Foto: evusik
Ochutené olivové oleje si robievam priebežne celý rok. Používam aj čerstvé bylinky, ale hlavne rôzne koreniny.
Postup
-
1
Ochutený olivový olej používam hlavne pri príprave mäsa, grilovaní a na cestoviny, ale jeho využitie je široké a záleží od kuchára. Dôležité je aby ste nepoužili extra panenský olivový olej, ktorý má charakteristickú chuť a vôňu a tá by sa mohla "pobiť s pridanými koreninami. Preto sa používa olivový olej, ktorý má neutrálnu chuť a vôňu. Ja som si teraz robila 4 druhy a popíšem ich zľava do prava.
- 2
1. olivový olej, bobkový list, celé čierne korenie, celé nové korenie (len 2-3 zrniečka) horčičné semeno - vhodný na mäso
- 3
2. olivový olej, celé korenie troch farieb, horčičné semeno, rozdrvená suchá feferónka - vhodný na mäso a grilovanie
- 4
3. olivový olej, feferónka sušená celá (alebo aj rozdrvená), cesnak, celé čierne korenie - vhodný na cestoviny a zeleninové šaláty
- 5
4. olivový olej, bazalka čerstvá - samozrejme na cestoviny. Je trochu zakalený ale to preto, že som použila čerstvú bazalku.
- 6
Takto naložené oleje sa lúhujú mesiac a treba ich občas poprevracať lebo suché koreniny majú tendenciu plávať hore, potom ich môžete precediť ale ja ich nechávam aj s koreninami - pekne to vyzerá. Iba ak použijem čerstvé bylinky, tie vyhodím.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
varecha.pravda.sk/recepty/pesto/4554-pouzi.html...
môžeš to dať samozrejme do akejkoľvek fľaše, ale ja vždy hľadám nejaké pekné fľašky, pretože je to zároveň aj ozdoba v kuchyni... no a myslím si, že by to malo byť v sklenenej fľaše... tak nech sa ti darí :-)
takže chce to experimentovať a kombinovať... inak ja mám najradšej práve cesnakový, v našej kuchyni má široké uplatnenie... tak nech sa ti darí :)