Lekvárové perky

Lekvárové perky
Foto: Pravda
redakciaRedakcia, recept pridal: 18. augusta 2009 11:03Ďalšie jeho recepty

Spi dieťatko, spiže, mamka varí slíže. Syrové, makové, perky lekvárové. Takto kedysi uspávali mamy svoje deti... Dnes patria perky medzi typické slovenské jedlá.

Suroviny

4
porcie
60
minút
príprava
20
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke. Necháme vychladnúť, ošúpeme ich a najemno postrúhame. Pridáme múku, vajce, soľ a vypracujeme vláčne cesto. Keby sa lepilo, pridáme trochu múky. Cesto prekrojíme na polovice, každú rozvaľkáme na pomúčenej doske a nakrájame na štvorce 7x7 centimetrov. Na každý dáme kôpku lekváru, okraje štvorcov potrieme rozšľahaným bielkom, preložíme do kríža a kraje pritlačíme vidličkou.

2

Vložíme do vriacej posolenej vody a varíme, pokiaľ nevyplávajú na povrch. Dierkovanou varechou ich vyberieme, prepláchneme studenou vodou, polejeme rozpusteným maslom alebo iným tukom a premiešame. Posypeme kryštálovým cukrom. Ako posýpku môžeme použiť aj orechy, mak, tvaroh či opraženú strúhanku.

3

Perky sa môžu urobiť aj tvarohové. Postup je rovnaký, len pri vypracovaní cesta ešte doň primiešame 200 gramov mäkkého tvarohu. Nakoniec perky posypeme tvrdým tvarohom a podľa chuti pocukríme.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • Vymazať

    oldomachac, 8. februára 2010 o 21:26
    a ci budete verit ci nie, v nasej rodine je to velmi oblubene jedlo, pravidelne opakujuce sa na nasom stole, samozrejme, ze kazdy prislusnik rodiny ich jedava s inym posypom, mne je to jedno, len nech ich je za pekac a s pravym domacim slivkovym lekvarom, na chalupe mame stromy slivky a veru miesto hadzania sliviek do kvasu, varievame pravy domaci lekvar(este mame medeny kotlik,aj vesla), panecku, to je udalost v celej ulici, ako za cias nasich rodicov, ked sa nonstop vari aj dva dni , romantika, velmi priatelske stretnutia so susedmi a s dobrym koncom, niekolko kilogramov kvalitneho lekvaru, samozrejme v tomto case, sa u nas robi aj sezonna obdoba slivkove gule, aj take jedlo ozaj typicky nasske ma svoje caro, pamatajme si ich a posielajme ich dalej, su porovnatelne aj so svetom, nehanbime sa, ze su jednoduche, proste, nie su, su svetove, dobru chut!


  • Vymazať

    violetacamorova, 13. novembra 2010 o 16:42
    @oldomachac takéto jedlá aj ja milujem a závidím ti v dobrom ten domáci slivkový lekvár samozrejme aj atmosféra okolo varenia musí byť perfektná!


  • Vymazať

    tetra, 10. septembra 2011 o 20:33
    samozrejme, ze su svetove...
    cesto na slivkove gule ci sulance je velmi podobne taliankym gnochi...
    taliani asi este neprisli na to.... ze to chuti velmi dobre aj s plnkou uprostred :D


  • Vymazať

    hubata, 10. septembra 2011 o 20:40
    @oldomachac - to je paráda, namiesto gulášu sa varí lekvár!


  • Vymazať

    astheart, 8. novembra 2011 o 12:58
    @tetra : Máš naprostou pravdu! :=)
    Je to taky vynikající z obyčejného nudlového těsta!


  • Vymazať

    jozka, 31. októbra 2012 o 07:43
    Perky robievala moja mama ,vrátilo ma to do detstva ukladám ,urobim ,dakujem za pripomenutie .



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Zaváram, zaváraš, zavárame. Dnes kompóty.
Zaváracia sezóna je v plnom prúde. Tak poďme na to.

Paradajkový paprikáš
Rajčina mala a má v našej rodinnej kuchyni dosť rozporné miesto. Túto plodinu peruánskych Indiánov pestujeme od čias, čo si pamätám.

Tvrďáci vyšli z módy, ženy preferujú citlivých mužov
- Inzercia -
Tradičný obdiv k drsňákom sa pomaly vytráca, svaly a sila prestávajú byť v kurze.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 29/2014: Prázdniny u babičky Prázdniny u babičky
Časopis Varecha v piatok 1. augusta 2014 v denníku Pravda.


TOPlist