Varecha.sk má 5. narodeniny * Pozrite si 25 najobľúbenejších receptov histórie

Zemiakové lokše (fotorecept)

Zemiakové lokše (fotorecept)
Foto: lucylee
lucyleeLucylee, recept pridal: 11. augusta 2010 8:55Ďalšie jeho recepty

Tento recept mám od svojej svokry, ktorá žije v Košiciach. Je to typické jedlo na východe. Ešte sa robia aj hrubé lokše, ktoré sa konzumujú s podbitou fazuľou alebo so zemiakmi, ale tie pridám nabudúce. Takto ich robila jej mama aj stará mama a teraz sú súčasťou nášho jedálnička. Predtým som toto jedlo vôbec nepoznala.

Postup prípravy receptu

1

Dáme si uvariť zemiaky. Ja som ich parila v šupke. Môžu sa aj uvariť klasicky vo vode bez šupky.
Zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 1

2

Keď sú zemiaky mäkké, ošúpeme ich a popučíme. Dáme na pomúčenú dosku, pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. Urobíme valček, ktorý pokrájame na kusy.
Zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 2

3

Vyvaľkáme do tvaru kruhu. Pozor, aby neboli lokše príliš tenké a mali sme dostatok múky, aby sa nelepili.
Zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 3

4

Popicháme nožom a pečieme na suchej panvici z každej strany. Počas pečenia nám tam ostane trochu múky, tak ju treba dávať preč, aby sa lokše nepripaľovali. Ja ju utieram priebežne servítkou.
Zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 4

5

Roztopíme si maslo a poriadne z každej strany potierame.
Zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 5

6

Môžu sa jesť len v takejto forme alebo s kyslým mliekom alebo my ich robíme aj ako burritos, natrieme tatárskou omáčkou, dáme šunku, zeleninu, kuracie prsia, fantázii sa medze nekladú.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 12 ľudí (4,6 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • 5ulka, 11. augusta 2010 o 10:32
    juuuuuuj, mňam....ja pochádzam tiež z Košíc, lokše milujem, akurát je s nimi robota.....no najlepšie sú potreté slivkovým lekvárom a posypané makom =) fajná mňamka, fakt =)


  • lucylee, 11. augusta 2010 o 10:42
    @5ulka , tam sa jedia so slivkovým lekvárom tie hrubé lokše, o ktorých som písala...tie sa robia s kyslého mlieka, ale kombinácia s makom znie super, len to môžem jesť iba ja, lebo manžel je alergický na mak... ďakujem za milý comment :-)


  • ketty3811, 11. augusta 2010 o 17:17
    och,lokše mám rada a môj manžel ich doslova miluje.Občas ich urobím,len je s nimi fakt babračka a hneď sú zjedené.My ich potierame iba masťou(najlepšia je husacia alebo kačacia)ale tú bežne doma nemám a zapíjame mliekom.Fakt som na nich dostala chuť,asi ich cez víkend urobím. :-)


  • evanaaa, 11. augusta 2010 o 17:22
    poznám recept s lokšami zapečenými so smotanou, je to dobré, len viac cholesterové, ale raz za čas.....


  • sovka62, 11. augusta 2010 o 17:55
    Lokše by som mohla každý deň, ale rovno sa priznám, že sa mi ešte nevydarili tak, aby som bola spokojná. Doma sme ich nemávali, robievala ich moja svokra, ktorú sme si k sebe vzali rok po svadbe a prežila u nás pekných 23 rokov. Keď sa pominula, musela som učiť viac vecí, napr. kysnuté cesto. To som zvládla, ale lokše sa nepoddali. Buď sa lepia, alebo trhajú, alebo sú tvrdé. Mala som pani "lokšovú", tá mi ich na objednávku narobila aj sto, ale už jej neslúži zdravie. Takže lokše občas kúpim v obchode, ale tie sú ako tie moje: niekedy jedlé, niekedy nie.


  • zdezda, 11. augusta 2010 o 18:43
    Lokše s husacinkou a kapustičkou , mňaaaaaaaam :-)))


  • hannah22, 11. augusta 2010 o 18:58
    sú prekrásne, kiež by som mala pani lokšovú ... :))


  • alexdidi, 11. augusta 2010 o 19:13
    Lokše by som tiež jedla každý deň a často ich aj robím, lebo každý bez výnimky v rodine ich má rád. Hlavne vnuci si ich často pýtajú, takže už mám s nimi aj dobrú prax...@sovka , čo je pri lokšiach dôležité je, že nesmú mať veľa múky, lebo sú tvrdé, alebo ak cesto dlhšie stojí, tak mäkne a potom sa trhajú. A musia byť vyvaľkané na tenučko...my ich mastíme roztopeným maslom....som východniarka, ale neviem o tom, žeby sa tu jedli lokše s lekvárom...možno tie z kyslého mlieka, ako už uviedla@lucylee , no my ich jeme s roztopeným maslom a posypané kryštál. cukrom...a sú tiež výborné


  • pivonka, 11. augusta 2010 o 21:58
    Lokše robievam, ale tiež zápasím, ako Sovka. Najlepšie boli od mojej babky s husacou krvou, to sa robilo v dedine pri Trnave. A keď nie je husacina, dobrá je aj fazuľová polievka.


  • sracz, 12. augusta 2010 o 02:37
    Ahoj, ciao a sevaste všetci na mojej milovanej Vareche! Zabehávam nový PC, po prvýraz (z neho) "blisnem očkom" na najnovšie receptíky a ajhľa, čo "nekukám"!? Moje milované lokše! Desaťročia som sa trápil s ich "kuchtením", podobne ako Sovka a Pivonka, než som sa dozvedel a vo vlastnej praxi odskúšal dve základné tajomstvá. Do hrobu si ich zobrať nechcem a tak Vám ich veľmi rád prezradím. Ale pekne po poriadku. Patrí sa vzdať vďaku Lucylee_nke, za zverejnenie tohoto receptu a za krásnu prácu s "foťákom" i s vareškou, plus za repre mojeho rodného mesta. Podobne ako väčšina z Vás, aj ja mám nádherné spomienky na svoje detstvo, mladosť a ešte zopár rôčkov s mojou mamkou_Aňuci a babičkou_Lady Ann, spojené s lokšami. Ja som ich priam zbožňoval s fazuľovou najjednoduchšou, zemiakovo hubovou a guľášovou polievkou. Iba tak, na sucho, ale aj s husacou či kačacou masťou, maslom, makom, lekvárom, orechami, ....... alebo ich kombináciami. Niečo časom zverejním v zážitkoch, ktorých mám neúrekom. Ale teraz sľúbené tajomstvá! N°1 = múky nesmú mať veľa, v tom má Alexdidi_čka pravdu, ale "punktung" je to tak, že jej má byť menej ako 1/3 v pomere ku zemiakom, teda presne na 1 kg v šupke uvarených pretlačených (prelisovaných) alebo postrúhaných zemiakov, pridáme iba 30 dkg múky!!!!!!! A N°2? Zemiaky uvaríme v šupke, zlejeme vodu a v odkrytom hrnci ich necháme "odpočinúť" do rána a až potom spracujeme zostavu do podoby lokší. Všetky ostatné rady sú super vynikajúce! Ručím za kvalitu, prajem veľa úspechov a dobrú chuť!


  • babav, 12. augusta 2010 o 02:48
    Lokse uz nerobim,ale v detstve som ich mala velmi rada .Moja zlata mama ,ich cerstve zabarila horucim mliekom ,v ktorom rozpustila za lyzicu masla a potom ukladala na seba posypane cukrom a hrbou maku.Pochutka!Tiez pomastene tukom a naplnene kapustou ,ako priloha ku kacacine ,ci pecenej huske ,su vyborne!


  • satin2, 12. augusta 2010 o 06:43
    Zbožňujem ich s kačacou pečienkou ...........


