Zemiakové lokše fotorecept

lucyleeLucylee, 111 ročná žena, 11. augusta 2010 8:55
Ďalšie jej recepty »

Zemiakové lokše (fotorecept)Foto: lucylee

Tento recept mám od svojej svokry, ktorá žije v Košiciach. Je to typické jedlo na východe. Ešte sa robia aj hrubé lokše, ktoré sa konzumujú s podbitou fazuľou alebo so zemiakmi, ale tie pridám nabudúce. Takto ich robila jej mama aj stará mama a teraz sú súčasťou nášho jedálnička. Predtým som toto jedlo vôbec nepoznala.

Suroviny

Postup prípravy

  1. 1

    Dáme si uvariť zemiaky. Ja som ich parila v šupke. Môžu sa aj uvariť klasicky vo vode bez šupky.

    Zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď sú zemiaky mäkké, ošúpeme ich a popučíme. Dáme na pomúčenú dosku, pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. Urobíme valček, ktorý pokrájame na kusy.

    Zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyvaľkáme do tvaru kruhu. Pozor, aby neboli lokše príliš tenké a mali sme dostatok múky, aby sa nelepili.

    Zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Popicháme nožom a pečieme na suchej panvici z každej strany. Počas pečenia nám tam ostane trochu múky, tak ju treba dávať preč, aby sa lokše nepripaľovali. Ja ju utieram priebežne servítkou.

    Zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Roztopíme si maslo a poriadne z každej strany potierame.

    Zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Môžu sa jesť len v takejto forme alebo s kyslým mliekom alebo my ich robíme aj ako burritos, natrieme tatárskou omáčkou, dáme šunku, zeleninu, kuracie prsia, fantázii sa medze nekladú.

ohodnoť recept:
Hlasovalo 20 ľudí (4,6 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist