Zdravá výživa

Jarný pôst

klaura - fotkaklaura, 21. februára 2012

Milé dámy, zajtara je popolcová streda, vrcholí obdobie hojnosti a začína obdobie pôstu. Tento rok by som ho chcela dodržiavať a pôstiť sa až do veľkej noci ... Dúfam, že to vydržím (chuť mám obrovskú) . Viem, že sa neje mäso - to by nebol problém, nepije sa alkohol - to už vôbec nie je problém ... viete o nejakých iných obmedzeniach ? a ozaj, nepridá sa ešte niekto ?

@zareaguj


Diskusia k téme

marianna76
Ja som tiež rozmýšľala, preto som šla pozrieť teraz sem dajaké recepty... ale neviem, myslím, že to nedokážem...- priznávam. Ale obmädziť sa chcem pokúsiť.... Tak ak môžem, dakde na koniec sa pridám i ja.
klaura
@marianna ... veď práve ... tiež som neni tá so super pevnou vôľou ... ale keby nás bolo viac ... :))))
irenaw
tiež nie som proti, človeku sa zíde občas odľahčiť. ale asi to budem kombinovať tak, aby som mala aj pre muža niečo, aby nemal od hladu kruhy pred očami a k tomu prílohu to moje. otvorila som svoju obľúbenú knihu "Z kuchyne starého Prešporka" a tu je pár príkladov na dni veľkého pôstu: Slimačí kaviár, plnené slimáky, ryba ako zajac, šuferle, perky, pórkový koláč, tekvicový koláč, tvarohové guľky, kapusta plnená hubami s ryžou, hubová polievka. Samé doborty :O)
kata50
V jarnom období, vždy dobre padne trochu očisty. Striedmejšia strava, menej mäsa, tukov a ťažko stráviteľných jedál - tomu iba napomôže. Inšpirujme sa receptami našich starých mám, keď mäso sa varilo max. 1x do týždňa. No ja by som navrhla aj tú druhú časť pôstu - očistiť a odľahčiť si svoju dušu. Keby sme tak dokázali obmedziť počas pôstu čo i len jeden náš zlozvyk, neresť, činnosť...A potom ho úplne odstrániť z nášho života. Nedovoliť návrat ! Tak toto je víťazstvo ! A radosť. Nedávať si veľké a ťažké ciele. Stačí celkom malá vec, ktorá nám otravuje život, s ktorou už dlhšie bojujeme. Si poviem-teraz je na to príležitosť, a v tomto pôstnom období to dokážem ! A nakoniec zistíme, že sa bez toho dá spokojne žiť...a máme vyhraté. Držím vám palce - aj sebe. Katarína :-))
marianna76
@irenaw tiež som na tom s mužom podobne.... a aj tú kuchárku som si už vytiahla, dík, že si ju pripomenula....
@kata50 katka, fajn aj za toto pripomenutie.... tak malá vec, ktorú dokážem, spevniť sa, aby som rovnejšie chodila... a môj zlozvyk? neodkladať veci a pozašívať ich aspoň do týždňa...
evanaaa
No, duševný pôst by som ešte ako-tak dodržala, veď nikde nechodím, len na nákupy, nestretávamsa ,len občas so známymi, a tých tu mám minimum, žijem ako v klietke, takže na hriechy nemám príležitosť, chichi.....A čo sa týka stravy, mäso veľmi nemusím, nejem ho veľa, radšej ako šunku na chlieb si dám cibuľu, cesnak, bryndzu, len zeleninu moc nekonzumujeme, neviem, čo by som uvarila aby to môj muž zjedol, musí mať častejšie mäso. Možno, ak by som bola sama, by som to skôr dodržala. Pre mňa je trestom už len to, že mám cukrovku, aj keď nie dlho a muž tiež, ten dlhšie.
trencanka
Ja uz som zacala ocistny pôst v sobotu. Hlavne zo zdravotnych dôvodov. Nejem cervene maso, kysnute pecivo, sladkosti, citrusove plody,kavu, alkohol, tucne syry, zemiaky... Pijem bylinkove caje na detox, robim si kupele so solou z Mrtveho mora, konzumujem cviklove salaty, jablka, mrkva, orechy, med, olivovy olej, stredne tucne jogurty, tvaroh, acidko, ryby, kvalitnu hydinu, ryzu,hrusky, susene ovocie, brokolicu, strucky, cesnak...
ancicka
Ja sa pridám s radosťou.Ako Katka vraví,tak som si predsavzala,že mäsko bude iba raz do týždňa a aj cez týždeň to bude skromnejšie s jedením.No ale musím prihliadať aj na ostatných členov rodiny.
2010
Hm, post nie je len o mase, ale znamena odopierat si pozitky takze pre dakoho je to kava a pre 90% Varechaciek su to zakusky ....
kuchticka
@klaura , som vo vasom klube ak ma primete. Velmi rada sa pridavam a dufam, ze budem mat dost pevnej vole VYDRZAT do konca - do Velkej noci. Dnes - utorok_ pijem posledny poharik cabernetu a zjedla som kusok svajciarskeho stejku v paradajkovej omacke (zbytok od nedele z hostiny celej nasej rodiny). Zajtra budu pre mna krupove karbenatky - pecene - a podobne po celych 43 dni. Tak nech sa nam dari!
kuchticka
@2010 - mas pravdu, Post je o odopreni vsetkych pozitkov!!! Dobre jedlo, pitie alkoholu, zabavy, a este s..... Taktiez dodrziavas? Ako bolo na "ture"?
marianne69
...teda @trencanka kolobuk dole,si dobra.Ja to kysnute cesto(chleba a pecivo),horku cokoladu a kavu neviem obist,s ostatnym co si uviedla nemam problem.To ani kysnuty chlebik a pecivo nejes?A preco to vlastne sa citrusove plody nesmu?Asi nabehnem na svoje nekysnute spaldove pecivko.Raz za rok by som to mohla zvladnut a kavu vymenit za meltu.
pacik
@kata50 má pravdu, ide predovšetkým o dušu a keď spravíme niečo aj pre telo, bude to pridaná hodnota, držím sebe aj vám palce :-)
evas13
Práve dnes ráno som hovorila polovičke, že uvarím kapustovú tukožrútsku polievku. Tesco má kapustu a zeler v akcii, cibuľu mám, Kuflande dve konzervy rajčín a ide sa na to.
helca103
očistu potrebuje každý raz za čas , najhoršie je však vydržať do konca a potom sa nevrátiť k starému spôsobu stravovania.Tiež uvažujem niečo urobiť pre telo aj dušu a začala som už v pondelok len u mňa je to horšie kôli tomu že ja jogurty,acidko a podobné mliečne produkty nemôžem. Sama som zvedavá na výsledok a kedže som to už sem napísala musím sa snažiť aby boli výsledky.Držím palce vám aj sama sebe :-)
2010
@kuchticka , ja som na to isiel plny elanu , mlade cerstve kokosove orechy, jahodova guava, marakuje , limetka a do vsetkych mi tie potvory naliali miestny trstinovy Bounty rum ( ako tu hovoria baby drink len 58 % ), je to tazke ked nemas spolucitiaci kolektiv...



mikycko
Ahoj mile ženičky,pridam sa tiež a ešte pridam jeden recept ktory sa ma jest dvakrat do tyždna .Je to vraj očista je to indicky recept.Oni to jedia po celi rok a jedia to aj deti.recept:1dc ryža 1dc červena šošovica,cibula,mlety kmin,korenie garam masala,čili.Postup:cibulu popražime na oleji až kym nie je trocha hnede,pridame korenie zamiešame,pridame ryžu a šošovicu.Zalejeme 3dc horucej vody,zamiešame a varime až sa vytvori kaša.Dobru chut.
veronika1984
Ahojte, tak ja sa postim uz od decembra :) Moje deti mi darovali krasnych 20 kil navyse, tak som si povedala, teraz alebo nikdy :) je cas sa toho zbavit. od porodu pred rokom som sa dodnes zbavila 10 kil, takze este 10 mi ostava. a akurat dnes, ked som si po dlhom case dopriala na obed nieco viac - mali sme muffinky :D, zistujem, ze je popolcova streda a mala by som sa postit :D tak ide sa na to :D kazdemu prajem pevnu volu.
janger
@klaura , ja by som sa chcela aspon trochu zrieknut maskrt, to je pre mna najvacsie odriekanie... O maso mi az tak nejde. Trochu obmedzim aj to, ale tie sladkosti....To je moja slabost. Takze ak sa mi to podari aspon trochu obmedzit, budem na seba pysna. Dnes som zatial vydrzala ;-). Tak este 39 dni!!!!....A tak dufam, ze si trochu od toho odvyknem. A este by pre mna bol post zrieknut sa Varechy, nuz ale to sa mi asi nepodari ;-). Prajem tym, ktori sa na post (v akejkolvek podobe) dali, aby vydrzali. Mozno pomoze, ak sa tu trosku podporime v slabej chvilke...
rennatte
tak toto bude moj treti post a tesim sa nan, moj post je o zdrzani sa mäsa a mäsových výrobkov,,,a ocista tela bylinkovymi cajikmi a stavami, mam nachystanu citronovo- cesnakovu stavu na tri tyzdne na precistenie ciev a mezdi tym cviklovu stavu na krvotvorbu, vela zeleniny, ovocia, ovsene vlocky a sojove vyrobky,,,,tak pridavam sa
klaura
Všetkým vám ďakujem za milé písmenká a chuť urobiť čosi pre svoje zdravie ... :) @kata50 : veľmi pekne si to napísala ... a pravdivo ... veru, maličkými krokmi sa dostaneme k veľkým cieľom ... :) @renatte : presne takto si predstavujem aj ten môj pôst ... akoby som to sama písala :) @janger sladkosti ... veru, ťažko sa im odoláva, čím viac ich ješ, tým si na nich závislejčia ... tiež poznám a držím palce ... :) @veronika1984 chválim a obdivujem tvoju vytrvalosť ... tirž potrebujem dať doli nejaké to kilečko ... teda, viac kilečiek ... :)))) @mikycko ďakujeme za zaujímavý recept ... :) @2010 teda kávu si nezvládnem odopriať ... nuž, aspoň omedzím ... ráno káva musí byť, aj keby traktory padali ... :)
Dievčence, držím vám všetkým palce (aj sebe samozrejme) nech to vydržíme a po Veľkej noci nech sme krásne, zdravé, silné a plné optimizmu ... :)
klaura
a moja večera : 2 jablká s plátkami nízkotučného syra :)
trencanka
Ja si musim asi zakazat teraz chodit na Varesku. Take utoky v podobe karamelovych veternikov sa tazko prezivaju :))
Na obed som mala pecenu papriku s kuskusom a paradajkami, vecer cviklovy salat so zeleninou na pare. A priznam sa, kusok jablkovej torty nepecenej - poznate to, podusene jablka zahustene zlatym klasom, vrstvene s piskotami. Robila som vcera vecer, dnes som to musela trosku degustovat :))
trencanka
Marianne, tiez som si myslela, ze bez cokolady, kavy a dobreho chleba neprezijem. A cuduj sa svete, ide to, kava mi nechyba, cokolada ano. Ale vnutorne som sa nastavila na post, zatial si verim. U mna to nie je len kvôli duchovnu ale hlavne zdravotne chcem byt fit.
irenaw
tak dnes bol hlivový paprikáš a zajtra idem kapustný list naplniť krúpami a hubami, inšpirovala ma tá kniha, ale presný recept si musím nejako vymyslieť, uvidíme. zatiaľ to ide bez kávy, bez čaju by som asi uschla. horká čokoláda to uvidíme... ale stojí to za to, ten pocit ľahkosti na tele a duši.
klaura
@irenaw to vyzerá veľmi dobre ten kapustný list ... uvariť krúpy, huby podusiť na cibuľke, zmiešať s krúpami, ochutiť, naplniť sparené listy a dať zapiecť ???
irenaw
tak nejak som myslela. v knihe píšu, že zo sušených húb a ryže s koreninami je plnka, listy sa naplnia a zvyšná kapusta ide naspodok. zaleje sa vínom s vodou a nakoniec sa to zapečie so smotanou. len ja som myslela, že to zalejem drvenými paradajkami, vynechám víno, dám krúpy a pridám aj zvyšok hlivy čo mám. som sama zvedavá :)
klaura
určite nafoť a pridaj ... teším sa ... :)
marianne69
@trencanka idem s tebou do klubu Jarneho postu,tych 38 dni vydrzim ci by ako bolo.Doobeda len ovocie,namiesto popradskej-melta,namiesto chlebika moje nekysnute spaldove pecivko,cokoladu som vcera chvalabohu dojedla a dalsiu nekupim,vcera som si nachystala plnenu papriku z celozrnej ryze a kuracich prsicok.....tak si drzme palecky navzajom,vdaka za nastartovanie:-)aj celej diskusii...
trencanka
Dnes mam na obec brokolicu na pare, posypanu jemne orestovanou cibulkou a cesnakom, posypane nizkotucnym tvrdym syrom, k tomu tosku ryze, rajcinova polievka.
Na ranajky si robievam struhane jablko, mrkva, med, orechy a trosku bodliakoveho oleja.
Kupila som bylinkovy detoxikacny caj od Lerosu v lekarni,je dobry. Marianne odporucam. A aj ostatnym.
Dnes idem piect vianocku, to budu galeje :))))
marianne69
ja som po ranajkach:-)riadna porcia cerstveho ananasu a melta,mam este v plane do 13:00 mrkvickovy salat a banan...
katka1911
no to by sa moj muz potesil ak by mal len cestovinu (je talian) ja som masova a tak som to rozbehla varit cetovinky s maskom na rozne sposoby ale jasne ze sem tam padne iba maso so zelenym salatom .ale co mame obidvaja strasne radi tak su to chobotnice ,musle (cozze ) calamare -no mnamka a su lahke na vecer
stihli
úžasné, samozrejme držím všetkým päste, ja stále riešim pôst, výdrž žiadna, mäsko a horká čokoláda sú moje, je to hrôza viem, je pravda - že všetko je v hlave a kedže pred rokom som vydržala a aj schudla - 15 kg tak to skúsim aj teraz, nepotrebujem chudnúť, len sa trochu zharmonizovať
jerica
@klaura no čo dodať,v rúre sú kapustníky, bez mäsa a sladkého to je trest pre môjho,ja sa obídem bez mäsa,len tie koláče sú pre mňa dráždenie,pevnú vôlu , radosť a odmena príde v podobe očisty tela i duše.
enge149
aj ja sa pridávam,pôst má veľký význam,,ale pôst si nemýľme s hladovkou..s výživového hľadiska je to veľmi dobré pre naše telo aj zo zdravotného,milé Varecháčky,je tiež Nov,takže nám pomôže okrem ovocia aj zeleniny,veľa tekutín,vzácna je voda,aj bylink.čaje,nemusia byť slad.nápoje,najlepšie je jesť jeden druh potravy,napr.zemiaky alebo zeleninu,ryžu,ísť do sauny,vypotiť sa,posilní to imunt.systém,aktivuje látkovú výmenu a chráni pred nachladnutím..Usmievajte sa,úsmev má magickú moc,čím viac lásky rozdáme,tým viac lásky dostaneme..veľa úpechov..
janger
Dievcata, ako sa vam dari? Ja som uz pat dni bez cokolady, keksikov, maskrt! :-) A s masom som to zatial tiez neprehanala. Len dnes trochu sunky na cakankovych zavitkoch. To bolo jedine masove...
klaura
@janger vďaka za záujem ... ja pokračujem fajn ... :))) úspešne odolávam mäsu (dnes som mala krúpy zo zeleninou a ostatní pečené mäso), s čokoládu ani sladkosti som nejedla ani pred pôstom ... iba koláčikom neviem akosi odolať ... môj muž je na sladké, každú nedeľu pečiem ... no, a neochutnaj to .... dnes bratislavské rožky ... tri som spakovala ... ale zas nebola žiadna večera ... @janger , držím ti palčeky v našom snažení a prajem krásny týždeň papa :)
janger
@klaura , aj ja tebe prajem pekny tyzden plny pevnej vole! Ta mne casto chyba ;-). Ahojcek!
trencanka
Drzim sa, drzim! Ale vcera jeden kolacik padol za obet v mojom brusku :)) Robila som piskotovu tortu plnenu tvarohovo-pudingovou plnkou, bez masla, navrch broskyne preliate zelatinou. Tak som jeden zjedla. Inak sa mi dari, ale raz do tyzdna mam biele maso alebo ryba. Bez kavy a cokolady uspesne a bez keksikov a nezmyslov z obchodu tiez. Citim sa dobre, vecer som mavala vzdy trosku naliate kotniky, teraz nic! Kazdy druhy den robim detoxikacne kupele, to je tiez super. A vela cistej vody a 2 salky bylinkoveho caju.
betyb
Mne osobne post nevadi, k cviceniu jogy potrebujem lahsie jedla skoro kazdy den, ale keby mal niekto zaujimave tipy na ranajky..hlavne nejake mnam a take, co krasne nabiju baterky aspon do 11h :DD Pekny den, Bety
trencanka
V poslednych dnoch robim tieto ranajky
1. postruhana mrkva, postruhane jablko, mlete vlasske orechy, hrozienka (vsetko rovnakym dielom), lyzicka bodliakoveho oleja, med podla chuti.
2. dobre zrely banan, kiwi, orechy (vsetko rovnaky diel), med podla chuti.
tinkabella
Ja sa stravujem podla odporucani specialistov a citim sa super. Nie som hladna a pritom chudnem a citim sa skvelo. Je to taky skory jarny detox a ocista organizmu :). Podla mojho typu metabolizmu mi zostavili jedalnicek a teraz presne viem, ktorym potravinam sa mam vyhybat, pretoze som z nich priberala. Ani neviem ako a uz so m o par kil lahsia. Skuste sa pozriet aj vy na svet-zdravia.sk.
trencanka
Ja mam dnes na obed mrkvovy perkelt a nizkotucny tvrdy syr. A vy ako, dari sa?
irenaw
potrebujem nejaké nové nápady a tu naozaj dobrý nápad, spravím mrkvu na smotane :) u nás bola včera ryba na prírodno so zemiakmi, stále máme nejakú polievku so zimnej zeleniny, boli aj slivkové gule, hlivový paprikáš, cibuľová polievka so syrom, chystám sa na žemľovku so zvyškov a nejaké zapečené zemiaky. to ak by niekto potreboval inšpiráciu ako ja :O) /k tomu švédske mäsové guľky nech si pridá kto potrebuje./
trencanka
Dnes na obed celozrnne cestoviny so spenatom. Vecera je polievka z mrazeneho hrasku.
irenaw
zajtra cesnačka alebo cibuľačka v bosniaku, v nedeľu zapečiem pohánku so zemiakmi a mužovi k tomu spravím sekanú, môžem to upiecť všetko naraz aj s nejakou zeleninou a spraviť polievku. a šalát asi kapustový