Varenie

Bažant

babidka - fotkababidka, 15. februára 2010

Dostala som bažanta . ošklbaného , vypitvaného . ani v jednom recepte som sa nedozvedela čo s ním mám urobiť skôr ako ho upečiem .Mal by odstát v paci ako divina?ked áno , koľko dní ? Zatiaľ som ho dala do kyslého mlieka do chladničky - to jediné som našla v jednej kuchárke .

@zareaguj


Diskusia k téme

9 komentáre k článku
Babidka, bažanta nemusíš pácovať. Dá sa pripraviť hneď. Pečeného ho veľmi nemusím, zdá sa mi suchý, ale veľmi dobrý je, ak ho pripravíš na základe z cibule a koreňovej zeleniny a podlievaš červeným vínom a pridáš nové korenie. Ak Ti to nebude pripadať ako kacírstvo, z bažanta robievam aj vynikajúcu polievku, je oveľa lepšia ako kuracia. Vychladnutého bažanta potom vykostím, pokrájam a použijem do šalátu - recept ako na vlašský šalát, len namiesto salámy použijem to nakrájané mäsko. Je výborný. (Ja vlastne vlašský šalát so salámou vôbec nerobím, ak nie je bažant, použijem uvarené kura). Tak držím palec, nech to s tým Tvojim bažantom dobre dopadne a dúfam, že Ti niekto ešte nejaké rady pošle.
Bažant je vynikajúci - nám tu pobehujú pri dome po poli a cez cestu - ale ako ho získať:)? Strýko poradil, že treba dať do misy kukricu namočenú v domácej pálenej, bažant zje a zaspí :)). Ale neviem, kto od nás by mal to srdce pokračovať potom dalej...:))
Ja bažanta pečiem v rúre - prešpikujem ho slaninkou a cesnakom, podlejem červeným vínom a okolo poukladám cibuľu, cesnak, rozmarínovú vetvičku, guličky nového korenia a jalovca.
Pečiem do mäkka, a jeme s čerstvým chlebom.
Sovka má pravdu - taká bažantia polievočka.. . mňam!
Z bažanta by som urobila jediné- polievku. Uvar ako slepačí vývar ,pekné kúsky mäsa pokrájaj do hotovej, pridaj najlepšiu závarku gágoríky, cestovinka skrútená na špajdli do malého tunela, nakrájaj mrkvičku a posyp čerstvou vňaťou z petržlenu. Určite nebudeš ľutovať.
dakujem vsetkym za rady. najprv ho skusim upiect , ked dostanem dalsieho /človek nikdy nevie / tak uvarim polievku a z maska urobim salat .Raz na návšteve som jedla bazanta a bol veeelmi suchy a zdal sa mi aj horkavy . Myslela som si , ze je to tym ze este rano behal po poli a hned skoncil na pekaci . takze sa tesim , ze ho mozem urobit uz zajtra na obed .
Nóóó Babidka recept nepridám, ale aspoň moju prvú skúsenosť napíšem. Bola som mladomanželka, keď mi brat priniesol bažanta. U nich doma to nikto neje a tak sestrička tu máš potráp sa. Lenže ako ho spraviť,keď som nevedela čo s tým. Skúsenosti neboli. A tak som začala improvizovať a rozmýšlať, čo som kde videla. Na Nedbalovej ulici bola predajňa zveriny a vnútorností, dobrá predajňa, dnes takú nenájdete, tam som videla, že bažantov mali zavesených za krk na hákoch. Zobrala som bažanta vytrhala som mu na bruchu perie, vypitvala a zavesila som ho na päť dní do špajzy za krk. Po piatich dňoch obarila, očistila od peria a umyla. No a čo sním teraz. Pripravila som si zeleninu a nechala som ho tam deň-dva napácovať. Prešpikovala som ho slaninou, krížom krážom ho poprepichovala a nastrkala doň slaninu.Osolila a dala upiecť. Keď sa upiekol, zostal akýsi malučký, tak pekne k zemiačkom a k šalátiku som bažantíka-holuba prepolila. Polovica manželovy a druhá mňe. Papkáme a odrazu manžel joj. Čo je čo sa deje. Poohýbal jazýkom a odrazu bol vonku brok, za chvíľu druhý a ďaľší a ďaľší, až ich bolo sedem. Dobre som to rozdelila, manžel ich mal sedem a ja ani jeden. Bažantík bol chuťovo celkom dobrý, ale suchý a tak dnes by som ho pripravila ako Sovka.
Receptov na bažanta mám niekoľko a volakedy som ich vyskúšala všetky a mnohé aj pozmenila.Môj nebohý otec bol polovník a hoci moja maminka to nejedávala -žiadnu zverinu - vedela ju veľmi dobre pripravovať,ako mladá robila kuchárku vo veľmi bohatej rodine.Tam sa naučila pripravovať aj zverinu.
Keď som sa vydala a po nejakom čase odsťahovala do Čiech chodili mi zajace a bažanty len s kartičkou na krku kde bola adresa.Večer podal na stanici a druhý deň sme mali chlpáčov alebo pernáčov doma.Predstavte si,že sa ani raz nič nestratilo.To boli časy!!!
Jediný nepríjemný zážitok bol ten,že som musela vypitvať,bažanta obariť,zajaca stiahnúť ,no aký bol odér v kúpelni to vám nemusím hovoriť.
Ešte veľmi dôležité bolo aký starý bol bažant .Podľa toho sa pripravoval.Pozná sa to podľa drápov.
Keď bol starý urobila sa vynikajúca polievka a potom sa mohol pripraviť ďalej.Niekedy sa stáva,že sa prestrelý pečienka a potom býva mäsko nahorklé.Dá sa to trošku odstrániť mliekom,koreninami a rozmarínom.Ale aj to patrí k tomuto rituálu.
Samozrejme vždy sa museli hľadať broky.Najprv za surova a potom ešte po úprave.Pozor na zuby.
Bažant nebýva nikdy suchý keď sa celý obalí do slaninky a pečie sa zakrytý.Očervenie aj tak do chrumkavej kožičky.
Ešte som zabudla -podľa toho aký starý je bažant a nie sú nožičky pozná sa aj podľa prsnej kosti.Keď nieje starý bažant prsná kosť je mäkká akoby z chrupky,tiež podľa zobáka.Ale to už ozaj stačilo lebo ho prídem aj uvariť!!!!!! Želám dobrú a príjemnú chuť.
Bozulka, podstate v tej svojej nevedomost som to robila dobre.