Ahojte, vie mi niekto povedať ako sa pripravuje rakytníkoví olej a sirup, mám doma rakytník len neviem ako ho mám použiť. Ak s tým má niekto skúsenosti podelte sa, ďakujem
@zareagujDiskusie
- Mamka4: Cesnak sa kazí zavčasu, prečo? 6 najnovší komentár včera 20:52
- Haji: Co dnes vaříte? Január 2025 240 najnovší komentár dnes 02:59
- Joranza: Čím nahradiť margarín Visa 4 najnovší komentár 20. decembra 2024
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 25 najnovší komentár 11. januára 2025
- Mamka4: Pštrosie vajce 2 najnovší komentár 4. januára 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Január 2025 240 najnovší komentár dnes 02:59
- Kamilkoo: Ako môžem vyrásť aspoň tých 10 cm za nejaké mesiace 8 najnovší komentár včera 21:38
- Mamka4: Cesnak sa kazí zavčasu, prečo? 6 najnovší komentár včera 20:52
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 25 najnovší komentár 11. januára 2025
- Mamka4: Pštrosie vajce 2 najnovší komentár 4. januára 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Január 2025 179 najnovší komentár dnes 02:59
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 14 najnovší komentár 11. januára 2025
- Mamka4: Cesnak sa kazí zavčasu, prečo? 6 najnovší komentár včera 20:52
- Mamka4: Pštrosie vajce 1 najnovší komentár 4. januára 2025
- Kamilkoo: Ako môžem vyrásť aspoň tých 10 cm za nejaké mesiace 1 najnovší komentár včera 21:38
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Kakaová roláda z bielkov +fotopostup
- Pirohy zo zemiakového cesta plnené slivkovým lekvárom +fotopostup
- Karamelový cheesecake s karamelovými sušienkami
- Plnené bravčové rezne podľa Gazdinky z roku 1989 +video
- Halušky s tvarohom z roku 1989 +video
- Gömbe - slané turecké múčne jedlo +video
- Domáci kurací gyros. Pozrite si tú vychytávku, ako ho upiecť v rúre! +video
- Chuťovka takmer bez práce, zato s veľkým efektom. Na Silvestra úspech zaručený! VIDEO
- Čokoládové kolieska s karamelom a so soľou VIDEO
- Rýchla cukrovinka na poslednú chvíľu? Skúste túto len z 3 surovín! VIDEO
- Poznáte tento menej namáhavý spôsob, ako používať strúhadlo? VIDEO
- Salámový šalát na Silvestra VIDEO
- To ste ešte nejedli! Upečte si skvelý slaný snack z kyslých uhoriek VIDEO
- Domáci kurací gyros. Pozrite si tú vychytávku, ako ho upiecť v rúre! VIDEO
- Úžasný receptár: Jednoduché koláče na plech, nestarnúca klasika, rýchlovky aj sviatočné rezy. Toto sú najlepšie koláče roka 2024
- Mäso na tanieri: 12 najlepších nedeľných obedov minulého roka
- TOP desiatka: Akú polievku uvariť na víkend? Odpoveď hľadajte v rebríčku najlepších polievok roku 2024
- TOP rebríčky: Najlepšie decembrové recepty, to sú Vianoce v skratke. Ktoré dva koláčiky sa vám páčili najviac?
- Sladký upgrade: 11 nových dezertov z vianočného pečiva, ktoré už doma nikoho „netankuje“
- Odnaučte sa to: Ak nechcete pokaziť jedlo, či nebodaj riskovať zdravie, toto s varechou nikdy nerobte
- Nemalo by vám ujsť: 15 najsledovanejších videoreceptov uplynulého roka
Sirup z rakytníka si vyrobíme tak, že roztlačíme plody drevenou vareškou a precedíme cez plachtičku alebo veľmi jemné sito, aby sme ich zbavili zvyškov šupiek a drene. (Pred drvením plody tepelne neupravujeme a vyvarujeme sa tiež priameho styku s kovom. Ak nevlastníme skutočne kvalitný drvič ovocia, ktorého súčasti sú vyrobené iba z nerezovej ocele, spoľahneme sa radšej na vlastné ruky.) Neľakajme sa, keď bude vylisovaná šťava mierne skalená, na kvalitu sirupu to nemá vplyv.
Až budeme so všetkým hotoví, prelejeme šťavu do sklenenej, porcelánovej alebo smaltovanej nádoby a rozpustíme v nej cukor s kyselinou citrónovou. Na 1 liter šťavy príde 1,6 kg cukru a 7 g kyseliny citrónovej. Po dostatočnom premiešaní prelejeme sirup do čistých, vyparených fliaš, ktoré pevne zazátkujeme a uložíme v chladnom prostredí.
Macerát (teda výluh) potom zriedime jedna k jednej buď prevareným cukrovým sirupom alebo hroznovým muštom. Približne na kilo cukru použijeme 1/2 l vody. Kedysi výsledný produkt ešte nechávali zrieť v dubových sudoch 12 mesiacov, nám dnes nezostáva nič iné len ho zliať do fliaš, zazátkovať korkom, zaliať voskom a uložiť do pivnice na rovnakú dobu, potom je vhodný na konzumáciu. Ľudová múdrosť hovorí, že 0,33 dcl je vhodné množstvo, ktoré pri dennej konzumácii prospieva ako prevencia chorôb.
www.biokamo.sk/biopurus-zdrave-oleje/olej-rakytnik-250...