Slovenská kuchyňa

stredny-pirohy-up.jpg
Bryndzové pirohy s kapustou
Tradičná slovenská kuchyňa je založená hlavne na bravčovom mäse, hydine, múke, zemiakoch, kapuste a mliečnych výrobkoch. Najbližšie má k maďarskej, českej a rakúskej kuchyni. Na východe krajiny sú badateľné ukrajinské a poľské vplyvy. V porovnaní s inými krajinami na Slovensku oveľa ľahšie zoženiete špeciality z diviny, čo je dané prírodnými podmienkami lesnatej krajiny a masovým rozšírením poľovníctva ako záujmovej činnosti obyvateľov.

Ako tradičné slovenské jedlo sa najčastejšie uvádzajú bryndzové halušky, bryndzové pirohy a ďalšie pokrmy, na prípravu ktorých sa používa zemiakové cesto a bryndza - mäkký slaný syr z ovčieho mlieka so silnou arómou a chuťou, vyrábaný tradičným postupom. Pravda je taká, že Slováci bryndzové halušky konzumujú skôr výnimočne (v južných oblastiach vôbec) a zohnať pravú ovčiu bryndzu z nepasterizovaného mlieka nie je jednoduché. Bryndzové halušky sú však povinnou súčasťou ponuky každej reštaurácie v turisticky atraktívnych oblastiach.


Slovenská kuchyňa - recepty:

«1 2 ...852 »
Cesnaková polievka s rascou a vajcom Cesnaková polievka s rascou a vajcom Vaše

Túto polievku varím, keď mám bravčové kosti a je chrípkové počasie vlhko a chladno. Hovoríme jej vyrážací klin pre chrípku.

Vykostené morčacie stehno na slanine Vykostené morčacie stehno na slanine Vaše

na dnešný sviatočný obed som pripravila morčacie stehno vykostené, ktoré som robila teraz na slanine..výborná chuť..

Jahodová torta so stečeným jogurtom (fotorecept) Jahodová torta so stečeným jogurtom (fotorecept) Vaše

V nedeľu som pre zmenu upiekla tento koláč. Na plnku som použila stečenú kyslú smotanu s acidofilným mliekom.Pridávam link: http://varecha.pravda.sk/recepty/stecene-acidofilne-mlieko-s-kyslou-smotanou-f/58729- recept.html

Stečené acidofilné mlieko s kyslou smotanou (fotorecept) Stečené acidofilné mlieko s kyslou smotanou (fotorecept) Vaše

Pomerne často v poslednej dobe robím tento recept. Zachutil mi.

Jahodový koláč z prvých domácich jahôd (fotorecep)t Jahodový koláč z prvých domácich jahôd (fotorecep)t Vaše

Konečne som obrala dostatok jahôd. Tak som upiekla tento koláč. Tak ako bol rýchlo spravený, tak rýchlo sa aj zjedol. Terezka si z neho vzala aj domov. Maslo dodalo koláču výbornú chuť. Postup prípravy cesta som nefotila. Tento koláčik som robila začiatkom tohto týždňa. V nedeľu som piekla jahodový koláč znovu.

Broskyňový sen (fotorecept) Broskyňový sen (fotorecept) Vaše

Na tento víkend som upiekla broskyňové rezy..nevydarili sa mi, ale to sa stáva..občas to ani mne nevyjde...tento raz bez maslovej plnky..

Ovocné potešenie (fotorecept) Ovocné potešenie (fotorecept) Vaše

Tak dnes na zajtrajšiu oslavu so

Halušky s cottage cheese (fotorecept) Halušky s cottage cheese (fotorecept) Vaše

Čo robiť keď nemám bryndzu zo Zvolenskej Slatiny? Počkať na ďalší „prísun“? Ale čo keď chuť na halušky je hneď, fčuleky, takoj už, v tim momence, práve teraz! Zrealizujem plán „B“. Škála prípravy halušiek, strapačiek, trepaniek, či hičkošov, u nás doma je pestrá. To sa týka aj o „spojmateriále“. Pripravoval som už halušky s kapustou sladkou aj kyslou, bryndzou, tvarohom, strúhaným ovčím syrom, s oštiepkom, gigant kalerábom, taveným syrom, tak prečo nie aj tunajším obľúbeným vidieckym tvarohom!?

