Slováci v Srbsku

an3da - fotkaan3da, 21. januára 2012
Tak ja som sa narodila v Juhoslávii a aj moji rodičia a starí rodičia...
Do Kysáča slováci prišli pred vyše 230rokov. Udržiavame si tradície
a folklor ako aj jedlá.
Pri rôznych príležitostiach som mala u nás ubytované deti, vrstovníčky mojich dcér, a chutilo im vždy čo som im uvarila.
Aj moje dcéry boli viackrát na Slovensku.
Ja som bola po prvý raz vlani v Modre a v Bratislave a mám iba
krásne dojmy. V Modre nám podávali samé dobroty. Boli sme
tam na seminári od pondelka do piatka.
@zareaguj


Diskusia k článku

xenoclea
Slovaci v Srbsku su uzasna komunita, paci sa mi, ako sa tam krasne zachovava cista slovencina, kultura a folklorne zvyky. A kedze sme na Vareche, neda mi nespomenut neprekonatelnu petrovsku klobasu - nemas na nu recept?
puntodadino
Krasne!Len akoto,ze vas ti krvilacny Srbini nezjedli,ci neasimilovali :-)?Vsak oni su ti najhorsi z Balkanu.Su trnom v oku aj mohamedanom,aj "europanom"/t.j.buuznam a pod./Zivilo srpsko-slovacko druzstvo!
turistka
xenoclea, čítam Tvoju prosbu, nemám recept na klobásku , ale mám osvedčený, ktorý sme robili každým rokom , miešali sme bravčovinu s jeleninou/poľovník v rodine/ a tak je tu: 20 dg soli, 1 dg sanitry, 3 dg sladkej papriky, 1/2 dg štiplavej papriky, 4 dg cesnaku, 1/2 dg nového korenia a teraz dávaj pozor- tu soľ-sanitru+ 3 až 4 dg čierneho korenia, 4 dl prevarenej, vychladenej vody premiešame a zmiešame spolu s pomletým mäsom a necháme 1-2 dni stáť v chlade, po tejto dobe pridáme ostatné prísady a dobre premiešame, aspoň hodinu pred plnením do čriev, naplnené povešiame , trošku obschnú a údime, aspoň 3 dni. Mäso 2/3 bravčoviny. 1/3 jeleniny, /alebo hovädziny, alebo iného červeného mäsa/. Rada Ti tento recept pridávam, možno sa i ja na Vareche dočítam recept petrovskej klobásky
hubata
@An3da mňa prekvapuje že vieš nielen pekne hovoriť, ale aj písať, dokonca používaš správne mäkké a tvrdé y, čo robí niekedy problém aj našim mladým ľuďom alebo emigrovaným Slovákom. Mála si asi vynikajúce učiteľky v slovenských školách. Ale mohla by si pridať aj jedlá ktoré ťa zaujali a sú obľúbené v tvojej rodine a ktoré nie sú slovenského pôvodu - ktoré my tu nepoznáme. Pekný deň.
dorisa
Vitaj na vereche, som zvedavá na tvoje recepty, zážitky a skúsenosti.
pivonka
Tiež ťa vítam na Vareche. Tvoje recepty vnesú na Varechu niečo nové, neznáme, už sa teším a postupne zakladám do KK.
Cestou do Čiernej hory sme nocovali v Kovačici. Milí, príjemní ľudia, krásne hovoria po slovensky. Mali sme aj umelecký zážitok - výstava insitných maliarov.
pivonka
A ešte - pripájam sa k oceneniu @hubatej ohľadne tvojej slovenčiny - krásna slovom aj písmom. Naozaj super.
julica
Srbská slovenčina je ako u konzervy - ukazuje nárečové prvky spred 200 rokov, nie je "čistá", má veľmi veľa srbizmov... Niekedy je aj nezrozumiteľná, mama mojej kamarátky mi raz povedala: šesť hodín zhltol svemír, čo znamená, že preletela cez 6 časových pásem :)
Najviac sa mi na tých regiónoch páči, že aj Srbi sa učia slovenčinu, v školách vraj funguje predmet "jazyk okolia", to je tak, ako keby sa slovenskí žiaci mohli učiť maďarčinu... čo sa však nikde nerobí :( niekedy sme takí smiešni
an3da
Naša slovenčina sa prosím pekne páči všetkým slovákom zo Slovenska
ktorí prídu k nám do Kysáča. Petrovská klobása nie je najlepšia, aj
Kysáčania robia celkom fajnovú: na sto kg bravčového mäsa dva a pol kg papriky sladkej a štiplavej, soli 1 kg a 700 g, korenie mleté 50g
rosť mletú, cukor 250g, cesnak 100g pretlačený. Musí sa dooobre
vymiešať.
Zo svojou slovenčinou som spokojná.
cistinka
Ja si myslím, že ti rozumieme veľmi dobre...píšeš čitateľne a to, že napíšeš "50g rosť mletú".....domyslím si rascu mletú. Toto slovo nepoužívame ani my Záhoráci, u nás je to kmín :-)
an3da
Tak srbský je kim, to je rosť čiže rasca.Nespamätala som sa, ináč so
spisovnou slovenčinou nemám problém. Niektoré výrazy máme
posrbčené ale to je, dúfam, pochopujúce.
Asi niekto nepozná pocit ked npr. hovorím po slovensky, moja suseda
po srbsky a celkom si rozumieme.
anaska
@an3da vitaj medzi nami.
Myslím že sa celkom viem vcítiť do Tvojho položenia, keď hovoríš slovensky, suseda po srbsky a celkom si rozumiete... pretože ja tiež hovorím po slovensky, moja "suseda" maďarsky a tiež si rozumieme.
an3da
Dakujem že ma rozumieš, anaska. Asi sme podobná krvná skupina.
nazarboncuk
ahoj @an3da ja zbožnujem vojvodinských slovákov. mala som na výške kamaratov od vás z Petrovca . užasní ludia :) pozdravujem
xenoclea
@turistka , @an3da - dakujem za recepty. Mimochodom, @an3da , ten pocit velmi dobre poznam, pretoze manzel so mnou hovori po bosansky a ja mu odpovedam po slovensky a rozumiene si... Slovensku komunitu vo Vojvodine som viackrat navstivila a mam odtial len tie najkrajsie zazitky.
slawi
Ja mam rodinu v Silbasi. Chodievame tam na prazdniny. Dcerka dostala krasny rucne vysivany slovensky kroj. Bol to zazitok, ked ju do tych vsetkych silno naskrobenych sukien obliekali. Aj nasi robia klobasu a poriadne stiplavu.Je naozaj perfektna.
gabiema
dobrý den,
vaš kraj poznam ako i kuchynu, chodime do Aradaču a naopak r. Hrubikova ku nam. Je to skvele, ked tolke km prejdeme a počujem slovenčinu. Som rada, že sem pridavate recepty, mate skvelu kuchynu. Moj manžel stale niečo chce podla vašich receptov.
an3da
Nesmierne ma teší že sa vám páči naša slovenčina a kuchyňa. Kysáč je na druhom konci Vojvodiny, ale ak vás cesta zavedie - vítame vás.



 



TOPlist