Varenie

Strapačky

hebisa - bez fotkyhebisa, 23. októbra 2010

Babi, do strapačiek a vôbec do halušiek netreba vajce. To je výmysel novodobých, čo nevedia variť. Pochádzam z Liptova, varím liptovské halušky akomoja stará mama a tá vôbec vajce nedávala, len múku a soľ a sú výborné. Dobrú chuť.

@zareaguj


Diskusia k téme

jezibabka1
@hebisa prepáč, ale ja variť viem, aj keď dávam do halušiek aj strapačiek vajíčko, ale si neviem predstaviť uvariť halušky z múky a soli:)))
hebisa
nemyslela som to zle, len staré recepty sú bez vajca. Ježibabka, hádam by si nevarila halušky bez zemiakov. To si iste myslela ako vtipnú provokáciu. ahoj.
jezibabka1
nie, nie ja neprovokujem, len som reagovala na to, že varíš liptovské halušky, ako Tvoja stará mama a tá vôbec vajíčko nedávala, len múku a soľ:)))))
ernest
@ hebisa raz som sa vďaka mojej práci dostal na liptov k čistokrvným Liptákom a pohostili nás bryndzovými haluškami, na haluškoch tronila bryndza po nej ako po potôčikoch stekala masť z opečenej rozsipanej slaniky a na tom všetkom čosi ako kašička zo zemiakov či čohosi čo do teraz som nikde nejedol ,ak máš na ten vrchný zázrak recept prosím pridaj ho ,môžem totiž odprissahať že také halušky som od vtedy nejedol a bojím sa že už ani nebudem .Či bolo v haluškách vajce alebo nie je v podstate jedno hlavne že nám chutia,ved je to už takmer 15 rokov a tú chuť si pamatám úplne presne.
babi
@herisa začala som diskusiu o strapačkách, len preto, že som chcela vedieť čo si myslia vareškáči. Nepáči sa mi, ako si reagovala, Treba sa naučiť rešpektovať každý názor a písať slová "výmysel novodobých čo nevedia variť" SEM ROZHODNE NEPATRÍ
sracz
Kľud dievčence, kľud, pokoj a mier! A k strapačkám, haluškám, trepankám, guzám a iným ... ám? Aj tak še dá i tak še dá! Povedal by aj Vám Paľko Mikulík, NMDPBVSN - a to bol tiež Pán majster varešky, mutefky, sitka , tably, válčeka (šikalov) a noža!
zuzula2
hmmm ja by som chcela vedieť aký je rozdiel medzi haluškami a strapačkami.. do halušiek nedávam vajíčko. ale napríklad mamina môjho priateľa vraví že strapačky sú s kapustou.. ale ja robím aj halušky s kapustou.. tak teda neviem.. budem rada ak ma niekto poučí. ale napríklad čo sa týka výroby halušiek moja babka dáva maximalne dva zemiaky a zvyšok múka voda a soľ a to robí aj pre 9 ľudí.
vcelka
Došlo na moje slová, Ešte raz pripájam, čo som dopísala na diskusiu od @babi ,:
Toto je absolútne superpsychologickosocioligickoetnografickodemografickogastronomický prieskum. Tak jednoduchá vec ako halušky - múka, soľ (alebo aj zemiaky a vajce) má až toľko variánt? A teraz si pomyslite, ako sa to musí rôzniť pri komplikovanejších receptoch. Potom ma vždy nesmierne pobavia (ale aj nasr...) reakcie niektorých varešníčkov o tom, že toto sa nemá tak a tak robiť, že to nie je pravé to a ono, že sa musí ešte to a to... :-)) No a predstavte si, že by slovenskú špecialitu pripravovali kdesi v Hornej Volte... a tam by sa na autorov zosypala kritika, že to nie sú pravéééé slovenskéééé halušky, lebo... no a tu jasne vidíme, že nielen čo región, ale aj čo rodina, to iné halušky.

No prosím, a ono tu zase niekto zamudroval ako pán farár z kancľa... :-))

altyn
@vcelka dobre si to napísala, tiež nemám rád ak ma niekto presviedča že len a len tak je to správne ako to on- ona robí. Iné je, ak mi povie normálne ako to robí a ja to dokonca tak aj vyskúšam, ak to povie slušne a s dobrým úmyslom. Najviac sa mi páči tvoja posledná veta. Tú si musím zapamätať! :-))))))))))))))))))))))
babi
@vcelka super megaslovo. Máš svätú pravdu. Koľko ľudí toľko chutí, tak podľa toho nech sa každý riadi.
sjuz
ináč - hebisa - toto tvrdí aj moja mama:)))
sjuz
ale samozrejme - súhlasím, že koľko ľudí, toľko chutí a receptov, je možné, že kedysi sa do strapačiek vajcia nedávali - no ale každý si ich uvarí tak, ako vie, a ako mu chutia a ako je zvyknutý.
ja som napríklad dnes bola s manželom v reštaurácii na večeri .- hovorí si "talianska", a som sa tak tešila na talianske rizoto na víne s hríbami....no ale dostala som kopčeky ryže...no, do talianskeho rizota to malo veru dááálekóóó...a teta čašníčka mi povedala, že ona "bola v Taliansku, a vie, ako má vyzerať pravé talianske rizoto..." :))) Takže - talianske rizoto, slovenské halušky či strapačky....
frezia68
@sjuz :pri nabehnutí novej fotky som zabudla na halušky......exluzívna,príma extra :-)))
sjuz
hehe:), ďakujem, frezia:) - to je také retro:) v podaní mňa a manžela:))
babav
@vcelka , krasne si to vyjadrila jednym slovom(nie som si ista ,ze by ti ho jazykari odsuhlasili,ale mne sa strasne paci ;-)) !
@egreska , na wikipedii to tiez motaju. V slovencine su udaje
ine ako v anglickej verzii .Cize: varme tak ,ako sme zvyknuti
a ako nam najlepsie chutia ,tie halusky ci strapacky( ?! )
sonicka663
Milí varecháči,čítam vás tu každý deň,prispievam veľmi málo,ale toľko užitočných vecí som sa už od vás naučila.
Podľa mňa je jedno,či si niekto o mne,alebo o inom bude myslieť,že neviem variť,lebo nevarím halušky podľa jeho receptu,do strapačiek dávam podľa niekoho iného málo zemiakov...veď každému chutí niečo iné a to,že si tu môžeme všetci prečítať toľko úžasných rád a fantastických receptov,to je pre mňa balzam na dušu.Tešme sa zo všetkého krásneho,že sme ešte zdraví a hlavne,že máme do tých našich hrncov ešte čo dať,navariť si všetky tie dobroty,po ktorých sa naša rodina oblizuje.Veď to nemusí chutiť každému,tak ako ani nám všetko nechutí rovnako. ;-)
sherin
suhlasim, ze sa vajicko nedava do halusiek (strapacky). Moja svokra bola z Liptova, bola vyborna kucharka a ona pri vareni halusiek pridavala do vody kusky zemiakov, ktore zostavali pri struhani. Vodou nepremyvala uvarene halusky, premiesala s liptovskou bryndzou a domacou slaninkou a domacim cmarom, mnaaaaaaaaam. Taketo halusky uz nikdy nebudem jest :(
zitar
No, kto vie, aké sú ozajstné aj tie liptovské halušky. Ja som bola na Liptove mnohokrát, zastavili sme sa na rôznych salašoch, či kolibách a všade tie liptovské halušky chutili ináč. Na niektorých bola bryndza rozmrvená, niektoré boli riedkou bryndzou poliate a tak rôzne. Takže, každý nech si varí po svojom, keď je neprípustný nejakým zmenám, alebo vylepšeniam. Ja si rada vyskúšam niečo nové a keď ma to zaujme a chutí to všetkým, tak som rada, že som sa niečo nové naučila, hoci som si už pri tom šporáku odstála pekných pár rôčkov.
sonicka663
@egreska ,ďakujem si zlatá,ale momentálne pijem lipový čaj ;-DDD
Ja si dovolím povedať,že pri mojej veľkej famílii mám už čosi "odvarené" a že sa do strapačiek NEMÁ dávať vajíčko som sa dozvedela až teraz.Ja ho tam dávam,aj dávať stále budem.Nám chutia také,nie sú tvrdé,mám to tak odskúšané,robím a varím všetko od oka,vyhovuje mi to tak.A keby mne napísala @hebisa ,že to sa tak nerobí,ani ma nenapadne sa urážať,že neviem variť.Nám doma chutí čo si navaríme a že sa dozviem niečo takéto je len zaujímavosť pre mňa,niečo nové,nič viac.Prečo si z toho nevziať to pozitívne,poradila ako ušetriť.Pretože to vajíčko mi zostane na niečo iné ;-))
huck
podla mna hebisa svojim komentarom ani nemyslela nikoho uražat. Jej slova netreba bukvalne chapat. Chcela skor svojsky zaposobit presvedčivo na varechačky , že to vajičko je zbytočne , kedže generacie žien v jej rodine vajičko do strapačiek nedavaju! Nie každy ma dar vyjadrovat sa tak, aby nedaj bože niekoho neurazil.
jezibabka1
@huck vieš keď niekto napíše na stránku o varení pre tisícky ľudí, že kto do halušiek dá vajíčko, tak nevie variť, tak ich určite nepresvedčí o tom, že to vajíčko tam ozaj nepatrí:))))))))
jeka
@zuzula2 rozdiel medzi haluškami a strapačkami nie je žiadny.Lenže sú tu ešte cestoviny :slíže - široké rezance, halušky - klinky tie sa robia z múky ,vody a vajcia/soli/ ako tuhé cesto, potom sú tu halušky ako závarka do polievky ,tie sú riedšie a dávajú sa cez varechu na strapačky aspoň ja tak robím tu u nás na východe.
vcelka
@huck , ja sa spicnem... nie každý má dar vyjadrovať sa tak, aby niekoho neurazil. Takéto heslo dajú politici do kameňa tesať, takže už všetko zbytočné urážanie, kritika, ostré slová, egocentrizmus, lenjatoviemnajlepšie-zmus... je vlastne správne a v poriadku. Hm.... paráda...
garanco
Prečítala som si všetky komentáre, s väčšinou súhlasím / teda ja sama pre seba, iných to zaujímať nemusí/ , ale prvé čo som urobila, keď som našla," že do strapačiek...", pozrela som si , aké recepty @hebisa pridala do Varechy. Dočítala som sa - nič,zaregistrovaná 17.10. 2010 a hneď iba kritika! Myslím si, že tou kritikou zhodila túto našu Varecháčsku rodinu.
sonicka663
@ garanco , nemyslím si,že by @ hebisa zhodila Varecháčsku rodinu.Je tu veľmi veľa múdrych a šikovných ľudí,od ktorých sa všetci učíme a jedna veta na tom nič nezmení.Ak to niekoho urazilo,prosím,môže sa hnevať.Ale načo plytvať časom nad tým,čo vlastne ani problém nie je.Každý sa svojim prejavom,vyjadrovaním vlastne aj sám podpisuje.Je to jeho vizitka,ako v tom prísloví:Aký človek,taká reč....pomyslím si o ňom svoje a žijem si ďalej podľa seba,mám iné problémy,nebudem si nad takýmito robiť vrásky.
huck
vcelka , rešpektujem tvoj nazor ako aj nazory ostatnych . Sonicka663 - dakum! Povedala si všetko :)
vcelka
Ja som raz do fašírok zabudla (nemala som, alebo som ich potrebovala do niečoho iného... neviem) dať vajíčko a tiež sa nič nestalo. Raz som pri desiatkach iných prác zabudla do bábovky vyšľahať zvlášť bielka a proste som tam vrazila vajcia celé... no a tiež sa nič nestalo, všetci sa zalizovali (postrehla som, že je to menej nadýchané a potom som presne na takýto recept narazila v niektorej národnej kuchyni)... Takže šetrite a skúšajte a mýľte sa
:-)) bez bázne a hany... nič sa nedeje aj bez silných slov...
ela77
Kucháročky milé ono je rozdiel medzi haluškami a strapačkami, či už dáte vajce alebo nie. Do cesta na halušky musím zemiaky nastrúhať na jemno (na tom hviezdičkovom drsnom, kde si dostrúham niekedy aj prsty), alebo ich niekedy hodím do mixéra a rozmixujem na veľmi jemno a dorobím cesto s múkou.
Na strapačky zemiaky strúham na tých najmenších slzičkách na struháku a tak sú potom tie halušky nie také jemné tvarovo, ale tie zemiaky na jemné rezančeky nastrúhané z nich akoby prevysajú a preto sú to strapačky.
altyn
Príde mi to ako debata nad nesmrteľnosťou chrústa!!! Ja Vám to všetkým vyriešim! Ja robím halušky podľa situácie. Už sa stalo že som nemal čas na bryndzové- zo zemiakov halušky a tak som urobil obyčajné, z polohrubej múky a ani 5 (päť) starších ľudí (nad60) to nepoznalo...!!! A neboli opití ani pod drogami, a nevraveli to zo slušnosti, to naozaj nie!!!!! A tiež sa mi stalo že som nestíhal a halušky som kúpil hotové a zakamufloval som to a nik na to neprišiel a po priznaní mi neverili! Tak kde je problém?
zuzula2
aaha takze ked ich postruham na tom hviezdickovom tak spravim halusky a ked na tom jemnuckom na malicke rezanceky tak strapacky. hmm to dava logiku... potom su take postrapatene :-D dakujem za vysvetlenie.
jatanika
krásny večer všetkým
ela77 tvoje vysvetlenie sa mi páči.... :-) logické
aj keď kedysi moji starí rodičia pojem halušky vôbec nepoužívali.... len strapačky....a strúhalo sa vždy najemno, nikdy nie na slzičkovom strúhadle (zemiaky, múka, soľ).... a robili sa najmä s kapustou... múkové halušky sa v tomto regióne asi veľmi nerobili....
elektronický slovník slex vraví, že strapačky sú halušky zo zemiakového cesta (o vajci nič)...
huck
a u nas boli halušky len z muky a strapačky so zemiakmi! :) Naozaj ma Altyn pravdu - debata je naozaj, ako ta o nesmrtelnosti chrusta::)))
kuchticka
Amen ....dajme pokoj haluskam ci s vajcom alebo bez. Tato debata sa vyvinla dost nepekne a stacilo tak malilinko, aby sa to obratilo inym smerom.
1956
Ďakujem kuchtička,že si to ukončila, lebo ste sa začali baviť o ničom. To je na každej kuchárke a zvyku aký prebrala alebo si upravila recept, či tam dá alebo nedá vajce. /ja tiež nedávam/.
hefi
...véééééééééľmi zaujímavá debata, pobavyla som sa ☺ kucharočky a nehodíme debat aj o múke? či hladká, či polo, či hrubá? ale vážne, musíme si uvedomiť že každá z nás varí inak, našla som tu mnoho receptov ktoré poznám, ktoré dokonca robievam, niektoré sú podané presne tak ako som zvyknutá ich robiť ja, niektorým chýba, alebo je v nich iná ingrediencia ako používam a nekomentujem to. Som vďačná veľakrát za to že mi bol recept pripomenutý a najmä za to že keď prídem domov z práce už viem čo budem variť. Takže milé priateľky, treba zvažovať slová ktoré sa sem píšu, ale som presvedčená o tom že hebisa to určite tak nemyslela ako to napísala. (a ja tiež vajce do halaušiek ani strapačiek nedávam - chachacha). Máš pravdu kuchtička - Amen.
haston
kto má rád tvrdšie halušky, pridá vajce. ja mám rád mäkšie, tak vajce nedávam. okrem toho bez vajca to vyhovuje aj pri delenej strave...:-)
evanaaa
A bol koniec.....mne sa už neušlo nič povedať, všetko, čo by som chcela sa povedalo.... A nabudúce budeme diskutovať o tom, čo bolo skôr - vajce, či sliepka. Dobrú noc ( alebo už ráno).
hubarka35
No umna sú halušky ako ich známe,strapačky s kapustou,alebo strapačky cibulové,kto chce nech si pridá vajco,budú tvrdsie,ja dávam zemiaky strúhané,čim viacej tým chutnejšie sú halušky i strapačky-ale sto ludi,sto chuti...narobili ste mi chute,takže zajtra varim strapačky-cibulačky.Mňam.
hubarka35
No umna sú halušky ako ich známe,strapačky s kapustou,alebo strapačky cibulové,kto chce nech si pridá vajco,budú tvrdsie,ja dávam zemiaky strúhané,čim viacej tým chutnejšie sú halušky i strapačky-ale sto ludi,sto chuti...narobili ste mi chute,takže zajtra varim strapačky-cibulačky.Mňam.
hubarka35
Prepačte mi,najprv to neodoslalo,a pochvilke vidim ze dva razy,omluva.
ikaika
ja zas viem tak, ze strapacky dostali meno preto, ze su "strapate". prave strapacky sa totiz maju hadzat nozikom, alebom lyzicou rovno z loparika a nie su take uhladene ako halusky, ktore su robene pomocou "haluskarne". a preto je jedno, ci su s kapustou, bryndzou, ci tvarohom, alebo iba s pochutkovou kyslou smotanou. :-)
qaroh
Ja teda vychádzam z toho základu a to je to, že od dávna sa varilo z múky a vody a potom sa pridali kvasnice, alebo vajíčko. Berte ohľad na to, že nie každý mal kedysi vajcia, teda sliepky a ľudia varili jednoducho. Tak ako pizza aj halušky sú jedlo chudobných. Keď vidím, čo všetko kydajú do cesta na pizzu, pritom to bola len múka, voda, soľ, trošku kvasníc a trošku oleja a tak je to aj s haluškami. Nikto robí len z múky a vody, ako napr. moja kolegyňa, pre ktorú z finančných dôvodov sú vajcia drahé. Ale kľudne si tam to vajce dajte. Budú Vám lepšie držať, ale po čase budú trošku tvrdšie. Ja myslím, že rozdiel je v tom, že halušky sú bez zemiakov a strapačky zo zemiakmi, ale kľudne to môžete prehodiť, budú vám chutiť oboje.
Každý má svoj recept, každý svoje a najlepšie strapačky, ale doporučujem vám strapačky s bratislavskou omáčkou, ktorá akosi upadla do zabudnutia.
irenaw
Je dobré, že je život pestrý, recepty, chute, názory, takéto debaty nás obohacujú. A každý môže mať svoju pravdu, záleží z akej oblasti má informácie. Tu to môžu byť halušky a o pár kilometrov ďalej presne to isté môžu byť strapačky. Napríklad aj raži sa niekde hovorí žito a niekde sa žito hovorí pšenici. Ži a nechaj žiť.......... a var.........a zaujímaj sa o novoty lebo aj mozog potrebuje potravu :O)