  • hefi, 12. augusta 2010 o 08:08
    super schracz, určite vyskušam podľa Tvojho návodu, lebo mne sa tiež málokedy podaria, lucylee dik za pripomenutie receptu. Moja mamina ich niekedy robí podobne ako piše babay, len ona ich natrhá, zaleje horúcim mliekom v ktorom je rozpustené maslo a cukor a posype ich tvarohom. mňamky je to fantastické žrádlo. Jedna moja priateľka zo Sanovky nám ich raz ponúkla na návšteve potreté syrovo-cesnakovou pomazánkou. Poviem Vám, nemalo to chybu. Koľko ľudí, toľko chutí a toľko nápadov. Som veľmi rada že Vás všetkých mám, takto si ráno v rýchlosti prezriem varechu a už viem čo budem variť keď prídem z práce. Vďaka Vám všetkým...☺


  • hefi, 12. augusta 2010 o 08:10
    ...a samozrejme redakcii☺


  • lucylee, 12. augusta 2010 o 08:16
    ďakujem všetkým za rady, návody, zážitky a komentáre....čo sa múky týka, tak sa priznám, že som ju nevážila a presné množstvo som nevedela, tak som napísala číslo odhadom, lokše tvrdé neboli, tak jej pravdepodobne bolo aj menej ako 600g...čo sa týka toho, že sa zemiaky majú nechať odpočinúť do rána som nevedela, nabudúce vyskúšam..tak isto aj Vaše návody a kombinácie ako sa lokše kombinujú a papajú :-)


  • elab, 12. augusta 2010 o 08:28
    nazdarek, pekne komentare. lokše mam v pamati od mojej babicky s husacinou alebo na slano s husacou alebo kacacou mastou, co bolo vynikajuce. Ja ich nerobim, lebo ich vynikajuco robi "moj"pricom nic nevazi - len tak "od oka". On ich potiera maslom a posypa makom, orechami s cukrom. Ja len tak s maslom alebo s husacou mastou na slano. Je to skutocne vynikajuce retro jedlo. Musim vyskusat s tou syrovo-cesnakovou natierkou. Dakujem za tip a skvele komentare.


  • huck, 12. augusta 2010 o 08:36
    Ani by som nepovedala , že su lokše typickou špecialitou vychodneho kraja. Čo na to potom trnvačania ( zname trnavske lokše), alebo bratislavsky vidiek - Velky Grob s okolim (ich už medzinarodne zname lokše s husacinou) ktorym je to už brend? Ti, len , len že si lokše nepatetntovali :)) A čije deststvo nebolo viazane na chutne mamine lokše širom celeho Slovenska?


  • lucylee, 12. augusta 2010 o 08:55
    @huck , napísala som, že je to typické jedlo na východe, pretože tam som sa o nich dozvedela a povedali mi, že sa tam často robia a je to ich typické jedlo..ja pochádzam zo stredoslovenského kraja a u nás sa vôbec nerobia a nepoznala som ich, kým som nespoznala môjho manžela, pôvodom z Košíc a nezačala navštevovať jeho rodinu..tam som sa dozvedela o typických jedlách ako zemiakové lokše, hrubé lokše, podbitá fazuľa, podbité zemiaky, holúbky, ktoré tu už boli tiež pridané, mačanka atď...nemyslím, že sa trnavčania alebo grobčania urazia...nech sem dajú vlastné nápady a recepty na lokše...všetci budeme radi...


  • lucylee, 12. augusta 2010 o 09:02
    teraz som si všimla preklep v commente, čo som písala 5ulke...má tam byť samozrejme z kyslého mlieka :-)


  • bedrunka, 12. augusta 2010 o 09:40
    V našej rodine sa lokše nikdy nerobili, len som počula aké sú jednoduché a fantastické. Konečne žena činu, ktorá napísala presný pomer a SRACZ ho svojím komentom vylepšil. Rada ich vyskúšam


  • huck, 12. augusta 2010 o 09:44
    lucylee :)) a vidiš , že je diskusia na vareche predsa k mnohemu dobra. Napriklad, že som na omyle, ked myslim že su lokše zname na celom Slovensku ! Vidiš , nejako mi vobec nedošlo, že na strednom Slovensku sa lokše nepripravovali! O tom je diskusia...:)


  • marienka44, 12. augusta 2010 o 09:49
    Ja nerobim lokse, som zo str. Slovenska, ale niekedy kupujem na trhu od sukromnicky.
    Niekde som citala, ze sa maju po upeceni macat kratko vo vriacej vode, aby zmakli a az potom plnit atd. Nikto to tu nespomenul, to ponaranie vo vriacej vode.


