Zdravá výživa

Liečivé rastliny v kuchyni

hamka - fotkahamka, 6. marca 2011

Zaujíma ma použitie rastlín ako napr. žihľava, medovka, hluchavka, čakanka a samozrejme
aj iné, ktoré ma teraz nenapadajú - v kuchyni - nielen ako nejaké liečivé odvary, ale
všeobecne bylinky do jedál. Teda aké bylinky do akých jedál.Uvítam diskusiu na túto tému.

@zareaguj


Diskusia k téme

vcelka
Ja mám doma knihu Plané rostlivy v kuchyni z vydavateľstva Adventinum, z roku 1993, je vynikajúca a šokujúca.
evanaaa
Myslím, že všetky liečivé bylinky sa k vareniu použiť nedajú, ale asi väčšina z nich, ostatné sú len liečivky. Dobré je mať nejakú encyklopédiu, príručku, brožúrku, kde okrem liečivých účinkov je aj ich upotrebenie v domácnosti. Ja aj nejaké mám, ale bližšie som sa na to nedívala, ak bude čas, prejdem si to. Ale tu ti iste poradia.
evanaaa
Vcelka, čím je šokujúca? A čo je v nej, aké bylinky, popíš.
ursula4
rady na používanie byliniek som našla v nejakom ženskom časopise ,napr.ku karfiolu sa hodí bazalka,muškátový oriešok,jedlá zo strukovín:bazalka,kôpor,materiná dúška,jahňacie mäso:majorán,šalvia,rozmarín,vnútornosti:kôpor,petržl.vňať,pažitka
vcelka
Je tam naprtíklad, netresk - sempervivum tectorum (myslím, že je to tzv. skalná ruža) a z neho šalát i nápoj, kuklík mestský - geum urbanum a z neho hovädzie mäso s kuklíkom, popenec brečtanovitý - glechoma hederacea a k tomui plnené zemiaky i polievka s popencom, žihľava a z nej polievka so slaninou a syrom, i jarná sekaná z mäsa a mladej žihľavy, kozlíček poľný - valerianella liocusta a z neho zemiakový šalát s vínom, sedmikrásková polievka i sirup, púpavový šalát,med i víno, omeleta s chmelíčkom - humulus lupulus a pod. Preto je kniha "šokujúca" (v dobrom) a skutočne originálna - aj fotky jedál sú tam.
alena45
okrem bežných bylinkových korenín som kedysi používala stopky púpav, ktoré po rozpolení tvoria pekné špirálky a sú aj peknou ozdobou šalátov alebo rizota. Je to ako s vínom, len prvý kúsok je horký, potom sa to už dá jesť. Okrem toho je to mimoriadne zdravé na trávenie, už po dvoch kúskoch pocítite úľavu, vhodné je stopky chrúmať po ťažkom jedle.
Z uvarenej a pomixovanej žihľavy som si robila domáce zelené cestoviny.
Z kvetu bazy rezníky vyprážané v cestíčku,
A nespomenula si medvedí cesnak, ktorý za chvíľu začne vyrastať. Okrem bežného použitia som ho minule pridala do haluškového cesta, ktoré som zavárala do cesnakovej polievky. To som použila mrazený nasekaný.
Do smotanovo cesnakovej omáčky na cestoviny zvyknem pridať za lyžicu mrazeného kôpru alebo mrazeného medvedieho cesnaku.
Keď som chodila po záhrade, stále bolo čo chrúmať - listy nechtíku, šalvie, mäty, portulaky, kvety pupenca, len na koreň pýru som sa neodhodlala a že sme ho mali aj na vývoz !
vladkaku
*púpavové kvety - výborný med, ale pozor na alergie z peľu, *žihľava - šalát (zaparíš a pridáš k ostatnémum šalátu),
- macerát na ťažkosti s prieduškami (pije sa po kvapkách),
*nechtík - masť na plesne (uvaríš niekoľko kvietkov v br. masti a potierať napr. prsty na nohách - veľmi účinné)
garanco
Listy medvedieho cesnaku som si zmrazila a minule som ich dala navrch na pizzu (boli vynikajúce), dcéra s obľubou pridáva ku kuracej pečeni namiesto ligurčeka mätu piepornú- sušenú. Celú zimu používam zmrazené nasekané vňate petržlenu, kôpru, tymianu a tiež aj sušené vňate majoránu, ligurčeka, medovky...
kuchticka
Zihlava.!!! Tu milujem, lebo je velmi zdrava na rozne ochorenia i prevenciu. V kuchynskej priprave je najlepsia na SPENAT. Spenat zo zihlavy je jemnejsi a chuti rovnako, ako ked uvarite s praveho spenatu. Lenze u nas sa jej nedari a nazbierat nemam kde. Ked sme byvali v inom meste, tam som vedela kde naznbierat zihlavu. Stacia rukavice , doma sparit a potom uz nemate problem s "palenim tej rastliny.
Pupava: listy davam do salatu, polievok, susim i na zime polievky, takze ziadny listok z mojej zahradky nepride nazmar. Mlade listy z cvikle pouzijem ako zeleninovu prilohu k jedlu. Je vela moznosti, len staci pre neznalcov najst vhodnu literaturu o rastlinach v kuchyni.
alena45
Kuchtička, máš pravdu, dnes nájsť na dedine žihľavu nie je jednoduché. Nám sa podarilo pretiahnuť na náš pozemok žihľavu od suseda (kúpil a nechal tak) a veru starali sme sa o ňu ako o poklad. Dva-trikrát v roku sme ju skosili, aby sme mali stále mladé výhonky na sušenie na čaj. A rukavice som nepoužívala, veď aj to prhlenie je zdravé. Pamätám si, bola som ešte dieťa, otec mal hexenšús a dodnes vidím, ako sa otec zohnutý v trenírkach opieral o plot a mama ho šlahala žihľavou.
hamka
vďaka všetkým za príspevky a vcelke ďakujem za typ - tú knížku sa pokúsim zohnať a kuchticke - špenát zo žihľavy rozhodne vyskúšam,alenka45 má 100% pravdu, že na dedine to už nie je ako kedysi..
ancicka
Ahoj hamka! Som rada,že si mi skoro susedka.Ale ako ,že si sa dostala až do Nitry?Možeš sa mi ozvať na mail,annavagnerovast@gmail.com.
moravanka
Připomíná někomu něco pojmenování - baušunka (baušumka)? Moje babky z karvinska si nedokáží vzpomenout, jak se to jmenovalo spisovně, ani co to vlastně bylo za bylinu. Jen, že to jejich maminka přidávala do houbové polévky, rostlo to u studny a trochu vypadalo jako kopřiva.
Sice bych jim nerada pokazila radost z dohadování, ale určitě si najdou brzy něco nového. Díky za každý typ.