Foto: evusik
Slivkové čatní je skvelé ku grilovaným alebo pečeným mäsám ale hodí sa aj k syrom. Jeho výhodou je, že v chlade vydrží aj niekoľko Zobraziť celý popisSlivkové čatní je skvelé ku grilovaným alebo pečeným mäsám ale hodí sa aj k syrom. Jeho výhodou je, že v chlade vydrží aj niekoľko mesiacov.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Slivkové čatní: | |
900 g |
|
2-3 ks |
|
5 cm |
|
220 ml |
|
100 ml |
|
140 g |
|
1 ks |
|
50-70 g |
|
1/2 PL |
|
|
|
Vysmážaný hermelín: | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Slivky odkôstkujeme, cibuľku nakrájame celkom na drobučko, zázvor nastrúhame a všetko dáme do nižšieho, širšieho kastróla. Pridáme všetky ostatné prísady a na miernom ohni varíme, dusíme asi 45 minút. Občas premiešame, ku koncu častejšie.
-
2
Hermelín rozkrojíme na štyri časti.
-
3
Trojuholníky syra obalíme v múke, v rozšľahanom vajíčku a strúhanke do ktorej sme pridali sézam. Potom znovu vo vajíčku a v strúhanke. Obalený syr vložíme na 30 minút do mrazničky.
-
4
Čatní je po cca 45-tich minútach je hotové, zmes sa zahustila, všetky chute sa prepojili. Ja som robila presne podľa rozpisu ale na záver som pridala za lyžicu cukru a aj trošku chili. Potom to bolo akurát. Jemne kyselkavé, sladko štipľavé s jemných chvostíkom zázvoru.
-
5
To čo sme nezjedli som znova zohriala a dala do čistého pohára. Nemusíme sterilizovať, v chladničke vydrží aj 2-3 mesiace. Ale u nás sa zje skôr, pretože je to výborné k pečenému mäsu a ešte lepšie ku grilovanému...
-
6
Hermelín vysmažíme a ihneď podávame so slivkovým čatní
-
7
je to fakt dobrotka :-)
-
8
a dnes sme mali na obed pečené rebierka z diviaka, k tomu slivkové čatní.... strašne to bolo dobré :-)
ale keď si doma v trúbe upečiete a na tanier naložíte krásny kus studenej krkovičky a k tomu miesto kyselej uhorky si dáte ostré, pikantné slivkové čatní..... nebíčko v papuľke :-)
čo sa týka sušeného tymiánu tak určite, ale so zázvorom som si neni celkom istá, teda použiť ho samozrejme môžeš ale zase opatrne, radšej po troche pridávať... ja som teraz pridávala aj na drobno pokrájanú chili papričku, lebo sa mi to stále zdalo málo štipľavé .-)
Evušik a ďakujem, veľmi pekne za upozornenie na tento tvoj recept... Dík, Dík, Dík....
tohto roku sa aj u nás pojedlo celkom slušné množstvo rôzneho čatní, ale niečo mám aj uložené na zimu...
rada ho robievam, je jednoduchý a veľmi chutný.
@havino na taniere som zaťažená, keď nejaký pekný vidím už aj kupujem, keď sa stratím v obchoďáku môj muž vie kde ma hľadať :-) a posúšik parádny... u nás má väčší úspech ako chlieb, hlavne ku gulášu...