Rôzne

Jedli ste už "selanku"!

risko74 - fotkarisko74, 12. novembra 2012

boli u mna kolegovia z moskvy a zarazili ma otazkou ci nevarime selanku?je to vraj polievka,kde je vsetko co ruska zem ponuka!!preto hladam recept a nikde ho nemozem najst

@zareaguj


Diskusia k téme

2010
No vidis super tak pridaj СОЛЯНКU



babav
Nepoznam,ale podla videa je to polievka podobna nasej kapustnici ,
ale z cerstvej kapusty .Kyslost zrejme dostava z kyslych nakladanych uhoriek.V jednom videu pridavaju olivy ,v dalsom hriby......
2010
@babav , recept je: daj vsetko co mas prave doma kuchyni... no kitchen sink :-)
2010
Anglicky preklad v receptoch na soljanku je trochu iny -hodgepodge- mišmaš
kuchticka
ja taku NEPRAVU solanku varim kazdu chvilu. U nas bez pokievky nemoze byt ziadny den a ked uz neviem aku tak si vymyslim = vsetko co doma najdem -ve spajzi, v chladnicke ci na zahrade - pomiesam, uvarim a mame "vsehochut". @2010 , tak tvoja rustina je stale OK, ja uz som zabudla vsetko.
gubics
Tak nehovorí sa zbytočne, že sa človek učí do smrti. Takú polievočku som ešte nevyskúšala,ale skúsim.
byron
Soljanka,toto ruske ludove jedlo z masa, ryb alebo kyslej kapusty sa pripravuje viacerymi sposobmi.
500g zadneho hovadzieho masa bez kosti, 2 cibule, 20g bravcovej masti alebo ineho tuku, 1polievkova lyzica mletej cervenej papriky, sol a mlete cierne korenie podla chuti, 1 polievkova lyzica hladkej muky,masovy vyvar alebo voda, 2 polievkove lyzice rajciakoveho pretlaku,2 struciky cesnaku, 1 citron, 4 kysle uhorky,cervene vino.
Cibulu pokrajanu nadrobno oprazime na masti do ruzova, pridame mletu cervenu papriku a maso pokrajane na kocky,zalejeme masovym vyvarom alebo vriacou vodou,osolime,okorenime a dusime. Ked je maso polomakke a stava takmer vydusena,zaprasime mukou a za staleho miesania prazime este asi 5 minut. Potom prilejeme tolko masoveho vyvaru,alebo vriacej vody, aby stava bola primerane husta. Primiesame rajcinovy pretlak, cesnak rozotrety so solou, citron pokrajany na tenke a rozstvrtene kolieska,premiesame a za obcasneho zamiesania udusime do makka .Tesne pred dovarenim pridame kysle uhorky pokrajane na kolieska,povarime, ochutime vinom a odstavime.

Soljanku mozeme aj zapekat s kyslou kapustou na pekaci. Na oprazenej cibulke podusime pokrajanu kyslu kapustu a pred dodusenim ju zaprasime lyzicou muky.Kapustovu zmes urovname do vymasteneho pekaca,na nu navrstvime osobitne podusene maso, zakryjeme opat udusenou kapustou a povrch oblozime zavarenymi hubami,malymi kyslymi uhorkami pokrajanymi na kolieska, pripadne aj klobasou. Zalejeme stavou z masa alebo silnym masovym vyvarom, sladkou alebo kyslou smotanou a pomaly zapecieme v mierne vyhriatej rure asi 30 minut.
risko74, ja varim takto Soljanku, ale Selanku nepoznam. Mozno Selanka, je nieco ine.
babav
@2010 , perzska "polievka zobrakov" vyzera velmi zdravo a vyzivne.Pripomina mi nase slovenske ,v ktorych "lyzica stoji";-)
@byron , vdaka za vyborne recepty z ruskej kuchyne ....
bozulka
Seľanka a soľanka je to isté.Už 16-17 stor.sa začali polievky v Rusku deliť na šči,kaľje (rassoľniky),uchy,seľanky (soľanky).Pôvodne sa polievky volali pochľobky (chlipkanice).Polievka-sup,číry vývar prišiel z Francie za čias Petra I.
Ucha-slepačia,rybacie,mäsové...vývar s rezancami,krúpami,zeleninou,doslova to znamená riedke jedlo.
Šči-základ na Sbíri a severských oblastiach bola kyslá kapusta,ktorú vedeli nakladať už pradávno,v južných oblastiach používali skôr hlávkovú kapustu.Dávalo sa všeličo...zelenina rôzne mäso,ryby,aj sušené ryby,zemiaky...podáva sa s pohankovou kašou,s pirohami.Do kyslej kapusty sa robila aj zápražka,ktorá sa pridávala ku koncu varenia (dusenia).Existuje veľké množstvo receptov na šči...
Stredné a južné časti Ruska oblubovali borčš,ktorého je tiež veľa receptov.Základ tvorí červená repa,kapusta...do hotového boršču sa pridáva hustá kyslá smotana.
Rassoľniky - (kaľja pôvodný názov).základ sú kvasené uhorky,ikry,hydinové mäso,obličky,čerstvé ryby,huby...
Soľanky - sú to veľmi silné a pikantné polievky vysoko kalorické.
rôzne mäso,ryby huby,neskôr začali používať rajčiaky,kapary,olivy,obľúbené je rôzne hydinové mäso,baranina (na juhu)...
Ucha - je to rybacia polievka z rôznych druhov rýb,rakov,ikier...používa sa väčšinou vývar z rýb,ochutený cibuľou,korením,bobkovým listom,petržlenom,šafranom..podávajú sa s pirohami plnenými väčšinou rybacinou...
Všetky tieto polievky sa robili v peci a podávali v keramických miskách...
Dúfam,že som vás neunudila...:-)
babidka
Dakujem @bozulka , konecne mi niekto podrobne vysvetlil rozdiel medzi tymi polievkami .Dost sa mi to miesalo , pretoze tie polievky poznam vlastne iba z kniziek :-) Raz som skusala taku solanku varit podla receptu z jedneho romanu ale mne osobne nechutila a tak som ju viacej nevarila .
hubata
Vďaka @bozulka , tiež som mala v tom galimatiáš. Ja myslím že je to ako u nás s kapustnicou: čo iná dedina, to iná chuť. A keďže Rusko je obrovské, tak ak ľudia žijú pri mori, používajú ryby, ak v teplejších oblastiach tak viac zeleniny a huby. Ak v horských oblastiach tak používajú baraninu, na rovine hovädzinu alebo bravčové mäso.
levandula
@bozulka , , velmi dobre si to vysvetlilla, milujem rusku kuchynu a ich jedla, aj ked su ovela kalorickejsie ako tie nase. Ked ma niekto zaujem , velmi dobre kucharske knihy napisal V.V. Pochlebkin. Presne kde sa co vari, rozdiely medzi jednotlivymi regionmi, historiu jednotlivych receptov a nakoniec aj to, ze selanka je vlastne dnesna solanka, ale to uz bozulka napisala. A namiesto kyslych uhoriek /tie v rusku vlastne nepoznaju/ sa pouzivaju vacsinou uhorky slane/solenyje/ , takze ked ich nemate, pouzite radsej cerstve "kvasaky" , tie sa viac priblizuju chutou ako nase klasicke sladkokysle uhorky.
2010
