Rôzne

Prosím poraďte : čo urobiť s čerstvým zázvorom?

natali - fotkanatali, 15. februára 2013

máme doma asi pol kila čerstvého zázvoru a neviem čo s ním..mamina ho kúpila, že chce vyskúšať domáci liek proti chrípke a prechladnutiu - neskôr pridám recept :), ale nevieme si rady s tým zvyšným a v chladničke už dlho nevydrží. ďakujem vám všetkým už teraz za radu :)

@zareaguj


Diskusia k téme

irenaw
prinajhoršom pokrájať na drobno a zamraziť, do čaju bude ok :-)
hltavec
nastruhat, k tomu med a tolko kolko zazvoru tolko nakrajaneho citronu nadrobno. Das do chaldnicky a zajtra mas vyluhovanu zmes na caj, ktora dobre chuti
natali
@hltavec presne túto zmes sme robili :) ale aj tak ďakujem. aj vám ostatným, niečo vyskúšame :)
2010
Hmm. zaujmave co postvaraju na slovensku so zazvorom.. inac je to zakladana surovina v azijskech kuchyni , ked sa robi zaklad tak sa da cesnak, zazvor, cibula oprazit na oleji.( v zivote by ma nenapadlo ho dat do caju ).
Vytiahni ho z ladnicky a daj do piesku ( neosupany )do pivnice to iste ako sa robi s mrkvou.
nadia56
@natali , ked mam zvysny zazvor, zabalim ho do papierovej utierky, tu vlozim do mikrotenoveho sacku a uskadnujem v chladnicke v priehradke na zeleninu, vydrzi pomerne dlho, obcas treba papierovu utierku vymenit, ta odsava prebytocnu vlhkost a zazvor neplesnivie, ja ho mam vzdy po ruke a pouzivam ho takmer do kazdeho varenia, odlomim kusok, umyjem, nesupem a pridavam do polievok, ked varim zemiaky, ryzu a masko na stave, ved pozri sem, najdes tu dost info, recepty a aj navod ako si pestovat zazvor/dumbier/ v domacich podmienkach
:-)
 www.zazvor.info
natali
@nadia56 ďakujem veľmi krásne za radu aj za stránku, všetci ste mi pomohli :)
helca103
čerstvý zázvor bežne používam do pečenia aj varenia, Mäsová marináda,kde pridáš zázvor je výborná. Zázvorový čaj je v tomto sychravom a studenom počasí najlepší liek ktorý aj zohreje. Alebo ho použi do cesnačky  varecha.pravda.sk/recepty/cesnakova-polievka-ktora-zohrej...
 varecha.pravda.sk/recepty/bravcove-na-zazvore-fotorecept-...
alebo si daj do vyhľadávača čerstvý zázvor a nájdeš veľa receptov
arasidka
2010, už týždeň čerstvý zázvor používam do čaju, odkrojím tenké koliesko, zalejem vriacou vodou a vložím bylinkový čaj pri prechladnutí a zápale priedušiek. Čaj od toho výborne vonia a pomáha pri očisťovaní dýchacích ciest. Zázvor nakoniec požujem.
katze
Pol kila zazvoru ,tri citrony a med.zazvor ocistit a postruhat.citrony olupat a nakrajat na male kusky zmiesat zo zazvorom ,dat do zavaracieho pohara a zaliat medom. je to vynikajuca zmes do caju tak dve az tri lyzicky na salku staci. zavarat sa nemusi
slavka2012
@Natali V Brazilii ho pokrajaju na platky, marinuju v citronovej stave so solou a potom ususia. Pouziva sa proti nevolnostiam pri cestovani alebo v tehotenstve. Zuju sa male kusocky az kym sa nezjedia. Tiez o nom hovoria, ze v zime zahrieva.
kuchticka
Ja pouzijem kazdy den do cerstveho zeleninoveho salatu (pouzivam "rimsky + rajciny, postruhanu mrkvu a na drobno nakrajany zazvor, v lete este cersve bylinky) Salat je velmi chutny a jeme ho skutocne kady den. Na niektore naso pri uprave, njma kuracie a taktiez do polievok casto, tak ako @nadia56.
natali
ďakujem vám všetkým veľmi pekne za rady aj recepty :) a @hltavec beriem tvoju pripomienku ako žart :) na to aby som ho hodila do hnoja bol trochu pridrahý..:)
natali
@glka ďakujem, už @nadia56 mi tu tiež posielala link na stánku kde je všeličo možné o zázvore a kde je tiež návod ako ho vypestovať, ďakujem vám obom :)