Varenie

Tekvica Goliáš

claretka - fotkaclaretka, 22. septembra 2010

Urodila sa nám v záhradke prvý krát a nevedeli sme čo s ňou. Tak Vám ďakujem za nápady. Inak mám v záhradke dva druhy tekvice na pečenie. Šedú guľatú a pomarančovú , tvar má ako veľká hruška. Vydrží až do konca marca. (ak sa jej podarí prežiť žravosť domácich) Semienka som zohnala v Bile, kúpila som celú tekvicu. Mala som ju v panelákovej obývačke vyloženú celú zimu.

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Tú šedú guľatú, trochu sploštenú, si pamätám z detstva. Teraz jej semienka dovážame z Maďarska. Volali sme ju pánska tekvica a mávali sme jej hádam za štvrť pivnice. Ale veď aj bolo treba, lebo sme ju upečenú mávali na večeru s čajom. To by nám dnešné deti asi nejedli.
alena45
Och, mne sa tento rok neurobila ani jedna ! Aj my sme tú šedú volali pánska tekvica, ale aby bola sladká, mala by prejsť prvými mrazíkmi. Tá hrušková nemusí, a semiačka na ňu dostaneš aj v Semenách. Tak si tie tekvičky uži, ja si budem musieť tento rok kúpiť, ak budem mať chuť.
altyn
Možno pôjdem trošku bokom, no pripomenuli ste dnešný zážitok,ktorý mi vylúdil úsmev na perách. Mladá mamička, v mojom veku, farbisto začala vysvetlovať svojmu synčekovi ako tú tekvicu vyrežú, rozsvietia a aká bude pekná... No a potom bolo na celý obchod počuť malého ako ju súril aby už išli domov a robili bubuláka ktorého sa ocko zľakne.... Tak ak náhodou ockovia dôjdete domov a deti Vás budú chcieť vyľakať, tvárte sa vyľakane, nech majú dokonalú radosť... :-)))))))))))))
evanaaa
Altyn, a ty si takého " bubuláka " nebudeš vyrezávať? Tiež by si niekoho mohol postrašiť.....bu,bu,bu... Alebo nie sú tekvice?
1x kvakac
claretka
Ja si tiež nebudem vyrezávať bubuláka, pôjde pekne nastrúhaná do mrazničky a celý rok budeme papať prívarky.
1x kimlo
samanka
@claretka neviem či si myslím dobre, že Goliáš je taká véééliká tekvica, asi 50 cm vysoká, tak s tou asi nič nenarobíš. Zrniečka sa jesť nedajú, kamoška mi raz jenu venovala, ledva sme ju naložili do auta a potom mi zdobila záhradu, až kým nenapadol sneh. Ale bolo by z nej asi krásne strašidlo.
lubjak
Rastlina je mohutného vzrastu, plazivá, plody sú veľké, guľovité až oválne. Dosahujú hmotnosť 14 - 45 kg. Je vhodná na varenie, konzervovanie ako kompóty a džemy, aj ako krmivo.
Skopirovane ako pouzit tekvicku,ale mne by sa tiez asi najviac pacila ako krasna ozdoba na zahradke a mozno by vydrzala aj prvy sneh
janazjarku
@sovka62 pripomenula si mi časy, keď sme nedočkavo obchádzali kuchyňu pokiaľ sa upečie :-) nahrádzali sme ňou banány, lebo vianoce predsa len neboli každý týždeň !
sovka62
@janazjarku pečenú tekvicu sme jedávali, kým o banáne vedeli tak opice v Afrike. Pamätám si, že prvý raz mi mama priniesla banán do družiny (teda som už bola školáčka) a priznám sa, že mi bol značne nesympatický. Ale keďže v tom čase sa naozaj objavili len na Vianoce, postupne som si zvykla.
anina43
tak pečenu tekvicu som jedla akurat plnenu masovouplnkou a to mi nechutilo, ponukla ma suseda, v tom čase som nejedavala maso, možno preto. opiše niekto ako sa pečie tekvica aby chutila ?myslim ako pochuťka, na ktoru sa netrpezlivo čaka, prosim
madlen57
tento rok som prvý krát dopestovala tekvicu aj tú šedú aj hruškovitú. Dnes som tú hruškovitú nakrájala na mesiačiky a upiekla. Je to fantastická pochúťka, slaďunká a hlavne ľahká večera. O tej šedej som sa dozvedela, že ju musí poštípať mráz, mám jej tam dosť tak nech ju štípe mrazík. Hľadám nejaké recepty, ako ich upravovať. Poradte. Robila som už aj polievku, aj prívarok ku knedle s mäsom.