Slovenská kuchyňa

stredny-pirohy-up.jpg
Bryndzové pirohy s kapustou
Tradičná slovenská kuchyňa je založená hlavne na bravčovom mäse, hydine, múke, zemiakoch, kapuste a mliečnych výrobkoch. Najbližšie má k maďarskej, českej a rakúskej kuchyni. Na východe krajiny sú badateľné ukrajinské a poľské vplyvy. V porovnaní s inými krajinami na Slovensku oveľa ľahšie zoženiete špeciality z diviny, čo je dané prírodnými podmienkami lesnatej krajiny a masovým rozšírením poľovníctva ako záujmovej činnosti obyvateľov.

Ako tradičné slovenské jedlo sa najčastejšie uvádzajú bryndzové halušky, bryndzové pirohy a ďalšie pokrmy, na prípravu ktorých sa používa zemiakové cesto a bryndza - mäkký slaný syr z ovčieho mlieka so silnou arómou a chuťou, vyrábaný tradičným postupom. Pravda je taká, že Slováci bryndzové halušky konzumujú skôr výnimočne (v južných oblastiach vôbec) a zohnať pravú ovčiu bryndzu z nepasterizovaného mlieka nie je jednoduché. Bryndzové halušky sú však povinnou súčasťou ponuky každej reštaurácie v turisticky atraktívnych oblastiach.


Slovenská kuchyňa - recepty:

«1 2 ...834 »
Sladké makové gnocchi s hroznovým olejom Sladké makové gnocchi s hroznovým olejom Vaše

Mak má niekoľko liečiacich schopností o ktorých nie všetci vedia. Pre svoj obsah vápnika 12x vyšší než v kravskom mlieku je vhodný pre prevenciu osteoporózy. Obsahuje kyselinu olejovú ktorá znižuje cholesterol, chráni srdce a má protirakovinový účinok. Mak je známy pri príprave makových rezancov. Tento recept starých mám som však zmenila na zdravší - namiesto masla s vysokým obsahom cholesterolu som použila jemný hroznový olej bez cholesterolu. Ak ho vyskúšate, dajte mi vedieť, či sa Vám páčil.

Šunkovo-syrová rolka (fotorecept) Šunkovo-syrová rolka (fotorecept) Vaše

Recept mám od mojej babky, vhodný ako jednohubka na večer alebo na oslavu.

Záviny z kysnutého cesta Záviny z kysnutého cesta Vaše

Dnes som potešila svoju rodinu kysnutými rožkami,keď ich robím vraciam sa do detstva,keď bolo napečene od mojej mamy.

Zemiaková polievka s mäsom a hubami (fotorecept) Zemiaková polievka s mäsom a hubami (fotorecept) Vaše

Som presvedčený, že nie som sám, kto považuje dobrú hustú horúcu polievku za základ celodennej stravy! Raňajkové, desiatové, obedové, večerové, proti chrípke, na boľavý žalúdok, na „stopnutie častého behania“, či naopak na „odbetónovanie a odšpuntovanie“, na úľavu „poopičných stavov“, … a ďalšie a ďalšie pre dobrú náladu, nasýtenie, zdravie, či na „zahnanie duchov i neduhov“! Bravčovú krkovičku som „nesplašil“, ale jej kosti, hrubo orezané od mäsa áno, tak som navaril zemiakovú polievku špeciál!

Nakladané bravčové karé (fotorecept) Nakladané bravčové karé (fotorecept) Vaše

Dnes sa mi nechcelo dlho stáť pri sporáku. Preto som sa rozhodla pre toto jedlo.Mäso som si naložila v sobotu.

Tvarohovo-kakaové gule s jahodami (fotorecept) Tvarohovo-kakaové gule s jahodami (fotorecept) Vaše

Keďže milujeme čokoládu a všetky veci,ktoré majú s čokoládou niečo spoločné rozhodla som sa trocha zmeniť recept na klasické "slivkové" gule :-)

Pudingové kocky so šľahačkou Pudingové kocky so šľahačkou Vaše

Dnes to bolo rýchle a je to výborne.

Naše potešenie (fotorecept) Naše potešenie (fotorecept) Vaše

ako prvý receptík ktorý sem pridám, je tento jednoduchý a chutný koláčik, vhodný ako ľahký dezert, pre malých aj veľkých, chlapcov aj dievčatá, názov je odvodený od pocitu ktorý dosiahnete pri úspešnom dokončení tohto koláčika :)) som začiatočníčka takže si rada vypočujem vaše názory, pochvalu i kritiku, a najmä rady skúsenejších, ktoré sa mi môžu zísť do budúcna, a ak niekoho motivujem do pečenia alebo bude piecť podľa môjho receptu, veľmi sa poteším :))

Gaštanový zákusok Gaštanový zákusok Vaše

Jednoduchý, chutný a jemný zákusok ;)

Špaldovo-medové rolády s ovocím Špaldovo-medové rolády s ovocím Vaše

Pôvodný recept z Dorky, zmenila som múku, ubrala cukru, pretože plnka je sladká dosť, nabudúce skúsim vynechať úplne. Postup mám nafotený už rok, len hlavnú fotku sa mi nikdy nepodarilo urobiť, pretože nebolo čo fotiť.☺

Svieženky (fotorecept) Svieženky (fotorecept) Vaše

Už dlho som plánovala vyskúšať zákusok z môjho detstva a mladosti, na ktorý sme chodili do cukrárne. Pozerala som recepty na nete, nakoľko sa veľmi líšili, tvarom i samotnými surovinami, recept som si trocha prispôsobila a celkom som sa trafila do niekdajšej chute zákuska.

Parené kuracie rolky (fotorecept) Parené kuracie rolky (fotorecept) Vaše

Rada varím v parnom hrnci, potraviny stačí "naložiť" do hrnca a nastaviť časovač... Ešte radšej som tomu, že takéto jedlá pripravené v pare chutia aj mojim deťom.

Recept bez obrázku Rýchly hrnčekový koláč Vaše

Ide o veľmi rýchly koláč, majú ho rady moje dcérky a pomáhajú pri príprave, čo je super.

«1 2 ...834 »
Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Gurmánsky zážitok nielen pre milovníkov kávy + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Obľúbený rad Premium pudingov od Dr.Oetker sa rozširuje o špecialitu s obsahom prvotriedneho kávového extraktu.

Rebríček TOP nápadov mesiaca september 2014
Pozrite si rebríček nápadov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci september.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca september 2014
Pozrite si TOP 15 sladkých a TOP 15 nesladkých receptov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci september.


Denný súhrn receptov Novinka!

« September
Október 2014
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Magazín

Slovinská kuchyňa: Malá krajina s veľkými možnosťami
Krajina podobná tej našej – slovenskej, ešte i jej názov si s tou našou často pletú. Reč je Slovinsku, kde žije naša Varecháčka Marijanna.

Varné dosky: Elektrina verzus plyn
Ako vybrať energeticky úspornú varnú dosku a zároveň takú, aby sa nám na nej čo najlepšie varilo?

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 44/2014: Česká kuchyňa Česká kuchyňa
Časopis Varecha v piatok 31. októbra v denníku Pravda.


TOPlist