Šúľance s makom (fotopostup)

makinka31 - bez fotkymakinka31, 5. januára 2011
Šúľance s makom (fotopostup)
Foto: makinka31

Toto jedlo síce nepatrí k mojím obľúbeným, ale raz za čas ho spolu s deťmi urobíme. Deti majú obrovskú radosť, že si šúľance môžu Zobraziť celý popisToto jedlo síce nepatrí k mojím obľúbeným, ale raz za čas ho spolu s deťmi urobíme. Deti majú obrovskú radosť, že si šúľance môžu ušúľať samé...

4
porcie
30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
250 g
6 ks, varené
1 ks
1 dcl




Postup

  1. 1

    Najprv si uvaríme v osolenej vode zemiaky v šupke. Pokiaľ sa zemiaky varia, zomelieme mak, pripravíme si na tablicu múku hladkú a hrubú. Zemiaky vychladíme, ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle do múky. Pridáme 1 vajce a vodu pridávame podľa potreby. Medzitým si do hrnca dáme na pomaly variť vodu, aby sme potom nečakali.

    Šúľance s makom (fotopostup) - obrázok 1
  2. 2

    Vypracujeme cesto takej strednej konzistencie, teda aby sa s ním dalo pracovať.

    Šúľance s makom (fotopostup) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto si rozdelíme na niekoľko častí.

    Šúľance s makom (fotopostup) - obrázok 3
  4. 4

    A začíname súľať. Najprv veľkých "hadov",ktoré nakrájame na malé kúsky. ( čím chceme šúľance menšie, tým krájame menšie kúsky cesta)

    Šúľance s makom (fotopostup) - obrázok 4
  5. 5

    A z kúskov šúľame na pomúčenej tablici šúľance. Aby sme využili prítomnosť detí, ktoré chcú pomáhať, tak urobíme pracovné miesto aj im a necháme detské rúčky tvoriť:)

    Šúľance s makom (fotopostup) - obrázok 5
  6. 6

    A máme šúľance ušúľané. Uložíme ich do vriacej vody a varíme cca 10-15 minút do mäkka ( T.j: pri rozrezaní musí byť vnútro tiež uvarené, nesmie tam byť múka!!)

    Šúľance s makom (fotopostup) - obrázok 6
  7. 7

    Varíme... Zatiaľ si do misy dáme zomletý mak, cukor kryštálový aj vanilkový a maslo.

    Šúľance s makom (fotopostup) - obrázok 7
  8. 8

    Uvarené šúľance vyberáme do misy s makom a cukrom tak, aby sme preniesli spolu s nimi aj trocha vývaru. Zamiešame a ak potrebujeme ešte prisladíme. Množstvo cukru si určí každý sám podľa chuti. Podávame... Dobrú chuť!!

