Slovenská kuchyňa

stredny-pirohy-up.jpg
Bryndzové pirohy s kapustou
Tradičná slovenská kuchyňa je založená hlavne na bravčovom mäse, hydine, múke, zemiakoch, kapuste a mliečnych výrobkoch. Najbližšie má k maďarskej, českej a rakúskej kuchyni. Na východe krajiny sú badateľné ukrajinské a poľské vplyvy. V porovnaní s inými krajinami na Slovensku oveľa ľahšie zoženiete špeciality z diviny, čo je dané prírodnými podmienkami lesnatej krajiny a masovým rozšírením poľovníctva ako záujmovej činnosti obyvateľov.

Ako tradičné slovenské jedlo sa najčastejšie uvádzajú bryndzové halušky, bryndzové pirohy a ďalšie pokrmy, na prípravu ktorých sa používa zemiakové cesto a bryndza - mäkký slaný syr z ovčieho mlieka so silnou arómou a chuťou, vyrábaný tradičným postupom. Pravda je taká, že Slováci bryndzové halušky konzumujú skôr výnimočne (v južných oblastiach vôbec) a zohnať pravú ovčiu bryndzu z nepasterizovaného mlieka nie je jednoduché. Bryndzové halušky sú však povinnou súčasťou ponuky každej reštaurácie v turisticky atraktívnych oblastiach.


Slovenská kuchyňa - recepty:

«1 2 ...846 »
Špenátové palacinky ako rezeň Špenátové palacinky ako rezeň Vaše

Nie je to nič neobvyklé. Obyčajné slané, špenátové - plnené palacinky, obalené ako rezeň. Určite sa fantázii medze nekladú a každý si môže recept prispôsobiť podľa vlastných predstáv a chute.

Kačacie pečienky na červenom víne (fotorecept) Kačacie pečienky na červenom víne (fotorecept) Vaše

Mali sme ich na obed v sobotu...veľmi chutné pečienky dusené na červenom víne..

Domáce rožky (fotorecept) Domáce rožky (fotorecept) Vaše

Z trocha mlieka, cukru a droždia si urobím kvások.

Losos na zemiakovom hniezde s pórom Losos na zemiakovom hniezde s pórom Vaše

Veľmi rýchle a chutné jedlo..

Hovädzia roštenka s ryžou a pečenými zemiakmi (fotorecept) Hovädzia roštenka s ryžou a pečenými zemiakmi (fotorecept) Vaše

Hovädzie často nerobíme, ale keď už, tak si to vychutnáme.

Vajíčkový aspik (fotorecept) Vajíčkový aspik (fotorecept) Vaše

Aby si aj dcéruška(v zahraničí) vedela urobiť.:-)...Určite je tu viacej podobných receptov...ale tento máme doma obľúbený...

Moje pečené plnené šišky (fotorecept) Moje pečené plnené šišky (fotorecept) Vaše

Toto sú moje prvé pečené šišky. Robievam len smažené , ale dnes som vyskúšala pečené a stáli za to, chutili celej mojej rodinke.

Pšeno na póre so zeleninou Pšeno na póre so zeleninou Vaše

Voči pšenu má veľa ľudí predsudky. Aj ja som mala. A fakt odporúčam vyskúšať, ochutnať.. Dá sa robiť na množstvo spôsobov, ja dnes na obed so zeleninou, tak pridávam recept aj sem..

Živánska Živánska Vaše

Toto máme doma radi, takže dnes bol takýto obed!!!!

Plnený veľkonočný baranček (fotorecept) Plnený veľkonočný baranček (fotorecept) Vaše

S dcerou sme planovali co upiect, nieco slovenske tradicne na Velku noc pre moje australske vnucatka. Vymysleli sme si tohoto baranceka plneneho pudingovo-slahackovou plnkou. Dneska bola skuska, aby sme vedeli do coho ideme. S vysledkom sme boli spokojne. Tak mozno aj vas niekoho s tymto receptom inspirujem.