@bozulka , dakujem velmi pekne napisane, ja o ruskej kuchyni viem velmi malo akurat to ze ked po porazke napoleona kozaci okupovali cast francuzska tak sa dozadovali aby im dali jedlo rychlo - быстро.
No a od vtedy mame vsade Bistro :-)
byron
v Sci je to tisicrocna ruska polievka,aspon sa tak o nej hovori, ktora sa pripravuje rozlicnymi sposobmi a to z hovadzieho masa,rybacej hlavy,roznej zeleniny a podobne. Pre zaujimavost uvediem recept, ako ju varim.
500g mastneho hovadzieho masa, kusok udeneho masa alebo sunky, 500g kyslej kapusty,1 velka cibula,bobkovy list,niekolko zrniek cierneho korenia,hrst susenych hub,mlete cierne korenie,50g masla, sol, 3dl kyslej smotany,2 PL hladkej muky.
Maso s kuskom sunky alebo udeneho masa dame dame varit do studenej vody, pridame bobkovy list, cele cierne korenie a huby. Na masle oprazime cibulu posekanu nadrobno,pridame kyslu kyslu kapustu, podla chuti okorenime a udusime do makka.Vyvar z masa scedime,nalejeme na podusenu kapustu,pridame kyslu smotanu, v ktorej sme rozmiesali muku a chvilu povarime. Do hotovej polievky vlozime uvarene a vykostene maso pokrajane na kocky.
byron
Ucha - Je to vyborna polievka z cerstvych ryb,ktora pripomina madarsku polievku halaszle.Vypitvane a ocistene ryby 1-2kg dame do hrnca,zalejeme studenou vodou,pridame ocistenu korenovu zeleninu a cibulu,osolime, okorenime mletym ciernym korenim a varime pomaly 30-40 minut. Medzitym si asi 500g vykosteneho suroveho rybacieho masa pokrajame na kocky a oprazime na masle. Vyvar z ryb precedime, vsypeme don oprazene rybie maso a dochutime posekanou petrzlenovou vnatou.
byron
Charakterizovat roznorodost a bohatu pestrost jedal ruskeho ludu, zijuceho na dvoch kontinentoch, je takmer nemozne. Samozrejme,prevladaju tradicne jedla ruskeho naroda ako borsc,pirohy, pelmene,bliny,kulic,canachy,saslik, golubce kelove zavitky plnene baranim masom ale aj vela jedal ostanych narodnych kuchyn ako Sci, Ucha, Ceburky, Zrazy, Kabacky,Cachochbili,Pascha,Bitki, Teftely,Kulebjak, Pilav,studena polievka Okroska a dalsie. Spolocnym znakom je velka spotreba masa,hydiny,zveriny a najma sladkovodnych a morskych ryb,vela zeleniny v podobe salatov z cvikly a uhoriek, ovocia, susenych ryb a velka obluba smotany ako castej prisady do polievok a omacok. Z tukov sa najviac pouziva bravcova mast, maslo a na juhu krajiny aj olej. Z korenia je najoblubenejsie cierne korenie,cervena paprika,bobkovy list cesnak, kopor. K viacerym jedlam sa podava biely alebo cierny chlieb. Najznamejsou lahodkou ruskej kuchyne, ktora ma privilegovane postavenie na celom svete je kaviar, ktory ma vysoku energeticku hodnotu, v porovnani s masom o 100% vyssiu.V kazdej domacnosti je samovar,v ktorom sa udrziava horuca voda na pripravu caju. Do caju sa pridava mlieko alebo rozlicne sirupy a zavaraniny,ktorymi sa caj sladi.Velmi oblubenym napojom v lete je kvas. Ma maly obsah cukru,razneho a jacmeneho sladu pomocou alkoholickeho kvasenia.Ma maly obsah alkoholu,prijemnu sladkokuslu chut a vyraba sa vo viacerych druhoch.
risko74
dik byron za recept!!musis byt stary kuchar asi,ked vies take recepty!!
bozulka
@risko , existuje dostatok literatúry,ale niet nad vlastné skúsenosti.Asi 4 roky som sa kamarátila s priateľmi ( moji susedia) z bývaleho CCCP,boli z rôznych kútov od Lvova cez vtedajší Leningrad po Archangelsk,Astrachaň od Kaspika,boli tam aj z Kavkazu atď.tak som mala možnosť ochutnávať rôznu gastronómiu.Môžem povedať že mi chutilo všetko čo som jedla,hoci niekedy s troškou nedôvery...:-)
Ďakujem vám za komentáre,bolo mi potešením.
@byron ,sa tiež činí,len škoda,že tie recepty neuvaril a nedal do receptov,určite by potešil.