam, čo budeme zajtra jesť, mäso mi už lezie hore krkom. Takže zajtra navarím fazuľovicu a makové šúľance, už sa ne teším, dobre že si mi ich pripomenula.


  • hamana, 5. januára 2011 o 17:26
    Pripomenula si mi moje mladé časy, ked toto jedlo bolo dosť často na jedalnom lístku , hlavne v zime , ked nebolo toľko práce na poli. Som spod Tatier a moja mamka ich v zime často robievala, lebo mäso bolo , len 1x do tyždňa.


  • gittka, 5. januára 2011 o 17:37
    ja by som ich tiež menila so šniclou!!!dala by som si hned...


  • makinka31, 5. januára 2011 o 18:19
    zienky, ved aj mne to pripomina detstvo a preto to robim deturencom, aby aj oni mali na co spominat:)) Ja fakt slôadke jedla nemusim na obed, radsej zeleninku...ale mne robi velku radost,ked chuti druhym, preto ich robievam...


  • honestka, 5. januára 2011 o 18:46
    namiesto opekancov toto je nase stedrovecerne jedlo. mnamky


  • lubossvatik, 5. januára 2011 o 19:04
    aj ja by som si dal šúľance s makom


  • violetacamorova, 5. januára 2011 o 19:17
    mňam nemám mak a ani mlynček, tak si len slinky poutieram.


  • bambulka51, 5. januára 2011 o 19:46
    moje uz dospele deti,poznaju co su makove sulanky,vdy sa tesili...


  • ketty3811, 5. januára 2011 o 20:28
    mňam,šúľance mám rada.Ja ich robím na slano,iba s opraženou strúhankou.Veru,dala by som si.Snaď zajtra ako @sovka62 ?


  • hannah22, 5. januára 2011 o 21:09
    sú ozaj pekné fotografie a pripomenuly mi čas, keď sme ich s vnúčatami urobili ,zjedli a potom som upratovala kuchyňu , ... :))


  • tinca, 5. januára 2011 o 21:34
    ja mám rada ako @ketty3811 so strúhankou, ale nasladko. @viletacamorova mak dostať už pomletý aj ochutený


  • babidka, 5. januára 2011 o 22:05
    sulance su ohromne dobreeee:-) Robievam ich aj teraz ked uz deti odisli z domu - makove , so struhankou alebo aj s orechami a cukrom alebo s tvarohom. Nikdy este neostali "na potom" ......:-)


  • makinka31, 5. januára 2011 o 22:08
    som rada, ze som niekoho inspirovala :) a ozivila spomienky. Naozaj mozu byt dobre aj s orechami, struhankou, na slano...kolko ludi,tolko chuti


  • palokuchki, 6. januára 2011 o 07:06
    Aj ja ich veeeelmi lubim, s oprazenou struhankou.


  • marienka44, 6. januára 2011 o 12:09
    @Makinka31 , ja robim tiez, ale preco treba podla Teba pridavat vodu do cesta? Ked dávas vodu, musiš zakonite dat viac múky a tá pekryje chut zemiakoveho cesta, myslím si. :-)


  • mariena1, 6. januára 2011 o 12:39
    Tiež tymto jedlom nepohrdnem...A ked je ešte mak....


  • dasuria, 6. januára 2011 o 13:39
    tak sulace by som menila aj s pecenou kackou. je to jedlo mojho detstva,robievala mi ich babicka...ale ja som ich vzdy jedla iba na slano a to vajcove a k tomu nejaky salat alebo zavaranu uhorku...na panvicku si dam maslo,hodim tam sulance,prehrejem a potom rozbijem 3 vajicka a miesam. je to ako vajcove halusky,ale o moc lepsie...vyskusajte..


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 20 komentárov)
  • dogagador, 6. januára 2011 o 16:56
    davno som sulance nerobila, dobry napad po sviatkoch nieco lahsie..


  • makinka31, 6. januára 2011 o 18:44
    marienka44. prečo pridávam vodu? ani neviem, takto ma to naučila moja maminka, asi preto. Ale urcite,ak tam človek dá viac zemiakov, menej múky,tak vodu nemusí dávať..vyskúšam nabudúce, dakujem


  • pingi, 6. januára 2011 o 19:24
    zajtra mám dovolenku, takže budú na obed, dakujem za výborný recept ......


  • jazzfunk, 7. januára 2011 o 08:51
    V našej rodine sa robí cesto len z prelisovaných zemiakov a hladkej múky v pomere 1:1 a trošku soli....žiadne vajce, žiadna voda....Ozaj, skúsili ste ich už niekedy s rozpraženým masielkom, cukrom a nasucho do hneda opraženou krupicou??? Nemajú chybu!!!!


  • marika33, 7. januára 2011 o 16:33
    mnam, najviac sa mi rataju deti, su šikovne


  • kadely, 7. januára 2011 o 18:46
    Ó, jak slastná vzpomínka na mládí. Maminka je často dělala a my jím říkali šulánky. Teď konečně vím, kde se to slovíčko vzalo, přátelé! Je vaše - slovenské! Ahoj všichni.


  • jeka, 7. januára 2011 o 19:07
    aj ja by som si dala s makom,ja ich totiš robím kvôli rodine iba s tvarohom/často sa stáva,že mne sa ani neujdu/,také sú u nás zbožňované.


  • makinka31, 9. januára 2011 o 15:44
    Fíha, to som ani netušila na koľko spôsobov sa šúlance dajú pripraviť ... super musím vyskúšať, ďakujem za inšpiráciu všetkým


  • quida, 9. marca 2011 o 17:00
    aa aká je gramáž na mak, kryštálový a vanilkový cukor? ďakujem!!!


  • makinka31, 10. marca 2011 o 09:40
    quida,
    priznam sa, ze mna nenapadlo vazit mak, cukor...ja to davam podla potreby. Ak ti pomoze,tak pre 4 osoby davam 2 odemerky maku, co su na mlynceku, co sa donho dava nezomlety mak...a cukor podla chuti, vanilkovy davam 1 ks.


  • polovnicka, 19. novembra 2011 o 11:56
    robila som ich a sú super..len som nevedela,že aké zemiaky..či stredne veľké..v gramáži by to bolo lepšie..tak som nevedela,že aké veľké zemiaky mali byť..lebo keby som dala veľké,či by nebolo veľa a malé zase málo.neviete mi poradiť?

    Tinka


  • atami, 27. januára 2013 o 12:16
    hmmmm výborne. Ďakujem.


  • makinka31, 27. januára 2013 o 15:41
    @atami nie je za čo :)


  • jankamarek, 23. apríla 2013 o 18:27
    idem skúsiť navariť, hádam sa podaria. MNAM.... :-)


  • evelinaf6, 18. októbra 2013 o 15:53
    mňam, hneď na druhý deň som ich robila pre mojich hastrmanov :)
    super receptík,ukladám ,,,


  • kaja13, 7. januára 2014 o 20:07
    mňam, hneď zajtra ich urobím :) ukladám


  • zedenika, 7. januára 2014 o 23:45
    super aj ja robim sulance s makom,sice nie pre seba ale na tom fotopostupe mi vadi to ze do misy sa sice da pomlety mak a cukor ale nie cele maslo to predsa musime poprazit a rozpustenym maslom polejeme sulance


  • makinka31, 8. januára 2014 o 07:18
    @zedenika vidíš ja zas maslo nepražím, ono sa predsa horúcimi šúľancami roztopí, nemám rada mastné....ale ako každému chutí :)


  • korka82, 22. januára 2014 o 13:06
    Prave sa dovaraju....ja mam recept od maminy - pomer 600 gramov uvarenych struhanych zemiakov a 300 gramov hrubej muky ale tvoj recept je tiez fajn :) Milujem ich a pripominaju mi detstvo, som zvedava co povie osadenstvo :D


  • anuci1984, 18. marca 2014 o 15:02
    super vyzeraju z detstva pamatam ja osobne som ich nikdy nerobila ale moj skolkarik mi pili usi ze mamka tie take uzovky s makom urob v skolke nam varia tak uz by bolo na case zajtra skuuusim vyzeraju ako z detstva



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist