Rôzne

Ako zužitkovať zostávajúce potraviny, alebo ako vyplieniť chladničku???

stacy77777 - fotkastacy77777, 29. augusta 2012

Určite každá poznáme, keď nám z každého rošku trošku
zostane... Vymýšľame a mixujeme všetko možné, len aby sme
potraviny zužitkovali.Som len obyčajná žienka "z dediny" a
pamätám si ako dieťa na horšie časy, keď sme nosili do školy na
desiatu rožok s maslom a jabĺčko. Saláma bol sviatok. Pamätám si
iba vysočinu a mäkkú salámu. Cez týždeň sa varila iba polievka,
druhé jedlo na obed bývalo iba v nedeľu. Bez hanby priznám, že
sme nepatrili k solventným rodinám, veď teraz je to tuším horšie
po finančnej stránke. Ale tovaru máme na výber, čo hrdlo ráči.
Pracujem ako predavačka v potravinách a verte, že mi je veľa
krát ťažko!!! Často počúvam sťažnosti na nepríjemné
predavačky.Občas by sa mali skúsiť pozrieť na vec zákazníci aj z
opačnej strany. Večer pred záverečnou, keď upratujeme chlieb,
nejeden krát si pomyslím na ľudí, čo nemajú čo do úst.A keď si
pomyslím,koľko tak asi zostalo vo všetkých obchodoch v
republike.... Keď sa vyhadzujú koše jogurtov a šalátov po záruke
a o chvíľu vidím bezdomovcov, ako s blaženým a šťastným
výrazom na tvári vyťahujú tento tovar. Zvláštna politika
supermarketov mať všetkého dostatok vyrába neskutočné
množstvo odpadu. Nechcem tu moralizovať, ani poúčať, ale
verte,že kto to nevidí na vlastné oči,len ťažko rozumie. Ťažko
pochopiť starú pani vo veku 70rokov, ktorá pýta párky, aby mali
rovnaký odtieň, starého pána, ktorý si pýta 2 klobásy, ale aby boli
rovnako dlhé, pani ovešanú zlatom, ktorá chce novú tehlu šunky
rozkrojiť na polovicu, lebo si neprosí ani začiatok, ani koniec, ale
stred.... Takýchto pikantéríí by som tu mohla popísať veľmi veľa.
Skúsme sa pozrieť na jedlo ako na niečo vzácne,čo veľa ľudí
nemá..... A nie s filozofiou, "za svoje peniaze si môžem pýtať, čo
chcem".Rada privítam diskusiu....

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
@stacy77777 , na ten rožok s maslom a jabĺčko si pamätám, ale mne to chutilo. Ja som tiež kedysi nezarábala veľa a okrem toho sme šetrili, mnohokrát som chodila po obchode so slzami v očiach, že si nemôžem kúpiť čo chcem, nemyslím tým nejaké zbytočnosti ale veci, ktoré by sa mi zišli a potrebovala som ich. Nás doma bolo 8 detí, ale nechápem, ako to naša mama zvládala, lebo len otec robil, ale každučký deň sme mali polievku a hlavné jedlo, ale len na ten deň, nbie na dva......pondelok, streda a piatok boli cestovinové dni, ináč ak aj bolo mäso, atk hlavne kvôli šťave ( do omáčok a pre otca).
Ja osobne ľutujem všetky predavačky, viem ako to je, aj dcéra predáva a švagrina tá mi vedela vyprávať celé " ódy" na to ako ťažko robia.....veď keď sme my už z roboty oddychovali, myslím hlavne na sviatky, vy predavačky ste kvôli nám ostatným pracovali. A výstrední ľudia boli a j budú, pár takých som aj ja stretla.
evanaaa
A čo sa týka tej chladničky, väčšinou tam mám to, čo treba zjesť a postupne sa to aj poje alebo použije na varenie.
huck
@ancicka , pri tom si nikto neuvedomuje, že nikdy nebolo tak zle, aby nemohlo byť horšie!
turistka
@stacy77777 - mne keď ostane prebytok v chladničke dám do prepravky a šupnem do mrazničky, neskôr keď je chuť dám prihriať. No minule som po veľmi dlhom čase kúpila chlieb a ten na druhý deň bol oplesnený - zdraviu škodlivý a tak, ako určite sa niekto potešil. Naďalej chlieb pečiem.
stacy77777
huck- to máš svätú pravdu! Aj ja sa toho obávam, že bude horšie... Doma som z toho trocha nešťastná, kým boli deti menšie, nevadilo im,či máme navarené na 2 dni, či sa niečo dojedá a tak. Teraz, keď dorastajú a skúsili aj vlastné peniažky, mám pocit,že sú "prepišťaní" až hrôza.
sovka62
@stacy77777 , ani my sme salámami neobjedali, ak sa už kúpil mäsový výrobok, tak niečo, z čoho sa dal navariť obed, napr. špekáčiky alebo safaládky k prívarkom, sekaná na opekanie (to som z duše nenávidela!), slanina na halušky a podobne. Denne sa varili dva chody, lebo u nás musela byť polievka aj na večeru, tak to mal rád náš otec. Jedli sme skromne, podobne ako píše @evanaaaa , pravidelné bezmäsité dni v týždni, keď sme šli zo školy, zhruba sme vedeli aký typ jedla bude na stole. Neboli sme až tak zle situovaní, ale toto bol v tých časoch bežný spôsob stravovania. A musím napísať, že bol určite zdravší ako dnešný spôsob, keď sa "nestíha" (podotýkam, že naši rodičia boli obaja zamestnaní a stíhalo sa tak, že sme ako deti mali svoje povinnosti, ktoré sme plnili a tak sa stihlo). Dnes sa zabehne k McDonald´s, prípadne sa objedná pizza, či dokonca cestoviny s umelým maglajzom. Pritom za cenu dvoch takýchto porcií by gazdiná navarila večeru pre štyroch ľudí a ešte by vystalo.
Plytvanie z duše neznášam, jednak nás tak vychovali, jednak som vyštudovaný poľnohospodár a za každým kúskom potravín vidím náklady a ľudskú prácu, ktoré bolo treba vynaložiť. To čo robia obchodné reťazce, ma nesmierne poburuje. Je to nezodpovedné vyhadzovanie peňazí a môžu si to dovoliť len preto, že im to zákazníci zaplatia. Áno, zaplatia, každý jeden vyhodený liter mlieka alebo jogurt. Veď mlieko sa od výrobcov vykupuje stále za nižšiu cenu, teraz ich tlačia do 0,20€ za liter a pozrite sa, čo stojí na pulte! A pritom je dnes také ľahké objednávať toľko, koľko sa predá. Všetko je v počítačoch, stačí si spraviť prehľady podľa výrobkov a období, prehľady o tom, čo sa nepredalo a podľa toho nastaviť každú objednávku. Ak by takýto reťazec patril mne, veľa vedúcich pracovníkov by sa v ňom neudržalo, leteli by aj bez krídiel.
Vzťah predavač-zákazník poznám tiež z druhej strany. Nestojím síce rovno za pultom, stoja tam moje kolegyne, samozrejme nič mi neujde. Snažia sa vyjsť v ústrety každému jednému, s úsmevom, s ochotou poradiť (veď predávame aj agrochémiu), ale nájdu sa ľudia, na ktorých neplatí nič. Prídu si ventilovať svoje frustrácie a potrebujú nájsť obeť. Našťastie to moje žienky zvládajú, síce so zaťatými zubami, ale slušne, na úrovni, pretože či sa nám páči, alebo nie, zákazník je pán a on rozhoduje o našom úspechu či neúspechu, veru tak.
stacy77777
Sovka drahá, hovoríš mi z duše.... Raz v jednej slabšej chvíľke som povedala mojim kolegyniam: "dievčatá, nás tuším s tým predavačským úsmevom aj pochovajú..."
julica
Ja len nechapem to, preco sa vsade na zapade tovar pred skoncenim zaruky vyklada na viditelne miesta za obchod a ludia si mozu prist povyberat... - len u nas kontajnery zamykaju. nechapem
hubata
@stacy77777 asi budeš prekvapená, ale my o našich predavačkách, ako sa na nás silene usmievajú a nadrú za malé platy - vieme. Vieme aj to že musia držať huby čo sa s potravinami robí, aby nezostali bez tejto práce najmä v hladových regiónoch, kde sú mnohokrát jedinými živiteľkami rodín. Ja som dokonca veľký nepriateľ zahraničných hyperbordelov (ani iné pomenovanie si nezaslúžia) kde sú v správnych radách alebo konateľmi naši poslanci, ich rodinní príslušníci. To že toľko potravín sa vyhadzuje do kontajnera je veľmi smutné, pritom ale v hladových dolinách nemajú pomaly z čoho zaplatiť nájomné, kúpiť mlieko a chlieb. Toto je kapitalizmus: vykorisťovanie bezbranných.

Ako deti sme nevedeli čo je oliva, parmezán, liči, pomelo, parmská šunka, ale sme mali mliečne desiate v škole, lacné obedy v družine, v internátoch, v závodných jedálňach. Mamy a otcovia boli zamestnaní, a doma bolo každý deň navarené skromné ale kvalitné jedlo. Nič zlé nevidím na tom, že sme mali mäso tiež len v nedeľu a mäso z polievky mama urobila ako fašírku v pondelok, nikdy sa nič nevyhodilo, nesmeli sme sa babrať v jedle alebo vyhodiť chlieb. To je znak dobrej gazdinky že vie aj chudobné jedlo chutne pripraviť aby sa všetci najedli.
Žiaľ nastali iné časy a veľké rozdiely medzi ľuďmi ktorí ešte akú-takú prácu majú a tí čo už ju dlhú dobu nemajú. Nemajú ju preto, že všetky potraviny dovážame, poľnohospodárstvo nemáme, nič nechováme, máme len burinou zarastenú kvalitnú pôdu. Je to cielená politika po roku 1989, aby sme boli závislí na zahraničí. Mnohí z tých hladujúcich bezdomovcov by radi pásli kravy, ovce, kozy, orali na traktore, kombajne, kydali hnoj v maštali alebo robili v mliekárňach, mraziarňach, konzervárňach, mlynoch, pečivárňach a mäsokombinátoch, chovali ryby a pstruhy, robili skladníkov alebo rozvážali na autách potraviny do predajní. Pri výrobe potravín je predsa potrebných najviac pracovných síl.

Keby sa naši politici chovali tak ako tie slovenské šporovlivé gazdinky - mali by sme na SK všetci prístup k lacným potravinám - lebo by sme mali robotu od pasáka kráv až po slovenského majiteľa obchodného domu. Ale to naša vláda nedovolí ..........
2010
Moj starsi syn ked bol prvak na vyske tak s jeho kamaratom ktory robil vo velkej pekarni sa rozhodli robit dobre skutky a ze aspon par vriec chleba, rozkov co malo ist vecer do kontajnerov zoberu a odvezu do nabozenskej charity pre bezdomovcov.Po asi pol roku museli skoncit lebo pekaren dostala pokutu od hygienika, takze pred tym ako pisete a sa rozculujete pozrite ako predpisy uvalil EU a domace organy na retazce.
rea1
@sovka62 , @hubata , máte odomňa 100 bodov a tuš! tiez patrim do generácie "maslový chlieb a jablko". v prvých ročníkoch ZDŠ sme ešte v sobotu mávali vyučovanie a rodičia chodili do práce. v nedeľu bola slepačia alebo hovadzia polievka a mäsový hlavný chod, v pondelok boli z polievkového mäsa fašírky a prívarok alebo paradajková kapusta. no a čo? neboli sme odkázaní dajako extrémne šetriť ale proste - potravinami sa neplytvalo. a mne to akosi ostalo až dodnes. vyhodiť chlieb? ani náhodou. ak zvýšil, nosievala som ho kolegovi pre sliepky a zajace (a nezabudla som vždy dodať: fero, doniesla som ti desiatu. :-) ). teraz už spolu nepracujeme, tak zvyšný chlieb nosím takej tete zo záhoria, ktorá na trhovisku predáva bylinky a čaje. aj ona má doma zajace. :-) ja ten chlieb proste vyhodiť nedokážem. minule som si na nivách pri zastávke mhd obzerala nový stánok s názvom "rezance". hotové jedlá na spôsob číny. a keďže v hlave sa mi stále motajú čísla, automaticky som si začala prepočítavať, čo by stála taká pseudoporcia, keby som suroviny kúpila v samoške a spavila to doma. na výsledok sa ma ani nepýtajte. chvíľa státia pri sporáku a večera pre 4 - 5-tich by bola hotová. za cenu tej jednej porcie, ktorú vám pripravia na stokrát prepálenom tuku z najnekvalitnejšej zeleniny. ale - je to takééé modernééé, takééé rýchle, takééé pohodlnééé, prísť domov, objednať si a nechať si doniesť nejaký blaf. a v práci pred kolegovcami o tom tak nonšalantne prehodiť slovo dve. ... sme si nechali doniesť, veď kto by sa babral s varením ... a potom sme obézni, naše chuťové poháriky sú zbesneté z nadmiery soli, nadmiery cukru, nadmiery všetkých možných umelín. a naše deti sa dožadujú osláv narodenín v mekáči, lebo kto oslavuje doma, ten je lúzer a socka. som rada, že toto moje deti obišlo a že majú hŕbu spomienok na domáce detské oslavy s hŕbou kamarátov a obložených chlebíkov, ktoré si sami robili. žijeme divnú dobu. takú akúsi - nenormálnu. veď je normálne, aby jedni vyhadzovali do kontajnera jedlo, ktoré si iní odtiaľ idú vybrať, aby sa mohli najesť? dievčatá moje, na takéto niečo som ja už asi stará. nechápem to a odmietam to pochopiť. ja sa s plytvaním s jedlom jednoducho nestotožním. :-(((
julica
Inak pravda je, že moji zahraniční študenti (veľká vzorka) majú radi na Slovensku veľa vecí, jediné, ale naozaj jediné negatívum, na ktoré sa všetci do nohy sťažujú, sú predavačky a servis. Majú šialené zážitky, najmä preto, že panie predavačky si myslia, že im taký "turista" nerozumie... smutné, ide o nevšímavosť, ignoráciu, vulgarizmy.
ajuschka
damy, ja mam 26 rokov, ale tiez si pamatam desiatu maslovy rozok a jablcko :). bohuzial do hypermarketov nakupovat chodim, ale preto, ze v mojom okoli je nedostatok inych malych obchodov s regionalnymi dodavatelmi, ale zase uprednostnujem jednotu. Preto ze su potraviny v obchodoch nekvalitne, sme sa prestahovali s priatelom na dedinu, pestujeme si vlastnu zeleninu a ovocie, vo velkom zavarame, chovame sliepky, zajace a najnovsie uz aj morky, a dalsia na rade je kravicka, pretoze dobreho mlieka je uz na slovensku tak malo, ze by som zaplakala. Kam sa podeli tie kvalitne a dobre potraviny, ktore si ja este pamatam ako dieta 90-tych rokov? ked sa teraz prejdem po obchode, a precitam si zlozenie hoci len troch produktov, tak presne viem co dalsie sa pokusim vyrobit sama doma, aby to bolo take ako ja chcem, ciste a hlavne jedle...... a v mnohych pripadoch este aj lacnejsie......
Je mi smutno z toho co sa tu deje, a prave preto sa doma snazime o maximalnu potravinovu sebestacnost, i ked este stale som neprisla na to ako si doma dopestovat ryzu :D
evanaaa
Spomínala som vyššie, že aj moja dcéra je predavačka, domov chodila unavená po celodennom státí, robila aj to, čo nebolo v náplni jej práce, a zaúčala brigádničky, no kým sa niečo naučila jedna, už ju druhá vystriedala........dnes mi ale volala, že prišla po týždni do práce a čakala ju - výpoveď. Vraj je spoľahlivá, ochotná, obetavá, atď., ale musí odísť. A dôvod - rodinná známa,a lebo priamo z rodiny majiteľa, ktorá rozvážala medovníky ( perníky) doma pečené a tým si zarábala, mala nedostatok zákazníkov, perníky prestali byť žiadané, tak ju zamestnal u seba, a keďže dve nepotreboval, jedna musela odísť. Dcéry mi je ľúto, hľadá si prácu, držím jej palce.......tak je to teraz v dobách, keď zamestnávatelia sú súkromníci.
evanaaa
Môj článok síce nesúvisí s diskusnou témou, ale nedalo mi sa požaľovať, lebo to aj mňa trápi.
margaretka28
@evanaaa , nie som si istá, ale mám dojem, že toto je proti zákonníku práce,zamestnávateľ nemôže ako dôvod výpovede udať nadpočetnosť a potom prijať na to isté miesto iného človeka,neviem či to ešte platí,ale bolo to tak.
stacy77777
margaretka, myslím, že čo sa týka Evankinej dcéry- máš pravdu. Ale žiaľ pravdou je aj to, že zákonník práce je obyčajný zdrap papiera a zamestnávateľ môže čo len chce. Povedia ti, obráťte sa na inšpektorát práce. A poznám prípad, že tí "dobrí ľudkoviaô sa zavreli v kancelárii s pánom majiteľom, dosť hlučne sa bavili a išli s plnými taškami a s konštatovaním, že nič protizákonné sa tam neudialo. Pred vyše rokom sme u nás v práci dostali veľmi zvláštny list papiera k podpisu. Všetky sa rozčuľovali, ja som si zavolala na inšpektorát práce, dostala som inštrukcie, aby som to nepodpisovala. Nakoniec som zostala jediná, kto to nepodpísal. A to nehovorím o tom, že nemáme prestávky na obed a robíme 12 dní v kuse, až potom máme 2 dni volno,čo je tiež proti zákonníku. Kam to asi všetko speje?
prdelinka
ja mam 22,ale pamatam si desiatu,v ktorej boli rozky/chlieb so salamou a paprikou,potom sa zo mna stal vegeterian :) masovy obed tiez len v nedelu a vobec mi to nevadilo :)) a vzdy cerstvy obed a vzdy iny,ked som prisla zo skoly.mnam
viera1
@margaretka28 ,je veľa spôsobov,ako sa tomu vyhnúť.U nás prepustili recepčnú pre nadbytočnosť,prijali novú a do zmluvy nedostala recepčná,ale účtovníčka a bolo.Ani inšpektorát práce nič nezmohol-zákon porušený nebol (zázračná formulka mečiara,keď sa rozkrádala republika),funguje dodnes.
hubata
Pre @ajuschka mimo témy: a predsa sa ryža na SK pestovala v 40. rokoch minulého storočia na Myjave. Volala sa však inak: rýž-tenkeľ. Mám zbierku starých Roľníckych novín kde radili ako ju pestovať. Hádam na internete by si zohnala aj nevylúpanú ryžu aj s návodom ako ju zasadiť.
medulienka122
U nás sa zásadne potraviny nevyhadzujú, keď vidím v tých amerických filmoch ako bez mihnutia oka vyhodia do koša celý obsah taniera, až ma nadvihne zo stoličky. Je síce pravda, že máme "šrotovník" - zlatého retrievera, ktorý je , ako je všeobecne známe, jedno z najpažravejších plemien. Ale zo stola zvyšky sa mu ujdú iba málokedy, ozaj by z toho nevyžil. Nežijeme nejako biedne, ale jedlo si vážime.
sovka62
@ajuska , nevieš si prestaviť ako si ma potešila. Veď toto je cesta, ako by rodiny mohli zmierniť dopady krízy na rodinný rozpočet. nechcem povedať, že každý by mal doma chovať kravu, ale ak už niekto má pozemok, mal by časť z neho nechať na užitkovú záhradu a kde sa dá, tam by mali chovať napr. sliepky, či zajace. Dnes sa nič "neoplatí", ale už len 4-árová záhrada v záhradkárskej osade bola schopná zabezpečiť dostatok ovocia a zeleniny na celý rok pre štvorčlennú rodinu. To je výsledok prieskumu Zväzu záhradkárov. A toto by sa niektorej rodine neoplatilo? Lepšie sa oplatí trávnik, ošetrovanie ktorého (hnojivá, herbicídy, kosenie, zavlažovanie) stojí viac ako by stálo pestovanie zeleniny? Viac sa oplatí bazén, do ktorého treba ročne pridať chémiu za viac ako 100€? Toto nechápem a nepochopím!
celeblith
ani u nas sa nevyhadzuju a nikdy sa ani nevyhadzovalo, ked sa uvari polievka/omacka tak sa kludne je aj tri dni az kym sa nedoje a hotovo! V zime je kapustnica na balkone a tyzden a cim viac prihrievana tym lepsia :) V lete mame svoje paradajky a cukinu (inemu sa medzi vinohradom nedari) no a co, ze mam kazdy den na obed/veceru nieco s cukinou. Plesnivy chleba u nas nepozname, ak sa to aj nahodou raz sa rok stane, tak sa pekne rozkraja a zavesime ho na kontajner, ludia si to zvyknu brat pre sliepky a zajace, rozky u nas max. zoschnu a stvrdnu a tomu sa uz tesia nasi chlpati havkaci. Tiez premyslam, ze preco to nejako lepsie nevymyslia s tymi potravinami po zaruke, myslim si, ze nielen bezdomovci by sa potesili...