Rôzne

Poradte ako ochutiť sójový granulát.

jokin - fotkajokin, 29. augusta 2012

Dosť varešiek a varecháčov ma v minulosti kritizovalo za to, že
používam dosť bujónov pri varení. Ja osobne ale nepoznám inú
možnosť ako ochutiť sójové mäso a dodať mu mäsovú chuť. Inak
tento vývar aj tak vždy po uvarení mäsa vylievam a mäso ešte
vyžmýkam. Ak viete tak mi prosím poraďte.

@zareaguj


Diskusia k téme

rybarkuchar
Netráp sa. Nebude zo psa slanina, ani zo sóji mäso. Bujón to istí. Ja sóju robím v pare, do vody dávam kocku bujónu, potom dobre sóju vysuším a takmer suchú použijem do receptu.
medulienka122
aj ja občas varím zo sóje, mám rada aj kocky, granule, aj tie hrubšie rezance, čo používam akože "stroganov", jedine mi nie veľmi chutia rezne, ale tiež to robím s bujónom, príp.s vegetou, všetko "natur"
jokin
Ďakujem za rady a ospravedlňujem sa za dvojité zverejnenie neviem ani sám ako sa mi to podarilo.
evusik
neviem ako dnes, ale kedysi v reštauráciach, sa v kuchyni na plynovej stolici varil obrovský hrniec hovädzieho vývaru (z kostí, hlavne špikových) bez zeleniny, len vývar a ten sa používal na podlievanie, ako základ tmavých omáčok.. skrátka všade tak kde sa používa bujón... takto sa dá spraviť aj slepačí, alebo zeleninový vývar.
ja keď varím slepačiu polievku, uvarím čistý veľmi silný vývar, jednu polovicu použijem na slepačiu polievku a druhú si rozdelím do malých plastových nádob a dám do mrazáku a používam napr. aj na také účely ako spomínaš... ale toto robím jeden, dva krát do roka inak používam kupovaný bujón... zas nemôžeme byť takí stopercentní a občas musíme aj zhrešiť :-) pri dennodennom varení by sme boli otrokmi kuchyne :-)
lucylee
Presne som ti chcela napisat to, co evusik. Alebo ked varis napr. zeleninu ako karfiol, brokolica, tak dostanes chutny zeleninovy vyvar, ktory napr ja pouzivam na varenie polievok. Tak v nom uvar sojove kocky, dochut koreninami, ktore mas rad, cesnakom atd. Ved uvidis ten rozdiel v chuti, ked vyskusas rady v diskusiach. Jedlo strati pachut bujonu a dostanes krasnu cistu chut. Nech sa dari :)
tetulka
Fintové maso, že nevíte jaké to je? Jááá Vám to prezradzím....
Bolo to pred pár rokma, dcéra sa vydala a mladí bývali u nás. A došli aj k nám zlé časy, dcéra bola na materskej s dvoma malíma dzetma, muža v robote prepuscili, zat si nemohol nájst robotu jako sa k nám nascehuval a syn po promocii též skoro tri roky nemohol nájst robotu, lebo nemal prax...No, robila som sama a plat som mala jako knyhovníčka bídný. Veru, nekedy mi bolo šelijako pri rozmýšláný jako to šecko nakrmit. Též som objavila sójóvé "maso". A pridávala šadze de sa dalo. Len tí prázdné sáčky som pre istotu friško odhadzuvala, lebo občas nekerí ze stravnýkóv počuduvane zahlásíl, že jakésik je to maso kandálhoršé.....jakésik nyjaké.....že neny jako bývalo volakedy....A verte, robila som ho jako guláš, aj jako šnycelky, aj na smetanke z domácim zajom, aj fašírky, na plnenú papriku a čojávímjako ešče. No a ráz po obede, ked si rodzinka pohládzala pupky, že šak sa dobre najedli, syn néčo vyhadzuval do odpadového koša a tam zbadal celofánový sáček-pre neho neznámi, kerí som já nescihla skonfiškuvat. A pomalinky si čítal že, sójové kocky atd.....A jeho reakcia bola nasledovná.....Achtááááák, tak sa len kuknyte s čím nás tááá naša babka krrrmi, jakú FINTU si na nás vymyslela, nooo? Podte sa kuknút....a najvác utekali malí vnuci, lebo boli zvedaví na tú FINTU..."babka nás klmí s fintu, babka nás klmí s fintu" a nakúkali do prázdneho pytlíka. Ale boli sklamaní, tak im syn vysvetlíl, že to, čo tam bolo, také masko, to sme na obed spapali a teda že sme tú fintu s chucu zbaščili a odtedy je šecko sójové " maso" u nás maso fintové....No a časy sa pre nás any k lepšému velice nezmenyli, lebo s dzetkom sme už na dóchodku a velice si vyskakuvat nemožeme, zat teda robotu má, ale pány podnikatelé furt "majú málo" na výplaty a občas zamestnancom "zabudnú" dat výplaty načas, dcéra je nezamestnaná, syn odešél za robotu za more a tí vnuci nemajú 2 a 3 roky, ale 15 a 16 a sú furt hladní. Takže fintové maso sa u nás dál používá a jako to tak odhadujem do budúcnosci, aj používat bude, len keby ho bolo dostatek......lebo šak úroda bola šadze slabá, čeká nás zvyšuváný cén, hlbšé do penaženky......aale tí bruchá né a né to pochopit, furt aby človek špekuluvál, jako ích naplnyt....tak sa asi začnem modlit aj takútok modlitbičku, ...tak hojnú úrodu sóje, zachovaj nám Pane...
jokin
tetulka krásne a stú modlitbičkú sa hadam pridám.
marcy
nepoznám lepšiu bylinku ako ligurček,ten mi pasuje do slaných pokrmov a vonia za poctivou nedeľnou mäsovou polievkou .....