Rôzne

Ako pripraviť rakytníkový olej a sirup

andulka82 - bez fotkyandulka82, 27. septembra 2012

Ahojte, vie mi niekto povedať ako sa pripravuje rakytníkoví olej a sirup, mám doma rakytník len neviem ako ho mám použiť. Ak s tým má niekto skúsenosti podelte sa, ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

andulka82
Ahoj, mám aj plody aj listy. Svokor robí v družstve a vie mi zohnať, tak som z toho chcela pripraviť olej a sirup, sirup ževraj je dobrý aj malého, tak by som to rada skúsila, len nemám recept :(
magdalena30
@andulka82. Ja som si kupila sadenice, jedna je samčia a druhá samičia rastlinka. Mám ich zasadené v záhrade. Ja som zasa myslela, že to máš plody priamo zo záhradky s takých sadeníc. Ja som ich kúpila v starkli tak pred troma rokmi za cca 10E. Ja mam zatial len listy. Ale viem, že sa robí aj šťava.
magdalena30
Ujo google našiel toto:

Sirup z rakytníka si vyrobíme tak, že roztlačíme plody drevenou vareškou a precedíme cez plachtičku alebo veľmi jemné sito, aby sme ich zbavili zvyškov šupiek a drene. (Pred drvením plody tepelne neupravujeme a vyvarujeme sa tiež priameho styku s kovom. Ak nevlastníme skutočne kvalitný drvič ovocia, ktorého súčasti sú vyrobené iba z nerezovej ocele, spoľahneme sa radšej na vlastné ruky.) Neľakajme sa, keď bude vylisovaná šťava mierne skalená, na kvalitu sirupu to nemá vplyv.

Až budeme so všetkým hotoví, prelejeme šťavu do sklenenej, porcelánovej alebo smaltovanej nádoby a rozpustíme v nej cukor s kyselinou citrónovou. Na 1 liter šťavy príde 1,6 kg cukru a 7 g kyseliny citrónovej. Po dostatočnom premiešaní prelejeme sirup do čistých, vyparených fliaš, ktoré pevne zazátkujeme a uložíme v chladnom prostredí.
magdalena30
Rakytníkový čaj si pripravíme jednoducho. Na jednu šálku použijeme 2 g sušených listov, ktoré zalejeme horúcou vodou, necháme ich 10 minút lúhovať a potom scedíme. Pijeme 2x až 3x denne.
magdalena30
Rakytníkový likér nám tiež nedá mnoho námahy. Pozbierame plody rakytníka a odmeriame ich tak, že podľa množstva plodov použijeme i množstvo alkoholu. Ak dáme plody tejto rastliny do trojlitrovej fľaše asi do výšky 15 až 20 cm, zalejeme ich takým množstvom alkoholu, aby boli plody rakytníka potopené. V starých receptároch sa píše, že je dobré použiť 80% lieh, my si vystačíme so slovenskou vodkou, kmínkou, žitnou či výčapnou liehovinou. Fľašu zaviažeme celofánom a necháme na svetle, najlepšie na slnečnom za oknom, lúhovať po dobu 8 – 14 mesiacov.

Macerát (teda výluh) potom zriedime jedna k jednej buď prevareným cukrovým sirupom alebo hroznovým muštom. Približne na kilo cukru použijeme 1/2 l vody. Kedysi výsledný produkt ešte nechávali zrieť v dubových sudoch 12 mesiacov, nám dnes nezostáva nič iné len ho zliať do fliaš, zazátkovať korkom, zaliať voskom a uložiť do pivnice na rovnakú dobu, potom je vhodný na konzumáciu. Ľudová múdrosť hovorí, že 0,33 dcl je vhodné množstvo, ktoré pri dennej konzumácii prospieva ako prevencia chorôb.
magdalena30
Rakytníkový džem si uvaríme nasledovne. Na jeden kilogram plodov rakytníka rešetliakového potrebujeme jeden kilogram cukru či pol kila medu a 1l vody. Umyté plody zalejeme vodou a varíme na miernom ohni do zmäknutia. Potom ich prelisujeme cez sito, môžeme ich tiež rozmixovať v mixéri a prípadne ešte precediť, potom ich nemusíme vopred povariť. Ďalej pridáme cukor, ak treba ešte želírovací prostriedok a spoločne povaríme. Rôsolovitú hmotu potom naplníme do pohárov, ktoré zazátkujeme a môžeme ich, ak máme strach o ich trvanlivosť, sterilizovať pri teplote 90°C 15 minút.
abkul
Ja robím čaj z rakytníkových plodov. Proste zaliať 1 Kl plodov 1/4 l vriacej vody a nechať vylúhovať. Inak ja rakytník suším - plody i lístky. Trvá to dlhšie ale vydržia po celú zimu. Rakytník nepestujem,rastie voľne na prístupnom mieste, tam naň chodím.
magdalena30
@abkul v kontaktoch máte uvedené Piešťany, ja bývam kúsok od nich. Kde tu na okolí rastie rakytník? Chcela by som si nasušiť tie plody. Viež je je pri výjazde na diaľnicu, ale ten radšej trhať nebudem... Viac neviem kde rastie. Ďakujem
andulka82
@magdalena30 Ďakujem za ochotu, ináč niečo som aj na googlila, ale bola som zvedavá, či niekto nemá dobrý domáci osvedčený recept :)
julanda
Vyrobila som si olej, užívala som ráno 1 mlž a prestali mi padať vlasy, aj ich mám oveľa kvalitnejšie. Vyrobila som si ho len tak intuitívne - rozmačkala som bobuľky a zaliala jedlým olejom, nechala 3 týždne stáť, dvakrát denne som pohár potriasla. Potom som to precedila do fľaše a začala užívať. Je takej kyslastej chuti, čo zmierni tú mastnotu, bez problémov sa to dá vypiť.
pavlaend
Dobrý den prosím neví někdo recept na rakytníkový sirup s bílým rumem? Děkuji .. :)
kuchynskabosorka
Prosim stalo sa niekomu, ze sa mu pokazil sirup? Kym bola flasa zatvorena ok, ale po otvoreni na treti den skysnuty, smradlavy, proste pokazeny. Bol v chladnicke.