Varenie

Tipy na darčeky z kuchyne :)

martinis - fotkamartinis, 11. decembra 2013

Pekný deň všetkým prajem,

keďže ešte nemám nakúpené darčeky a ani ich veľmi dobre neviem
vyberať a manuálne zručný veľmi nie som, tak som sa rozhodol, že
by som mohol pripraviť originálne vianočné darčeky - na zjedenie :-))
Čo ma zaujíma - je tu mnoho inšpiratívnych, a šikovných kuchárov,
kucháriek, pekárov aj cukrárok, nuž vás chcem poprosiť o pomoc,
teda či nemáte nejaké tipy na akékoľvek jedlo, ktoré by sa dalo
venovať ako darček :)

Pre spolužiakov by som pripravil nejaké malé sušienky či minimuffiny a
pre rodinu som uvažoval nad napríklad cuketou, baklažánom či syrom
nakladaným v oleji, bohužiaľ nemám nijaký overený a jednoduchý
recept, pretože som to nikdy neskúšal. Nemusí to byť práve toto, to
je len prvotná myšlienka.

Ak máte nejaké nápady, sem s nimi, budem veeľmi vďačný a vaše
tipy iste pomôžu aj ďalším kreatívnym varecháčom :-))

@zareaguj


Diskusia k téme

mramar
Ja zvyknem darovať akékoľvek doma robené zavárané špecialitky (napr. grilovanú alebo upečenú papriku naloženú v oleji a octe (1:1) spolu s čili papričkou, hrubou soľou a cesnakom. Tiež napr. orechy (akékoľvek) v mede, cuketové alebo baklažánové pomazánky (aj na Vareche ich nájdeš), syr v ochutenom oleji (záleží len na tebe, čo tam dáš - napr. balkánsky alebo grécky syr pokrájaný na kocky, zaliaty olivovým olejom, kde dáš akékoľvek korenie - trebárs provensálske alebo bazalku, majorán, cesnak, čili papričku, cibuľky...)
a tiež viem venovať vlastné sušené paradajky nakladané v olivovom oleji s provensálskymi bylinkami a trochou balzamikového octu. Fantázii sa medze nekladú. Podstatné je, aby to bolo v peknej sklenenej fľaštičke s pekným vlastnoručne vyrobeným nápisom (počítačom to zvládneš ľavou zadnou) a buď zabalené v celofáne alebo viečko obalené v nejakej efektnej látke. A ešte ma napadol aj ochutený olivový olej - tu znovu môžeš použiť čokoľvek. Celkom pekné sklenené fľaštičky sa dajú kúpiť v Kiku (nie v Kike) za lacný peniaz alebo tiež v rôznych kreatívnych predajniach napr. Da Vinci.
elixir
Táto téma sa mi páči, tiež chcem urobiť čosi podobné. S rodinou môjho milého budeme až na druhý sviatok vianočný, tak by som im chcela dať taký preddarček. Tiež to budú sladké drobnôstky, také bežnejšie na Vianoce (rôzne guľôčky, ježe a jeden druh keksíkov), chcela by som ich zabaliť do celofánu a odekorovať, previazať nejakou peknou stuhou. Rozmýšľam aj nad domácimi pralinkami. :)
Na Vareche má na pralinky krásne recepty @zirafninka1
evusik
súhlasím s tým, že pri takýchto domácich výrobkoch je dôležité zabalenie, skrátka aby to bolo nielen dobré ale aby to aj dobre vyzeralo, presne ako to popísala @mramar ... a konkrétne, napr.:
vanilkový cukor - do vanilkového cukru vložiť rozrezaný vanilkový struk
orechy - do vhodnej nádoby nasypať vrstvy rôznych druhov orechov, veľmi pekne to vyzerá
zmes orechov a sušeného ovocia nasypať do vhodného pohára alebo celofánového sáčku
ochutené olivové oleje
 varecha.pravda.sk/recepty/ochuteny-olivovy-olej/8107-rece...

karamelizovaná cibuľa
 varecha.pravda.sk/recepty/karamelizovana-cibula/41257-...

recept.html
alebo slivkové čatní
 varecha.pravda.sk/recepty/slivkove-catni-a-vysmazany-herm...