Pečený bôčik trochu inak (fotorecept) Pečený bôčik trochu inak (fotorecept) Vaše

Ahojte. Začneme prosím pekne s tým,že si prebrúsime nôž

Tvarohové pirohy so slivkovým lekvárom a strúhanými jablkami Tvarohové pirohy so slivkovým lekvárom a strúhanými jablkami Vaše

Tvarohové cesto používam na prípravu pirohov alebo ovocných knedlikov veľmi rada. Je vďačné a nielen že sa s ním dobre robí, ale je aj rýchlo spravené. Tento krát som ako plnku použila slivkový lekvár so strúhanými zavarenými jablkami, ktoré mi ostali z čias "hojnosti". Nejde ani tak o prípravu cesta, ale chcem dať vedieť že kombinácia slivka a jablko je skvelá voľba.

Polievka mäsová s pečeňovými haluškami (fotorecept) Polievka mäsová s pečeňovými haluškami (fotorecept) Vaše

… ale kľudne by som ju mohol aj výstižnejšie nazvať ako: „Obľúbená nedeľňajšia mojeho dobrého otca i mojeho krajšieho, lepšieho a múdrejšieho JA“! Nepoznám totiž žiadnu inú dvojicu, z priebehu mojej strastiplnej cesty životom, ktorá by túto polievku tak milovala. Hrude z rozporcovaných králikov mi už dávno zavadzali v mrazničke, tak som k nim prikúpil hovädzí chvost a rebierka. Potrebná zelenina je vždy po ruke! … a tak hybaj ho „šplhnúť“ si u mojej nežnej ½ a pohladkať ju po ubolenom chrbáte!

Domáci králik à la Pčoch na divoko (fotorecept) Domáci králik à la Pčoch na divoko (fotorecept) Vaše

V dobrom kolektíve, hlavne vojenskom, vznikajú priateľstvá, tie pravé, na celý život! V jednom z nich som strávil tri roky v ženijnom technickom učilisku (ŽTU). Medzi ostatnými spolužiakmi, ženistami pontoniermi, bol aj Mirek Vaško alias Pčoch z Přerova so spišskými koreňami. Touto prezývkou ho „obšťastnil“ Palino Žiljak alias Mača z BB, v septembri 1966. Recept, s odporúčaním „hóskového knedlíku“, mi prezradil po ½_storočnej známosti a ja Vám ho promptne predkladám na vyskúšanie a posúdenie.

Parená knedľa s rožkom, alias hóskové knedlík (fotorecept) Parená knedľa s rožkom, alias hóskové knedlík (fotorecept) Vaše

U nás doma na Barčianskej aj na Komenského, sme knedľu pripravovali zásadne na pare. K žemľovej som „pričuchol“ v priebehu života v uniforme na Lafranconi, v ŽTU, v Brne a hlavne zásluhou našeho najstaršieho strýka, strejdu Jendu, na Česko-Moravskej vysočine. On ju robieval s „práškem“, čiže prdop_om (práškom do pečiva), lebo dlhšie vydržala v bruškách jeho, jej a ich detí! Aj ja som ochutnal. Svoju technológiu som desaťročiami vyšperkoval až do tejto dnešnej, neručím že poslednej, podoby!

«1 2 ...852 »
Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Lákavé spojenie chutí ukryté v muffinových košíčkoch
Ovsené vločky sú dôležitou súčasťou vyváženej stravy a mnohí ich pravidelne zaraďujú do svojho jedálnička. Skúšali ste ich však niekedy pridať do voňavých muffinov?

Súťaž na máj o najlepšie sladké aj nesladké jedlá
Aj v máji odmeňujeme autorov najobľúbenejších receptov na Varecha.sk v kategóriách: Najlepšie koláče, torty a iné sladkosti a Najlepšie jedlá bez cukru (jedlá, ktoré nechutia sladko).

Súťaž na máj o najlepší nápad, návod či fotopostup
Pripojte sa aj v máji do našej súťaže o najlepší tvorivý nápad do bytu, domu či záhrady.


Denný súhrn receptov Novinka!

« Apríl
Máj 2015
123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526 27 28 29 30 31

Magazín

Líčka na víne
Po dvoch rokoch som opäť navštívil Kastíliu. Bolo príjemne teplo a jar bola v rozpuku.

Európske gastronomické dedičstvo
Zoznámte sa so zaujímavými gastronomickými špecialitami z rôznych európskych krajín, ktoré Európska komisia zaradila medzi potraviny s chráneným zemepisným označením.

7 nových toastových trendov
- Inzercia -
Verili by ste, že toasty a móda majú veľa spoločného? Keď sa Slovákmi obľúbeného jedla chopia módni blogeri a použijú kvalitné ingrediencie, bežný toast sa rázom premení na Fashion toast.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 22/2015: Jahodový špeciál Jahodový špeciál
Časopis Varecha v piatok 29. mája v denníku Pravda.


TOPlist