celých 40 rokov,lebo emigroval do USA. Veľmi som sa tejto cesty
obávala,ale rodina ma prehovorila a keďže išlo o 80-te
narodeninybračeka,tak som vycestovala.Ale pretože toto je
varecha,chcem tu opísať jednu zaujímavú skúsenosť
kulinársku.Moja milá švagriná pripravovala okrem iného na túto
párty aj pečené bravčové stehno vcelku.Niekoľko dni pred pečením
naložila celé stehno do veľmi zvláštneho nálevu.A to je to,čo ma
prekvapilo.Nálev pripravila z octu a vody pol na pol .Do tejto
tekutiny pridala ADOBO to je taká zmes prášková podobná našej
vegete,len trošku korenistejšia.Pred samotným pečením ešte
prešpikovala stehno cesnakovými strúčkami a potom šup na 4
hodiny do rúry piecť pri teplote 180°;Ja som sa obávala že maso
bude kyslé,ale nie.Bolo veľmi lahodnej chuti.Bola som nadšená.To,že
pred údením sa maso marinuje podobným spôsobom som vedela
,ale čerstvé_?No už menej som bola nadšená,ba dá sa povedať,že
zhrozená ,keď som bola svedkom ako brat krmil domáce zvieratá
pečivom zo supermarketov,ktoré si farmári odvážali domov po 24
hodinách čo boli na predajných pultoch.Tieto výrobky boli
hygienicky zabalené a na naše pomery uplne konzumné.Bolo mi do
plaču nad týmto plytvaním.Podobne to bolo aj s inými
napr.cukrárskymi výrobkami.Č na to naši obchodníci a hygienici?
Iste si mala veľký zážitok s toho, že si brata videla po toľkej dobe, veď, ako rátam, odišiel 40-ročný. Aj mne sestra odišla ako 17-ročná do Kanady a teraz ma pozýva, ale už nejdem, necítim sa na to ( aj po zdrav. stránke), keby to bolo len o pár rokov skôr......
en.wikipedia.org/wiki/Adobo...
Plytvanie potravinami tu poznam. Mam tu spoluziacku, ktora ma chlapca Americana. Ked ju pozval na veceru a dostali VELKE porcie jedla, ktore nezjedli a vsetko islo do odpadoveho kosa. Ona sa ho pytala, preco neobjedna 1 porciu na dva taniere (tu sa to da), on jej odpovedal. Ved ti farmari musia byt tiez z niecoho zivi... Lenze tuna ked jedlo nezjete mozete si ho nechat zabalit a vziat zo sebou. Nie je to ziadna hanba. Donesu vam na poziadanie taku nadobku s polystirenu, ktora sa da zavriet a bez uhony donesiete domov na veceru.
a tam sa tiez pridava ocot . Filipinci to zrejme odpozerali od Spanielov - Filipiny boli spanielskou koloniou- a prisposobili to podla svojich chuti .....
vinný ocot: olivový olej 1:1 s nejakými bylinkami alebo koreninami.,
mäsko je mäkké a jeho prípava dusením rýchlejšia