Foto: frezia68
Včera som pozerala program Nebíčko v papuľke a tam p. Žídek piekol aj vianočku a tak som si odpísala recept.Uvádzam jeho gramáž,ale ja som Zobraziť celý popisVčera som pozerala program Nebíčko v papuľke a tam p. Žídek piekol aj vianočku a tak som si odpísala recept.Uvádzam jeho gramáž,ale ja som pridala celozrnú múku,ubrala cukor,ale na vianoce urobím tú pravú :-)
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
100 g |
|
1/2 ČL |
|
42 g |
|
1 citrón |
|
3 ks |
|
1 štipka |
|
150 g |
|
1 PL |
|
1/4 l vlažné |
|
60 g |
|
30 g do cesta |
|
na posyp |
|
na potretie |
|
na potretie |
|
Postup
-
1
Z vlažného mlieka,cukru a droždia urobíme kvások a z ďaľších prísad vypracujeme trocha hustejšie cesto.Po vykysnutí rozdelíme na 9 dielov...
-
2
a urobíme šúlky.Z prvých štyroch upletieme základ tak, že prvý šúlok pravý preložíme cez druhý...
-
3
tretí preložíme cez prvý
-
4
a štvrtý zasunieme na spodok prvého.
-
5
Takto pokračujeme,až je základ hotový.
-
6
Hranou ruky v strede vyhlbíme miesto na ďaľší pletenec a dáme na plech,na ktorom ten základ potrieme bielkom.
-
7
Z ďaľších troch dielov upletieme vrkoč a dáme na základ.
-
8
A posledné šúlky stočíme ,dáme na vrch a upevníme špajlami a necháme takto ešte podkysnúť.
-
9
Asi po 15 min.potrieme vajíčkom,ktoré sme vymiešali s vlažným mliekom a ozdobíme mandlami. A pozor,koláč je vysoký,tak z hora bude pripekať,ja som prikryla asi po 30 min.vrch papierom.Treba sledovať farbu.
-
10
Dáme piecť na 10 min.do vyhriatej rúry na 190°C a potom stíšime na 170-180°C a pečieme ešte asi 45 min.,to už každá gazdinka svoju trúbu pozná a upečieme do takejto farby.Vyberieme špajle, pocukrujeme ,necháme vychladnúť a krájame.Táto je ešte horúca,tak si počká na ďaľšiu úvodnú fotku fotku :-) .Ak vyskúšate,tak DOBRÚ CHUŤ !
dobroty-recepty.cz/recept/domaci-vanocka-a-jak-se-plete-vi...
mi to moje detstvo trocu si ma tam vratila
vianocka a kakaove mliecko
vdaka.Stastlive a krrasne sviatky prajem z holandska
@frezia68
Krásny,šťastlivý a v zdravý sprevádzaný nový rok 2013 Prajem
Vianocka je uz upecene , vydarila sa a uz sme ju aj nacali .... Trosku sa mi sice zvrchu pripiekla /neustrazila som svoj "sparhet"/ ale nikto to neriesi .A ja okolo toho vela komentarov tiez nemam :-) Dufam len , ze vydrzi do zajtrajsich sviatocnych ranajok!
Podľa tohoto rcp.
Presne mi to pripomlo ako pár príspevkov vyššie (Mäsiar). Mamička každú nedeľu pieklla k vôli mne vianočku s kúskami suš. sliviek a jablček namočených v mlieku (mandle a hrozienka sme vtedy nemali) a s Mliečkom a slankastým maslom od proletárskej kravy ( od dieťaťa koza moja živiteľka) a tá vianočka vyzerala presne tak vráskavá do tmava ako táto Tvoja . Ď a k u j e m !!!