Foto: makinka31
Toto jedlo síce nepatrí k mojím obľúbeným, ale raz za čas ho spolu s deťmi urobíme. Deti majú obrovskú radosť, že si šúľance môžu Zobraziť celý popisToto jedlo síce nepatrí k mojím obľúbeným, ale raz za čas ho spolu s deťmi urobíme. Deti majú obrovskú radosť, že si šúľance môžu ušúľať samé...
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Najprv si uvaríme v osolenej vode zemiaky v šupke. Pokiaľ sa zemiaky varia, zomelieme mak, pripravíme si na tablicu múku hladkú a hrubú. Zemiaky vychladíme, ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle do múky. Pridáme 1 vajce a vodu pridávame podľa potreby. Medzitým si do hrnca dáme na pomaly variť vodu, aby sme potom nečakali.
-
2
Vypracujeme cesto takej strednej konzistencie, teda aby sa s ním dalo pracovať.
-
3
Cesto si rozdelíme na niekoľko častí.
-
4
A začíname súľať. Najprv veľkých "hadov",ktoré nakrájame na malé kúsky. ( čím chceme šúľance menšie, tým krájame menšie kúsky cesta)
-
5
A z kúskov šúľame na pomúčenej tablici šúľance. Aby sme využili prítomnosť detí, ktoré chcú pomáhať, tak urobíme pracovné miesto aj im a necháme detské rúčky tvoriť:)
-
6
A máme šúľance ušúľané. Uložíme ich do vriacej vody a varíme cca 10-15 minút do mäkka ( T.j: pri rozrezaní musí byť vnútro tiež uvarené, nesmie tam byť múka!!)
-
7
Varíme... Zatiaľ si do misy dáme zomletý mak, cukor kryštálový aj vanilkový a maslo.
-
8
Uvarené šúľance vyberáme do misy s makom a cukrom tak, aby sme preniesli spolu s nimi aj trocha vývaru. Zamiešame a ak potrebujeme ešte prisladíme. Množstvo cukru si určí každý sám podľa chuti. Podávame... Dobrú chuť!!
priznam sa, ze mna nenapadlo vazit mak, cukor...ja to davam podla potreby. Ak ti pomoze,tak pre 4 osoby davam 2 odemerky maku, co su na mlynceku, co sa donho dava nezomlety mak...a cukor podla chuti, vanilkovy davam 1 ks.
Tinka
super receptík,ukladám ,,,