Fondantové salónky
Včera jedna z varecháčok spomenula fondantové salónky, ktoré sme kedysi v strieborno-bielych alebo zlato-bielych (občas dokonca aj v iných farbách) zvykli vešať na stromček. Zobraziť celý popisVčera jedna z varecháčok spomenula fondantové salónky, ktoré sme kedysi v strieborno-bielych alebo zlato-bielych (občas dokonca aj v iných farbách) zvykli vešať na stromček. V mojom detstve sme tieto salónky už zväčša kupovali hotové, ale moja stará mama ich ešte vyrábala doma a potom ich balili do lesklého staniolu. Recept na takéto fondantové salónky mám z klasickej knižky "Múčniky" od Márie Hájkovej, 3. doplnené vydanie z roku 1957. Možno si to niekto bude chcieť skúsiť?
Postup
-
1
Cukor s vodou dáme do čistej nádoby, zakryjeme pokrievkou a uvaríme na veľké bubliny.
- 2
Emailový plech alebo rajnicu vypláchneme studenou vodou a uvarený cukor doň nalejeme. Vrch cukru pofŕkame studenou vodou a necháme vychladnúť.
- 3
Vychladnutý cukor miešame novou nepoužitou varechou tak, že ho ťaháme zo strany na stranu, až úplne zbelie.
- 4
Takto pripravený fondant necháme na veľmi miernom ohni za stáleho miešania zohriať (nesmie vrieť!) a pridáme ľubovoľnú príchuť.
- 5
Nalejeme na tablu, sformujeme do štvorca a keď trochu stuhne, nakrájame na podlhovasté kvádriky. Keď sú úplne tvrdé, balíme ich do ozdobných papierov a môžeme zavesiť na stromček. Z fondantu môžeme vykrajovať formičkami aj rôzne tvary. Krásne Vianoce vám!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Vies, ze tu knihu mam aj ja? Ale som si to nevsimla, ze su tam aj salonky.
Cmuk za to :-).
Môj výtlačok je už obdratý (ešte textilná väzba!), ošúchaný a pokvackaný po toľkých rokoch používania, ale stále ho opatrujem. Salónky sú na str. 126