boli u mna kolegovia z moskvy a zarazili ma otazkou ci nevarime selanku?je to vraj polievka,kde je vsetko co ruska zem ponuka!!preto hladam recept a nikde ho nemozem najst
@zareagujboli u mna kolegovia z moskvy a zarazili ma otazkou ci nevarime selanku?je to vraj polievka,kde je vsetko co ruska zem ponuka!!preto hladam recept a nikde ho nemozem najst
@zareaguj
ale z cerstvej kapusty .Kyslost zrejme dostava z kyslych nakladanych uhoriek.V jednom videu pridavaju olivy ,v dalsom hriby......
Polevka se jmenuje "solanka" a tady jich par najdes
www.google.cz/search?q=solanka&hl=cs&client=f...
"solanka" je take druh hrušek
shikamoo.typepad.com/shikamoo/2010/11/beggars-soup-ash-e-sho...
500g zadneho hovadzieho masa bez kosti, 2 cibule, 20g bravcovej masti alebo ineho tuku, 1polievkova lyzica mletej cervenej papriky, sol a mlete cierne korenie podla chuti, 1 polievkova lyzica hladkej muky,masovy vyvar alebo voda, 2 polievkove lyzice rajciakoveho pretlaku,2 struciky cesnaku, 1 citron, 4 kysle uhorky,cervene vino.
Cibulu pokrajanu nadrobno oprazime na masti do ruzova, pridame mletu cervenu papriku a maso pokrajane na kocky,zalejeme masovym vyvarom alebo vriacou vodou,osolime,okorenime a dusime. Ked je maso polomakke a stava takmer vydusena,zaprasime mukou a za staleho miesania prazime este asi 5 minut. Potom prilejeme tolko masoveho vyvaru,alebo vriacej vody, aby stava bola primerane husta. Primiesame rajcinovy pretlak, cesnak rozotrety so solou, citron pokrajany na tenke a rozstvrtene kolieska,premiesame a za obcasneho zamiesania udusime do makka .Tesne pred dovarenim pridame kysle uhorky pokrajane na kolieska,povarime, ochutime vinom a odstavime.
Soljanku mozeme aj zapekat s kyslou kapustou na pekaci. Na oprazenej cibulke podusime pokrajanu kyslu kapustu a pred dodusenim ju zaprasime lyzicou muky.Kapustovu zmes urovname do vymasteneho pekaca,na nu navrstvime osobitne podusene maso, zakryjeme opat udusenou kapustou a povrch oblozime zavarenymi hubami,malymi kyslymi uhorkami pokrajanymi na kolieska, pripadne aj klobasou. Zalejeme stavou z masa alebo silnym masovym vyvarom, sladkou alebo kyslou smotanou a pomaly zapecieme v mierne vyhriatej rure asi 30 minut.
risko74, ja varim takto Soljanku, ale Selanku nepoznam. Mozno Selanka, je nieco ine.
@byron , vdaka za vyborne recepty z ruskej kuchyne ....
www.prima-recepty.cz/recept/44175-masova-polevka-solanka/...
www.kucharka.sk/recepty/solanka-na-kazassky-sposob...
www.kucharka.sk/recepty/solanka-z-rozlicneho-maesa...
www.dobre-recepty.sk/detail/2419-masova-polievka-solanka/...
www.toprecepty.cz/recept/11-soljanka/...
Ucha-slepačia,rybacie,mäsové...vývar s rezancami,krúpami,zeleninou,doslova to znamená riedke jedlo.
Šči-základ na Sbíri a severských oblastiach bola kyslá kapusta,ktorú vedeli nakladať už pradávno,v južných oblastiach používali skôr hlávkovú kapustu.Dávalo sa všeličo...zelenina rôzne mäso,ryby,aj sušené ryby,zemiaky...podáva sa s pohankovou kašou,s pirohami.Do kyslej kapusty sa robila aj zápražka,ktorá sa pridávala ku koncu varenia (dusenia).Existuje veľké množstvo receptov na šči...
Stredné a južné časti Ruska oblubovali borčš,ktorého je tiež veľa receptov.Základ tvorí červená repa,kapusta...do hotového boršču sa pridáva hustá kyslá smotana.
Rassoľniky - (kaľja pôvodný názov).základ sú kvasené uhorky,ikry,hydinové mäso,obličky,čerstvé ryby,huby...
Soľanky - sú to veľmi silné a pikantné polievky vysoko kalorické.
rôzne mäso,ryby huby,neskôr začali používať rajčiaky,kapary,olivy,obľúbené je rôzne hydinové mäso,baranina (na juhu)...
Ucha - je to rybacia polievka z rôznych druhov rýb,rakov,ikier...používa sa väčšinou vývar z rýb,ochutený cibuľou,korením,bobkovým listom,petržlenom,šafranom..podávajú sa s pirohami plnenými väčšinou rybacinou...
Všetky tieto polievky sa robili v peci a podávali v keramických miskách...
Dúfam,že som vás neunudila...:-)
No a od vtedy mame vsade Bistro :-)
500g mastneho hovadzieho masa, kusok udeneho masa alebo sunky, 500g kyslej kapusty,1 velka cibula,bobkovy list,niekolko zrniek cierneho korenia,hrst susenych hub,mlete cierne korenie,50g masla, sol, 3dl kyslej smotany,2 PL hladkej muky.
Maso s kuskom sunky alebo udeneho masa dame dame varit do studenej vody, pridame bobkovy list, cele cierne korenie a huby. Na masle oprazime cibulu posekanu nadrobno,pridame kyslu kyslu kapustu, podla chuti okorenime a udusime do makka.Vyvar z masa scedime,nalejeme na podusenu kapustu,pridame kyslu smotanu, v ktorej sme rozmiesali muku a chvilu povarime. Do hotovej polievky vlozime uvarene a vykostene maso pokrajane na kocky.
Ďakujem vám za komentáre,bolo mi potešením.
@byron ,sa tiež činí,len škoda,že tie recepty neuvaril a nedal do receptov,určite by potešil.