Slovenská kuchyňa

stredny-pirohy-up.jpg
Bryndzové pirohy s kapustou
Tradičná slovenská kuchyňa je založená hlavne na bravčovom mäse, hydine, múke, zemiakoch, kapuste a mliečnych výrobkoch. Najbližšie má k maďarskej, českej a rakúskej kuchyni. Na východe krajiny sú badateľné ukrajinské a poľské vplyvy. V porovnaní s inými krajinami na Slovensku oveľa ľahšie zoženiete špeciality z diviny, čo je dané prírodnými podmienkami lesnatej krajiny a masovým rozšírením poľovníctva ako záujmovej činnosti obyvateľov.

Ako tradičné slovenské jedlo sa najčastejšie uvádzajú bryndzové halušky, bryndzové pirohy a ďalšie pokrmy, na prípravu ktorých sa používa zemiakové cesto a bryndza - mäkký slaný syr z ovčieho mlieka so silnou arómou a chuťou, vyrábaný tradičným postupom. Pravda je taká, že Slováci bryndzové halušky konzumujú skôr výnimočne (v južných oblastiach vôbec) a zohnať pravú ovčiu bryndzu z nepasterizovaného mlieka nie je jednoduché. Bryndzové halušky sú však povinnou súčasťou ponuky každej reštaurácie v turisticky atraktívnych oblastiach.


Slovenská kuchyňa - recepty:

«1 2 ...862 »
Zemiakový šalát so šampiňónmi (fotorecept) Zemiakový šalát so šampiňónmi (fotorecept) Vaše

Tú teraz predstavím viaceré variácie zemiakového šalátu po mojej úprave. Možno niekto bude mať chuť aj na takúto verziu.

Plnené zemiaky so šunkovo-syrovou plnkou (fotorecept) Plnené zemiaky so šunkovo-syrovou plnkou (fotorecept) Vaše

Dnes na obed to boli zemiaky, ktoré boli plnené.

Chlieb (fotorecept) Chlieb (fotorecept) Vaše

Pridávam sem môj ďalší recept na výborný chlebík.

Krúpy salašnícke (fotorecept) Krúpy salašnícke (fotorecept) Vaše

Toto jedlo som sa naučil robiť u známeho. Je bača a toto ma veľmi rád. Je smutne ako zabúdame na krúpy, veď naši starí rodičia nepoznali ryžu a krúpy boli často na stole. Pri tom sú tak zdravé.

Recept bez obrázku Hríbová nátierka Vaše

Keďže sa blíži sezóna uverejňujem recept na domácu hríbovú pomazánku.Verte,mám ju od starého hubára,odvtedy ako mi ju dal ju robím rok čo rok nakoľko všetkým chutí a dlho v špajzi nevydrží:-)Bohužiaľ foto nemám lebo aj ten posledný pohárik zmizol ešte pred letom:-)Huby použite aké len chcete(samozrejme jedlé:-)),ja používam zmes čerstvých húb nájdených prechádzkou lesom.

Slivkový lekvár (fotorecept) Slivkový lekvár (fotorecept) Vaše

Bola som ešte dieťa, keď som ostatnýkrát zažila varenie lekváru v kotli na dvore. Keďže naše deti a kamaráti milujú moje "hájoše" so slivkovým lekvárom, rozhodla som sa pripraviť si slivkový lekvár po starom - v kotli. Aby som mala dosť na celú zimu. Po rokoch to bolo príjemné "dobrodružstvo", na ktorom sa mi najviac páčilo to, že sa nemusím pariť v kuchyni. Môjmu zákonitému sa najviac páčilo to, že po varení nemusí oškrabávať lekvár aj zo steny a nemusí maľovať kuchyňu ;)

Piškótový korpus z 10 vajec (fotorecept) Piškótový korpus z 10 vajec (fotorecept) Vaše

Tento korpus pekávam na veľkom hlbokom plechu. Možnože niekto povie, že na tom nieje nič zvláštne, ale veľa raz pre začiatočníkov je to umenie upiecť dobrý, nadýchaný a vláčny korpus. Ja ho pečiem vtedy, keď narýchlo chcem niečo fajné. Plnku si zvolím akúkoľvek a taktiež aj ozdobu. Aj cesto môže byť či už s kávou, makom orechami a pod.

Slivková nutela Slivková nutela Vaše

Tohto roku je veľa sliviek, rozhodla som sa uvariť slivkovú nutelu. Veľmi ju máme radi a teším sa až budem s ňou piecť koláče.

Rýchla panvička Rýchla panvička Vaše

Sáčky s polievkami otvoríme a slíže vložíme do misky.Zalejeme horúcou vodou z varnej konvice tak,aby boli slíže ponorené a odložíme bokom.

Slivkový koláč Slivkový koláč Vaše

Viem že tých slivkových koláčov je tu habadej,ale nedalo mi, nepodeliť sa s tým mojím,posúďte sami,či stojí za vyskúšanie.Ja sama som bola prekvapená a návšteva si dala dupľu.

Kapustové halušky Kapustové halušky Vaše

Halušky: zemiaky si nastrúhame pridáme hladkú múku, vodu, soľ a jedno vajce. Urobíme si cesto ani veľmi riedke ale ani veľmi husté aby nám cesto netieklo cez haluškár.

Morčacie stehno na suchohríboch Morčacie stehno na suchohríboch Vaše

Hríby vložíme do hrnčeka a zabaríme vriacou vodou,necháme napučať.Mäso umyjeme,osušíme a pokrájame na kocky.

Domáce bravčové karé v hruškovo-smotanovom cestíčku (fotorecept) Domáce bravčové karé v hruškovo-smotanovom cestíčku (fotorecept) Vaše

Náš nedeľný obed..veľmi chutné rezníky so zemiakovou kašou..

«1 2 ...862 »
Aktuálne súťaže

Súťaž o najlepší nedeľný obed so Zlatou edíciou Somat a Pur
Nepremeškajte jedinečnú príležitosť a zapojte sa do veľkej receptovej súťaže o najlepší nedeľňajší obed.

Najlepšie nápady mesiaca august 2015
Na stránke Napady.Pravda.sk prebieha každý mesiac súťaž o najzaujímavejší nápad. Pozrite si, aké nápady sa vám páčili v auguste.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca august 2015
Ponúkame Vám prehľad najobľúbenejších sladkých i nesladkých receptov pridaných v mesiaci august na Varecha.sk.

Súťaž na september o najlepší nápad, návod či fotopostup
Súťažime aj v septembri! Zapojte do našej súťaže o najlepší tvorivý nápad do bytu, domu či záhrady a vyhrajte.


Denný súhrn receptov Novinka!

« August
September 2015
1234 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

TOP recepty
Magazín

Liptovská fazuľa, modranské víno
Liptákov v Modre by ste zrátali na prstoch jednej ruky. Ich modranským lídrom je Ľubo Rapoš. Môj priateľ, výtvarník, citlivý a dobrý človek.

Šéfkuchár Carl Gillain: Keď chcete jedlom zaujať, musíte trochu šokovať
Hoci má len 29 rokov, jeho reštaurácia L’Agathopéde v belgickom Namur získala skvelé hodnotenie v európskom gurmánskom bedekri Gault & Millau.

Sicílska zelenina
Dlhé roky Jožko s Luciou nevytiahli nohy z domu. Stavali chalupu, poctivo obrábali vinice, starali sa o deti.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 36/2015: Jablkové hodovanie Jablkové hodovanie
Časopis Varecha v piatok 4. septembra v denníku Pravda.


TOPlist