Lekvárové perky

redakciaRedakcia, Bratislava, 18. augusta 2009 11:03
Ďalšie jeho recepty »

Lekvárové perkyFoto: Pravda

Spi dieťatko, spiže, mamka varí slíže. Syrové, makové, perky lekvárové. Takto kedysi uspávali mamy svoje deti... Dnes patria perky medzi typické slovenské jedlá.

4
porcie
60 min
príprava
20 min
tepelná úprava

Suroviny

0,5 kg
180 g
1 ks
250 g
1 ks
150 g
80 g
100  g

Postup prípravy

  1. 1

    Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke. Necháme vychladnúť, ošúpeme ich a najemno postrúhame. Pridáme múku, vajce, soľ a vypracujeme vláčne cesto. Keby sa lepilo, pridáme trochu múky. Cesto prekrojíme na polovice, každú rozvaľkáme na pomúčenej doske a nakrájame na štvorce 7x7 centimetrov. Na každý dáme kôpku lekváru, okraje štvorcov potrieme rozšľahaným bielkom, preložíme do kríža a kraje pritlačíme vidličkou.

  2. 2

    Vložíme do vriacej posolenej vody a varíme, pokiaľ nevyplávajú na povrch. Dierkovanou varechou ich vyberieme, prepláchneme studenou vodou, polejeme rozpusteným maslom alebo iným tukom a premiešame. Posypeme kryštálovým cukrom. Ako posýpku môžeme použiť aj orechy, mak, tvaroh či opraženú strúhanku.

  3. 3

    Perky sa môžu urobiť aj tvarohové. Postup je rovnaký, len pri vypracovaní cesta ešte doň primiešame 200 gramov mäkkého tvarohu. Nakoniec perky posypeme tvrdým tvarohom a podľa chuti pocukríme.

ohodnoť recept:
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist