Chcete jesť zdravo, ale neviete, čo uvariť?

Poznám to. Niekoľkokrát som začínala s detoxikáciami odznova a s veľkým predsavzatím. Hlavne na jar sama sebe svätosväte sľubujem, že začnem chudnúť a budem sa zdravo stravovať. Všade čítam, že treba upraviť jedálny lístok. No ovšem, ale ako? Tentokrát už mám riešenie – a rada sa oň s vami podelím.

Uznávam, že sa treba aj hýbať, nájsť si svoj šport, alebo aspoň chodiť na prechádzky. Dobre, dobre, teoreticky to, myslím, všetci ovládame. Ja sa v tejto oblasti ešte hľadám ...

Teraz však chcem s vami pozdieľať informácie v oblasti stravovania. Nakúpiť zdravé suroviny a bio zeleninku nestačí. Vieme, že je dôležité a priam nevyhnutné, aby sme mali kvalitné podklady k vareniu. Ako ich však spracovať tak, aby sme z nich mali chutné a zdravé jedlo?

Prinášam vám moje tri jednoduché kroky ako si na tanier naložiť chutné zdravie.

Iste viete, že vyváženú stravu tvoria obilniny, strukoviny a zelenina. A kto chce, tak aj mäsko. Toto je rámec, vďaka ktorému nemusím rozmýšľať, čo dnes variť.

Ako prvú dám variť obilninu – pšeno, pohánku, ryžu, jačmeň alebo akúkoľvek inú, ktorú mám doma, alebo ktorú som už dávno nejedla. Podotýkam, že obilnina sa vlastne varí sama. Len ju umyjem, v správnom pomere zalejem vodou a nechám variť na miernom ohni.

Druhý a tretí krok závisí od toho, či varím sama sebe, alebo pre viacerých ľudí – a hlavne, záleží na tom, koľko mám času. Cez týždeň varím väčšinou v tlakovom hrnci. Tam „šupnem“ spolu strukovinu aj zeleninu a dám to variť. Počas víkendu si varenie viac vychutnám.

Stále však platí, že v druhom kroku varím strukovinu a ako tretiu varím zeleninu.

To je moja kuchárska šablóna na to, ako a čo variť. Najlepšie na tom je, že akákoľvek obilnina výborne chutí s hocijakou strukovinou a ľubovoľnou zeleninou. Vďaka tomu nemusím premýšľať čo mám variť.

Toľko odo mňa. Viac vás môže naučiť Erika Pašinská na Kurzoch varenia makrobiotickej stravy.
@zareaguj


Diskusia k článku

hubata
...... a z takejto výživy skončíš na kapačkách v nemocnici......
nadia56
@Katarinaskralikova , varis zdravo a chutne, to je ta najvacsia vyhra pre teba a tvoju rodinu,
si asi jedna z mala, ktora nepouziva skoro do kazdeho jedla slaninu a klobasu, pripadne inu udeninu - v poslednom case je tu takych receptov veruze dost,
zelam ti vela kreativity v tvojom makrobiotickom vareni, spokojnych stravnikov a pevne zdravie ☺
kecupicek
Výborný nápad, ja tiež začínam na jar s týmito predsavzatiami. Nevarím však len pre seba, a tak neodolám pokušeniu a zobnem si zo spoločného, lebo chlapi
sa bez mäska nezaobídu. Vyskúšala som princíp delenej stravy a za 3 mesiace
som schudla 17 kg. Vydržala som 3 roky.



 



TOPlist