Lekvárové perky

Lekvárové perky
Foto: Pravda
redakciaRedakcia, recept pridal: 18. augusta 2009 11:03Ďalšie jeho recepty

Spi dieťatko, spiže, mamka varí slíže. Syrové, makové, perky lekvárové. Takto kedysi uspávali mamy svoje deti... Dnes patria perky medzi typické slovenské jedlá.

Suroviny

4
porcie
60
minút
príprava
20
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke. Necháme vychladnúť, ošúpeme ich a najemno postrúhame. Pridáme múku, vajce, soľ a vypracujeme vláčne cesto. Keby sa lepilo, pridáme trochu múky. Cesto prekrojíme na polovice, každú rozvaľkáme na pomúčenej doske a nakrájame na štvorce 7x7 centimetrov. Na každý dáme kôpku lekváru, okraje štvorcov potrieme rozšľahaným bielkom, preložíme do kríža a kraje pritlačíme vidličkou.

Vložíme do vriacej posolenej vody a varíme, pokiaľ nevyplávajú na povrch. Dierkovanou varechou ich vyberieme, prepláchneme studenou vodou, polejeme rozpusteným maslom alebo iným tukom a premiešame. Posypeme kryštálovým cukrom. Ako posýpku môžeme použiť aj orechy, mak, tvaroh či opraženú strúhanku.

Perky sa môžu urobiť aj tvarohové. Postup je rovnaký, len pri vypracovaní cesta ešte doň primiešame 200 gramov mäkkého tvarohu. Nakoniec perky posypeme tvrdým tvarohom a podľa chuti pocukríme.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

6 komentárov k receptuMožnosť mazania komentárov autorom receptu bola zrušená na základe diskusie s používateľmi. Nech nie je diskusia na Vareche o cenzúre názorov, ktoré sa nám nepáčia, ale o receptoch, varení a jedení. Každému chutí niečo iné, koľko ľudí toľko chutí. Tak sa nehádajme, a radšej vylepšujme recepty.
  • oldomachac, 8. februára 2010 o 21:26
    a ci budete verit ci nie, v nasej rodine je to velmi oblubene jedlo, pravidelne opakujuce sa na nasom stole, samozrejme, ze kazdy prislusnik rodiny ich jedava s inym posypom, mne je to jedno, len nech ich je za pekac a s pravym domacim slivkovym lekvarom, na chalupe mame stromy slivky a veru miesto hadzania sliviek do kvasu, varievame pravy domaci lekvar(este mame medeny kotlik,aj vesla), panecku, to je udalost v celej ulici, ako za cias nasich rodicov, ked sa nonstop vari aj dva dni , romantika, velmi priatelske stretnutia so susedmi a s dobrym koncom, niekolko kilogramov kvalitneho lekvaru, samozrejme v tomto case, sa u nas robi aj sezonna obdoba slivkove gule, aj take jedlo ozaj typicky nasske ma svoje caro, pamatajme si ich a posielajme ich dalej, su porovnatelne aj so svetom, nehanbime sa, ze su jednoduche, proste, nie su, su svetove, dobru chut!


  • violetacamorova, 13. novembra 2010 o 16:42
    @oldomachac takéto jedlá aj ja milujem a závidím ti v dobrom ten domáci slivkový lekvár samozrejme aj atmosféra okolo varenia musí byť perfektná!


  • tetra, 10. septembra 2011 o 20:33
    samozrejme, ze su svetove...
    cesto na slivkove gule ci sulance je velmi podobne taliankym gnochi...
    taliani asi este neprisli na to.... ze to chuti velmi dobre aj s plnkou uprostred :D


  • hubata, 10. septembra 2011 o 20:40
    @oldomachac - to je paráda, namiesto gulášu sa varí lekvár!


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 2 komentárov)
  • astheart, 8. novembra 2011 o 12:58
    @tetra : Máš naprostou pravdu! :=)
    Je to taky vynikající z obyčejného nudlového těsta!


  • jozka, 31. októbra 2012 o 07:43
    Perky robievala moja mama ,vrátilo ma to do detstva ukladám ,urobim ,dakujem za pripomenutie .



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína!
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľká noc v Kanade
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. O kanadskej Veľkej noci píše Kecemis.

Veľká noc v chorvátskej Dalmácii
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Andrea2005 z Chorvátska.

Varecha 17/2014: Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist