Zaujíma ma použitie rastlín ako napr. žihľava, medovka, hluchavka, čakanka a samozrejme
aj iné, ktoré ma teraz nenapadajú - v kuchyni - nielen ako nejaké liečivé odvary, ale
všeobecne bylinky do jedál. Teda aké bylinky do akých jedál.Uvítam diskusiu na túto tému.
Z uvarenej a pomixovanej žihľavy som si robila domáce zelené cestoviny.
Z kvetu bazy rezníky vyprážané v cestíčku,
A nespomenula si medvedí cesnak, ktorý za chvíľu začne vyrastať. Okrem bežného použitia som ho minule pridala do haluškového cesta, ktoré som zavárala do cesnakovej polievky. To som použila mrazený nasekaný.
Do smotanovo cesnakovej omáčky na cestoviny zvyknem pridať za lyžicu mrazeného kôpru alebo mrazeného medvedieho cesnaku.
Keď som chodila po záhrade, stále bolo čo chrúmať - listy nechtíku, šalvie, mäty, portulaky, kvety pupenca, len na koreň pýru som sa neodhodlala a že sme ho mali aj na vývoz !
- macerát na ťažkosti s prieduškami (pije sa po kvapkách),
*nechtík - masť na plesne (uvaríš niekoľko kvietkov v br. masti a potierať napr. prsty na nohách - veľmi účinné)
Pupava: listy davam do salatu, polievok, susim i na zime polievky, takze ziadny listok z mojej zahradky nepride nazmar. Mlade listy z cvikle pouzijem ako zeleninovu prilohu k jedlu. Je vela moznosti, len staci pre neznalcov najst vhodnu literaturu o rastlinach v kuchyni.
Sice bych jim nerada pokazila radost z dohadování, ale určitě si najdou brzy něco nového. Díky za každý typ.