Kreple - šišky z východu (fotorecept) Kreple - šišky z východu (fotorecept) Vaše

Kreple mi pripomínajú detstvo, keď mamka ich piekla, my deti sme boli na dvore, neskutočne rozvonievali. Ešte lepšie chutili, mňam. Toto je ľahký recept nenáročný, zvládne ho aj začiatočník.

Pivové palacinky s dusenou zeleninou na kurkume s muškátovým orieškom (fotorecept) Pivové palacinky s dusenou zeleninou na kurkume s muškátovým orieškom (fotorecept) Vaše

Chuťove výborné pivové palacinky, ktoré som plnila dusenou zeleninou s kurkumou, muškátovým orieškom a zázvorom..

Domáce dlhánske rezance z tvarohového cesta s orechami (fotorecept) Domáce dlhánske rezance z tvarohového cesta s orechami (fotorecept) Vaše

Veľmi chutné domáce rezance, ktoré som urobila z tvarohového cesta..môžte si ich urobiť na slano aj sladko..

Losos parený na špenáte (fotorecept) Losos parený na špenáte (fotorecept) Vaše

Občas sa snažím pripraviť si aj zdravšie jedlo a myslím, že toto je jedno z nich. AK chcete zhrešiť, môžete si ho ugrilovať.

Rýchly koláč s horalkovou plnkou Rýchly koláč s horalkovou plnkou Vaše

Koláč je rýchlo pripravený, zvládne ho aj začiatočník a je vyborný!!!!

Karamelové rezy s marcipánovým krémom (fotorecept) Karamelové rezy s marcipánovým krémom (fotorecept) Vaše

Tento zákusok som upiekla na víkend..

Vitamínový šalátik Vitamínový šalátik Vaše

Recept mám od mojej známej. Robievam ho pri rôznych oslavách, rodinných stretnutiach...Aj ten kto neľúbi cviklu, si ho pochvaľuje.

Hovädzí guláš Hovädzí guláš Vaše

Skvelý guláš vhodný na akúkoľek príležitosť...Dúfam, že tento recept výskúšate a že vám bude chutiť. Želám všetkým dobrú chuť....

«1 2 ...846 »
Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: S farbami vás pečenie bude baviť
Koláče a zákusky by nemali len dobre chutiť, ale aj lákavo vyzerať. Dr.Oetker teraz prináša novinku, ktorá poteší všetky milovníčky pečenia a zdobenia.

Súťaž „Najkrajšia veľkonočná kraslica“ na Pravda.sk
Veľkonočná súťaž o najkrajšiu kraslicu na Pravda.sk pokračuje aj tento rok.

TOP 15 - Najlepšie nápady mesiaca február 2015
Pozrite si rebríček nápadov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci február 2015.


Denný súhrn receptov Novinka!

« Marec
Apríl 2015
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Magazín

Igorove prsia
Odborná degustácia vín k 20. ročníku Vínnych trhov Pezinok je za nami. Päť komisií prehodnotilo takmer päťsto vín za dva dni.

Bonduelle Vapeur, zelenina upravená na pare!
- Inzercia -
Zelenina pri skladovaní stráca vitamíny. BONDUELLE Vapeur je skvelou voľbou pre tých z vás, ktorí chcú mať kvalitnú a chrumkavú zeleninu vždy po ruke.

Marjeta Kosec: Kúsok Slovinska v Prahe
Hoci Slovinsko zaberá plochu, ktorá je menšia ako polovica Slovenska, vďaka vplyvom okolitých štátov je jeho gastronómia nesmierne pestrá. Na Slovensku ešte slovinskú reštauráciu nemáme, zato v Prahe je jedna, ktorú sa oplatí navštíviť.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 14/2015: Veľká noc - dobroty na sviatočný stôl Veľká noc - dobroty na sviatočný stôl
Časopis Varecha v štvrtok 2. apríla v denníku Pravda.


TOPlist