Pečené maso,ako som ho nepoznala

voz12 - fotkavoz12, 28. februára 2012
Vlani som navštívila môjho milého bračeka ,s ktorým som sa nevidela
celých 40 rokov,lebo emigroval do USA. Veľmi som sa tejto cesty
obávala,ale rodina ma prehovorila a keďže išlo o 80-te
narodeninybračeka,tak som vycestovala.Ale pretože toto je
varecha,chcem tu opísať jednu zaujímavú skúsenosť
kulinársku.Moja milá švagriná pripravovala okrem iného na túto
párty aj pečené bravčové stehno vcelku.Niekoľko dni pred pečením
naložila celé stehno do veľmi zvláštneho nálevu.A to je to,čo ma
prekvapilo.Nálev pripravila z octu a vody pol na pol .Do tejto
tekutiny pridala ADOBO to je taká zmes prášková podobná našej
vegete,len trošku korenistejšia.Pred samotným pečením ešte
prešpikovala stehno cesnakovými strúčkami a potom šup na 4
hodiny do rúry piecť pri teplote 180°;Ja som sa obávala že maso
bude kyslé,ale nie.Bolo veľmi lahodnej chuti.Bola som nadšená.To,že
pred údením sa maso marinuje podobným spôsobom som vedela
,ale čerstvé_?No už menej som bola nadšená,ba dá sa povedať,že
zhrozená ,keď som bola svedkom ako brat krmil domáce zvieratá
pečivom zo supermarketov,ktoré si farmári odvážali domov po 24
hodinách čo boli na predajných pultoch.Tieto výrobky boli
hygienicky zabalené a na naše pomery uplne konzumné.Bolo mi do
plaču nad týmto plytvaním.Podobne to bolo aj s inými
napr.cukrárskymi výrobkami.Č na to naši obchodníci a hygienici?
@zareaguj


Diskusia k článku

9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
aj ja tak pečiem stehno,hlavne na Velku noc(ak nepečieme jahniatko) a to v krbe vo velkom pekaci,ktory sa zakryje velkym železnym "zvonom" a na neho sa dava pahreba!!!vynikajuce!!!ked to budeme piect tak dam aj fotky na varechu!!!
evanaaa
To stehno bolo iste obrovské, viem si predstaviť, veď na takých oslavách sa tam zíde veľa príbuzných a známych. A tie marinády som si všimla, že robia aj inde, videla som pripravovať rôzne mäsá aj Nigellu, aj keď nie priamo v Amerike, sú zvyknutí pácovať aby bolo mäso chuitné a ako píšeš, aj bolo. Už som si zvykla, že s pácuje v octe aj v citr. šťave, ja sa tiež trochu bojím dať kurča do takého nálevu, ale treba skúsiť.
Iste si mala veľký zážitok s toho, že si brata videla po toľkej dobe, veď, ako rátam, odišiel 40-ročný. Aj mne sestra odišla ako 17-ročná do Kanady a teraz ma pozýva, ale už nejdem, necítim sa na to ( aj po zdrav. stránke), keby to bolo len o pár rokov skôr......
voz12
evanaaaa viem Ťa plne pochopiť lebo aj mne cestovanie robilo problémy . Ja som ten pác doma urobila tiež ,ale som sa bála dať tak veľa octu dala som len 1/3 Ale aj tak to bolo vynikajúce a ocot vôbec nebolo cítiť
svetlana9
keď pácujem mäsko na opekačku na grile, tak tam tiež dávam citrónovú šťavu, je to vynikajúce. Skutočne sa toho nebojte. Takisto ste sa bále dať citrónku do pečených zemiakov, vraj .....fuj.....to by som nejedla. Niekto to skúsil a chválil si. Ono sa vôbec slováci bola pracovať s octom aj do kyslých polievok. Ale nebudem sa o tom rozpisovať.
2010
@voz12 , len take vysvetlenie , co vam svagrina pripravila je stary spanielsky recept bravcove adobo, macalo sa preto do octu , papriky a byliniek lebo nebolo ladniciek aby vydrzalo. Inac ta marinada obsahuje vela papriky ( capsacin ) a ten pomaha k strebavaniu marinady do masa - zmakcovaniu plus ochrany v teple.
 en.wikipedia.org/wiki/Adobo...
kuchticka
@voz12 , tuna je prisny zakaz predavat potraviny po expiracnej dobe. Ak si tie zostate potraviny odvazali farmari domov, to zasa take plytvanie nebolo -zjedia zvieratka - ako keby to malo skoncit v odpadovych kosoch.
Plytvanie potravinami tu poznam. Mam tu spoluziacku, ktora ma chlapca Americana. Ked ju pozval na veceru a dostali VELKE porcie jedla, ktore nezjedli a vsetko islo do odpadoveho kosa. Ona sa ho pytala, preco neobjedna 1 porciu na dva taniere (tu sa to da), on jej odpovedal. Ved ti farmari musia byt tiez z niecoho zivi... Lenze tuna ked jedlo nezjete mozete si ho nechat zabalit a vziat zo sebou. Nie je to ziadna hanba. Donesu vam na poziadanie taku nadobku s polystirenu, ktora sa da zavriet a bez uhony donesiete domov na veceru.
babidka
ja som sa s marinovanim v octe tiez stretla vlastne az v Azii a US - najprv ma to zaskocilo a vahala som dokonca to jedlo zjest :-) Ale potom som pochopila , ze je to presne tak ako vravi @2010 - ocot maso zjemni a zaroven ho aj ochrani pred hnilobou . Ja som na Varechu davala recept na Filipinske adobo  varecha.pravda.sk/recepty/filipinske-adobo/5639-recept.ht...
a tam sa tiez pridava ocot . Filipinci to zrejme odpozerali od Spanielov - Filipiny boli spanielskou koloniou- a prisposobili to podla svojich chuti .....
svetlana9
keď som mala 4 roky, bolo to v r. 1958, bývala som často u starej mamy na dedine. Vtedy neboli chladničky a mäsko stará mama chladila v studni. Vložila ho do kastróla, utierku na riad namočila do octu, mäsko ním obalila. Zakryla pokrievkou, vložila kastról do vedra a spustila do studne. Ako dobre vieme, ocot teda konzervuje, odstraňuje pachy a robí iné "zázračné" veci, ktoré boli hore spomenuté. Ocot sa dá v domácnosti použiť na veľmi veľa spôsobov, aj pri upratovaní, praní, mozoľnatá koža na nohách sa postupne dá ním odstrániť, do chladničky dávam ocot do výživového pohára, odstráni pachy z potravín. Je toho strašne veľa, čo ocot dokáže.












zvoncek
tiež som si zvykla nechať odstáť mäso cez noc v chladničke v páci:
vinný ocot: olivový olej 1:1 s nejakými bylinkami alebo koreninami.,
mäsko je mäkké a jeho prípava dusením rýchlejšia
diaanka
to" staré" pečivo, veď nevyšlo nazmar, brali to pre domáce zvietatá ale to čo robí k......d s tovarom aj potravinami to je hrozné, všetko skončí natlačené do kontajnera
drndula
Ja zasa nechápem čo je na tom hrozné, keď sa jednodňovým pečivom nakrmia zvieratá???? U nás sa také pečivo vyhadzuje, je gumové a máme radi čerstvé. Ale v paneláku domáce zvieratá nechováme.... Si myslím, že je to úžasné ako tie zvieratá krmia,ŽIADNE PYTVANIE TO NIE JE



 



TOPlist