Lekvárové perky

Lekvárové perky
Foto: Pravda
redakciaRedakcia, recept pridal: 18. augusta 2009 11:03Ďalšie jeho recepty

Spi dieťatko, spiže, mamka varí slíže. Syrové, makové, perky lekvárové. Takto kedysi uspávali mamy svoje deti... Dnes patria perky medzi typické slovenské jedlá.

Suroviny

4
porcie
60
minút
príprava
20
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke. Necháme vychladnúť, ošúpeme ich a najemno postrúhame. Pridáme múku, vajce, soľ a vypracujeme vláčne cesto. Keby sa lepilo, pridáme trochu múky. Cesto prekrojíme na polovice, každú rozvaľkáme na pomúčenej doske a nakrájame na štvorce 7x7 centimetrov. Na každý dáme kôpku lekváru, okraje štvorcov potrieme rozšľahaným bielkom, preložíme do kríža a kraje pritlačíme vidličkou.

2

Vložíme do vriacej posolenej vody a varíme, pokiaľ nevyplávajú na povrch. Dierkovanou varechou ich vyberieme, prepláchneme studenou vodou, polejeme rozpusteným maslom alebo iným tukom a premiešame. Posypeme kryštálovým cukrom. Ako posýpku môžeme použiť aj orechy, mak, tvaroh či opraženú strúhanku.

3

Perky sa môžu urobiť aj tvarohové. Postup je rovnaký, len pri vypracovaní cesta ešte doň primiešame 200 gramov mäkkého tvarohu. Nakoniec perky posypeme tvrdým tvarohom a podľa chuti pocukríme.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • Vymazať

    oldomachac, 8. februára 2010 o 21:26
    a ci budete verit ci nie, v nasej rodine je to velmi oblubene jedlo, pravidelne opakujuce sa na nasom stole, samozrejme, ze kazdy prislusnik rodiny ich jedava s inym posypom, mne je to jedno, len nech ich je za pekac a s pravym domacim slivkovym lekvarom, na chalupe mame stromy slivky a veru miesto hadzania sliviek do kvasu, varievame pravy domaci lekvar(este mame medeny kotlik,aj vesla), panecku, to je udalost v celej ulici, ako za cias nasich rodicov, ked sa nonstop vari aj dva dni , romantika, velmi priatelske stretnutia so susedmi a s dobrym koncom, niekolko kilogramov kvalitneho lekvaru, samozrejme v tomto case, sa u nas robi aj sezonna obdoba slivkove gule, aj take jedlo ozaj typicky nasske ma svoje caro, pamatajme si ich a posielajme ich dalej, su porovnatelne aj so svetom, nehanbime sa, ze su jednoduche, proste, nie su, su svetove, dobru chut!


  • Vymazať

    violetacamorova, 13. novembra 2010 o 16:42
    @oldomachac takéto jedlá aj ja milujem a závidím ti v dobrom ten domáci slivkový lekvár samozrejme aj atmosféra okolo varenia musí byť perfektná!


  • Vymazať

    tetra, 10. septembra 2011 o 20:33
    samozrejme, ze su svetove...
    cesto na slivkove gule ci sulance je velmi podobne taliankym gnochi...
    taliani asi este neprisli na to.... ze to chuti velmi dobre aj s plnkou uprostred :D


  • Vymazať

    hubata, 10. septembra 2011 o 20:40
    @oldomachac - to je paráda, namiesto gulášu sa varí lekvár!


  • Vymazať

    astheart, 8. novembra 2011 o 12:58
    @tetra : Máš naprostou pravdu! :=)
    Je to taky vynikající z obyčejného nudlového těsta!


  • Vymazať

    jozka, 31. októbra 2012 o 07:43
    Perky robievala moja mama ,vrátilo ma to do detstva ukladám ,urobim ,dakujem za pripomenutie .



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Nebojte sa byliniek
Vy starší, len si spomeňte. Akými bylinkami voňala vaša záhrada pred polstoročím? Aké čerstvé rastlinky sa vtedy používali vo vašej kuchyni?

Slovenské gastronomické poklady
(2. časť)

Poznáte Zaručené tradičné špeciality zo Slovenska? Obohacujú náš každodenný jedálny lístok, no vieme o nich málo. Prečítajte si zaujímavosti o týchto potravinách.

Bonduelle Vapeur, zelenina upravená na pare!
- Inzercia -
Zelenina pri skladovaní stráca vitamíny. BONDUELLE Vapeur je skvelou voľbou pre tých z vás, ktorí chcú mať kvalitnú a chrumkavú zeleninu vždy po ruke.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 18/2015: Poklady slovenskej kuchyne Poklady slovenskej kuchyne
Časopis Varecha vo štvrtok 30. apríla v denníku Pravda.


TOPlist