    Šúľance s makom (fotopostup) - obrázok 8

Diskusia k receptu

emilaki
tento recept poznam od mojej starej mamy ,varila mi to za detstva a boli vyborne
sovka62
Ty nemáš rada makové šúľance!? Ja by som ich vymenila aj za bravčovú šnicľu. A zajtra ich spravím na obed, od rána rozmýšľam, čo budeme zajtra jesť, mäso mi už lezie hore krkom. Takže zajtra navarím fazuľovicu a makové šúľance, už sa ne teším, dobre že si mi ich pripomenula.
hamana
Pripomenula si mi moje mladé časy, ked toto jedlo bolo dosť často na jedalnom lístku , hlavne v zime , ked nebolo toľko práce na poli. Som spod Tatier a moja mamka ich v zime často robievala, lebo mäso bolo , len 1x do tyždňa.
gittka
ja by som ich tiež menila so šniclou!!!dala by som si hned...
makinka31
zienky, ved aj mne to pripomina detstvo a preto to robim deturencom, aby aj oni mali na co spominat:)) Ja fakt slôadke jedla nemusim na obed, radsej zeleninku...ale mne robi velku radost,ked chuti druhym, preto ich robievam...
honestka
namiesto opekancov toto je nase stedrovecerne jedlo. mnamky
ketty3811
mňam,šúľance mám rada.Ja ich robím na slano,iba s opraženou strúhankou.Veru,dala by som si.Snaď zajtra ako @sovka62 ?
hannah22
sú ozaj pekné fotografie a pripomenuly mi čas, keď sme ich s vnúčatami urobili ,zjedli a potom som upratovala kuchyňu , ... :))
babidka
sulance su ohromne dobreeee:-) Robievam ich aj teraz ked uz deti odisli z domu - makove , so struhankou alebo aj s orechami a cukrom alebo s tvarohom. Nikdy este neostali "na potom" ......:-)
makinka31
som rada, ze som niekoho inspirovala :) a ozivila spomienky. Naozaj mozu byt dobre aj s orechami, struhankou, na slano...kolko ludi,tolko chuti
marienka44
@Makinka31 , ja robim tiez, ale preco treba podla Teba pridavat vodu do cesta? Ked dávas vodu, musiš zakonite dat viac múky a tá pekryje chut zemiakoveho cesta, myslím si. :-)
dasuria
tak sulace by som menila aj s pecenou kackou. je to jedlo mojho detstva,robievala mi ich babicka...ale ja som ich vzdy jedla iba na slano a to vajcove a k tomu nejaky salat alebo zavaranu uhorku...na panvicku si dam maslo,hodim tam sulance,prehrejem a potom rozbijem 3 vajicka a miesam. je to ako vajcove halusky,ale o moc lepsie...vyskusajte..
dogagador
davno som sulance nerobila, dobry napad po sviatkoch nieco lahsie..
makinka31
marienka44. prečo pridávam vodu? ani neviem, takto ma to naučila moja maminka, asi preto. Ale urcite,ak tam človek dá viac zemiakov, menej múky,tak vodu nemusí dávať..vyskúšam nabudúce, dakujem
pingi
zajtra mám dovolenku, takže budú na obed, dakujem za výborný recept ......
jazzfunk
V našej rodine sa robí cesto len z prelisovaných zemiakov a hladkej múky v pomere 1:1 a trošku soli....žiadne vajce, žiadna voda....Ozaj, skúsili ste ich už niekedy s rozpraženým masielkom, cukrom a nasucho do hneda opraženou krupicou??? Nemajú chybu!!!!
kadely
Ó, jak slastná vzpomínka na mládí. Maminka je často dělala a my jím říkali šulánky. Teď konečně vím, kde se to slovíčko vzalo, přátelé! Je vaše - slovenské! Ahoj všichni.
jeka
aj ja by som si dala s makom,ja ich totiš robím kvôli rodine iba s tvarohom/často sa stáva,že mne sa ani neujdu/,také sú u nás zbožňované.
makinka31
Fíha, to som ani netušila na koľko spôsobov sa šúlance dajú pripraviť ... super musím vyskúšať, ďakujem za inšpiráciu všetkým
quida
aa aká je gramáž na mak, kryštálový a vanilkový cukor? ďakujem!!!
makinka31
quida,
priznam sa, ze mna nenapadlo vazit mak, cukor...ja to davam podla potreby. Ak ti pomoze,tak pre 4 osoby davam 2 odemerky maku, co su na mlynceku, co sa donho dava nezomlety mak...a cukor podla chuti, vanilkovy davam 1 ks.
polovnicka
robila som ich a sú super..len som nevedela,že aké zemiaky..či stredne veľké..v gramáži by to bolo lepšie..tak som nevedela,že aké veľké zemiaky mali byť..lebo keby som dala veľké,či by nebolo veľa a malé zase málo.neviete mi poradiť?

Tinka
evelinaf6
mňam, hneď na druhý deň som ich robila pre mojich hastrmanov :)
super receptík,ukladám ,,,
kaja13
mňam, hneď zajtra ich urobím :) ukladám
zedenika
super aj ja robim sulance s makom,sice nie pre seba ale na tom fotopostupe mi vadi to ze do misy sa sice da pomlety mak a cukor ale nie cele maslo to predsa musime poprazit a rozpustenym maslom polejeme sulance
makinka31
@zedenika vidíš ja zas maslo nepražím, ono sa predsa horúcimi šúľancami roztopí, nemám rada mastné....ale ako každému chutí :)
korka82
Prave sa dovaraju....ja mam recept od maminy - pomer 600 gramov uvarenych struhanych zemiakov a 300 gramov hrubej muky ale tvoj recept je tiez fajn :) Milujem ich a pripominaju mi detstvo, som zvedava co povie osadenstvo :D
anuci1984
super vyzeraju z detstva pamatam ja osobne som ich nikdy nerobila ale moj skolkarik mi pili usi ze mamka tie take uzovky s makom urob v skolke nam varia tak uz by bolo na case zajtra skuuusim vyzeraju ako z detstva
relaxx1
Skvelý nápad s tým vývarom pridaným do misky k maku a cukru,vyskúšam to