  • andy54, 12. augusta 2010 o 10:37
    Ja tiež pochádzam z Košíc. No lokše som sa naučila robiť tu. Prečítala som si recept (zhodou okolností napísané redakciou) a na prvý pokus sa vydarili. Neskôr som ich spravila s pečenou kačkou. Recept mám aj zverejnený. Je to naozaj chutné, len je s tým babračka a veľmi rýchlo sa to zje. Ešte som neskúšala na panvici. Ja ich robím na plotničke zdedenej od mojej mamky.
    Čo sa týka ponárania do vriacej vody som ešte nepočula. Podľa mňa je asi lepšie ich zohriať v mikrovlnke, hoci mne sa nestalo, že by boli tvrdé


  • pivonka, 12. augusta 2010 o 11:57
    Sracz, ďakujem za pomer, určite najbližšie skúsim, aj s tým odpočinkom. Myslím, že je dôležitá aj kvalita zemiakov. Z niektorých sa lepia, nech je múky koľkokoľvek.


  • zela, 12. augusta 2010 o 14:13
    Moja mama pochádzala z Oravy a tam sa lokše nerobili.Po prvýkrát som lokše jedla ako dieťa u kamarátky a tak mi zachutili,že som stále otravovala mamu,aby ich urobila.Mama vedela výborne variť -jej oravská kapustnica nemala a nemá páru.Začala robievať aj lokše.Lokše som mala rada a mám ich rada bez akýchkoľvek plniek,nič k ním nemusím mať- pokazilo by to chuť lokšov a možno že aj závan detstva.


  • vieronik, 12. augusta 2010 o 15:31
    Som zo západného Slovenska a lokše milujem. Mám krásne spomienky na starkú a jej lokše s tvarohom poliate maslom. Starká ich po upečení a miernom vychladnutí natrhala na kúsky a zamiešala s tvarom, mierne osolila a poliala maslom. Keď ich urobím ja, nikdy sa mi nezdajú také skvelé ako tie od starkej. Možno je to tým, že starká ich robila na starom klasickom sporáku na tuhé palivo. Ale možno je to tak, ako konštatuje zela - je to závan detstva a spomienky na skvelú starku.


  • jantar, 12. augusta 2010 o 15:38
    Lokše milujem,jedla by som ich aj obden,ako priloha k pečenej klobáske sú vynikajúce,,,


  • haston, 12. augusta 2010 o 20:34
    pochádzam zo stredného slovenska a ani moji rodičia neboli z východu, ale lokše sme doma mávali. boli omastené kačacím či husacím tukom. sladké sa u nás nerobili.


  • haston, 12. augusta 2010 o 20:35
    ospravedlňujem sa, ale zase mi niečo v rátači blbne...


  • tetuska, 12. augusta 2010 o 22:53
    robievam len tak pomastené, ale aj tie plnené môžui byť vynikajúce, podobné tortilám a pritom naše plnené slovenské lokše, domáce mňam...


  • tetuska, 12. augusta 2010 o 23:00
    @zela
    Máš pravdu, na strednom Slovensku, a konkrétne na Orave sa lokše nikdy nerobili, ale mne nedalo, keďže ich každý chválil skúsiť urobiť doma. Nerobievam ich často, ale vždy sa mi podaria a máme ich najradšej pomastené a len tak si z nich utrhame rukami.


  • sbohemrozume, 13. augusta 2010 o 00:04
    na východním Slovensku stejně jako na východě u nás - totiž na Moravě: taky lokše, taky pouze brambory a mouka, taky často s povidly (lekvárom), k polévce. U nás na severu to nebyly lokše ale bramborové placky, taky se pekly na tálech a taky se jedly buď s polévkou (nejčastěji bramboračkou) nebo se potíraly povidly nebo džemem :D


  • honestka, 13. augusta 2010 o 00:43
    Ahojky Stredoslovaci, ani my sme lokse doma nerobili, zato ked sa piekol chlieb u Bimana, tak sa z cesta odtrhli kusky a mama nam na suchej platni upiekla take posuchy, ktore nas zasytili, kym neprisiel ten najlepsi chlebik, ked sme samozrejme nerozohriali nasu pekarsku pec... placky rozneho druhu teraz peciem vzdy, ked nam dojde dobry chlebik a darmo mi nekto hovori, ze je to nezdrave... a veru si ich natieram dobrou mastickou tiez ci uz z husi, kacky alebo z masti, ktoru si robievam tu roky. Takze ZDAR dobrym jedlam a som rada, ze mam moznost obnovovat tradiciu starych jedal, ktore som akoby pozabudla, hoci nase recepty varime tu statocne tiez.


  • lorak40, 13. augusta 2010 o 07:43
    Lokše !!!!!
    Chcel by som vyvrátiť niektoré tvrdenia,že na Orave sa lokše nerobili.Pochádzam z Trstenej a čo sa pamätám ta u nás v rodine sa robili odjakživa.Ako príloha ku kačke,husi.Jedávali sme to aj s bryndzou,tvarohom .Bolo to vynikajúce a ešte aj je preto,že ich robievam aj tu na východe v Košiciach.Pred pár rokmi som bol v Bernolákova /Čeklyse/ a tam som jedol lokše s vynikajúco pripraveným špenátom.Kam sa hrabú rezne.
    ...nech žijú lokše,nech žijú lokše,.....!!!!!


  • bozulka, 14. augusta 2010 o 14:29
    Ja pochádzam zo Záhoria a lokše boli mojím veľmi oblúbeným jedlom,či už na slano pomastené k rôznym polievkam alebo plnené makom s cukrom.Tiež sa robili aj u manželovej rodiny pri Modre a tam som sa naučila ešte jeden druh lokšov-labanice.Také som nikde nevidela ani o nich nepočula.Až po dovolenke urobím !Na lokše som dávala iba zemiaky hl.múku,toľko koľko zemiaky vypýtali aby sa nelepili a soľ a punktum.Po upečení dávať na seba a zakryť tanierom aby sa trošku sparili a nikdy nebudú tvrdé.Zemiaky aj múka bývajú rôznej kvality tak sa nedá určiť presné množstvo,iba odhadom.


  • furdica, 27. augusta 2010 o 20:58
    čo dodat doma robene lokše su vždy najlepšie ,veru aj v Slovenskom grobe sa skomercializovali .nie su tie lokše to čo byvali ja ked robim lokše a dam ich do mrazaku,ked ich vytiahnem a ohrejem su fain .posledne som si kupila v obchode -vyrobca zo Slov. grobu ,ohriala som ich a rozpadli sa na kašu .a chut? dakujem nie takže ked mame chut na lokše musime potom dlho upratovat kuchynu.najradšej mame na slano shusacou či kačacou mastou


  • sonyahornik, 28. augusta 2010 o 09:30
    dnes ich idem robiť to bude prekvapenie,keď sa manžel vráti z práce. viem , že je s tým piplačka, preto ich robievam , keď mám doma kľud.


  • evasik, 25. septembra 2010 o 12:14
    furdica, ak nechceš po lokšoch upratovať kuchyňu, môžeš ich piecť v teflonovej panvici. Všetko okolo panvice zostane čisté.


  • evasik, 25. septembra 2010 o 12:15
    Kto by mi poradil..., dá sa lokšové cesto zmraziť a použiť s tým, že kvalita ostane zachovaná?


  • slitch, 13. novembra 2010 o 21:48
    Zajtra vyskúšam. Zemiaky sú už uvarené, kačka nasolená. Mňam.


  • violetacamorova, 15. januára 2011 o 08:45
    babka robila každý piatok kopec lokší a rozdávala ich svojím trom deťom, narobila pre každú rodinu. Viem že nedávala vajíčko len múku a zemiaky, ona používala aj zemiaky ktoré jej zostali, z predchádajúceho dňa. Pamätám si, že ich trochu ohriala, aby neboli veľmi studené.Upečene na peci, neskôr na suchej platni, pomastené, posypané cukrom, alebo s lekvárom boli veľmi dobré, ako od babičky. Ja ich dnes idem robiť prvýkrát, tak uvidím, čo to bude....


  • rumpel, 13. marca 2011 o 02:56
    Vynikajuce lokse som jedol v Indii kde sa robia pravdepodobne po tisicrocia a su dennou stravou chudoby. Podobne to bude s gulasom, ktorych sa tam vari nespocetne mnozstvo dochutenych miestnymi koreninami s masom aj bez neho. A tak ma napada ze to boli asi nasi pocerni spoluobcania, ktori priniesli v stredoveku tieto recepty do strednej a vychodnej Europy.


  • dandulka, 7. apríla 2011 o 09:54
    ďakujem za recept vyzerajú ako keby ich robila moja mama. len som sa jej nestihla opýtať ako ich robila .


  • zdenula222, 10. apríla 2011 o 17:58
    ahoj ešte som nerobila lokše ale chcem ich urobiť tak ďakujem za recept....


  • nazarboncuk, 16. augusta 2011 o 12:41
    oh my god!! :D na tomto som vyrastala :) aj na "podbitych bandurkoch" :)) škoda, že babky nežijú večne.....lucy, tvoje vyzerajú úžasne..ako od babky ;)


  • lucylee, 16. augusta 2011 o 14:06
    @nazarboncuk :-) dakujem. Btw, paci sa mi tvoje intro k tvojmu profilu :)


  • nazarboncuk, 25. augusta 2011 o 20:05
    @lucylee idem ich robiť podla tvojho receptu budúci týžden príde brat a rozkázal si lokše :)) drž mi palce.... hehe ďakujem, turci majú niekoľko podobne trefných prísloví :D


  • nikita24, 5. septembra 2011 o 16:29
    Skúste si do rozpusteného masla na potieranie roztlačiť strúčik cesnaku, mňaaaam, to ma naučil manžel :)


  • evka1805, 1. októbra 2011 o 09:50
    Ahojte,ja som z LEVÍC a lokše tiež velmi dobre poznam-starka ,babka.teraz je uz len na mne,aby to poznali aj moje deturence. :)


  • boss345, 13. októbra 2011 o 17:02
    lokse nieje ziadna veda mna to naucil moj otec teda skor som to od neho odpozeral . par krat som to sice dodrbal ale uz robim perfektne dost slane a makke ako maju byt :) len to netreba prehanat s mukou :P


  • renka157, 24. októbra 2011 o 11:16
    mňam som ich robila a vedzte že ich bolo malo a tak davaj robiť znovu no ale čo by som pre rodinu neurobila dakujem za receptik.mňamkovy


  • kuchticka, 1. novembra 2011 o 04:40
    @lucylee - Lokse - konecne viem, comu hovorite na Slovensku lokse! Toto jedlo poznam strasne dlho, ale volame to u nas "bramborove placky" - tak ako to spieval: "bramborove placky ze skvarkama, jak je delavala moje mama ...."
    Boly tu pripmienky, ze sa niekomu nedaria. Nas @sracz dodal spravnu radu: Zemiaky musia byt dopredu uvarene, ustalene (cez noc), aby sa lokse dobre robily a nelepilo sa cesto. Zo starych zemiakov sa robia dobre, ale z novych to ta dobre nejde.


  • lucylee, 8. novembra 2011 o 16:14
    @kuchticka som velmi rada ze si sa sem pozrela a precitala si receptik a aj komenty :-)


  • janger, 8. novembra 2011 o 17:13
    @lucylee , lokse nerobievam, ale mam ich velmi rada. Vzdy si donesiem zo Slovenska zasobu do mraznicky. Prave vcera som ich jedla...A vies ako? Len tak 'naholo'. Len som si ich na panvici na masti (aj tu mam zo Slovenska ;-) ) zapiekla, ale tak na chrumkavo, aj tak su vyborne. Niekedy si dame na ne aj postruhany syr, a tak dat zapiect, pripadne trosku kecupu, aj to je mnanmka. A nedavno sme ich plnili, tak ako aj ty spominas, (kuracie prsia, kusky jablka, paprika, cibula, koreniny) a k tomu trosku jogurtovo-koproveho sosu. Velmi to bolo dobre. A tiez aj roznymi fazulovymi plnkami ich plnievam. A samozrejme makove a orechove :-). Loksiky poznam len taketo tenke.


