Babi, do strapačiek a vôbec do halušiek netreba vajce. To je výmysel novodobých, čo nevedia variť. Pochádzam z Liptova, varím liptovské halušky akomoja stará mama a tá vôbec vajce nedávala, len múku a soľ a sú výborné. Dobrú chuť.
@zareagujDiskusie
- Mamka4: Cesnak sa kazí zavčasu, prečo? 6 najnovší komentár 17. januára 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Január 2025 315 najnovší komentár dnes 15:07
- Joranza: Čím nahradiť margarín Visa 4 najnovší komentár 20. decembra 2024
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 25 najnovší komentár 11. januára 2025
- Mamka4: Pštrosie vajce 2 najnovší komentár 4. januára 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Január 2025 315 najnovší komentár dnes 15:07
- Kamilkoo: Ako môžem vyrásť aspoň tých 10 cm za nejaké mesiace 8 najnovší komentár 17. januára 2025
- Mamka4: Cesnak sa kazí zavčasu, prečo? 6 najnovší komentár 17. januára 2025
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 25 najnovší komentár 11. januára 2025
- Mamka4: Pštrosie vajce 2 najnovší komentár 4. januára 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Január 2025 195 najnovší komentár dnes 15:07
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 14 najnovší komentár 11. januára 2025
- Mamka4: Cesnak sa kazí zavčasu, prečo? 2 najnovší komentár 17. januára 2025
- Kamilkoo: Ako môžem vyrásť aspoň tých 10 cm za nejaké mesiace 1 najnovší komentár 17. januára 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Zapečená prekladaná kyslá kapusta (moja koložvárska) +video
- Domáci zázvorový sirup na zahriatie, na podporu trávenia aj proti bacilom +video
- Môj domáci chlebík +fotopostup
- Oplátková saláma +fotopostup
- Tekvicové placky so smotanovým dipom
- Ryža s bielou fazuľou
- Výborný cesnakový trhací chlebík +fotopostup
- Chuťovka takmer bez práce, zato s veľkým efektom. Na Silvestra úspech zaručený! VIDEO
- Rýchla cukrovinka na poslednú chvíľu? Skúste túto len z 3 surovín! VIDEO
- Poznáte tento menej namáhavý spôsob, ako používať strúhadlo? VIDEO
- Domáci kurací gyros. Pozrite si tú vychytávku, ako ho upiecť v rúre! VIDEO
- To ste ešte nejedli! Upečte si skvelý slaný snack z kyslých uhoriek VIDEO
- Salámový šalát na Silvestra VIDEO
- Čokoládové rožteky VIDEO
- Úžasný receptár: Jednoduché koláče na plech, nestarnúca klasika, rýchlovky aj sviatočné rezy. Toto sú najlepšie koláče roka 2024
- Pochúťka i liek: 8 receptov na domácu huspeninu plus návod, ako ju zasterilizovať
- Zbierka receptov na jablkové zákusky: Upečte si aj sladkú bombu od Ďoďa z Pečie celé Slovensko
- Bohaté jedlo: Mäso, ktoré sa rozplýva na jazyku a hustá omáčka k tomu, to je ragú. 11 receptov, ako si ho doma uvariť
- Vyberte si: 14 tipov, čo variť a piecť tento týždeň. Slané aj sladké recepty na pracovné dni aj víkend
- Fazuľová, šošovicová, zemiaková, ale aj kuracia: 10 receptov na polievky nakyslo, ktorých sa oplatí uvariť plný hrniec
- Najlepší je domáci: Z čerstvého či sušeného droždia, z kvásku aj bez kysnutia. 12 návodov, ako si upiecť vlastný chlieb
Toto je absolútne superpsychologickosocioligickoetnografickodemografickogastronomický prieskum. Tak jednoduchá vec ako halušky - múka, soľ (alebo aj zemiaky a vajce) má až toľko variánt? A teraz si pomyslite, ako sa to musí rôzniť pri komplikovanejších receptoch. Potom ma vždy nesmierne pobavia (ale aj nasr...) reakcie niektorých varešníčkov o tom, že toto sa nemá tak a tak robiť, že to nie je pravé to a ono, že sa musí ešte to a to... :-)) No a predstavte si, že by slovenskú špecialitu pripravovali kdesi v Hornej Volte... a tam by sa na autorov zosypala kritika, že to nie sú pravéééé slovenskéééé halušky, lebo... no a tu jasne vidíme, že nielen čo región, ale aj čo rodina, to iné halušky.
No prosím, a ono tu zase niekto zamudroval ako pán farár z kancľa... :-))
ja som napríklad dnes bola s manželom v reštaurácii na večeri .- hovorí si "talianska", a som sa tak tešila na talianske rizoto na víne s hríbami....no ale dostala som kopčeky ryže...no, do talianskeho rizota to malo veru dááálekóóó...a teta čašníčka mi povedala, že ona "bola v Taliansku, a vie, ako má vyzerať pravé talianske rizoto..." :))) Takže - talianske rizoto, slovenské halušky či strapačky....
@egreska , na wikipedii to tiez motaju. V slovencine su udaje
ine ako v anglickej verzii .Cize: varme tak ,ako sme zvyknuti
a ako nam najlepsie chutia ,tie halusky ci strapacky( ?! )
Podľa mňa je jedno,či si niekto o mne,alebo o inom bude myslieť,že neviem variť,lebo nevarím halušky podľa jeho receptu,do strapačiek dávam podľa niekoho iného málo zemiakov...veď každému chutí niečo iné a to,že si tu môžeme všetci prečítať toľko úžasných rád a fantastických receptov,to je pre mňa balzam na dušu.Tešme sa zo všetkého krásneho,že sme ešte zdraví a hlavne,že máme do tých našich hrncov ešte čo dať,navariť si všetky tie dobroty,po ktorých sa naša rodina oblizuje.Veď to nemusí chutiť každému,tak ako ani nám všetko nechutí rovnako. ;-)
Ja si dovolím povedať,že pri mojej veľkej famílii mám už čosi "odvarené" a že sa do strapačiek NEMÁ dávať vajíčko som sa dozvedela až teraz.Ja ho tam dávam,aj dávať stále budem.Nám chutia také,nie sú tvrdé,mám to tak odskúšané,robím a varím všetko od oka,vyhovuje mi to tak.A keby mne napísala @hebisa ,že to sa tak nerobí,ani ma nenapadne sa urážať,že neviem variť.Nám doma chutí čo si navaríme a že sa dozviem niečo takéto je len zaujímavosť pre mňa,niečo nové,nič viac.Prečo si z toho nevziať to pozitívne,poradila ako ušetriť.Pretože to vajíčko mi zostane na niečo iné ;-))
:-)) bez bázne a hany... nič sa nedeje aj bez silných slov...
Na strapačky zemiaky strúham na tých najmenších slzičkách na struháku a tak sú potom tie halušky nie také jemné tvarovo, ale tie zemiaky na jemné rezančeky nastrúhané z nich akoby prevysajú a preto sú to strapačky.
ela77 tvoje vysvetlenie sa mi páči.... :-) logické
aj keď kedysi moji starí rodičia pojem halušky vôbec nepoužívali.... len strapačky....a strúhalo sa vždy najemno, nikdy nie na slzičkovom strúhadle (zemiaky, múka, soľ).... a robili sa najmä s kapustou... múkové halušky sa v tomto regióne asi veľmi nerobili....
elektronický slovník slex vraví, že strapačky sú halušky zo zemiakového cesta (o vajci nič)...
Každý má svoj recept, každý svoje a najlepšie strapačky, ale doporučujem vám strapačky s bratislavskou omáčkou, ktorá akosi upadla do zabudnutia.