Pôvodné jedlá z produktov našich záhrad a polí.

zajomato - fotkazajomato, 16. septembra 2017
Kuchárskymi knihami je trh zaplavený a nie je problém pripravovať jedlá s príchuťou exotiky. Ale uvariť dobrý nedeľný obed z produktov
vypestovaných slovenskými rukami a umom a na ktorom by si pochutnal aj každý dôchodca s našimi pôvodnými dôchodkami je skutočne
umením.
@zareaguj


Diskusia k článku

28 komentáre k článku
Když máš kousek své půdy, tak to jde. Vlastní zelenina a ovoce jsou k nezaplacení. Zákonitě musí tato stará pravda vejít do lidského života hlavní bránou. Dříve nebo později.
@Radost (16.9.2017 08:56)
Aj moji rodiacia pestovali vsetko, vtedy slovo organicke este nebolo v mode.Lenze daako zabudli ze system sa zmenil a zabudli ze koncentrovanie a obzeranie ich krasnych zahradkarskych vysledkov nestaci, ale treba aj ine ako napriklad zarabanie penazi na dochodok.
Tiez podla mojej babky - Peniaze sú razená sloboda.
Zajomato, Zajomato. Mam rada tvoj asketizmus. Ale vies co je vtipne? Rajciny su exoticke... takze, mas exoticke jedlo na stole aj ked si chcel rydzo slovenske.
Práve včera sme to pri tretej fľaši slivovice riešili a dospeli sme o druhej v noci k záveru, že máme veľké šťastie, ak sú slivky slovenské a kolegova manželka ich neukryla do lekváru. Náš kolega napálil skutočne vynikajúcu slivovicu, je to oddaný patriot. Je slovenská, lebo nás Slovákov nebolela ráno hlava. Pokračujte v pátraní kolegovia a zverejnite na Vareche zoznam slovenských plodín. Držím vám palce!
psenica, jablka, hrusky, jahody, egrese, ribezle, mrkva, pastrnak, uhorky, cibula, sosovica, hrach, bob, lan, konope, mak.... a dokonca uz p.n.l. aj hrozno
@Mitzy (16.9.2017 19:39)
to čo si môžem vypestovať v záhrade je pre mňa slovenské, keby sme chceli viesť debatu čo je dnes ešte pôvodné asi by sme sa len hádali, koniec koncov už aj o národnosti dieťaťa je ťažko rozhodovať, keď ju má každý rodič inú
Moja príbuzná bývala 36 rokov v Sýrii. Teraz býva u svojej mamičky a do každého slovenského jedla pridá štipku ich korenia. Tak to naučila svoju rodinu a oni by aj život položili, že sú to moderné arabské jedlá. Mali už po uši našej kuraciny, lebo jahňacinu v supermarketoch neponúkame, tak sa vrátili do svojho zbombardovaného mesta. Sú tiež patrioti. Radšej doma o chlebe a vode.@Zajomato (17.9.2017 09:21)

Náhodou sa majú u nás dôchodcovia fajn. Chodia do denných stacionárov a obedujú za 1,60 eura. Mäso majú každý deň okrem piatku. Tak ma informovala moja spolužiačka. Odporúčam prihlásiť sa a neplýtvať doma potravinami. @Zajomato (17.9.2017 09:21)

Dopisovala by som si tu s vami, keby som nebola dôchodca? Myslela som, že sa tu niečo dozviem užitočné. Manžel mi dobre radil, nepíš už tie hlúposti, k ničomu to nevedie. Je to ako v našom parlamente, veľa kriku pre nič a humor nikde.@Zajomato (18.9.2017 18:11)

Baví ma čítať tieto komentáre a pozorovať, čo všetko sú ľudia schopní riešiť, aj keď sa ich to netýka. Rada využívam všelijaké heuristické nápady, ak vieš čo to je. Prečo si mladý chalan píše z dôchodcami? Žeby, pre to isté? @Jojino (21.9.2017 18:13)

V našej rodine nikto nechce počúvať, ani mačky, ani pes. Nesprávne si sa vyjadril, všetci počúvajú, len nikto nekoná, ako by tí druhí chceli. To je psina? Múdry pes nikdy neposlúcha svojho pána. Ak poslúcha, potom nie je múdry, to ti môžu potvrdiť mnohí chovatelia psov.@Jojino (21.9.2017 18:13)

@Kecupicek
Heuristika - tiez zaujimava tema, ktora zarucuje pokracovanie riesenia, ale nezarucuje jeho vyriesenie. Urcite patri aj na Varechu, lebo varenie to je hotova Filozofia, ku ktorej sa pridruzuju aj ine akademicke odbory ;-)
ked sme sa pred 7 rokmi prestahovali na dedinu, zeleninova zahrada mala nieco cez 500 stvorcov. pestovali sme snad vsetko, a pre 2clennu rodinu snad aj v megalomanskych mnozstvach :D
Lenze postupne nam rokmi pribudali zvieratka, a casu na zeleninu bolo stale menej a menej.
Minuly rok pribudli kozy a ovecky, a zelenina skoncila v 3 vysokych zahonoch, a ani z tej toho roku vlastne nic nebolo. az na par paradajok co sa zjedli s chlebom vlastne nic.
Ale zelenina sa presunula k svokre, a my robime zivocisnu vyrobu a ine. mame vlastne mlieko, a tym padom aj syry, jogurty, bryndzu, korbaciky I maslo. mame plnu mraznicku velmi kvalitneho masa, pecieme si vlastny chlieb, a na povale ma caka zabava na dlhe zimne vecery. niekolko vriec ovcej vlny, na ktoru uz sa trasie moj kolovratok :) . Tak mi tej zeleninovej zahrady nakoniec ani nie je tak luto, ked namiesto zahrady nesedim pri televizore, ale radsej idem podojit nase dievcence :)

Pridaj komentár k článku:



TOPlist