Varenie

Co dnes vaříte, pečete, připravujete nejen na Vánoce? December 2024

haji - bez fotkyhaji, 1. decembra 2024

Pomalu přicházejí Vánoce, čas Adventních nedělí je tu. Pečeme, vaříme, uklízíme, kupujeme dárky, tvoříme výzdobu podle svých zvyklostí. Odvážnější inovují, zkouší nové recepty, postupy a konzervativci se drží klasiky. Přeji vám všem, ať se vše daří, jak nejlíp to jde! No a někdy to moc nejde, suroviny nespolupracují, technika se bouří. Ať je karambolů co nejmíň a podařeného co nejvíc, přátelé! Přeji všem Požehnané Vánoce, v míru, lásce, pohodě a radosti! Sdílejme co život přináší. Děkuji vám!

@zareaguj

Diskusia k téme

haji
Krásné dobré, sváteční, adventní ráno přeji, přátelé!
Dnes mám ještě navařeno - vepřové stehno, krůtí spodní stehno vylepšené špekem /slaninou/, pečené na cibuli a celeru, k tomu jasmínovou rýži a rajčátkový salátek. Půjde-li to dobře, bude hokkaido polévka, konečně.
haji
Racek má zpoždění, ale už mažu do kuchyně, někdo včera neumyl nádobí a hokkaido čeká. Splnila jsem dopoledne bobříka trpělivosti, zašívala v ruce ďoury v kapse kalhot. Reklamace nepřijímám, takže úkol splněn bez záruky.
Požehnanou neděli přeji všem!
haji
@zolik (1.12.2024 15:26)
Děkuji za milý koment, přání, šnicel mi narobil chute! Pro mě so zemiakmi, bez citróna, děkuji!
1x zolik
haji
@mijaita (1.12.2024 16:44)
Děkuji za cestovatelský průřez dobrotami, jejda, tady byla páárty!! Neotřelé menu, jak tě znám, je tvoje specialita, krásná práce! Dala bych s chutí testovací vzorečky!
Letí pozdravení!
1x zolik
haji
Nic proti ničemu, ale dostal se mi domů pakl bezlaktózového plnotučného mléka. Omylem. No to je síla! Sladké jako cumel, celkem bez jiné chuti. Mno, dělám divy, abych se toho zbavila. Jeden musí být pořád ve střehu. Nákupčí se spletl. Není na tom nic těžkého, když člověk nechodí pravidelně nakupovat.

1x zolik
haji
@stefanm (1.12.2024 20:20)
Děkuji za koment a fotečku, mně by chutnalo, na hubách je vše výborné, k tomu pivečko, krásná neděle!
haji
@zolik (2.12.2024 15:41)
Celé velká dobrota, cuketa, br. kaše i drůbeží fašírky, inspirativní chutě!
1x zolik
haji
@kucharka (2.12.2024 15:53)
Děkuji za komenty a foečky, kurací kúsky vypadají prudce jedle /takové věci mám ráda/ a fokača je výstavní. Mně by chutnalo. Ořechová bábovka s čokoládou by se hodila i mně hmm
Já k pozdnímu obědu dorazila poslední díl masa s rýží, do hokkaido polévky jsem si dnes přidala čerstvý poučený česnek - přišla jsem z venku vymrzlá jako sobolí bobek. Kopl by svařák, ale nesmím alkohol. To je jako z udělání...
Aj u nás se chladí, v noci už mrzne a mrznout bude víc. Dnes pofukoval docela studený vítr. Žádná síla, ale chlad lezl všude.
Hezký večer přeji!
haji
@zolik (2.12.2024 21:50)
Děkuji za koment a chutné foto! Tady se můžu jedině kochat. Ani sám bramborák jsem neměla léta, z podobných lahůdek už jsem vyrostla. Je to podle vzoru: "Co se v mládí naučíš, na stáří nemůžeš dělat!" Ale kochat se můžu!!
Krásné pozdravení posílám!
1x zolik
haji
@stefanm (3.12.2024 12:59)
Děkuji za chutné foto, plněný rezeň bych si dala s chutí.
Budu držet pěsti, ať je to u zubára bezbolestné a hlavně bez nálezu! Pivečko bude chutnat, o tom nepochybuji.
Úspěšné odpoledne přeji!
haji
Dnes k obědu vařené brambory s kouskem másla. Polévku hokkaido dám v druhé vlně. Trocha odlehčení neuškodí.
Přeji všem hezké odpoledne a pohodový večer!
haji
@zolik (3.12.2024 16:58)
Šťastnou cestu, máš dobrý směr a věřím, že i počasí je příznivé!
1x zolik
cesminaz
@zolik (3.12.2024 16:58)

Ja idem do Viedni piatok ráno, ale autom🙂 Kde pobudneš vo Viedni? Ja len, že sa možno nevedomki aj stretneme😅 Príjemný let prajem milá @zolik !
kucharka
U mňa sú raňajky väčšinou jednoduchšie.

Vykúka oskárek (slnko) ale je chladnejšie, v noci spŕchlo, pofukuje chladný vietor - na horách asi snežilo.
V priebehu dňa teploty vylezú na 18-19 stupňov, včera som si dala cez obed kávu v bare a sedeli sme vonku, na slniečku a bolo to na tričko a kraťasy :-)
Všetci sú chorí - takéto výkyvy teplôt, typické pre toto ročné obdobie, to zo sebou prinášajú.
No čo už ….
Príjemný deň prajem.

haji
@kucharka (4.12.2024 09:02)
Děkuji za fotečky a milé komenty. Mno, to jsou výkyvy, všem chorým přeji brzké uzdravení! U nás chladněji, dnes nefouká, máme teď 3°C, ráno bylo frešnější, počítám, že v noci nemrzlo a nebo malinečko. Balím se jako pumpa. Jsem z domu rozmazlená, držím se v teploučku, mám se ráda.
Krásný den přeji, ať se daří! a zdravíčko ať slouží!
stefanm
... dnes:

... kôli iným povinnostiam mi ostalo málo času na prípravu obeda tak len narýchlo:

Slepačí vývar s niťovkami (od nedele)
Kuracia pečeň na majoráne, pikantné domáce baranie rohy ročník 2023 a chlieb (15 minút a hotovo)😋

... pokojné odpoludnie prajem

haji
@stefanm (4.12.2024 13:14)
Dobre si navaril aj naservíroval! Miluju niťovky, slepičí polievku máš výstavní, aj tie kuracie pečienky bych si s chutí dala.
Věřím, že u zubaře vše dobře dopadlo, letí pozdravení!
1x zolik
haji
Dnes hokkaido polévka s česnekem, vepřový guláš ze záchovky z lednice, s kupovanou knedlou. Uf, byla jsem hladná jako spisovatel!
Hezký den přeji všem!
haji
@kuko95 (4.12.2024 13:26)
Děkuji za fotečky, čistě masová provokace! Sbíhají se mi slinky...
haji
@2010 (4.12.2024 15:23)
Děkuji za kioment a chutné exotické foto, mně by moc chutnalo! Na pečené brambory už mám delší dobu políčeno, utopila jsem klávesnici.
Letí pozdravení!
1x zolik
haji
@cesminaz (4.12.2024 19:20)
Fotečky snů, grilovačka se vždy hodí a vždy chutná. Díky za sdílení, milá Cesmínko! Utopila jsem klávesnici.
Krásné pozdravení k vám letí!
haji
@cesminaz (4.12.2024 19:24)
Pizza aj pagáčiky vyšly skvěle, narobila si mi chutě!! Jejda... Krásný výlet do Vídně přeji vám všem, hezky si to užijte aj za mě!! papáá
cesminaz
No a tieto cestoviny urobil starší syn. Sú s kupovanou ázijskou zeleninou + sójová omáčka atď . Hrášok sa mi síce ázijský nezdá, ale dobre😅 Chutili velmi dobre.

cesminaz
@afataga (3.12.2024 19:26)

Dobrý nápad a bolo by to fakt jedinečné stretnutie🙂🥰 Ale to by bolo možné len vtedy, keby sme tam obe zostali aspoň pár dní. Ja idem žial v piatok len na otočku. Ráno idem a niekedy večer späť. Už mám vopred naplánovaný celý deň, behačky, niečo vybaviť, rychlo niečo nakúpiť , deťom v byte popozerať čo potrebujú... a potom znova domov. Ale mám v pláne tento mesiac niekedy ísť tam na 2-3 dni, ale ešte neviem kedy.
mamka4
Možno trochu od veci syn ako študent kuchár mrzne na vianočných trhoch, zatiaľ, je malo zakaznikov..... dufam, že rano vstane
haji
@cesminaz (4.12.2024 19:32)
Celozrnné langoše se mi líbí, paprikáš s gulkami beru celý a s nikým se nedělím! Starší syn je šikovný, těstoviny se zeleninou jsou dobrá volba. Hrášek nemůže vadit, čína nečína.
Děkuji za další fota a komentíky, jsi šikulka a zásobuješ nás nejen inspirací!
haji
@mamka4 (4.12.2024 19:53)
Přeji dostatek zákazníků a hlavně dobré teplé oblečení, to je venku potřeba! Obdivuji prodejce, služby na vánočních trzích - přece jenom je to práce venku, téměř stání na místě není výhra. Ať se mu dílo daří, dobré tržby! Je statečný!
haji
Dnes opět hokkaido polévka, pro změnu s náloží černého pepře a sójovou omáčkou. Horká mi udělala moc dobře, přišla jsem vymrzlá jako sobolí bobek. Ohřeju si zbytek vepřového guláše s knedlíkem. Ještěže mám zásoby, byla jsem v terénu a jsem ko.
Štědrého Mikuláše, andělské anděly a hodné čerty přeji! Večer se pomalu blíží... tak ať nadělí plno dobrot, ovoce a ono dnes i uhlí je super komodita.
stefanm
...toto "memečko" som urobil v roku 2010...vtedy som robil rôzne pre ľudí, ktorí tu, na Varecha sk. boli aktívny...vtedy to tu "žilo", bolo veselo a tvorivo...na to sa nezabúda!

Pekného "Mikuláša" prajem

haji
@stefanm (5.12.2024 12:48)
Hezká koláž, díky za ni a za koment!
Hezký mikulášský večer!
1x zolik
haji
@2010 (5.12.2024 15:17)
Děkuji za koment a zajímavé foto, takový zázvor - tedy s takovými květy - jsem ještě neviděla. A tak se tou exotikou tiše kochám, díky za rozšíření obzorů.
Hezký mikulášský večer i k vám, ale u vás asi Mikulda nechodí.
haji
@mijaita (5.12.2024 21:28)
Děkuji za koment a fotečku, to je polévka podle gusta mého dědečka, uznával husté polévky, omáčky.
Letí pozdravení!
haji
Dnes jdu do bramborového salátu, potřebuji zpracovat hlavně mrkev. K tomu nejspíš kuřízek. Ještě mám poslední porci hokkaido polévky, obměním jen koření.
U nás zatím nesněží, ale vyhrožují tím. Snad se vysněží teď a příští týden bude klid, bo musím opět 2x do terénu a vozit se jako malý pes ve sněhu nemám chuť.
Pohodový pátek přeji všem!
mijaita
@haji (6.12.2024 08:14)
Ono to tak spis vyslo, kdyz se v ni rozlezely ty nudlicky. Tu druhou porci uz jsem trochu i naredila!! Mááááv! :-)
2x haji a zolik
haji
@mijaita (6.12.2024 11:14)
Děkuji za chutné foto a milé komenty! To podepisuji, bez ranní kávy to prostě není ono!!
Letí pozdravení! A u nás už lítají i sněhové vločky, sice s deštěm, ale lítají.
mijaita
@haji (6.12.2024 12:43)

Tady pada takovy fujtajbl take. Musim do terenu. Nastesti pujdu jen za roh k autu. Ale stejne se mi nechce :-)
2x haji a zolik
haji
@zolik (6.12.2024 12:45)
Hurá, Blava už je kousek od domova. Ufky, vidím, že to tam drží... Dobře a v pořádku dojeď!!
1x zolik
haji
@mijaita (6.12.2024 12:49)
Tak opatrně, žádné zbrklosti a ať potkáváš samé dobré lidi, nejlépe dobré řidiče!! Dobře dojeď!! a dobré pořízení!!
1x zolik
mamka4
@haji milá naša @haji , koľkokrát ťa chcem utešiť, ked ťa niečo boli, ale nestíham. Opatrujem biednu svokru, ktorá už nechodí a plače od bolesti. Aj mňa už všeličo boli. A tak iba prečítam diskusie, v duchu poľutujem a trápim sa ďalej. Ale jedno viem iste. Máš zlý nick. Mala by si ho zmeniť na @slnie čko varechy. Pozdravujem a prajem všetko dobré.

mijaita
@haji (6.12.2024 12:56)
:-)
to je muj, temer kazdodenni automobilový orientak! Ovšem pouze zdatni, statečni a psychicky vyrovnaní a odolní a navíc inteligentní jedinci, mají šanci se dostat na všechna, jim vytyčená místa. Jen leta praxe a trpelivosti mě vycvičila v této disciplině. A to jsem vynechala parkování! :-)
2x haji a zolik
haji
@mamka4 (6.12.2024 16:49)
Moc děkuji za velmi silný a milý, srdečný koment! A přeji hodně sil, opatera nemocného, staršího člověka je velké dílo, velká služba, velký a láskyplný čin, který aj zdravého, natož vysíleného člověka prověří do poslední molekuly těla i duše. Máš můj hluboký obdiv a věřím, že s Boží Pomocí spolu so svokrou vše zvládnete. Něco málo o tom vím, než maminka odešla domů, bylo to náročné a bez Boží Pomoci bych se cítila jako ztracená v poušti bez vody. Na dálku objímám, sílu potřebuješ a hledej ji všude, kde to jenom jde. V přírodě, sluníčku, vodě, větru, v Bohu, v Matce Zemi, zvířatech, prostě všude kam se podíváš. Víc než trápení, je to služba. Těžká, velká a láskyplná. Máš překrásné a milující srdce!
Moc děkuji za tvé soucítění se mnou, jsi zlatá. Já jsem jako kopřiva, tu mráz nespálí. Zdrchám se, o tom není pochyb. A Bůh Otec, Matka Země mě mají rádi, drží mě, když si vyrobím svojí hloupostí potíže s fyzickým tělem. Ona pokora není na škodu, když jeden nemyslí na své hranice. Nemoudrého není třeba litovat, ten je pouze proškolován, učí se tak dlouho až to pochopí.
A děkuji za @slun íčko Varechy, potěšilo. Pokojné dny i s třeba malými střípky radosti, se sílou a láskou, s Boží Pomocí!
haji
@mijaita (6.12.2024 21:55)
Jojo, tuším, že tak se kalí ocel.... I když v Praze je to spíš výroba Kamene Mudrců!!
Hezký večer!
1x zolik
stefanm
... včera večer:

Fazuľa "Mexiko"

...nie najlepšia voľba na večer ale snažím sa uvoľniť priestor v mrazničke a tak "likvidujeme" zmrazené "prebytky"!!

Perlička:
...na obed som včera tiež siahol v mrazničke do sektoru zmrazené "prebytky" a pretože sa mi na jednom sklíčko stratila nálepka s popisom obsahu a pohľadom sa nedalo určiť čo tam je, s napätím sme očakávali čo budeme obedovať
...no a po rozmrazeni som začal veriť, že je niečo medzi "nebom a zemou"...bola to hustá šošovicová polievka s drobnou cestovinou, podobná akú tu nedávno pridala pani @mijaita a ktorá mi narobila chuť, že si ju čoskoro uvarím!!!... takže "náhoda "??
...hlavne, že sme si pochutili 😋

Užívajte víkend!

kucharka
Včera sma mali "libritos" … plnené rezne. Plnila som syrom a šunkou.
"Libritos" sú populárne plnené aj brie s opečenou cibuľou, klobáskovým mäsom, kozím syrom a pečenou paprikou …. Všetky sú ohromne dobré.
My sme mali so zemiakovou kašou a varenou zeleninou. Pochutili sme si.

kucharka
Šalát bol obyčajný : pár listov zeleného miešaného, oliváč, ocot, soľ a rôzne korenie.

Dnes je u nás zase celkom teplo ( cez deň sa teplota vyškriabe na 18st. ) ale fúka uragán, stromy a palmy sa prehýbajú. Je to nebezpečné …. Promenáda je lemovaná palmami a niektoré už sú staršie a zosušené. Aj keď to chodia udržiavať, veľakrát sa stane, že sa pod silným vetrom ulomia dlhé suché konáre a padnú medzi ľudí čo sa prechádzajú. Aj keď to nezabije ale dobre to poškriabe, listy sú ostré.

Príjemnú sobotu prajem všetkým Varecháčom.

mijaita
@stefanm (7.12.2024 07:14)
Ano, to jsou takove ty situace mezi nebem a zemí. Neco myslis, udelas a ono se to objevi v tv, nebo myslis na nekoho a on ti zavola a nebo, cemu uz vubec nerozumim, na tebe vyskoci patricna reklama!? Mam to rada! No a polivku, mas tez luxusni. Ovšem ta fialová lžíce teda k ni vuuubec, ale vubec neladi! :-)
2x haji a zolik
haji
@stefanm (7.12.2024 07:16)
Děkuji za milé komenty a fotečky, fazula Mexiko vypadá prudce jedle a polévka s mraženým rodokmenem pobavila. Také někdy čekám v napětí, co mi rozmrzne. Ale zpravidla jsou to suroviny. Ostatní mám ve sklenicích v lednici, i to je někdy překvapení.
Poklidný víkend přeji!
1x zolik
haji
@kucharka (7.12.2024 09:20)
Děkuji za milé komenty a fotečky. Libritos se mi hodně líbí - nedávno jsem vzpomínala na plněný Brněnský řízek, dělávala hlavně babička, někdy i maminka. Je to předlouho. Také tu měl plněný řízek @stefanm , tuším sýrem a šunkou. Hmm dala bych si. Já včera dělala obyčejný kuřízek, i tak jsem toho měla plné zuby. Ale vím, že časem se na plněný řízek dám. Salát se mi líbí, miska s rybičkami je kouzelná, ta mi vždy zlepší náladu.
Ano, u vás je tepleji, to je jasné, vítr nezávidím a uschlé palmy také ne. Ať padá cokoliv ve větru, je to nebezpečné. U nás 4°C, oblačno, snad bez větru a zatím i bez deště, vlhko, mokro.
Pohodový víkend přeji!
haji
@kucharka (7.12.2024 09:13)
Jo a br. kaše s dušenou zeleninou je skvělá příloha. Mně by také chutnalo, o tom žádná.
haji
@stefanm (7.12.2024 13:55)
Děkuji za komenty a fotečky, polévka s údeným rebrom vypadá moc dobře, nudle též. Hezký máslový rybníček v nudlích dává jistotu, že dobře sklouznou do krku.
Krásnou 2. adventní neděli přeji!
1x zolik
haji
@mijaita (7.12.2024 19:38)
Děkuji za komenty a skvělé foto Zlatej praženice s odkazem - hmmm to musí být velká dobrota, bohatě sýra....
Krásnou neděli přeji!
1x zolik
haji
Konečně jsem včera dorazila hokkaido polévku. Dnes jsem dělala zasmaženou kmínovou s vejcem a vývarem co mi ostal z vařené zeleniny do br. salátu. No a mokrý br. salát s kuřízkem. Ještě mi chvíli vydrží. Mám navařeno i na příští týden, kdy budu dva dny po sobě v terénu. V lednici jako když najdu... Bacha, to je řečnická věta, ju?! To najdu najisto!
Krásnou 2. adventní neděli přeji všem, plnou lásky a pohody!
stefanm
... včera:

Pečený kotlet s kosťou z bravčovej krkovičky so syrom, zemiaky, šalát s francúzskym dressingom z Lidl (nechutil mi☹️!!) a pohár piva 😋

...info pre pani @mijaita ... hrnček (7.12.) nie je nový, ale odkiaľ je, odkedy ho máme a od koho nepamätám 🙂

...s úsmevom do nového týždňa!

haji
@kucharka (8.12.2024 22:59)
Děkuji za komenty a fotečky. Bravčové na hríboch, s ryžou a zeleninou bych si dala hned. Víno vypadá dobře, Brat Pitt má odvahu, možná pěknou zálibu, vinica je srdeční záležitost.
Úspěšný nový týden přeji!
haji
@stefanm (9.12.2024 05:58)
Děkuji za koment a chutné foto. Mně krkovice nikdy nezklame, chutná mi vždy, zemiaky a salát k tomu, mně by chutnalo. Předpokládám, že ti nechutnal dresing, někdy je to sázka do loterie. Já se v nich vůbec nevyznám, nekupuji, jsem konzerva. Pivko k tobě patří, o tom žádná.
Hezký a poklidný nový týden přeji!
1x zolik
haji
@afataga (8.12.2024 15:43)
Děkuji za koment a fotečku. Pravda, některé dobroty jsou nefotogenické, ale chutné. Panenku máš krásně růžovou a hubová omáčka "píše"!
Úspěšný nový týden přeji!
haji
@mijaita (8.12.2024 13:02)
Děkuji za fotečky, Zlatou omeletu bych si s chutí dala, vypadá prudce jedle!
Letí pozdravení a přání klidného nového týdne!
1x zolik
nadia56
@haji
ja ti prajem pekny a pokojny adventny cas, na jeho sprijemnenie ti posielam hudbu, ktoru mas tak rada, nech sa ti vo vsetkom dari a hlavne zdravie nech sa pri tebe drzi, zubami, nechtami

haji
@nadia56 (10.12.2024 01:06)
Moc děkuji za srdečné přání a André Rieu video, jsi milá! Zvlášť dnes ráno mě potěšilo a sedlo jako poklice na hrnec! Skvělé načasování, jsi zlatíčko!
haji
@ nadia56 (10.12.2024 01:06)
Také ze srdce přeji pohodový Advent a pevné zdraví tobě i celé rodině! S láskou objímám@
stefanm
... včera:

Rýchlovka...Cestoviny so zemiakom (variácia na "Granadír"), pikantný domáci barani roh a pohár piva!

Boli iné povinnosti ako práca pri varení!

Pokojný deň prajem a užívajte si predvianočný zhon a stres 🙂, je to len raz v roku!

haji
@stefanm (10.12.2024 06:58)
Děkuji za výstižný koment a chutné foto!
Letí pozdravení a přání, ať jde dílo od ruky!
1x zolik
haji
Včera jsme s bráchou dorazili mokrý br. salát a kuřízek. Potěšilo mě, že pohrdl lákadly na cestě a vybral si domácí stravu. Ještě trochu br. salátu zůstalo. Asi za hodinu jsem se mu šla podívat na křídlo. Mno a jak jsem nepozorná, krabička upadla na koberec a šup, salát byl venku. Jasná známka, že měl zůstal v lednici. Noco, posbírala jsem ho, slupla, vyčistila s láskou koberec. Pořád se něco děje.
Dnes jdu opět do terénu a pak se ukáže, co si chytím k obědu. Netuším.
Všem pohodový den!
mijaita
Ráno lehká pomazánka z černé čočky na žitné, semínkové topince, vytuněné postřikem z česnekového oleje. Den se rýsuje dobře, neuklízím, nepeču! :-)

kucharka
Dobré ráno!
Tento týždeň boli u nás samé "rýchlovky" - predvianočný zhon nedovolil variť nič zložité.
Cestovina s rajčinovou omáčkou, čerstvej klobásky (neúdenej) a syr.

kucharka
Jednoduchá "čína" , slíže (rezance) s paprikou a šampiňónmi, cibuľa, cesnak a zázvor. Tmavá sójová omáčka. Bolo to výborné.

U nás prší celú noc a má sa to ťahať až do zajtra …. A konečne sa trochu schladilo, v noci bolo 8-10 stupňov, vyťahujeme kabáty a bundy zo skrine :-)
….. a tiež sme oprášili dáždniky ☔️.

haji
@mijaita (11.12.2024 11:53)
Děkuji za koment a fotečku, tvoje snídaně vypadá moc dobře, pomazánka z černé čočky mě zaujala, krásný servis a ještě hezčí motto!
Letí pozdravení!
1x zolik
haji
@stefanm (11.12.2024 12:42)
Děkuji za fotečky a komenty. Polévka má skvělou zelenou barvičku, ta mě dostala. Strapačky s klobásou i ryžový nákyp jsou dobrá volba!, kuracie krídla miluju. Narobil si mi chutě!
1x zolik
haji
@kucharka (12.12.2024 08:26)
Děkuji za koment a fotečku. Rýchlovky jsou dobrá věc, tvoje těstoviny vypadají moc dobře! Krásný talíř!
Letí pozdravení a opatrně se shonem, nejenom prací je člověk živ!
1x zolik
haji
@kucharka (12.12.2024 08:32)
Fajnová čína vždy dobre padne. Děkuji za fotečku a milý koment. U nás má taky pršet, asi nám to pošlete. Teď chladněji, od neděle se má oteplovat a to s deštěm. Zatím se to u nás nevozí, držíme se na cca 1°C přes den. Jinde tolik štěstí nemají a kloužou se hlavně auta, plno řetězovek.
Letí pozdravení, ať se daří!
1x zolik
haji
@2010 (12.12.2024 12:30)
Děkuji za fotečku a otázku. Vypadá to jako žlutá pomsta. Podle mě salát z toho půjde a při troše dobré vůle i lečo v pohodě. Jak tě znám, ty se najdeš v exotice.
Zdravím, ať se dílo daří!
2x 2010 a zolik
haji
@stefanm (12.12.2024 12:54)
Děkuji za komenty a fotečky, ražniči jako malované, bezva elektrická pánev - tiše závidím.
Krásný den přeji!
1x zolik
haji
Včera jsem se propracovala k sladkému obědu. Výbornou vánočku jsem si koupila, hezky s čajíkem chutnala. Dnes zbytek zasmažené polévky, špagety s kečupem a sýrem. Mno, není to žádný extra kulinářský výkon, ale chutnalo.
Pohodový den přeji všem! Ať už pracujete, odpočíváte a nebo plníte úkoly - ať se vám vše daří!
2010
@haji (12.12.2024 13:42)
Zabudol som ze moj novy telefon ma zabudovanu umelu inteligenciu a ta hned odpovedala: daj piect paradajky, cesnak, cibulu talianske bylinky a rozmixuj bud spravis polievku alebo pridaj parmezan a pastu, zajtra uvidime.
2x haji a zolik
haji
@2010 (12.12.2024 14:10)
Ahaha, ty máš chytráka, tak to je jiná. Ještě by mohl sám vařit....
1x zolik
mijaita
Pár panáčků a něco dobrého za statečnost při nákupu několika jízdenek a místenek českých drah :-) Ano, bylo to velmi výživné.

haji
@mijaita (12.12.2024 17:20)
Děkuji za komenty a fotečky. Tyjo, naše ČD inovovaly a tuším ještě není všemu konec. Pěkné topinečky, tataráček a na Berberská vejce se mi sbíhají sliny. Jsou zapékaná?
Hezký večer!
1x zolik
haji
@mijaita (12.12.2024 17:20)
Foto jako ze žurnálu, obě misky se mi líbí, velká s ušima víc - bo víc se do ní vejde... haha
haji
@mijaita (12.12.2024 20:31)
Děkuji za koment, laskavé přiblížení jak nádobí, tak receptu i za odkaz. Na mě se ujo Lupa Varecha vykašlal, nic nenašel, nevyhledal, když jsem je hledala. A marilo sa mi, že už jsem je někde viděla. Ani lupa Seznamu neštěkla. Uf To je asi tak, jak jsem jak jsem se dobře deset dnů kočkovala s lupou na Seznamu a potřebovala najít něco k jistému druhu léku, konkrétně, zda a co můžu jíst. Bo příbalový leták velký jako Rudé právo nic nepsal, a lupa nic nenacházela. Ještěže jsem byla trpělivá. Potom že chytrá technika. Ještě bych pochopila, kdybych hledala výrobu nějakého nebezpečného udělátka. Někdy se nestačím divit.
Hezký večer!
1x zolik
janger
@haji (6.12.2024 22:18), ja ked citam tvoje prispevky, tak si casto poviem, ze stastni su ludia, co ta maju v blizkosti. To ozaj uprimne myslim. Velmi dokazes povzbudit, potesit, podelit sa s radostou aj so smutkom druhych. A tak isto aj na dialku...
Mudra, citliva zena. 🩷
janger
@stefanm (12.12.2024 12:52), aku mas tu panvicu? Si spokojny? Uz som ju castejsie u teba videla. Ja rozmyslam nad niecim takym na leto, na stol v zahradke....
1x haji
janger
@afataga (12.12.2024 15:20), co su bobaky :-)? Este som to nepocula, no stale som ochotna sa ucit. Asi tie zelene tvrde kusky?
A sikovny recept je to.
janger
Ja som prave dokoncila stromcek, maly umelak....
Piect sa mi strasne nechce. Ked mam pocit, ze "musim" (a to mam vzdy v blizkosti Vianoc), tak tym sa viac na to musim nutit. Neviem, ci len ja to tak prezivam....
Ale ozaj len nieco malo upeciem.

Tento tyzden sme len tak pre radost (a zelanie) vnucikov piekli spolu uplne jednoduche keksiky. Sami valkali, vykrajovali, zdobili....a hlavne mali velku radost potom z kostovky a balenia do krabicky.
kitchenguru
@janger (13.12.2024 13:06)

😄😃Moja už nebohá milovaná babinka keď bola staršia si veci uľahčovala tak že mala menší umelý stromček cca 120 CM nie úplne malý a už ozdobený ho mávala v skryni na Vianoce vždy už ozdobený vytiahla 👌🤗
janger
@kitchenguru (13.12.2024 13:24), haha, dobre robila:-)....
Aj ten nas je priblizne taky velky. Vytiahla som ho z krabice a visela na nom jedna gula, este od minuleho roku. To sa mi zdalo trosku malo ;-), tak uz je teraz ozdobeny. Betlehemcek pod nim.
Este moj "oltarik" musim upravit do vianocnej nalady, s fotkami mojich blizkych, ktori uz navzdy odisli...svetielka a tak...

A kolace budu tiez nejake, lebo svedomie ma bude inak hryzt :-).
2010
@janger (13.12.2024 12:45)
Isiel som zo srandy podla AI rady, perfektne, zajtra bude vyrobena taka moderna verzia madarskeho perkeltu.
haji
@ janger (13.12.2024 13:06)
Ráda tě vidím! Děkuji za milé komenty, vždy umíš potěšit a podělit se o své každodenní radosti, starosti. Život je pestrý. Jsi děvče činu, už máš i stromek, Betlém, vyzdobeno. Jak tě znám, určitě na pečené i nepečené cukrovíčko přijde. Však toho nemusí být moc. Jasné, že děti milují vyvalování, vykrajování, pečení - jsou hravé a radostné. Je zajímavé, že s přibývajícím věkem se hravost, potvůrka jedna, vytrácí. Haha
Jestliže jsem loňský rok odsabotovala, tak letošní odsabotuji dvakrát. Ale chystám se na přepuštěné máslo, to musím udělat. Budeme na něm u kamarádky smažit kapra. Zásoby másla mám - letos to byl heroický výkon je udělat. Už od 6/24 šla cena hezky nahoru.
Dnes k obědu špagety s podušenými žampiony na tlustostěnné červené paprice, sypané sýrem. Ještě mám na zítra. Zítra udělám porkovou polévku s krutonky.
U nás chladněji, kolem 1°C, houby zimní počasí. Ale mně to stačí. Děti by uvítaly sníh, o tom žádná.
Milá @ janger , ať se daří hravě péct/nepéct, hlavně v pohodě! Objímám @
haji
@zolik (14.12.2024 02:34)
Vítej! Vypadá to dobře, tvůj hlavní chod, jen odhaduji: jsou to huby? Polévka hezky husťoučká, mně by chutnalo! Věnec máš krásný!
Letí pozdravení!
U nás pořád kolem 1°C, oblačno, ani chlup nevystrčím. Stačilo včera. Do obchodu jsem se doplazila, ale zpět taxi. Jak se zchladilo, nejde mi moc chůze - jsem bez šťávy. Jo, kdybych jezdila na Gastrol, to by byla jiná.
Dnes bude pórková polévka s krutonky, zbytek žampionů s paprikou a jasně - s klobásou! a špagety, sýr.
Krásné pozdravení letí i k vám!! Pohodový víkend, užij si dovču!! a svátky!!
mijaita
Kdyz prijde chut na maso, vynda se z mrazaku platek krkovice. uvaří se několik pidibůrek, špenát s česnekem, smetanou. Krkovice se lehce naklepe, osolí, opepři, pomaže olejem a nechá se do oběda odležet. Pak jen opeka a opeka a pak se vše dohromady konzumuje a konzumuje a konzumuje :-)

haji
@mijaita (14.12.2024 11:07)
Děkuji za koment a fotečku. Mě krkovice, špenát a kousek brambory nikdy nezklame. Tvoje opečená krkovice nemá chybu, mám naslintáno v klávesnici!! Výborný oběd!!
Krásný víkend přeji!
haji
@stefanm (14.12.2024 11:56)
Děkuji za komenty a fotečky, vepřové na paprice s opečenými brambory a vajcom by mi chutnaly. Gulášovka s haluškami nemá chybu a papardelle v sýrové omáčce bych si dala s radostí - bohatě omáčky hmmm
Je fajn že už mám volňáska, manželka je šikovná, cukrovíčko dá kopec práce a fakt je to piplavá práce. Bobřík trpělivosti se blbo loví...
Krásný den přeji, ať se dobře odpočívá a cukroví ať jde od ruky!
haji
Jsem si umyla a nadělila maso do pytlíků - hovězí kližka, vepřová pečeně. Pošupajdí na mrazák. Když je maso v akci, musím to využít, bo klasická cena je mimo mé spektrum únosnosti.
mijaita
@haji (14.12.2024 12:23)

Klizka v akci?? To bych jim to tam vybilila! :-)
Dneska v Kaufl v akci dost veci mne lahodicich, jeste jsem pridala ze seznamu a nakup stal tim padem skoro 3x tolik nez kdyz nakupuju :-) Ale jsem spokojena, i nejaky ted darek se podaril a nasledne, pred chvili i obed!

stefanm
@mijaita (14.12.2024 13:06)

... čo je to?... nejaké Nemecké klobásky? Alebo Bratwurst?... nevidím dobre
1x zolik
mijaita
@stefanm (14.12.2024 13:32)

Obyčejná, vinná, bílá klobása, kterou lidé opekají zatocenou, ja si delam male klobasky z ni :-) Priloha jsou rozmackane bramburky, máslo a lusky. Polníček tvoří postýlku :-)
2x haji a zolik
haji
@mijaita (14.12.2024 13:06)
Děkuji za milý koment a chutné foto! Vinnou klobásu mám moc ráda. Předlouho jsem ji neměla. Pěkné obložení, lusky já ráda - také už jsou na mrazáku, brzy budou.
Ano, kližka byla v akci 199,-Kč i to je cena na kyslíkovou hadičku, ale teď to tak je a výhled, že by ceny obecně klesaly - na ten už nevěřím.
Už mám po obědě. Zjistila jsem, že mě nejspíš ještě dva dny čekají špagety. Vidím to na omeletu se špagetami s výběrem zbytků z lednice. K tomu rajský salátek. To půjde.
Hezkou sobotu!
zolik
V Kauflande bol za dobrú cenu chladený moriak/morka/. Neodolala som mu. Bude na druhý sviatok vianočný.

haji
@zolik (14.12.2024 16:39)
Děkuji za komenty a fotečky. Plněná paprika mě vždy potěší, miluju ji. Chlazená morka za dobrú cenu by oslovila i mě. Vyrostli jsme na králících a morkách, jiného masa moc nebylo. A s láskou na ty časy vzpomínám.
Hezký večer přeji!
kitchenguru
@haji (14.12.2024 19:55)

Tak ja si spomínam na obedy u mojej babky rezne bravčové museli byť aj ryža aj zemiaková kaša ...a keď chovali králiky tak v nedeľu bola sviečková s králičím mäsom .a keď chovali kačky tak kačacie ..bolo obdobie keď mi mäso už liezlo ušami ale nikto nerobil sviečkovú tak ako moja babinka ❤️ vzácne a pomalé časy to boli
janger
@haji (13.12.2024 22:05), este som prepustene maslo nerobila. Kaprik bude iste na nom vyborny.
My sme mali dnes este trosku polievky zo sacku....bojim sa to na kucharskej stranke Varecha takmer priznat....Vitana (vari za vas) :-)....cockovu, len som ju este trochu vylepsila. Okrem toho cestovina - slize, (cibulka, cesnak, paprika, rajcinky, worst), posypane parmezanom.
Pocasie na figu, stale sivo, slnko som uz par dni nevidela. Takze aj nalada taka mierne sivasta....

Pa-pa! Zajtra peknu nedelu vsetkym.
janger
@stefanm (14.12.2024 09:02), dakujem. Uz som pozerala, aj tu je ten isty dostat. A aj podobne druhy. Musim si to rozmysliet.....ale velmi prakticka panvica sa mi to zda. Pozdravujem
2x zolik a haji
janger
@haji , @kitchenguru , mna tiez akosi chytaju spomienky, dnes mi stale chodia po rozume volakedajsie Vianoce, este za cias socializmu, ked so bola este decko. Ale to si pamataju len tie starsie rocniky (ja mam 63), moja generacia...
Vona mandariniek mi este stale pripomina volakedajsie Vianoce, Mikulasa. Nebolo to vtedy kazdodenne ovocie. Kubanske pomarance (take dost zelene boli, ale velmi stavnate). Nase maminky, babicky stavali v zelovoci na ne. Na kaprov...
Salonky vyborne fondantove, tie tusim uz ani nevyrabaju. Neviem....akasi clivota ma chyta pri tych spomienkach. Uz je to davno.
farbuska
@janger (14.12.2024 23:19)

Akosi si vyjadrila aj moje pocity (som len o čosi staršia od teba): materiálne bolo oveľa skromnejšie, ale z tej mandarínky mal človek väčšiu radosť...aj tá vyjadrovala vzácnosť sviatku. Tešili sme sa na ne. Na stole bolo síce oveľa skromnejšie, ale tie dary boli oveľa vzácnejšie. Aj pod stromčekom: bolo tam zopár balíčkov, vlastne len pre nás deti, ale vedela som, že pre mňa tam bude nejaká knižka, na ktorú som sa hrozne tešila a potom ju čítala dokola celý sviatok Božieho narodenia. Prečítala celú (rýchlo som čítala), tak potom znova aj na Štefana a onedlho som ju vedela takmer naspamäť. Pamätám si ako tam jeden rok bola rozkošná knižka Čin-čin (tú som naozaj vedela naspamäť) od Ľudmily Podjavorinskej a neskôr už Lujza a Lotka od Ericha Kästnera.
Pozdravujem ťa... a všetkých. Peknú adventnú nedeľu vám všetkým.
kucharka
Dobré ráno!
Včera sme jedli celý deň vonku, ale v piatok večera bola : šošovicová polievka a omeleta s "ajos tiernos" - už som to tu párkrát spomínala, je to ako jarná cibuľka ale chuť aj vôňa je cesnaková.

Dnes bude vývar s cestovinou, náš obľúbený, a cestoviny s bravč.mäsom a rajč.omáčkou.
Možno upečiem aj niečo sladké.
Príjemnú nedeľu prajem všetkým.

haji
@janger (14.12.2024 23:21)
Přesně, jsme z jednoho těsta. Můžu mít pravítek třeba šest, ostrý nůž i dobrou vůli, kopec světla, čistou pracovní plochu... A vždy dopadnu stejně. Nepřesně. Léta jsem doufala, že s přibývajícím věkem a praxí se to zlomí a budu krájet stejné velikosti /čehokoliv/. Mno, není tomu tak. Moje babička mi vždy říkala, že mám "oko z Kašparovy krávy". A když jsem se ptala, jak tomu mám rozumět, tak mi vysvětlila, že ona kráva šilhala /či co/ a tím pádem každým okem viděla jinak. Už jsem se s tím smířila. Bude to i rukama, nejenom očima.... Alespoň vím, že jsem člověk, ne stroj nebo AI.
tomeska
@zolik (15.12.2024 11:14)
Máš ich pekné. Tiež sa na ne chystám a tak ti ponúknem jednu ---vychtávku---. Než idem mazat' náplň,tak si vyberiem plát ,ktorý má rovné linkovanie a dám bokom.Ten bude na vrchu a podla liniek sa krája dobre i bez pravítka.A ak chceš šíkmé linky, tak si ich daj na spodok a potom hotové pokrájané obrátíš. Ja krájam 2 x 2 cm, a nestihnú sa na tácu ohriat'. Prajem Ti pekné sviatky a úspešné pečenie.
haji
@janger (14.12.2024 23:19)
@farbuska
Děkuji za milé komenty, hřejivé, od srdce. Mám to podobně. Z dětství si pamatuji krásné Vánoce, plné lásky, radosti, pospolitosti a vždy bylo všeho dost. Babičky, maminka si uměly poradit, napekly, navařily, dárečky také byly - někdy skromné, ale vždy jsem dostala knížky - na to babička byla machr. Nejlepší byly např. trilogie - to jsem jásala. Oblečení jsme dostávali pravidelně, hlavně pletené, babička pletla , háčkovala - to zase taková výhra nebyla, ale jí to dělalo radost. Stromečky byly vždy dva, jeden doma, druhý u druhé babičky. Maminka se dopracovala k elektrickému řetězu se světýlky, babička měla klasické svíčky v klipech. Prskavky být musely, na ty se však muselo dávat pozor, aby něco neblaflo. Až jsem doma začala zdobit stromeček já, dělala jsem alternativní - perníčky, vizovické figurky, řetězy z pusinek, jablíčka, ořechy. A svíčky zabezpečovala maminka - malé, rozřezané dortové svíčky, připevněné drátkem. Pravidelně jsem se s tím hrávala, babička se vždy držela za hlavu - že jsem se zbláznila... ale sekundovala mi, podala pomocnou ruku, nenechala mě v tom. Největší radost z takového stromku měl náš jezevčík. Museli jsme ho pokládat na stůl po stromek - ležel tam bez hnutí /chválabohu/, oči v sloup, celý blažený a radostný, až jsme o něj měli strach, že ho od štěstí klepne pepka. A čas to vše odvál, odnesl a sem tam se vynoří z paměti. Často jsou vzpomínky spojené s vůněmi - pomerančů, mandarinek, vánočního cukroví, jehličí - nezaměnitelné vůně Mikuláše, Vánoc.
@janger za pytlíkatou polévku se není třeba stydět. Někdy je člověk rád, když si může ulevit rukám i hlavě. Slíže naslano jsou dobrá volba, také je teď mám pár dní.
Pohodovou třetí adventní neděli přeji!
zolik
Milé dievčatá pridávate samé krásne, spomienkovo milé, citlivé a nežné komentáre. My sme s mamou samé doma a finišujeme s prípravami kým sa od 22.12. začne schádzať celá rodina z rôznych kútov Európy. Tak sme si dali len kačací vývar a kým je svetlo robíme ešte aj vonku. Ja sa idem vrhnúť na veľký veniec na hlavné vchodové dvere a ďalej uvidíme 😍

haji
@kucharka (15.12.2024 10:40)
Děkuji za koment, přání a fotečku. Šošovicová polievka je skvělá, omeleta s ajos tiernost musí být výborná, s radostí bych ochutnala. Polévka s těstovinou, rajská s vepřovým a těstovinou dne - výborný oběd, jestli se nepletu!
I k vám pohodovou adventní neděli přeji!
haji
@stefanm (15.12.2024 12:23)
Děkuji za chutné foto a koment, hezky sis vyhrál s rolovaným pleckem a servis, ten máš vždy malebný - sbíhají se mi sliny!
Pohodovou adventní neděli přeji!
haji
Já dnes za trest pouze holou pórkovou polévku /někdo včera sjel rohlíkové krutonky!!/, špagety s kečupem a sýrem, žádné crcání s omletou. Včera jsem to s jídlem přehnala, takže dnes hezky z hrušky dolů.
haji
@zolik (15.12.2024 13:44)
Kačací vývar jako malovaný, díky za chutné foto a milý koment! Ať se dílo daří, ještě máte dost času, tak pozor na přepálený start!
Hezkou adventní neděli přeji i k vám, děvčata!!
kukulienka71
@zolik (15.12.2024 11:14)

Precízna práca! V poslednom období iste veľa času tráviš v kuchyni a je to vidieť, jedno jedlo krajšie ako druhé a o chuti tiež nepochybujem.
kukulienka71
@haji (15.12.2024 13:14)

Dobre sa to číta. Každý máme vianočné spomienky, väčšinou nostalgické, pekné ostane v pamäti dlhšie. U babky horel oheň v kachliach, prikladali sme polienka, vonku nám vržďal sneh pod čižmamy, nikdy nezabudnem na niektoré darčeky, na krásnu bábiku s vlnitými vlasmi a velkými klipkajúcimi očami, na krásne knihy a maličký šijací stroj, ktorý ozaj šil...a pohodlné sviatky v teple činžiaka, nervózne vzdychy rodičov, keď stromček opadával už vo výťahu a keď sme rozplietali sieť elektrických káblov sviečok, prázdne papieriky od salóniek na strome 😃, ale hlavne nezameniteľné vône a chute z kuchyne a ovocné misy mojej sestry, ktoré nesmeli chýbať na stole a Popolušku, čo sa mi nezunovala ani po pol storočí pomaly.. Je toho dosť.
haji
@kukulienka71 (15.12.2024 15:23)
Děkuji za srdečný koment, krásné zážitky, voňavé, plné lásky a radosti. Dětské Vánoce jsou nejkrásnější, na tom se shodneme. Opadávání stromku je kolorit, který dostává hodně lidí. Nejvíc opadává smrk, nejméně borovice, jedle. Když jsme vyrostli, maminka přešla na větve tisu ve váze a ten je hodně vděčný. Jen nevoní.
Přeji pohodu a hezký zbytek třetí adventní neděle, naplněné láskou! Objímám!
haji
@zolik (15.12.2024 16:15)
Děkuji za koment a foto, věnec vypadá moc dobře, jsi šikulka! Ať se povede i bránkový, aj linecké. Jasné, že k večeři si musíte něco dát, kdo je k dílu, musí být aj k jídlu! Také jsem na pránu ještě nepřešla...
Ať se daří a dobrú chuť!
janger
@farbuska (15.12.2024 07:43), prave vcera som myslela aj ja na to, ze vzdy bola od Jeziska aj pekne zabalena kniha! Kazdy rok. Ja si spominam na Tucniacata Puk Kuk, O dievcatku Bibi a prasiatku Kvik, Julinkin prvy bal.....dodnes tieto knihy mam a uplne si tiez viem predstavit tie momenty, ked som ich citala.

Mne vone strasne dokazu navodit spomienky. Tie mandarinky....byvali zabalene vzdy aj v Mikulasskom balicku, arasidy v supke....balicek od Mikulasa byval v priesvitnom cervenom celofanovom papieri, v okne.
Na vianocny stol maminka nachystala vzdy peknu misu s ovocim. Napiekla kopu dobrych keksikov, kolacikov, zakustekov. Babka napiekla vyborne kysnute kolace. Pred vecerou vzdy spolocna modlitba....
Veru, vsetko odvial cas.... Moj spomienkovy "oltarik" je stale plnsi. Clovek cim je starsi, tym si tusim viac ceni tie davne chvile.
janger
@zolik (15.12.2024 11:14), no krasa!! Strasne som mala grilazky rada. Ale tu nie su dostat tie oplatky tortove....
Pekny vecer, pa!
2x zolik a haji
janger
@haji (15.12.2024 13:14), krasne spomienky. A na psikovi som sa veru aj zasmiala. On asi citil vasu pohodu, tak bol aj on blazeny :-).
Mna tieto spomienky a s nimi spojena clivota najviac chytaju v obdobi Vianoc, vtedy si aj casto poplacem.

My sme dnes boli s detmi a vnucatkami v restauracii velkeho zahradnictva na vianocny "high tea". Tak parada, co bolo vsetko na bufetovych stoloch! Na slano, na sladko, vyborne polievky, paradajkova a horcicova, losos, rozne sunky, syry, salaty, rozne druhy chlebikov, kopu veci na sladko, cokoladova fontana, stavy, caje rozne....tak sme si ozaj pomaskrtili na vsetkom. A hlavne, boli sme spolu.

V tom zahradnictve, to je takmer neskutocne, co predavaju, vianocne ozdoby vo vsetkych moznych farbach, formach, obrovske mnozstvo vyzdobenych stromcekov, rastlin, kvetov! To ani nie je mozne....,kam to speje, ja neviem. Ludia uz ani nevedia, co kupovat.
Ja som kupila vianocnu hviezdu - kvet, ruzovu a zive haluzky ihlicnanu, aby to trosku zavonalo, kedze mame umely stromcek. A este hyacintky, musim si ich este naaranzovat.
A to mi zase prisli spomienky....prv tak nebolo vselijakych ozdob dostat. Moja maminka velmi rada k Vianociam ozdobovala.....a to naschval rozbila vianocnu gulu medzi papierom, valcekom to prevalcovala a tym mala vyrobene blyskaciky. To poprilepovala na sisky a podobne.....
Pokojny vecer, @haji a @vsetci varechaci!
janger
@haji (15.12.2024 16:34), my sme u nas pozerali na nemeckom programe. Nemci to davaju kazdy rok.
Krasne byvali tie rozpravkove filmy.
2x zolik a haji
farbuska
@janger (15.12.2024 18:08)

Ja mám ešte zopár ozdôb na stromček po mojej starej mame - narodila sa v roku 1905, zaobstarali si ich krátko po sobáši so starým otcom, takže sú to naozaj staré sklené ozdoby, ručne vyrábané a ručne maľované tu na Slovensku. Sklo je oveľa tenšie ako vaječná škrupinka a ozdoby nemajú takmer žiadnu váhu. Keď ich teraz vyberiem pri ozdobovaní stromčeka, odfotím a pridám.
haji
@zolik (15.12.2024 17:49)
Děkuji za komenty a fotečky. Morčacie masko s br kaší vypadá skvěle, vím, že rybízový kompot milujš - měly jste fajnovou večeři. Líbí se mi i váš pověšený adventní věnec. Ale u toho bych vartovala s hasičákem kvůli těm provázkům!! haha
Hezký večer přeji!
haji
@janger (15.12.2024 18:08)
Měli jste pěkný den, oči vám musely přecházet a bříško se radovat. Je hezké s rodinou společně vyrazit, hezky jste si to užili.
Tvoje maminka byla šikovná, uměla si poradit se zdobením. Obecně si babičky, maminky uměly poradit. Klidně i celý rok pošetřit, aby na Vánoce bylo. Např. ořechy. Když se neurodily, nedejbože párkrát po sobě, babička na nich doslova "seděla", aby bylo na vánoční cukrovíčko.
Měj pohodové dny, naplněné láskou a radostí! papá
haji
@stefanm (16.12.2024 07:48)
Děkuji za komenty, přánía fotečky. Taková dozrávárna by se mi líbila, jenže je to nebezpečné. Musela by být u sousedů.... Pěkné balkónové posezení, jen co je pravda!
Uspěšný a pohodový předvánoční týden!
haji
Tyjo, tady je sladkého i slaného, jedna dobrota lepší než druhá. Já se hrajkám s ghee, mám hotovou první várku. Dám si na chvíli oddech a jdu na druhou vlnu. S malým zrychlením. Byla jsem hodně opatrná, pěnu jsem sbírala /bylo jí hodně/, spodní sraženina byla béžová, což jsem se dočetla, že je dobře. Ufky Mám cca 8 dcl čistého ghee a necelou malou skleničku pěny a usazeniny. Šup do vodorovna a šup zpět do kuchyně.
haji
@stefanm (16.12.2024 12:45)
Děkuji za koment a chutné foto, karbenátky já ráda, líbí se mi tvůj br.salát. Dobre si navaril, nasmažil aj vyfotil!
Hezký večer!
haji
@kuko95 (16.12.2024 17:30)
Děkuji za fotečku a koment, že troška kačice haha Vidět to můj brácha, musela bych ho křísit! Kačacia masť na chlebík je velká dobrota, pokud ji člověk může papat. Plech snů jsi nafotil, dobrú chuť!
Hezký večer!
haji
@zolik (16.12.2024 17:35)
Děkuji za komenty a chutné fotečky! Další kačica, tu s knedlou a kapustou - dala bych si testovací vzoreček. Aj napečené máš předpisově - vanilkové rožky, linecké, medvedie labky se mi líbí, ale uchvátily mě tvoje stromečky, ty musí chutnat super luxusně!! Sednu na kolo a jedu k vám na koštovku...
Hezký večer, jste s mamkou šikulky!
haji
Mno, druhou várku ghee mám o poznání tmavší. Plno pěny na začátku, pak se ztratila. A znovu objevila tak, že mi málem ghee prchlo z hrnce. Neva. Stejně se to smíchá při smažení kapříka. Trénink dělá závodníka, a toto trénink chce.
haji
@zolik (16.12.2024 22:30)
Maminka je nesmírně šikovná, 12 nohavic bych nedala ani náhodou, klobouček!!
Nepečené gulky s višní v rumu miloval můj tatínek, máš je povedené, bůhví jestli jsou jedlé...?! haha Jsou, to se rozumí!! Holky, vy jedete jako motorové pily!
Dobrou, pokud to půjde! Půjde, zítra je také den.

kuko95
@zolik (16.12.2024 17:35)

Tusim sme mali rovnake chute ale ty si to pekne naaranzovala 😀ja si dal iba uharky a chleba do vypeku nebolo viac treba 😀
kucharka
@zolik (16.12.2024 23:23)
Jeejdanečky, vám to ide! Šikovnice. Šesť závinov ja robím do roka :-)))) Vyzerá, že u vás bude cez sviatky veselo!
Košíčky sú jedny z mojich najobľúbenejších, orechové s marhuľovým džemom a poliate čokoládou. Krásne ich máte.

janger
@farbuska (15.12.2024 19:30), aj ja mam este ozdobku po babke. Ale to sa ani neodvazim zavesit, tak sa bojim, ze sa rozbije ;-)....
Inak mam taky retro stromcek, takmer vsetko stare gule.
janger
@haji (15.12.2024 20:42), predstav si, prve, co mi napadlo, ked som videla ten vencek, tak bolo "ooooo, len aby sa tie spagatiky neprepalili"......tak asi nejaka telepatia medzi nami :-).
2x zolik a haji
farbuska
@janger (17.12.2024 10:41)

Ja ich tiež používam len tak raz za 5 rokov (medzitým mávam iné, menej vzácne), lebo takmer vždy sa niektorá doslova rozdrobí.

Inak, myslela som veľmi na teba počas minulého týždňa: takmer som prišla o môjho Amiga. Už sa zotavuje z najhoršieho, ale pripomenulo mi to, že naše zvieratká sú tu s nami len dočasne a je to vzácny a krásny čas. Cez sviatky (aj podľa počasia) plánujem ísť s ním čo najviac do lesa a do prírody a dopriať jemu aj sebe to potešenie. Veď veterinárka mi pripomenula, aby som si uvedomila, že keby to bol človek, už by ťahal k stovke.
zolik
@janger (17.12.2024 10:44)
Neboj, špagátiky sa neprepália. Je to presne vypočítané. Od kedy nám pred rokmi horel strom, tak dávam sakra pozor 😅
janger
@farbuska (17.12.2024 11:42), oooooo, chudatenko male chlpate! Len nech sa z toho uplne dostane, to vam prajem, aj tebe a aj jemu. Nech si len este pozije. Aby ste sa spolu potesili, tak dlho, ako sa len da.

Ja som s Miskou pocitala, ze este ma kopu casu, ale jej to teda nebolo dopriate, mala len 9 a pol roka. Na macku to nie je az taky vysoky vek.
Este jej veci normalne nedokazem upratat 😥....moc mi chyba.
@farbuska , vsetko dobre! A pohladkaj ho aj za mna.
kukulienka71
Obyčajná zeleninová polievka s hovädzinou na horčici a mrkvovým bulgurom. Množstvo, čo sa aj stačilo minúť. To mám najradšej. Netreba skladovať.
2x haji a zolik
haji
@farbuska (17.12.2024 11:42)
Také z celého srdce přeji Amigovi uzdravení, aby mu lépe bylo a mohl dávat lásku a radost své paničce ještě hodně dlouho! Na dálku hladím Amiga, ať se vám daří oběma!
haji
@zolik (17.12.2024 12:04)
Fotečka k závidění, 6 ks pajglov nemá chybu. Mno, alobal může dojít, o tom žádná. A bacha, toaleťák je také zákeřný, umí dojít v tu nejpotřebnější chvíli....!!
1x zolik
haji
@stefanm (17.12.2024 17:15)
Děkuji za koment a chutné foto! Kuře s br. kaší a salátek nemá chybu, vidím, že jsi hezky doplnil slaninou - ladí to.
Hezký večer!
1x zolik
haji
@kukulienka71 (17.12.2024 18:47)
Děkuji za komenty a chutná fota. Linecké máš povedené, hezky zaváté cukrem, tak je mám ráda! Zeleninové polévky miluju, hovězí masko také a bulgur s mrkví vypadá moc dobře. Nedivím se, že nic neostalo.
Hezký večer a pohodové dny přeji! Snad se nudit nebudeš, i odpočinek a relax jsou fajn.
1x zolik
haji
@kuko95 (17.12.2024 19:24)
Děkuji za komenty a kouzelné foto, Gabko má v očích hvězdičky filuty. Bude pěkné šídlo, jak začne chodit, se naběháš...
Letí pohlazeníčko pro Gabka a bohatého Ježíška přeji!
haji
@zolik (17.12.2024 21:17)
Ajajaj, takové miluju, krájené laserom, suché, chrumkavé hmmm Bože, já snad přiberu i z virtuálního kochání, takových dobrot je tu.
Hezký večer!
haji
@stefanm (18.12.2024 12:51)
Děkuji za komentíky a fotečky. Rascová zasmažená polievka s vajcom je rychlá a moc dobrá. Dělávám ji často. V dětství jsem ji jedla jen "pod kulometem", bo mi nechutnala. Mno, na stáří se chutě mění, zázračně mění. Fašírky beru a s brambory ve smetanové omáčce s koprom musí být velmi chutné hmmm
Krásný den přeji!
haji
@zolik (18.12.2024 22:13)
Děkuji za komenty a kouzelné fotečky! Tyjo, brabanské dortíčky jsi zdobila s pinzetou? Krásná mandlová kvítečka, uf a co je vprostřed to malinečké? Mě by klepla pepka a spotřebovala bych dva kýble na nervy... Orechové salonky mě dostaly na lopatky - kouzelné vykrajovátko a opět hodinářské zdobení! Už bych byla ko a ani závěť bych nesepsala... Dvoje orechy se skvělými chutěmi, asi bych je jedla obouruč - tu kousnutí do vaječného koňaku, tu do kávy - kráásná práce! A na těch kávových je posyp z čeho? Malinečké mleté ořechy a nebo sezam....... Má hluboká poklona, jste s maminkou velice šikovné! Pravda, ve dvojce jde všechno líp. My jsme doma pekly ve trojce, to šlo jako po drátku! Jen jsme po čase musely vytýčit zóny zodpovědnosti, bo jsme si hezky lezly na nervy. Zvlášť maminka byla prskavější... ale pak jsme po dohodě nastolily střídavé vedení, aby se vlk nažral a koza ostala celá. Pravda, mamince se moc nechtělo pustit otěže z rukou, ale nakonec jsme se hezky doplňovaly i ty vášně poklesly do snesitelnosti. A vždy jsme se hodně nasmály, bo vznikaly velmi vtipné situace na téma: Kdo je dneska ředitel?
Včera jsme byli na nákupech v Rakousích. Den předtím jsem poběhala město u nás. Jsem ko. Ale pyšná na to, že jsem to dala! Dnes třetí díl ghee, budu opatrná, klidně i 1,5 hodiny se s tím budu crcat. Netoužím po tom, aby mi začalo zdrhat z hrnce a následně škvrklo.
Jo a někdo bude muset strčit do kastrolu kuřecí ťapky, rýži a bude poslední díl rajského salátku bez cibule - už se rozléhá v lednici. Okotily se mi octomilky, netuším z čeho, asi se jim enormě líbila rajčata, ale nebyl důvod, narušené nebyly. Potvorky jedny neuctivé...
@zolik přeji krásný den a pokoj s cukrovím, musíte mít špajzu nacpanou k prasknutí...!
haji
@kuko95 (19.12.2024 08:16)
Děkuji za komenty a chutné foto, s radostí bych si pečené koleno dala. Narobil si mi chutě. A huspeninu miluju, za tu bych se klidně "zalomila v zatáčce". Jsi šikovný!
Pohlazeníčko Gabkovi! S tím se zatím nemusíš dělit, ale až ta doba přijde, budeš muset zvýšit normy! Hezký den přeji a dobrú chuť!!
haji
Člověk míní, Pán Bůh mění. Mám předchystanou hovězí kližku - bude na česneku a nejspíš cibuli a kousku mrkve. Musela jsem zpracovat, v úterý jsem ji koupila za ještě lepší cenu než minule, a to mě mělo varovat. Dnes se pokoušela v lednici zlobit... ale byla odhalena a půjde do hrnce. Také se mi podařilo objevit zdroj octomilek - jedna chcíplá červená cibule, měly v ní hlavní stan, potvorky. Už je dobře. Ještě poklidit do kastrolu kuřecí ťapky, rýže počká. A šup do díla s ghee. Mám do večera co dělat.
tomeska
@haji (19.12.2024 11:05)
pěkný den, zkoušela jsi ghí v troubě? trohu pomalejší ale šetrnější. konec dodělat na sporáku. mne se to zamlouvá po zkušenosti.
haji
@tomeska (19.12.2024 12:02)
Moc děkuji za dobrou radu, nezkoušela jsem to dát do trouby, ale načetla kopec komentů pod recepty a toto info zachopila. Mno, já jsem posera... Jenom jednou jsem se pokusila o technologii výroby meruňkového džemu v troubě a nedopadla jsem vůbec dobře. Džem mi utekl a zaneřádil troubu /měla jsem tenkrát starou troubu s odhalenou spirálou/ a teklo i ven, takže i koberec dostal oranžovou porci... Zvážím to, také jsem četla, že někdo dělá v pomalém hrnci. I to je zajímavý postup. Mám ghee hotové, jen nádobí čeká, kližka už se také vaří a kuřecí ťapky dám za chvíli. Potřebuju si udělat přestávku.
Hezké odpoledne a pohodový večer přeji a ještě jednou děkuji, jsi pozorná a milá!
haji
@stefanm (19.12.2024 12:56)
Děkuji za koment a fotogenické televizní strapačky, hned bych si dala bohatou porci hmm
Pohoda je skvělá věc, hezky si to užij! Letí pozdravení!
haji
@mijaita (19.12.2024 13:40)
Děkuji za komenty a chutné fotečky, mrkvová polévečka s nočky vypadá skvěle a vejce na hniličku na chlebíku a zajímavé podestýlce vypadá skvěle a o chuti nepochybuji. Na černou sůl se zeptám, jak chutná? Jinak než klasika? hmm
haji
@kukulienka71 (19.12.2024 14:46)
Děkuji za komenty a chutné fotečky. Mám naslintáno v klávesnici a otázku: Manžel peče hurky s maskem dohromady? Také mám ráda pečené maso po studenu, hezky s chlebíkem, kouskem křenu nebo hořčice či kyselou okurkou - velká dobrota. Paradajková polievka se mi líbí, mám ji moc ráda, těstoviny s kapustou na ghee jsou pro mě exotika. Vím o nich, ale ještě jsem to nedělala.
Pohodový den a klidný večer přeji!
tomeska
@haji (19.12.2024 15:02)
Strachy žádné, nastavíš troubu na 100-110 stupňů, máslo do vyšího plechu a občas jukneš přes dvířka, popřípadě jemně míchneš.Mně se to líbí , ale každý podle sebe. Ještě jsem na YT zahlédla, jak chlápek dělá nad párou, ale to je zdlouhavé,protože to asi 3-4 x schladí ,slije mléko či co to je, pak znovu nahřívá .Opakuje x krát. Dělá na 80 stupních plus minus a myslím,že ani nemíchá. No zdlouhavé,ale pro mne hozená návnada.((((( tak až nám zlevní máslo))))))
haji
@tomeska (19.12.2024 15:48)
Děkuji za upřesnění, jsi milá. Na to zchlazování a páru bych neměla trpělivost, i tak jsem dělala dnes přes 1,5 hodiny, nechtěla jsem, aby se mi to škvrklo - jak už jsem psala.
Mno, zlevnění másla, mléka a mléčných výrobků se nejspíš nebude konat. Zachopila jsem před pár dny na internetu článek:  www.echo24.cz/a/HZ7v2/zpravy-snizeni-emisi-metanu-kra...
A pokud jde, byť jen část produkce do Británie, pak si můžeme nechat zdát o nějaké láci. A až tu šmakuládu zavedou i u nás, jsem jasná. Docela mě udivuje, čeho jsou lidé schopni, bez ohledu na následky. Doba temna hadr. Metan tu byl a bude. Největší produktivitou metanu je sama Matka Země - jeskyně, doly, moře - plankton a dalo by se pokračovat. Chuďata kravky jsou v tom nevinně.
Teď se u nás většina řetězců zbláznila a zakázala před markety prodávat kapry z kádí. Dokonce nějaké spolky rybářů už se k tomu vyjadřovaly, že kapři v kádích trpí. Nojo, zmrazený uvnitř nevadí, přestože čerpá elektřinu, kšeft je kšeft. Jo a vodu také, bo veškeré maso, nejen ryby je nacucanéH2O jako huňatá deka.
Ale co, nebudeme se před Vánocemi ohnit. Chce to klid a nohy v teple. My jsme malí páni.
tomeska
@haji (19.12.2024 16:20)
Chudáci kravky, už si ani prdnout s chutí nemůžou. Kdy to ti chytráci začnou zkoušet na lidech,,,,?????
janger
@zolik (18.12.2024 22:13), no strasne moc peknych a chutnych dobrot ste napiekli. Ale mas teda co skladovat.
Ja mam najneradsej na peceni, ked to musim potom ukladat do krabic, vhodne miesto hladat na vsetko. Neskor uz neviem, co mam v ktorej krabici ulozene ;-).
No, uzite si toho vsetkeho dobreho v zasluzenom klude!
2x haji a zolik
janger
@haji (19.12.2024 08:29), ja som v kuchyni pri peceni najradsej sama. Inak som "prskava", haha, ako hovoris, ze bola niekedy tvoja maminka. U nas je take prislovie, ze na jednej lodi nemozu byt dvaja kapitani a tak to plati aj pre nasu kuchynu. Ja si hned po sebe aj upratujem a musim mat klud.

Ja som tiez nieco upiekla, ale len v malych mnozstvach.
2x haji a zolik
janger
Gulky.....ale prehnala som to s rumom. Po okostovani jedneho kusa som bola napita;-). Ale su vyborne. A uz schovane ;-)! Pre vnucatka, samozrejme, bez.

janger
Spravila som aj medovy zavin, dva kusy. Mam ho v starom casopise, ale ma ho tu aj sovka.
Trosku mi popraskal, moc tenko som ho vyvalkala. Ale je vyborny. Jeden je naplneny takto:

janger
Druhy je na tmavsie: slivkovy lekvar, vlasske orechy, posekane datle, posekana horka cokolada.
2x haji a zolik
haji
@janger (19.12.2024 17:20)
Děkuji za koment, fotečky i odkaz. Košíčky jsou vždy výborné, bohatě čokolády miluju. Tvůj Vianočný orechový koláč se mi moc líbí, efektní musí být i v podlouhlé formě. Gulky miloval můj tatínek, hlavně když byly plněné opilou višní. Hojnost rumu zaručuje, že se nepokazí! Medové záviny jsme nikdy nedělali, ale obdivuji je a chutnají mi. Zajímavá plnka slivkový lekvár, vlašské orechy, datle, posekaná hořká čokoláda - super kombinace. Viděla jsem, že jsi dělala aj vykrajované hríbiky - dobre si sa vynašla s takovým cestom, máš můj obdiv. Jsi šikulka!!
Letí pozdravení, hezký večer, pohodový a klidný!
haji
Mám kromě nádobí hotovo. Před chvílí velmi pozdní oběd, spíš skorá večera: poslední díl pórkové polévky, do které jsem vpašovala protlačený česnek, dušená kuřecí ťapka, jasmínová rýže, rajský salátek. Kližka na česneku chládne, stejně jako ghee - dopadlo skvěle, hurá!
mijaita
@janger (19.12.2024 17:38)

Recept? :-) Mila @janger , sice neni problem, ale jednodussi uz snad ani nemuze byt. Do vyvaru po kureti, nebo do bujon kostky (ne masox) dam varit mrkev, kterou pred tim chvili ojedu v masle. Uvarim do zmeknuti a vmíchm trochu máslové, vychledlé jíšky. Dochutím jen solí a peprem. HAlusky, nocky, to je jedno co do ní zavaris. Jsem polivkova, porad nejake varim, bez receptu. Pozdrav z daleka do dáli! :-)
mijaita
@stefanm (20.12.2024 12:29)
Vyborný je do porkove polevky! Mam dnes v planu porkovou s hlivou :-) Super polivkou jsi prolozil cukroví!
2x haji a zolik
haji
@stefanm (20.12.2024 12:29)
Děkuji za přání, koment a chutné foto cuketové polévky, krásná zelená barvička, i cuketové nudle vypadají dobře, pikantní ochucení je na místě - skvělá volba. Dokonce vidím i krutonky. S radostí bych si dala porcičku tvojí polévky!
Krásný den přeji!
1x zolik
stefanm
@mijaita (20.12.2024 13:23)

...nech sa ti polievka vydarí. Ja sa s pórom veľmi nekamaratim, ale nie každý má všetko rád... poznám dámu ktorá má dokonca "odpor" ku koriandru 🙂🙂
2x haji a zolik
stefanm
@haji (20.12.2024 13:40)

...pozdravujem 🖐️ a upresňujem. Nie sú to "krutonky" ale opražené škvarky... lahôdka 😋
2x haji a zolik
haji
@stefanm (20.12.2024 14:02)
Jo, škvarečky, tak to je jiná, jsi fajnšmekr!
Každý máme něco, co nemusíme, nebo jíme tzv. "obrácenou lžící". Mně nechutná např. římský kmín. Pórek mám ráda, naposledy jsem měla právě pórkovou polévku. Mno a do poslední porce jsem si přidala protlačený česnek. Uf, snědla jsem to, ale nebyla to šťastná kombinace, chutě se mi tloukly v puse. Je možné, že to mám jen teď, beru kopec prášků a opravdu mají vliv na chutě. Už vím, že si musím dávat pozor - hlavně na různá dochucovadla, případně ošetřené uzeniny /klobása typu čabajka/. Už se těším, až se prášků zbavím.
Dnes zeleninová polévka: červená čočka, mrkev, kaleráb, kapesně koření: bobkový list, jalovec, ještě dám mletý černý pepř a kapku sójové omáčky. Vložka: opečená mrkev na ghee. Hlavní chod: kližka na česneku, jasmínová rýže, Little Gem salátek. Oběd bude pozdní, musím do terénu.
1x zolik
haji
Jsem hlava děravá, vsuvka: kam to jde, přidávám sušený libeček - polévka, hlavní jídlo. Jasné, do cukroví bych libeček necpala! Ve slaném pečivu si ho umím představit.
U nás je zatím slunečno, cca 4°C, nefouká. Na zítra hlásí déšť, sněžení. Uvidíme.
Přeji všem hezkou předsváteční sobotu! Ať se vše podaří!
zolik
Zdravím! Finišujeme s dekoráciami a poslednými úpravami domácnosti. A aj keď moju mamu presviedčam, že hygienická inšpekcia nepríde, nepomáha to. Varíme rýchlo a jednoducho. Za pár dní, keď sa všetci ostatní rodinní a aj iní hostia dostavia, to už bude o niečom inom.
Včera fazuľová polievka a …

zolik
@haji (19.12.2024 08:29)
Presne. Uhádla si. Zdobila som pinzetou 😂. To maličké uprostred sú na malilinké kocečky nakrájaní medvedíci Haribo. Ale len červení a zelení. Ostatní zostali na hanbu v sáčku.
Na kávových orechoch je posyp z nasekaných lieskových orieškov.
U nás našťastie nie sú nezhody v ředitelovaní, lebo už dávno sme zistili, že “ve dvou se to lépe táhne”.
Som veľmi rada, že Ti je už lepšie. Tvoj osobitý humor by mi veľmi chýbal. A aj na Ghee už konečne došlo. Síce na 3x si ho robila, ale urobila. To sa počíta!
stefanm
... včera:

Túlali sme sa... cintorín, nákupné strediská, vianočné trhy, trhovisko, kostoly... všade príjemná atmosféra, pohoda

...a pretože som si kúpil zmes mikrobyliniek (niekdy dávno sme si ich pestovali sami), tak večer som nám urobil narýchlo...

Kuracia pečeň, zmes "mikrobyliniek", ryža...a potom už len sprcha a posteľ...dnes svaloica!🙂

... pekný deň prajem a nezabudnite oddychovať

haji
@2010 (21.12.2024 15:56)
Děkuji za koment a fotečku, přetlak citronové trávy na zahradě tiše závidím. Přiznám se, že jsem ji nikdy nekoštovala. Chutné foto!
Požehnané Vánoce přeji tobě i celé rodině, zdraví a pohodičku!
1x zolik
haji
@zolik (21.12.2024 20:08)
Děkuji za komenty a fotečky. Fajnová fazulová polievka, chystám se na ni také. To stejno se špenátem, už spinká na mrazáku, špenát miluju. Tvarohové slíže na sladko i na slano jsou skvělá volba, mně by moc chutnalo - na sladko!! Chápu rychlovky, také se mi někdy nechce stát u sporáku týden a vložím rychlovku - např. topinky/hrianky, omeletu, míchaná vajíčka apod. Např. včera, když jsem se vrátila ze hřbitova /nesmyslně jsem tam zatměla/, nebyla síla si ohřát hlavní chod. Padl konec zabíjačkových dobrot - tlačenka, podbradek, hezky s chlebíkem. Mno, nebyla jsem na sebe hrdá, ale když se kácí les, létají třísky...
Vás bude na svátky nejspíš plný dům, ty a maminka jste šikulky! Moje maminka byla z podobného těsta, honila mě jako nadmutou kozu a ani u nás nikdy hygienik na revizi nebyl... nejspíš budeme rodina!! haha
haji
@zolik (21.12.2024 20:29)
Děkuji za koment a postupy. Četla jsem 3x a nechápu, kde bereš trpělivost. Úplně mě dostaly medvídci na kostičky.... moje hluboká poklona!! Promiň, ale jsi dcera své matky a "punťa" a hračička! Moje nervy nervovité.... Ještě k tomu ředitelování, my se o něj nehádaly, jen jsme potřebovali mamince ukázat i "odvrácenou stranu Měsíce" - že tam také žijí lidi a mají svá práva, emoce apod. Protože to s ní bylo v některých chvílích k nevydržení. Ono to všechno probíhalo většinou s humorem, dokonce i naše upjatá maminka v některých chvílích vyčarovala úsměv či smích - ale trrrvalo to. Ochutnat vlastní medicínu je výchovné a to víš, že se usilovně bránila. My s babičkou na ni byly vcelku něžné. Kdyby ne, tak jsme ji v kuchyni nechaly samotnou. Ve trojce se to táhne ještě líp než ve dvojce, o tom žádná.
Požehnané Vánoce přeji tobě i celé vaší rodině, prožité v lásce, pohodě a ve zdraví!!
P.S. Máte myčku? Pokud ne, tak tě lituju. Vím o čem to je, když přijela návštěva a obědvali u nás, pak kafíčko, posezení - byla jsem trvale zabudovaná u dřezu a vysvobozovala mě jen obsluha - dones, podej, odnes, zajdi do sklepa apod.
Jo a toho ghee mám dobře 2,5 l.
Umíš potěšit, je mi líp. Děkuji! No a už se začínám košatět s prací, včera jsem byla totálně ko /ne poprvé/ a to nesmím dělat. Jojo, otrnulo mi, ale musím z hrušky dolů. Bivakovat znovu na JIP nechci.
mamec
@haji (22.12.2024 11:36)
Veď čo sa naháňaš, robota nie je zajac, neutečie. Teda, aspoň mňa si doteraz vždy počkala:)
haji
@stefanm (22.12.2024 09:49)
Děkuji za milý koment a fotečku, kuracie pečienky miluju a s ryžou jsou nejlepší, vytunění mikrobylinkami se mi moc líbí!
Tyjo, vy jste toho zvládli, nedivím se, že dnes máš svalovicu. Máš můj obdiv, vím o čem to je... Díky za přání, aj k vám přeji krásnou čtvrtou adventní neděli! Jsi moudrý muž, poslední svousloví: "nezabudnite odpočívat" se dá tesat do kamene!
1x zolik
mamec
To ja len tak mudrujem, tiež som tento rok precenili svoje sily pri pečení a už 2.týždeň ma bolia žily na nohách. Doteraz sa mi to ešte nestalo, starnem! Musíme sa naučiť trošku sa "šanovať", to nikto za nás nespraví:)
2x haji a zolik
haji
@mamec (22.12.2024 12:15)
Mě, když tzv. "okřejí hnidy" /jak říkávala moje babička, tak nemám míru. Míra je potvorka, slušně řečeno. Těžko se mi s ní/m spolupracuje... Máš pravdu pravdovitou!! Děkuji!
Přeji Požehnané Vánoce tobě i celé rodině!
2x mamec a zolik
haji
@mamec (22.12.2024 12:19)
Mohu poradit: doporučuji prášky Diozen - jsou účinné a hlavně nezatěžují žaludek jako jiné léky na cévy /např. Detralex apod/. Diozen se dá volně koupit. Na předpis je jen velké lékařské balení - alespoň u nás. A natírat kaštanovou mastí, případně výluhem - ale mast je lepší, háklivou kůži může výluh popálit. A nohy navrchu, šetřit se. Mno, to je někdy těžko, ego nás žene dál dost neeticky, pak to fyzické tělo dá poznat. Jak už jsem psala, Míra!
2x mamec a zolik
haji
Dnes k obědu zeleninovo čočková polévka, kližka na česneku, jasmínka a Little Gem salátek. Odpočívání. Větší. Plánů jsem měla milion. "Nic nebude", jak říká Dáša Veškrnová v jistém filmu Polívkovi.
Krásnou a pohodovou čtvrtou adventní neděli přeji všem a dobrou chuť, pokud vás čeká oběd, jako mě!
haji
Dnes k obědu to stejno, zeleninová polévka, kližka na česneku s jasmínkou a Little Gem salátem.
U nás oblačno, někde kolem 4°C, naštěstí nefouká, neprší. Včera byl uragán na etapy s deštěm. Dnes nikam nemusím. Včera jsem byla venku s košem a děleným odpadem, i jsem měla strach, že mě to zfoukne s chodníku. Jsem moc ráda, že vše co bylo akutní je doma a hotovo. Neakutní vydrží.
Mějte bezva poslední den před Vánocemi, ať se daří, přátelé!
haji
@stefanm (23.12.2024 13:24)
Děkuji za komenty a fotečky. Kuře na smetaně a ruční nokerle vypadají dobře, hlavně ty nokerle se mi moc líbí, jsi šikovný! Pivečko, jasnačka, to musí bejt... na trávení, pro radost. Sněženie a -1°C jde k sobě, u vás budou bílé Vánoce, foto vypadá skvěle. Hezkou procházku, počítání vloček je krásný zážitek! Pohodový den přeji!
haji
@2010 (23.12.2024 14:08)
Děkuji za koment a fotečku, světýlka jsou také fajn! A mají výhodu, při chůzi nekloužou nožky! Přeji krásné Vánoce, plné lásky a pohody!
haji
@zolik (23.12.2024 18:06)
Děkuji za foto a info - to je nálož salátu fíha!! Také mám ráda s opravdickou, pokud možno domácí majonézou. Držím pěsti, ať to vyjde! Chodíš do posilovny? Odnést 4,5 kg v míse bez uší, je výzva.
zolik
@haji (23.12.2024 18:29)
😂 momentálne mám posilovňu na Záhorí.
Už pripravujem lososa na zajtra. Na fotke je 1,5 kg kus. Je to veľmi pekný čerstvý produkt. Tak ho urobím len na masle, + soľ a citrón. Dvaja členovia rodiny sa rozhodli, že si urobia vysmážaného kapra.

farbuska
Milí priatelia v kuchyni, pri sporáku, pri stole, pri vianočnom stromčeku, skutočnom či pomyselnom ... kdekoľvek ste. Ďakujem vám za príjemné chvíle, ktoré zažívam takmer každý deň s vami známymi-neznámymi. Je mojím zvykom otvoriť si túto stránku vždy, keď pijem môj pravidelný hrnček čaju (niekoľkokrát do dňa) a potešiť sa rozhovorom s niekým ďalekým a predsa blízkym. Nie je to len o varení a jedle, hoci to neodmysliteľne patrí k životu, ale inšpiráciou sú mi aj vaše zážitky, postrehy, zdieľanie osobných radostí aj žiaľov a nesmierne to rozširuje moju ľudskú skúsenosť. Ďakujem vám.
Krásne, šťastné, pokojné a spokojné Vianoce vám všetkým. Aj s tým dobrým jedlom a koláčikmi.
haji
@zolik (23.12.2024 22:02)
Děkuji za fotečky a komenty! Lososa máš výstavního, bude skvělej chuti, o kaproch nepochybuji. Uznávám, že každý kapra nemusí, má svoji specifickou chuť. Vánočku máš nádhernou, krásně nakynutou, plnou všech dobrot a hustě obsypanou mandlemi. Dobrú chuť k vianočným raňajkám! Prosím si patku, ju?! hmmm
haji
@kuko95 (23.12.2024 22:19)
Velmi pěkně děkuji za vianočné pranie a kouzelné foto Gabka! Fotka jako víno, naše malé Varechátko je lepší a kouzelnější než všechny reklamy na Vianoce! Také přeji šťastné a veselé Vianoce tobě i celé rodině a sólo pre Gabka letí pohlazeníčko a pusky!! Hezky si to užijte!
haji
Vážení a milí přátelé, kamarádi a všichni tu na Vareche! Z celého srdce vám všem přeji Požehnané Vánoce, plné lásky, radosti, pohody a také dobrot! Zvlášť se skláním před všemi, kteří pečou, obalují, smaží, kompletují či zakládají své sváteční kuchařské dílo! A ti z nás, kteří jsou pozváni k vánočnímu stolu jsme hodně rádi, že můžeme sdílet vánoční dobroty s minimálním úsilím na jejich tvorbě, prožijeme srdečná sdílení. Život je pestrý a někdy je třeba nechat si pomoci jak fyzicky, tak srdečným sdílením lásky a sounáležitosti! Chválabohu za všechny, kteří pomáhají všemi směry a nabídnou svoji štědrou náruč, svoje srdce!
Tu na Varechce děkuji všem za milá sdílení, která potěší, pohladí, inspirují, rozveselí! A to nejenom v kuchyni. Zdravím a posílám přání i těm, kteří jen čtou, i to je vlastně sdílení, byť virtuální, probíhající od srdce k srdci!
Dobrou chuť k vánoční večeři, ať vám chutná! Bohatého Ježíška, který přináší nejen dary hmotné, ale i ty nehmotné, duchovní. Láska ať nás prostoupí na všech úrovních!
P.S. Milá @redakcia , vám patří poděkování za vaši práci, stejně jako přání viz. výše! Poprosím, jestli nám můžete obrátit fotku našeho malého Gabrielka, ať nás nebolí za krkem. Moc děkuji!
haji
@kukulienka71 (24.12.2024 10:29)
Děkuji za milý koment, přání a chutné foto, makové žerbo nemá chybu a dvě vánočky, ty jsi šikulka! Šošovicová polievka, br. salát a vyprážané filé - skvělá volba.
Dobrou sváteční chuť k Štědrovečerní večeři a všem dobrotám! Objímám!
haji
@afataga (24.12.2024 10:42)
Ze srdce děkuji, pěkný Štědrý den, pohodový a láskou naplněný! A dobrú chuť.
P.S. Já letos uvidím zlaté prasátko! Jen nevím kdo mi ho udělá? Dřív mi ho dělávala babička zrcátkem, takže bylo! Už se těším na Štědrovečerní večeři.
haji
Jo, bude Ježišková polévka, smažený kapr - tentokrát na ghee a brambory. Cukrovíčko. Přijala jsem pozvání ke kamarádce a jejím sestrám. Budeme čtyři holky a pes. Stává se z toho tradice, milá tradice.
zolik
Milá @haji prajem Ti pekné Vianoce v spoločnosti Tvojich priateliek. Dobrí priatelia sú veľký dar. Dar, ktorý si ja vždy uvedomím hlavne vtedy keď som “v nesnázích”. 😊
Priatelia na Vareche, aj Vám všetkým, blízko a aj ďaleko prajem zo ❤️ krásne a veselé Vianoce.
mamec
@kukulienka71 (24.12.2024 15:45)
A to ti máme veriť, že sú dve? Veď sú "jak cez kopirák"! Priznaj sa, že si ju najskôr odfotila, potom pocukrovala a odfotila znovu:)
Nie, vážne, máš ich nádherné. Pred rokmi som sa aj ja snažila piecť vianočku z 9 prameňov, ale po pár pokusoch som to vzdala. Tiež pečiem 2 vianočky. Pletiem ich zo 6-tich, to je jednoduchšie, ale aj tak vyzerá každá inak:)
janger
@haji (22.12.2024 15:15), koncert Andre Rieu bol nadherny. Tak nazivo je to este ovela krajsie, ako v televizii. Obrovska sila hudby, az na zimomriavky. Aj som si spomenula na milych varechacov.... A veru aj poslzila.
Andre pozdravil mnohe narodnosti, dokonca povedal aj "dobry vecer"! (Hoci bolo poobede ;-)).
Krasny vianocny koncert to bol v Maastrichte.
janger
@haji (24.12.2024 08:53) nasa mila, krasne slova !
Stedru veceru mame za sebou, na slovensky sposob (aspon ciastocne)....kapustnicka (na bielo) bola vyborna, dokonca aj malym chutila...lososik, zemiakovy salat a okrem toho som spravila aj prilohy, ako zemiakove kroketky, zo zeleniny jedno jedlo bola mrkvicka pripravena s cesnakom, posypana pistaciovymi orieskami a jadierkami z granatoveho jablka, dalsia misa ruzickovy kel z panvice so slaninkou a brusnicami....ako dezert sme mali tanier s roznymi druhmi syrov, catni z fig, figovy chlebik a potom este zmrzlinu s dusenou hruskou a hruskovym sosom. Dezerty pripravil a priniesol syn.
A teraz tu mame na noclahu dve vnucatka, za chvilu zaspali, tak boli unaveni....zajtra rano k dcere na vianocne ranajky.
Vianocne objatie leti na Moravu, @haji .

kukulienka71
@kuko95 (23.12.2024 22:19)

Detičky rastú ako z vody, Gabko je krásny chlapček, zaujíma sa o svet okolo seba, len mu tak jasajú očká. Deti prinášajú do života iný, ďalsí rozmer.Užite si s ním prvé Vianoce🙂a veľa zdravia do nového roku.
kukulienka71
@janger (24.12.2024 21:28)

Dobre sa to číta, aj že ste spolu tri generácie aj tie dobroty, čo spomínaš, zaujala ma mrkva s cesnakom. To je dusené všetko spolu? Ligový chlebík aj čatní by mi tiež chutilo. Zasadila som na jeseň figu do záhradky, ešte pár rokov kým zarodí. Majte pekné spoločné dni!
kukulienka71
@mamec (24.12.2024 19:49)

Ďakujem za pochvalu, sú aj chutné. Si ma pobavila, ale nie sú rovnaké vôbec, len že sú z troch prepletancov. Iba spodok sa podobá a tie stredné a vrchné pletence idú opačným smerom. Pocukrovaná išla dobrému susedovi, ktorý nás zásobuje domácim makom. Prvá upečená sa rozkrojila, aby som videla, či je prepečená, lebo tie časy v receptoch sú skôr orientačné, keď každá rúra inak pečie. Manžel sa tešil už večer na raňajky😃. Pokojné sviatky ti želám.
stefanm
...a je to za nami! S úsmevom, v pohode a bez stresu.

... včera sme dojedali našu výbornú "Vianočnú polievku" a dnes ráno zbytok šalátu ako "Ruské" vajco (konečne som odhadol množstvo a nie sú prebytky)

... užijete v pohode posledný víkend v roku 2024🙂

mijaita
@janger (24.12.2024 21:28)

Dotázka :-) jak varis bilou kapustnicu? Na Morave kam jezdim, vari take bilou, z mlika, brambor varenych ve slupce (a jasne pak oloupanych) a smetany. Je boží! Tedy byla 25. 12. :-)
janger
@kukulienka71 (25.12.2024 09:19), dakujem.
Mrkvovy recept som nasla v LIDL-ovom letaku. Ale som si to spravila po svojom. V povodnom recepte to bolo pecene v trube.
Ja som si vsetko k veceri chcela trosku predpripravit, takze som si mrkvicku vopred predvarila (po dlzke som prekrojila na polovice) a potom bolo vecer dokoncenie za chvilu hotove. Na panvicu rozpalit olej, do toho mrkvicky, na kusky pokrajany cesnak, posypat mletou paprikou. Vsetko uz len chvilu. Dala som to na misu a posypala posekanymi pistaciovymi orieskami a jadierkami z granatoveho jablka. Takze tak....
Prajem vsetko dobre.
janger
@mijaita (27.12.2024 17:38), este aj dnes sme kapustnicku jedli, kazdym dnom je lepsia. Ja to robim len raz za rok, tak isto aj zemiakovy majonezovy salat. Tak nam je to potom na Vianoce vzacne a nevieme sa dojest ;-).
Kapustnicku robim takto:
Najprv si dam varit do vody maso (bravcove), tento rok som mala dobre masite rebierka, par kuskov krkovicky a tiez aj platky bocika (ale v tomto pripade tie mastne casti z bocika odrezem, nemam rada moc mastnu polievku), sol. Varim pomalicky a odpenujem. Ked sa prestane robit pena, tak prilejem vodu z kyslej kapusty. Tento rok som dala az z piatich vreciek kapusty (tie vrecka uplne vyzmykam, aby som mala vela tej stavy, mam rada tu kyslost....). Pomeliem trosku korenia. Potom este pomalicky varim, kym je maso makke. Masko vyberiem, oberiem z kosti. Dam naspat do polievky. Az poto pridam kyslu kapustu, pokrajanu na kusky, lebo nemam rada v polievke take dlhe kapustne slize. Na panvicke, na oleji oprazim pokrajany cesnak (viac strucikov) a oprazeny ho hodim do polievky. Pridam aj susene huby. Uz to ale vsetko dlho nevarim. Nakoniec pridam smotanu (normalnu slahackovu, alebo smotanu na varenie). Ale smotanu najprv zvlast rozmiesam v hrnceku s trochou horucej polievky a az potom to vlejem do hrnca s polievkou. To pre istotu, aby sa mi smotana nezrazila. Uz potom len prevarim. To vsetko varim vo velikanskom hrnci ;-). Najradsej den vopred.
Potom, ked uz ideme na Stedry vecer vecerat, tak si odoberiem podla potreby do mensieho hrnca a potom vhodim do toho este pred zohrievanim par susenych sliviek. Mame radi kombinaciu tej kyslej kapusty so sladkostou susenej slivky.
Zemiaky uvarene v supke varim zvlast. Nie priamo v polievke. A potom ich pokrajane pridam do hrnca, az pred zohriatim.
Takze tak mam vo zvyku ja. Neviem, ci to tak patri, alebo nepatri....
Ked som bola mala, tak mama tiez vzdy robila bielu, ale nedavala do nej maso, lebo na Stedry vecer sme maso nejedli. Ale aj bez masa bola vyborna.
Pozdravujem.
mijaita
@janger (27.12.2024 23:40)

Ahooooj :-) Jsi zlata, takovy krasny popis kapustnice. Dalsi recept. Co rodina, to jina! U nas se nekrajelo zeli, rikala jsme ji "couračka". Tvuj rc je hezky, takova bohata. Susene svestky u nas v CR moc nefrci, Nebo o tom nevim. Byla jsem pred lety na Slov na zelnych hodech, ochutnala jsem nejméně 10 polévek. V nekolika byly svestky, v mnoha vegeta.... ale byl to krasny, kapustový den s přáteli :-)
haji
Tady to žije, krásně žije, přátelé! Přeji všem pohodové dny mezisváteční a dobrou chuť ke všemu mlsání, pomlsávání a nebo k ladění chutí na Silváka!
haji
@ zolik (24.12.2024 11:55)
Děkuji za přání a srdečný koment, přesně jsi to vystihla, často děkuji za to, že mám přátele, o které se mohu opřít, když potřebuji. Nejen fyzické setkávání má svoji sílu, ale i virtuální setkávání člověka naplní, podrží a přináší lidem radost a naplnění.
Na dálku objímám! @
haji
@kuko95 (24.12.2024 13:06)
Děkuji za srdečné komenty, moc hezky napísané, cvrčky mi vykočily a fotečky, tvoja kapustnica musí být výborná, samé masko, klobása hmmm
P.S. Jojo, Gabko bude za chvíli plně ozubený, na nos si musíš dávat pozor! A jak už se dole píše, chce to něco do ruky, reálného, aby mohl kuskat - já si pamatuji tvrdý rohlík, že jsme dávali do ručiček, ale u toho musíš strážit, aby se nezakuckal, také aby se mu v puse sousto /když se mu to podaří/ nepřilepilo. Pak sebrat, počkat, podívat se do pusy - takové děťátku je podobné škrečkovi - tají sousto ve škrani! Nejlepší čistým prstem projet v puse po bocích a bacha, rychle ven, bo kousnutí následuje velmi nečekaně! haha
haji
@kukulienka71 (24.12.2024 15:48)
Děkuji za komenty a fotečky. Vánočky máš přímo výstavní, identické a přímo volají po ukrojení! Jsi nesmírně šikovná, ale to víme! Br. salát vypadá skvěle a jistě chutnal. Také ho nemusím s hráškem, to jsem s tvým manželem zajedno.
haji
@janger (24.12.2024 20:49)
....................... hlasitě závidím, naživo koncert André Rieu viděti, slyšeti, do nebe se povznésti.....!! Splnil se ti sen, a to je moc dobře! Krásně jsi to vystihla, aj mně by stály všechny chlupy na těle, i ty oholené!! Jsi šťastná žena!
haji
@janger (24.12.2024 21:30)
Děkuji za perfektní koment vašej Štědrej večere, až mi oči přecházejí z takového výběru a slintám jako bernardýn.
Náš kapr na ghee smažený byl skvělý, sklidila jsem pochvaly. S kamarádkou jsme obalovaly, smažily - navzájem jsme se doplňovaly. I brambory ke kaprovi byly skvělé - regionální, hezky s máslíčkem, popučené. Nikdo nepolkl kost, všichni jsme si pochutnali, psa nevyjímaje - také má rád kapra. Ještě jsem dostala výslužku, kapříka s sebou na další dny. Uležený byl ještě lepší než o Štědrovečerní večeři.
haji
@stefanm (27.12.2024 07:59)
Děkuji za koment, přání a fotečky. Kapustnicu bych si dala hned a RV bohatě přelité majonézou/tatarkou, hezky s rohlíkem miluju! hmmm
haji
@janger (27.12.2024 23:40)
Děkuji za pěkný recept s postupom na bielu kapustnicu. Jeden se pořád učí. Už je to hodně dávno, měla jsem čest ochutnat kapustnicu/kyselicu od kolegyně, která pocházela z Valšska. Také dávala sušené švěstky. Jen nevím, jestli byla se smetanou, případně s klobásou - tak je to dávno. Zajímavé spojení se švestkami, tenkrát jsem to spojení jedla prvně a bylo to pro mě překvapení. Kolegyně už nežije, tak se nemůžu na detaily vyptat.
haji
@janger (28.12.2024 00:07)
Děkuji za foto vánočky a odkaz na recept od @frezia68 krásná práce, výstavní vianočka! Jsi šikulka! Potěšila jsi receptom od @frezia68 , myslím na ni často. Letí pro ni pozdravení a přání do nového roku 2025, ať jí slouží zdravíčko, ať jí to stále dobře vaří a peče!
haji
Na 1. svátek vánoční jsme měly výbornou polévku z hovězího a krůtího masa, se skvělými játrovými knedlíčky a pečeného krocana, plněného játrovo ořechovou náplní. Někdo měl s bramborem, někdo s rýží.
Na Štěpána jsem měla br. salát, smaženého kapra, sumce. Kapr podobojí - jeden na ghee, druhý smažený ve friťáku, ten byl od bráchy, včetně br. salátu. To jsem dorazila včera. Dnes plněný krocan, rýže, kyselý okurek. Bez polévky, tu jsem dorazila včera - moji zeleninovou. Předchozí dny jsem mlsala cukroví od kamarádek, dnes cukroví nebude, pomeranč bude, trochu přibrzdím.
Přeji všem krásný, pohodový den, přátelé!
mijaita
Pochytila jsem od moravské babičky mé snachy, bílou kapustnici. Každý rok ji vaří. Je jiná, je z mlíka a smetany, s bramburkama i bez. Letos byla bez. Musela jsem si ji uvařit také. Povedla se mi, "couračka" přelahodná :-)

2010
@stefanm (27.12.2024 07:59)
Zavidim, nam nic neostalo na poslednu chvilu prileteli extra vyhladnuti europania este ze susedia pozicali stol, no a vsetko
vychvalili...a pojedli. Jeden kusok pavlovej mi ostal.

haji
@mijaita (28.12.2024 14:57)
Děkuji za koment a fotečku, couračka vypadá moc dobře! Dobře naladí chuť, si myslím. Když to půjde dobře, zítra se k nějaké zelňačce, kapustnici přiblížím.
1x zolik
haji
@2010 (28.12.2024 15:47)
Děkuji za koment a fotečku. To tě muselo potěšit, že chutná! Pavlova vypadá skvěle a jako Poslední Mohykán padla. Alespoň máš vyčištěnou lednici.
zolik
Od piatka som v Českej Kanade. Je tu malebne nádherne. Krásny kút Česka. Dnes Jindřichuv Hradec, zajtra Třeboň a pak spontánne uvidím.
kukulienka71
Často spomínate bielu kapustnicu z Moravy, tak som sa na ňu spýtala sesternice od Olomouca, jej mama - moja krstná býva v Starom Měste pod Sněžníkem, krásny kraj, srdeční, pracovití, úprimní ľudia. Oni robia len so smotanou, bez mlieka a samozrejme bez červenej papriky, zemiaky väčšinou zvlášť uvaria. A spomenula mi ich tradičnú a milovanú Hodolanskú omáčku, je tu na ňu na Vareche recept  varecha.pravda.sk/recepty/hodolanska-omacka/75520-recept....
mijaita
@kukulienka71 (29.12.2024 11:07)

Ano, presne, olomoucký kraj. Někdo jen smetana, nekdo mléko a smetana. Ja radsi ti s mlékem, neni tak tučná. Brambory se vari ve slupce, pak oloupane daji do polevky. Jenom mi vadí, ze zamíchají mouku do mléka (nebo smetany) a vlijí do polévky. Nemám ráda syrovou mouku i kdyz je povarena. Není nad jíšku! :-) Nebo alespon na sucho oprazenou mouku.
haji
@zolik (29.12.2024 01:52)
Hezky!! Ty jsi světoběžník, pořád v pohybu. Máš můj obdiv. Krásné dny přeji, plno zážitků a podnětů, čamrdo!
haji
@zolik (29.12.2024 02:06)
Krasavice/krasavec do chrumkava pečený, vlastně nevíme, zda to byl/byla kluk nebo holka... haha My měly moráka rozpůleného na dva plechy, s nádivkou vedle, těžko by se propeklo, i tak to sestra kamarádky pekla na 2x /tedy předpečeno už na Štědrý den/. Tomu rozumím, když vás bylo hodně, že jste ho dali na jeden zátah. Br. salát je jasný jako facka, zvlášť když je s majonézou, mizí rychlostí světla. Já měla náš mokrý, dělala švagrová. Bo brácha drží dietu, jinak by byl s majonézou, o tom nepochybuji.
Děkuji za komenty a fotečku, slintám do klávesnice. Dnes mě čeká další díl krocana s nádivkou. A budu vařit uzené ramínko, na zítra - na zapečené těstoviny. Polévka z vývaru, ale netuším jaká, uvidíme jak mi to půjde - velký otazník nad hlavou, nemůžu se rozhodnout.
haji
@kukulienka71 (29.12.2024 11:07)
Děkuji za koment a odkaz na Hodolanskou omáčku, už jsem si ji uložila. Haná je krásný kraj, lidé srdeční - trefila jsi to přesně. Je zajímavé, jak se lidé kraj od kraje jemně odlišují, většina je srostlá s krajinou, často nejsou tak moc zformovaní dnešní dobou, jedou si v poklidu to svoje, ověřené, fungující. A to je dobře, si myslím.
haji
Přeji dobrou chuť k nedělnímu obědu, přátelé! Mějte pohodový den.
U nás chladněji, -1°C, jasno, přestože apka kokrhá, že je mlha, já ji z okna nevidím, ale nějaká inverze nejspíš bude. Před chvílí psala, že v pátek bude pršet, uvidíme, predikce moc neumí.
kukulienka71
@haji (29.12.2024 11:56)

Aj tebe dobru chut, iste si uz aj obedovala. My sme na juhu, ale rano bolo-5,5•C a veru som išla s hmlovkami do mesta.
2x haji a zolik
haji
@kukulienka71 (29.12.2024 13:34)
Děkuji za přání, komenty a fotečky. Taková silná česnečka zahřeje, také potráví zvířátka všeho druhu v těle. Dobre si si poradila, jsi šikulka - hezky přišpendlit, aby nelétalo! Já teprve budu obědvat, motala jsem se v kuchyni s uzeným ramínkem - nakonec jsem ho musela dát vařit do litinového oválného kastrolu - je dlouhé, rozkrojit nešlo, bo kost - ale už se vaří.
@mijaita česnečka asi ne. Do menší části zavařím krupicové nočky, větší část dám do sklenice a později bude kapustnice.
haji
@mijaita (29.12.2024 14:02)
Polévka bude zítra, jedeme na návštěvu, nechtěla bych mít česnekový dech, musím ji oželet pro tentokrát.
haji
@kuko95 (29.12.2024 15:40)
Děkuji za chutné foto, koment a dobrou zprávu. Jsi fanoušek bryndzy aj slaniny, je to vidět. Dobrou chuť! S radostí bych dala testovací vzoreček.
Hezký večer přeji a krásný zítřejší den, letí pohlazeníčko Gabkovi!
haji
@zolik (29.12.2024 20:31)
Moc děkuji za krásné fotky z Třeboně, měli jste hezké počasí a tuším vylidněno.
Letí pozdravení, přeji krásný večer a ještě hezčí zítřek! Užijte si chvíle volna v pohodě!
haji
@zolik (29.12.2024 20:22)
A čisté, jak je vidět, krásně upravené, dávají si hodně záležet místní lidé! Je to k závidění...
zolik
@haji (29.12.2024 21:23)
Áno, čisté, upravené a veľmi pekne ešte vianočne vyzdobené okná, brány a aj verejné priestory a námestia. A ešte bonus sú orientačné a informačné tabule. A na každom “rohu” odpadkové koše. Naozaj som nikde nevidela ani papierik na zemi. Keď budem mať možnosť určite sa sem ešte rada vrátim. A odporúčam navštíviť keď sa budete túlať po južných Čechách. A ešte niečo: na môj údiv, mi všetci rozumeli 😂
haji
@zolik (29.12.2024 21:42)
Haha, takže inteligentní obyvatelstvo, přirozeně inteligentní! Dobré vědět. Díky za sdílení a dobrý tip na výlet.
haji
Dnes k obědu: uzená polévka s krupicovými nočky, zapékané těstoviny s uzeným maskem /ramínko/, klobásou, kyselý okurek.
Máme dobrých -6°C, snad polojasno, vybírá se to.
Přeji všem krásný před Sivestrovský den!
kukulienka71
@haji (30.12.2024 08:18)
Dobre si navarila, chutilo by mi. U nás bolo zase -5, zima riadna, este si zvykáme🙂 varím kurací vývar a k varenému mäsu rizibizi. Niečo na nás naliezlo, tak aj veľa bylinkového čaju s medom, citrónom a čerstvým zázvorom. Asi bol chladný vzduch na prechádzke minule.

mariamka
ahojte Varecháči. radosť čítať a pozerať tie krásne jedlá. keby sa dalo najesť z obrázkov mohla by to tá AI vymyslieť haha 🙂
dojedáme Pavlovu (moja premiéra) trochu som ju presušila ale chutí eno-nuno 😋
dnes budú rebierka v réžii polovičky , dorobila som vajíčkovú nátierku a už len syrové jednohubky. Majte krásny Silvestrovský večer a pohodový nový rok v zdraví, šťastí, láske a spokojnosti @haji a &spol

haji
@kukulienka71 (30.12.2024 12:34)
Děkuji za fotečku a koment. Ano, člověk musí hned reagovat - či vývarem, či čajem s citronem, zázvorem a nebo česnečkou - žádné otálení. A nejde-li to dobře, zavčasu prášek. Bo až se to rozleze, těžko se toho zbavuje, ať už je to jenom nachlazení nebo, nedejbože, nějaký bacilus.
Skoré uzdravenie a držte se v teple!! Poklidného Silvestra!
haji
@2010 (30.12.2024 12:49)
Děkuji za koment a chutné foto! Pro mě exotika. Ale výhonky česneku jsou i u nás k mání začátkem léta. Miluju je, jsou lahodné. Skvělá volba!
Veselého Silvestra přeji za moře!
haji
@mariamka (31.12.2024 11:57)
Děkuji za milý koment, přání, inspiraci a fotečky - Pavlova jako ze žurnálu! Jsi šikulka! Já jsem se k ní ještě neodhodlala, ale co není, může být! Sýrové jednohubky beru, vajíčkovou pomazánku miluju!
Veselého Silvestra i k vám přeji, ať polovičce vyjdou žebírka, je fajn, když se muži dají do vaření, pečení! Moje poklona!
haji
U nás dnes to stejno, uzená polévka s krupicovými nočky, zapékané těstoviny, kyselý okurek. Nikdo neprotestoval.
Veselého a pokud možno pohodového Silvestra přeji všem, přátelé!! A dobrou chuť ke všem dobrotám, které si dáváte. Přivezla jsem si včera chlebíčky, mám hotovo.
haji
@zolik (31.12.2024 18:14)
Děkuji za komenty a fotečky, povedené výlety i svíčková, ani nepamatuji kdy jsem ji jedla naposledy... bezva inspirace i výzva. Mno, v restauraci je to také výzva, bo objevit ji na jídeláku už je dneska docela kumšt a spolu s ní dobrého kuchaře! haha
Krásné předpůlnoční pozdravení ať je Půlnoc přesná a Nový rok vyvedený!
haji
@ kukulienka71 (31.12.2024 21:37)
Milá Kuku, děkuji za komenty a fotečku, výstavní nohavica, skvělé náplně. Takový štrúdl ťahaný bych si dala na Novoroční snídani s chutí, hezky s kafíčkem hmmm Jsi šikulka, Nezmar a pilná včelka Mája!!
Pohodovou Půlnoc, jemné štrngnutí na zdravíčko a dobrú chuť k vaší Novoroční snídani!! Objímám @
haji
@zolik (1.1.2025 00:38)
Děkuji za srdečné přání a skvělé foto - velmi módní záležitost je muchomůrka červená, prasátko pro štěstí to ví, je poučené a už si užívá! haha
haji
Milí přátelé na Vareche! Krásný první, Novoroční den přeji všem, ať nám nový rok 2025 přinese všechno co potřebujeme a hlavně plno sil a zdravíčka! Vaření, pečení, smažení a všechno co patří do kuchyně ať je nám ku pomoci, radosti, ať chutná vše co vytvoříme. S láskou!!
Dnes polévka z červené čočky, zeleniny, s chlebovými krutonky a česnekem, čočka, uzené, chlebík, kyselý okurek.
haji
@zolik (1.1.2025 00:38)
Mno, jsem jako to spící, snící prasátko. Nový díl už jsem poslala k otevření, teď, hlava děravá.
1x zolik
mijaita
Spolu s troškou jídla na silvestrovském stole i já přeji aby všem se v novém roce vařilo ve zdraví, s dobrou náladou, úsměvem a s chutí! :-)

haji
@mijaita (1.1.2025 17:09)
Děkujeme za přání a krásné foto rozmanité silvestrovské nabídky od tebe, moje poklona - servis mě dostal - samý krásný porcelán a těch chutí..... Jsi šikulka!!