Varenie

čo zo zostavajucou srvátkou

hubarka35 - fotkahubarka35, 18. januára 2011

Robila som dnes mozzarelu a zostalo mi dost srvátky-čo s tým poradite mi na čo ju
využit,netušim ako ju uskladnit ak bude na niečo ešte dobrá....

@zareaguj


Diskusia k téme

hubarka35
no hej vdaka,ale chleba som ešte nepiekla,neviem akoby to dopadlo v elektrickej rure....
michsamant
Ja mam elektricku piecku, neboj sa toho, ak chces, prelozim ti ten recept a mozes si urobit trebars aj bagety alebo rzky z toho cesta
evanaaa
Miška, daj sem recept, ani ja nemám odvahu upiecť chlieb a chcela by som.
hubarka35
Michsamant dakujem ti možeš ten recept napisat aj na rožky-a jak dojdem z roboty idem na dva dni-budem piect,ostalo až 3 litre tej srvatky,dala som ju na balkon do fliaš.
honestka
tak isto mozes srvatku zredukovat varenim ak jej mas vela a nepotrebujes momentalne, mozes ju zmrazit, ja ju pouzivam aj do palacinkoveho ci dolkoveho cesta tak ako povedala do kazdeho kysnuteho cesta je vhodna. = Inac srvatka dobre vychladena je vhodna a dobra na pitie. v chladnicke vydrzi niekolko dni.
azza
ja používam do zakysných lakši ,len nesmie biť slaná.
babidka
davam ju vsade tam kde sa to da- tak ako vravi @honestka . Srvatka je aj vyborny napoj - obsahuje este vela mineralnych latok aj bielkovin , je vyborny pri setriacej aj redukcnej diete . Z doetetickeho hladiska je to vlastne ta "lepsia" cast mlieka- spotrebuj ju urcite vsetku.
kuchticka
@hubarka , syrovatka je velmi vzacna -aspon pre mna. Nevylej nazmar ani kvapku! Pouzitie napisaly predomnou. Receptov na chlieb je na Vareche viacej. Ja peciem pravidelne kazdy tyzden chlieb doma v elektrickej rure. Prave teaz si pochutnavam na teplom skrojku - dnes som piekla. Iste recept najdes, ak nie, zajtra napisem moj, ale bez foto.
tati2008
Mozes ju pouzit do bielych polievok namiesto smotany,do palaciniek,do kupela alebo ako obklad na tvar ap.A vraj ked upecies chlieb so syrovatky je trvanlivejsi.Pozri si,ak chces ,,Pod poklickou"zo dna 3.11.2010 na CT 1
samanka
@hubarka ja srvátku pijem namiesto vody. Len niekto nemá rád jej chuť. Ako píše @babidka je to naozaj veľmi kvalitný nápoj. A kdesi som čítala, že precedená je vhodná do vody na umývanie okien a zrkadiel. Ale ja ju radšej vypijem...:-)))
1x abi
darinocka
Srvátka je vhodná pre osoby,ktoré neznášajú mlieko.Zlepšuje prísun vápnika,regeneruje pečeň,je to dietetický nápoj,neobsahuje tuky a soľ,je vhodná na očistné kúry a sušená je súčasťou doplnkových nápojov pre rast svalovej hmoty. Do kúpeľa pre zlepšenie PH pokožky sa pridáva 200-300ml na vaňu.Môžeš ju použiť aj ako pleťovú vodu.Ak si z nej necháš za pohárik,nemusíš použiť kyselinu citrónovú na skysnutie mlieka pri výrobe domáceho tvarohu.Sušenú ju predávajú s rôznymi príchuťami - vanilková,jahodová.Syn si ju kupuje ako výživový doplnok.
mariaklara
hubarka, ja som tiež voľakedy pekávala chleba v el. trúbe. Pozri si aj ten môj recept, ktorý pečiem teraz. Je pečený v piecke, ale dá sa aj v trúbe, dobre ho musíš vymiesiť, nechať vykysnúť, no a upiecť. Len sa neboj.
hubarka35
jéj dakujem vám všetkym za komentáriky-vela som sa dozvedela o srvátke.....a ked regeneruje pečen potom ja vhodná aj pre psoriatikov však?no mne chuti ju len tak vypit,dnes ešte robim dva vlaky do prievidze a spatky,no a potom si tu najdem ten chlieb a hor sa do toho pečenie,skusim to,som zvedavá jaký magarec upečiem,chichi....
jozka2
velmi dobra je pit ju ,umyvat si tvar a ruky,uvarit tekvicovy privarok,vyborne je s nou zarobene kysnuite cesto atd.atd.atd.ako to dopadlo s peiazmi uz sui vratene?