Vianočný orechový koláč fotorecept

janger - fotkajanger, 17. decembra 2013
Vianočný orechový koláč (fotorecept)
Foto: janger

Listovala som v starych vianocnych casopisoch. Tento kolac som uz davnejsie piekla, mala som pri nom napisanu poznamku, ze - trochu vytekal z Zobraziť celý popisListovala som v starych vianocnych casopisoch. Tento kolac som uz davnejsie piekla, mala som pri nom napisanu poznamku, ze - trochu vytekal z formy a ze je velmi chutny -. Vyborny bol ozaj, to si ete pamatam. A ze mi vtedy trosku vytekal, tak na tom som sa poucila. Dala som ho teraz pre istotu do uzatvorenej formy...A tiez som recept trosku upravila. Kolacu treba par dni postat, do Vianoc bude taky akurat.

35-40 minút
na 175-180 °C

Suroviny

Cesto:
350 g
200 g
100 g
1 ks
 štipka
Plnka:
250 g
100 g
100 g
2 PL
 podľa chuti
na potretie




Postup

  1. 1

    V povodnom recepte bolo pouzite viac cukru. Viem, ze kolac bol minule dost sladky, tak som toto mnozstvo zredukovala. Aj masla som dala trosku menej. Ak chcete povodny recept, tak je tam 250g masla a 200g cukru.

  2. 2

    Zmiesame muku, sol, cukor, vajce, na kusky pokrajane studene maslo. Vypracujeme cesto. Netreba dlho miesit, len kym sa vsetko dobre spoji. Cesto zabalime do vrecka a dame do chladnicky odpocivat. Mne odpocivalo az den, ale to nemusi byt, staci aj taku hodinu...

    Vianočný orechový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravime plnku. Posekame vlasske orechy. Nie uplne na jemno. Ale moze to byt trosku jemnejsie, ako som posekala ja. Potom bude povrch kolaca menej hrbolaty.

  4. 4

    Do panvice dame rozpustit a trosku zhnednut krystalovy cukor. Prisypeme orechy, dobre premiesame a nechame to na chvilu spolu este poprazit.

    Vianočný orechový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom pridame smotanu, med, trosku skorice (ak mate radi), dobre to premiesame a nechame chvilu povarit. Trochu to zhustne. Plnku nechame dobre vychladit.

    Vianočný orechový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ruru rozohrejeme na 180 st. (klasicky vyhrev). Tortovu formu (ta moja ma priblizne 26cm) mierne vytrieme maslom. Pouzila som tentokrat uzatvorenu formu, pretoze som sa bala, ze mi to bude pocas pecenia vytekat....

  7. 7

    Cesto rozdelime na polovice. Najprv na pomucenej pracovnej ploche vyvalkame jednu polovicu a prenesieme ju pomocou valceka do formy. Ak by sa trosku potrhalo, alebo spravili by sa dierky, tak ich jednoducho zaplatame.

    Vianočný orechový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na cesto dame vychladenu plnku. Bude trosku tvrda, rukami ju pekne porozdelujeme.

    Vianočný orechový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vyvalkame druhu polovicu cesta a kolac pekne zakryjeme a po obvode uzatvorime.

    Vianočný orechový koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Z odrezkov cesta povykrajujeme nejake ozdobky. Dame na kolac a potrieme ho vajickom. Ja som dala do vajicka aj trosku smotany. Ale to nemusi byt.

    Vianočný orechový koláč (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Dame piect, tak priblizne na 35-40 minut. Najprv som piekla na 180 st., neskor som znizila na 175. Ale k tomu uz len bezne upozornenie, ze to treba sledovat.

  12. 12

    Kolac vyberieme z rury. Nechame trosku ochladit. Zabalime (napriklad do alobalu) a nechame par dni postat. Bude vlacnejsi. Hviezdicky som poprasila praskovym cukrom. Chcela som ich kvoli fotke nechat viac vyniknut, ale moc to nepomohlo ;-).

    Vianočný orechový koláč (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Ak tento kolac, pripraveny z jednoduchych a pristupnych surovin vyskusate, prajem vam dobru chut. A krasne Vianoce.