a ak máte v rodine maličké deti môžeš im vyrobiť domácu plastelínu
 varecha.pravda.sk/recepty/modelina-pre-deti-/14836-recept...
irenaw
tiež rada dávam takéto darčeky :-) vanilkový struk v peknom vrecúšku, vanilkový cukor alebo extrakt, nakladaný syr, nakladané huby, nakladané čili, čili džem, sušené huby, ovocie, oriešky v mede... zopár konkrétností:
 varecha.pravda.sk/recepty/nakladany-encian/29165-recept.h...

 varecha.pravda.sk/recepty/cili-dzem/39589-recept.html...

 varecha.pravda.sk/recepty/ribezlovy-chilli-dzem/19139-rec...

tu si pozri čatní:
 www.canadianliving.com/food/menus_and_collections/canning_and_...

robila som marhuľové
 varecha.pravda.sk/recepty/marhulove-catni-fotorecept/2948...

alebo aj do medu naložený zázvor s citrónom, do medu naložené posekané vlašáky s cesnakom... sušienky sladké aj slané...
stačí kúsok peknej látky alebo stužky a zaujímavá fľaška od niečoho, nech sa ti darí :-)
methi
Martin aj korenie v pekne sklenej dozicke je pekny darcek :)

methi
Alebo vanilkovy extract v kombinacii s domacim medovnikovym korenim.

aszabka
Tiež som už darovala vanilkový struk, nakladaný syr, alebo doma vyrobený syr z kravského mlieka..je to vďačný darček a obdarovaní boli radi..teraz uvažujem tiež o niečom takom, len mi nič nenapadá..tiež sa rada nechám inšpirovať :)
alica
Ja som darovala slivkové čatní krásne zabalené vo vianočnom duchu.
babidka
Vdacnym darcekom su aj rozne sterilizovane pomazanky zo zeleniny ,domace pastety , domace klobasky zaliate mastou/ojoj, tie su naozaj chutne/, sada koreniciek s vlastnorucne namiesanymi zmesami korenin a byliniek na "cokolvek" , sklenene alebo aj plastove dozy napr. od kavy naplnene drobnym pecivkom , zmes orechov oprazenych s cili paprickami alebo s wasabi...
Ani "balenie" nemusi byt drahe - skor napadite . Vetvicky , susene kvety , kusok peknej stuzky ...a aj taky obycajny jahodovy dzem vyzera nakoniec ako nieco velmi mile a vzacne . Najdolezitejsie je , aby obdarovany naozaj mal pocit vynimocnosti - ze si ten darcek vymyslel Iba prenho a davas mu ho od srdca . Vtedy naozaj nezalezi na tom , ci ma hodnotu 50 centov alebo ci si na tom "makal" celu noc :-)
martinis
@mramar : máš zaujímavé tpy, veľmi sa mi páči hlavne tá paprika na začiatku - prezraď, treba ju sterilizovať alebo stačí zaliať len tým nálevom z octu a oleja 1:1 ? :) Uvažujem, že by som takto naložil baklažán s cuketkou, páči sa mi ten nápad ... pôjdem samozrejme pozrieť nejaké fľaštičky, kam by som to naložil, nejaké už doma mám :)
@elixir : pralinky sú skvelý nápad, rodinka sa iste poteší :)) keby som bol zdatný aj pri sladkom, určite by som ich vyskúšal aj ja :)
@evusik : veľká vďaka, uvažujem hneď nad štyrmi Tvojimi nápadmi - vanilkovým cukrom, zmesou orechov a sušeného ovocia v pohári, ochuteným olivovým olejom a hrozienkami v rume, ktoré si nedávno pridala. už sa teším, až to pripravím, ak nie všetko teraz, tak ešte budú príležitosti :-))
@irenaw : ten čili džem sa mi veľmi páči, hádam ho tiež vyskúšam :) tie čatní sú skvelé, až budem mať viac času, určite urobím, najmä počas sezóny :-) vďaka za Tvoje tipy, bude to super ! ;)
@methi : veru, nepohrdol by som takýmto košíkom, vyzerá to super :-)) máš nejaký nápad, čo na také domáce medovníkové korenie budem potrebovať ? :) znie to totiž zaujímavo :))
@tatranocka : taký extrakt sa hodí do pečenia, ani nie je náročný na prípravu, to iste pripravím ;)
@aszabka : som si istý, že inšpiráciu tu nájdeš :-))
@alica : čatní by bolo skvelé, škoda že nie je slivková sezóna ... :/
@babidka : určite niečo vymyslím, už teraz sa teším a celkom s Tebou súhlasím, nejde o hodnotu darčeka, ale nakoľko si človeka vážime a chceme mu spraviť radosť :))

Ďakujem vám všetkým za skvelé nápady, veľmi ma inšpirovali a motivovali, aby som čím skôr začal :) Samozrejme, ďalšie darčekové variácie sú vítané ;)
methi
Medovnikove korenie:
1 lyzica badyanu
1 lyzica skorice
1 lyzica klincekov
1/2 lyzice feniklovych semien
1 lyzicka koriandrovych semien
1 lyzicka mleteho kardamonu
Zomliet bud v mlynceku na kavu alebo maziarom podrvit. Ten mlety kardamon mozes pridat k tym ostatnym, ked ich pomelies. Ten netreba mliet. Taketo si robim ja do pernika a davala som ho aj do medovnickov.
marikafil
Ja som "vyrábala" kandizovaný zázvor - varila som ho vo vode s cukrom (1 : 1) a potom nechala vysušiť. Plátky zázvoru sa dajú aj obaliť kryštálovým cukrom - ale "vedľajší" produkt bol skvelý zázvorový sirup, takže som mala hneď dva darčeky.
mramar
martinis, podobný postup na tie papriky je tu na Vareche  varecha.pravda.sk/recepty/pecena-zavarana-paprika/31024-r...
od @Ajuschka , len ja tam nedávam vodu, iba tú šťavu z paprík, ocot a olej (ten pomer si uprav, nemusí byť 1:1, radšej ochutnávaj). A pridám tam cesnak, bylinky, soľ a čili papričku. Fľaštičky som pre istotu zasterilizovala, ale iba chvíľku, aby chytilo viečko - t.j. cca 5 minút vrieť. Ale v chladničke mám otvorenú jednu fľašku bez sterilizácie asi mesiac a nič tomu nie je, pretože tam nie je voda. Sú chutné na hrianky akékoľvek - zapekané so syrom, pokvapkané olivovým olejom ... Škoda, že nemám nafotený postup, ale ja skoro vždy improvizujem a akosi ma nenapadne nafotiť to. Snáď sa polepším
evanaaa
Kedysi som v rakúskej TV pozerávala program o pečení, varení, apod., ale už sa veľmi naň nepamätám, len viem, že tam pekávali šikovné pekárky - cukrárky, aj staršie panie a veľmi sa mi páčilo ovocie nakladané do alkoholu, ozdobne a vkusne upravené, viac druhov v jednej fľaši, či v pohári, a aj takým štýlom, že sa postupne dokladalo podľa možnosti....bolo to pekné a farebné a aj tie nezvyčajné nádoby tomu dali šmrnc, prípadne uzávery, veká, špagátiky, mašličky, nálepky. Lenže na to treba iste aj dlhší čas ( na vyzretie), myslím, že mnohé gazdinky to poznajú vedeli by postup.
ywett
Pekná téma a aj inšpirácie :-) Tiež by ma také darčeky milo potešili, lebo ich tiež rada podobne pripravujem.
@martinis , už si niečo vymyslel?
Ja zvyknem aj takéto domáce džemy podarovať a dalo by sa aj na Vianoce, stačila by pekná vianočná látky a stuha.













Alebo tieto krehké maslové sušienky a tiež by sa dali s vianočným motívom





A kto má rad vanielkové rožteky, alebo griláž







Voňavé orechové muffiny (tieto som robila deťom na Mikuláša do školy)





Aj čokoládové muffiny sú pre maškrtníkov čokolády lákavé





A posledná inšpirácia na medovníčky



martinis
Krásne darčeky @ywett , ďakuje za inšpiráciu, niekoľko fľaštičiek hrozienok v rume som zabalil ako Ty svoje džemy, vyzerá to skvele :-))
martinis
Tak ešte raz vďaka všetkým, zobral som si niekoľko inšpirácií a mám z vašich nápadov skvelý pocit :)) A čo som nezrealizoval teraz, to bude čoskoro ... :)

Ešte špeciálne pre @methi : v mažiariku som si pripravil aj toto nádherne voňajúce korenie, je skutočne fantastické ! :) Som si istý, že sa ako darček bude skúsenej pekárke hodiť takéto poctivé domáce korenie, už teraz sa teším, čo naň povie :)) Akurát feniklové semená som doma nemal, tak som ich vynechal, ale aj tak sa mi veľmi páči. Vďaka za tip a všetkým želám šťastné, veselé a štedré Vianoce :O)