  • siskam, 10. novembra 2011 o 12:41
    Robila som ich minulý týždeň, nepodarili sa mi, trhali sa. Neviem v čom bol problém, nerobila som ich prvýkrát. Možno fakt treba nechať odstáť zemiaky do druhého dňa, tak to dnes skúsim, uvarím zemiaky a nechám stáť do zajtra. Každá rada dobrá. A rozhodne skúsim aj stým cesnakom podľa nikity.


  • marcy, 10. novembra 2011 o 13:23
    @siskam ,odstátie zemiakov má zmysel :) zbavia sa vlhkosti,takto robievam šúľance,slivkové knedle,langoše (lokše ) aj zemiakový šalát najideálnejšie sú s ružovou šupkou- majú krásnu žltkavú dužinu,nerozvaria sa,sú hutnejšie :)


  • katulienka31, 17. novembra 2011 o 21:04
    Tak a musim to dnes sem napisat vygulala som ich dnes 100 a to som myslela,ze to nezvladnem,ale na prvy krat som mala uspech samozrejme ze nie pre vlastnu spotrebu....


  • johanka11, 22. novembra 2011 o 13:26
    Ja robím lokše vtedy, keď sa mi zvýšia uvarené zemiaky z predchádzajúceho obeda. Vôbec nevadí, že je v nich maslo alebo mlieko ak som ho tam náhodou dala.... Vtedy mám istotu že sú "odstaté" a nikdy sa mi netrhajú a ani nelepia. len ich zmiešam s múkou a je to.....


  • jansam, 15. marca 2012 o 12:26
    S makom sú aj tak naj najlepšie:-))))


  • anina6, 10. septembra 2012 o 14:22
    no presne to robím ako johanka, ak sa mi zvýšia od nedele z obeda, tak potom pridám hladkú múku, ak treba posolím a vyvaľkané pečiem na panvičke. omastím poriadne maslom a papáme s kyslým mliekom. mňam to je fajnotka.


  • slavkaweber, 5. októbra 2012 o 01:31
    My tu na vychodze kľudne jeme lokše pekne potreté maslom, natreté slivkovým lekvárom a posypané SOĽOU ! Vyskúšajte to, fakt mňamka ! :P


  • marcy, 5. októbra 2012 o 13:02
    lokše ( i nás volané langoše ) perfektne zmäknú v miske z varného skla,prikryté pokrievkou...je to lacná dobrota,len netreba vajce a s múkou tiež opatrne :o))) zapíjame cmarom


  • fatima30, 30. októbra 2012 o 14:51
    super lokse vydarili sa juchuuuuuuuuuuuuuuuuuuu


  • babkamt, 30. októbra 2012 o 16:22
    @evasik , ja by som dala do mrazničky už upečené lokše. K diskusii o príprave lokší pridám svoju skúsenosť. Do cesta nemá ísť mnoho múky. S cestom treba rýchlo pracovať , lebo redne . Vtedy je cesto dobré , keď pri pečení sa na lokši tvoria bublinky. Mám ich rada potreté husacou alebo kačacou masťou, posypané orechmi alebo kakaom.


  • gionima, 15. novembra 2012 o 15:16
    Dnes som skusala,zemiaky som sice nemala odstate ale nastastie sa netrhali.ale pre mna ja kilo vela som si to uvedomila trochu neskoro.Moze sa dat zvysne cesto zmrazit? Inak s masielkom potrete ake fajne :) A aj ja som lokse prvy krat kostovala na vychode.


  • marianna2, 1. decembra 2012 o 13:16
    ja ich milujem, ale bojim sa dymu v kuchyni, tak tie robime len u mojej mamy v letnej kuchyni. Ale tak by som si teraz dala.... mnam


  • alienska8, 3. decembra 2012 o 20:33
    Najlepsie su lokše s kačacou alebo husacou pečeňou, s lekvarom a s makom - a to som z MYJAVY :D:D:D


  • irenka, 30. decembra 2012 o 08:33
    Robievame ich zo zemiakov , ktoré sú uvarené pred 2,3 dnami, nelepí sa cesto pri vaľkaní.


  • lucylee, 30. januára 2013 o 15:08
    @siskam nerozumiem preco sa trhali, ja niekedy nenecham zemiaky odstat a netrhaju sa. Mozno zavisi od kvality zemiakov @katulienka31 100?Gratulujem! @fatima30 to ma tesi :)@gionima to naozaj neviem, nikdy som to neskusala, mozno by sa dali uz upecene zamrazit. Dala si ich zamrazit? Ak ano, napis svoju skusenost.


  • frezia68, 30. januára 2013 o 15:34
    Tak som som sem nakukla a pridám môj zážitok.Raz sme boli na návšteve a kolegyňa nás privítala lokšami.Už mala plný tanier naložený,nakrájala na kúsky ako tortu,nás posadila okolo stola a každý si odoberal kúsok otočením do valčeka-slané,omastené maslom.A cítili sme sa ako jedna rodina :-))). A lokše sa nemôžu robiť z nových zemiakov,majú veľa vody,ako mladica som to len raz skúšala a veľmi sa to lepilo :-(. Tiež robím často a k fazuľovici nič lepšie nepoznám :-)))


  • helica, 30. januára 2013 o 16:30
    ja zasa viem tiež jedno pravidlo a to znie: nikdy nerobiť lokše z glejových zemiakov, ale zo sypkých, takých, čo sa pri varení trošku rozvárajú. Treba ich variť na veľmi slabom ohni, aby voda nevrela


  • veronika197, 28. februára 2013 o 22:50
    A do toho masielka ešte roztlačím strúčik cesnaku a urobí to neskutočnú chuť :)


  • dogi, 4. marca 2013 o 20:03
    recept je výborný, robím ich podobne...vždy je dôležité aby zemiaky boli dobre vychladené a deň vopred uvarené. Niekedy ich robím aj zo zemiakovej kaše, alebo uvarených zemiakov ku mäsku, ktoré mi ostali a bolo mi ich ľúto vyhodiť...boli super, nelepilo sa mi cesto. Takéto lokše potom plním na rýchlo opečeným mäskom s rôznymi koreninami, k tomu zeleninka a trošku tatarky alebo smotany alebo jogurtu s cesnakom. Proste čo chladnička dá....ďalšia kombinácia Tuniak, kukurica a cesnakový jogurt. Mňam. No a jasné, že ku kačke alebo húske s kapustičkou sú najlepšie.


  • lucindaa7, 12. marca 2013 o 17:23
    Musím sa pridať pochádzam zo stredného Slovenska ale u nas doma sme lokše varili odjakživa čo si pamatám. Takže nie je to isto iba zálezistos východu...Hned by som si dala lokse s kačicou mnam :-)


  • jozka2, 15. marca 2013 o 02:59
    sovka,pridaj trochu kyslej smotany do cesta a nerob cesto huste,ja robim zvycajne ked ostane zem. kasa a nechcem vyhodit,pridam trochu kyslej smotany a muku podla potreby aby nebolo cesto huste ,urobim valcek a krajam kusky ktore rozvalkam.


  • irenka, 7. apríla 2013 o 09:42
    Robím
    lokše zo zemiakov uvarených v šupke, nechám 2alebo 3 dni odstáť, potom nastrúham a spracujem, nelepí sa cesto. Vyskúčajte , určite budete spokojné, dajú sa vyvaľkať aj na tenko bez problému.



Pridanie komentáru:
Ďalšie komentáre sa k tomuto receptu momentálne nedajú pridávať. Pretože autor receptu buď tento recept vypol (zmenil na skrytý), alebo v ňom autor robil úpravy a recept čaká na schválenie administrátormi.

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

25 naj receptov z 5 ročnej histórie Varecha.sk
Varecha.sk má 5 rokov, pozrite si, ktorých 25 receptov ste si počas celej histórie najčastejšie ukladali do kuchárskej knihy.

Varecha 40/2014: Hus a kačka
Časopis Varecha v piatok 3. októbra v denníku Pravda.

Fernando Perez Arellano: Šéfkuchár a majiteľ najlepšej reštaurácia na ostrove Malorka
Srší energiou a nešetrí slovami. Pracoval v najlepších európskych reštauráciách, až nakoniec založil svoju.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 40/2014: Hus a kačka Hus a kačka
Časopis Varecha v piatok 3. októbra v denníku Pravda.


TOPlist