Diskusia k receptu

orchidea
Vianočne vyzdobený koláčik a určite aj výborný orechový...
marcelle
Zaujímavý koláčik. Janka, ak môžem poradiť, orechy si nabudúce môžeš dať do uzatvárateľného sáčka a potĺcť malým valčekom, prípadne sekáčikom na mäso.

Pekné Vianoce aj Tebe.
jana1987
Prosim vas chcem sa vas spytat keby uz teraz v piatok spravim oriesky plnene salkovym kremom vydrzia do utorka? Bojim sa aby sa nepokazili dakujem za radu
afataga
priznam sa, ze uz tie vianocne medovniky, rozteky a linecke ani neotvaram, lebo ich tu je na milu onu, ale tento kolac ma zaujal, isto ho ale nebudem robit na vianoce, ale isto ho neskor vyskusam, chcem sa preto opytat, ze co sa mu stane ak ho nezabalim? my mame radi chrumkave, a s tymi orechami tiez tak robim, potrieskam v sacku a je to :-)
manya
už som zamiesila, 100 g cukru stačí, cesto je dostatočne sladké.
medovnicek
páči sa mi jednoduchá príprava, orechová plnka a aj ako si ho vyzdobila, určite vyskúšam
vanilka111
krásny a určite aj chutný, len škoda, že moji synovia orechové koláče, okrem osích hniezd, nejedia. a ja už mám kvôli sebe upečené vanilkové rožky aj medvedie labky :-(. ale raz si ho upečiem :-) kk
janger
@orchidea , dakujem pekne, ta vyzdoba je len taka jednoducha a trosku sa pecenim stratila :-). @marcelle , samozrejme, ze mozes poradit, dakujem pekne :-). Ja som za kazdu dobru radu vdacna. Ja som orechy sekala takym velkym nozom, nechcela som ich prilis moc sekat, ale teda mohla som trosku viac, bol by povrch rovnejsi. Ale tvoju rada iste inokedy uplatnim. Ja tak vo vrecku tlciem keksy, ked potrebujem omrvinky :-). @jana1987 , rada by som ti poradila, ale nemam s tym skusenost. Ak by si sa spytala v recepte, podla ktoreho si piekla, iste ti poradia. Ale myslim, ze ak ich das do chladu, tak by mali vydrzat. @afataga , vies, ze ja tento rok nepeciem ani linecke, ani medovnicky, (ak ma nebude hryzt svedomie a nepustim sa do nich). Povedala som si, ze skusim nieco ine. Ale ziadne velke mnozstva...Robila som teraz keksiky, ktore sem tiez pridam. Musim ale upiect srnci chrbat, to mi zdoraznoval muz :-). Ten je strasne dobry (ten srnci chrbat, haha), tak ten bude. To mame vacsinou namiesto torty. No co sa tohto kolaca tyka, ved ho nemusis balit. Ale on je fakt lepsi, ked postoji. Bala som sa, ze moc vyschne, ak by som ho nezabalila. Aj trosku zmakne. Ale ak chces chrumkat, tak chrumkaj :-). @izabelka , dakujem. @manya , pravda staci? Aj ja som este surove cesto pre istotu ochutnala, zdalo sa mi tiez dost sladke. A kde sa da trochu cukru vynechat, tam vynecham....@medovnicek , dakujem ti za pochvalu :-). @medovnicek , u nas je orechove zase velmi oblubene. To mame este radsej tusim ako makove. A dakujem :-).
janger
Jej, @radost , no to som nevedela, ze tu uz je...Nuz, co uz...Dakujem za link :-).
janger
@radost , to je robota! Teraz citam, ze som ho vtedy aj okomentovala! Moja pamat :-))).
tatranka
Veľmi pekný a zaujímavý koláčik.Už som si ho uložila do KK.
jozka2
Jager,mozem ta popytat,pridat tvoj srnci chrbat na varechu?Vdaka a prajem prijemne sviatky.
babav
Janka , vdaka za zaujimavy recept , pre zmenu urcite vyskusam .5*.
irenaw
môj najobľúbenejší vianočný kúsok, mám trochu iný recept, viac masla, viac cukru. tie úpravy mu môžu iba prospieť, tento rok bude podľa teba. tuším sa už na neho začínam tešiť ;-) máš 5* bez debaty
janger
Dakujem ti, mila Vlasticka, @babav , posielam srdecny pozdrav :-). @irenaw , tiez uz som ho davnejsie robila, mam ho z ceskeho casopisu Nejlepsi recepty, Katka special. Ako som uz spominala, mala som vtedy trosku problemy pri peceni, preto tie zmeny... Bol vyborny, ale zdal sa mi aj trosku presladeny, takze menej cukru som teraz dala. Aj ja uz mam nanho chut, ale este par dni musim vydrzat, nechcem ho teraz uz nakrojit. Dakujem ti, prajem prijemne vianocne pecenie :-).
elantra
podobný koláčik som nedávno piekla podľa časopisu, naozaj treba ubrať cukor (kamoška ho zajedala kyslými uhorkami :D ) cestom som iba vystlala formu, navrch už nepísali položiť cesto, ale bolo ho dosť veľa, asi by som ho nabuduce zakryla ako to máš ty. Orechy s medom su fantastická kombinácia!
mariamka
excelentny na chut aj vyzor, foto uzasne :) ja si na tu vyzdobu nepotrpim, ale naozaj trochu skoda ze zanikla, lebo v surovom stave je to velmi pekne, napadlo ma co tak prifarbit cesto kakaom, mozno by to urobilo lepsi kontrast :) inak 5* a ukladam, krasna praca :)
janger
@ancicka , @methi , dakujem. @elantra , muselo to byt s tymi kyslymi uhorkami chutne ;-))). Aj ja mam recept na taky jeden nezakryty kolac, mozno niekedy skusim aj ten. @margaretka , @stacy , dakujem :-). @mariamka , v skutocnosti je ta ozdoba lepsie vidiet, ako na fotke...Ale to je dobry napad s tym kakaom, to by bol lepsi kontrast...Co my tu uz spolocne vsetko vymyslime :-))). Dievcata, este raz vam vsetkym pekne dakujem, ze ste sa tu pristavili na kus reci :-).
manya
koláč je takmer zjedený, je vynikajúci, piekla som ho pre istotu v pekáči a orechy som poctivo nasekala nožom, do Vianoc si počkal prikrytý fóliou. Aj ja som už piekla ten koláč, kde sú orechy na vrchu ale môj papierikový recept ( odpísala som ho z TV ) je niekde stratený.Vďaka za recept.
ywett
aj tento koláč je nádherný a kde sú orechy, to je moje :-)
irenaw


takto čakal zabalený vo fólii na deň "D". neskôr sa už fotiť nestíhalo. tvoje úpravy boli super, aj o rok bude takto, ďakujeme :-)))
janger
@mariadra , tesi ma, ze sa ti kolac paci, dakujem :-). @manya , velmi si ma tvojou spravou potesila. Som moc rada, ze chutil :-). @ywett , Ivka, aj tebe dakujem, pozdravujem :-). @irenaw , no ten sa ti teda krasne podaril. Ako si ziskala ten kontrast, ze tie hviezdicky tak pekne ukazu? Dakujem pekne za fotku a za tvoju spravu :-).
palokuchki
Janka, tento tvoj recept sa mi velmi paci. Ukladam si ho. Pozdravujem a zelam vela zdravia a spokojnosti v novom roku.
janger
Palokuchki ti pridal komentár k receptu Vianočný orechový koláč (fotorecept) s textom:

Janka, tento tvoj recept sa mi velmi paci. Ukladam si ho. Pozdravujem a zelam vela zdravia a spokojnosti v novom roku.

Mila Danka, tento tvoj koment mi prisiel do mailu, ale tu sa nezobrazil, nemam tusenie, ze preco...Tak som ho sem pridala. Dakujem ti pekne, aj ja ta pozdravujem. Prajem stastny novy rok 2014! :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia